Xionodromika

Λακωνία: Ο τόπος των θρύλων με την ανέγγιχτη ομορφιά…

Νομός Λακωνίας


Πρωτεύουσα: Σπάρτη
Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Αρεόπολη, Αρχάγγελος, Γύθειο, Ελαφόνησος, Μαυροβούνι, Μιστράς, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Οίτυλο, Σπάρτη.

Η Λακωνία είναι ένας νομός με ξεχωριστή φυσιογνωμία, αφού κάθε γωνιά της ανακαλεί πλήθος ιστορικών μνημών.

Η λιτή και δοξασμένη Σπάρτη, χτισμένη στη μέση του εύφορου κάμπου, πλάι στον ποταμό Ευρώτα, η πρωτεύουσα της Λακωνίας, είναι μια σύγχρονη πόλη η οποία διατηρεί κάτι από τη “δόξα του παρελθόντος”. H Σπάρτη έχει μια ιστορία πάνω από 4000 χρόνια. Κατείχε τον κεντρικό δάκτυλο της Πελοποννήσου, υπήρξε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ελλάδος και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της.

Φημιζόταν ότι έκανε πολύ καλούς, άξιους και γενναίους στρατιώτες, αφού ζούσαν για να εκπαιδεύονται όλη μέρα. Επίσης είναι πολύ γνωστή από πολύ παλιά, από την περίοδο του Ομήρου, με τον Μενέλαο και την Ωραία Ελένη.

Χάρτης Λακωνία

Η πόλη αυτή θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη καθώς διαθέτει αξιοθέατα της μακράς ιστορίας της και η όμορφη αρχιτεκτονική των νεοκλασικών κτιρίων που ακόμα υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη πόλη εντυπωσιάζει. Έχει υποδειγματική ρυμοτομία και διαστάσεις που επιτρέπουν την κίνηση από τη μία άκρη της στην άλλη, με ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο της πόλης, το ιερό της Χαλκίοικου Αθηνάς, το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος και το Μενελάειο, ιερό των θεοποιημένων Μενελάου και Ελένης.

Στα βόρεια της σύγχρονης Σπάρτης μπορεί κανείς να θαυμάσει το “κενοτάφιο” του Λεωνίδα. Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Ελιάς.

Γύρω από τη Σπάρτη μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Αναβρυτή, Λογκάνικος, Γεωργίτσι και Χρυσάφα.

Κατά μήκος της λακωνικής γης απλώνονται μικρές, γραφικές αμμουδιές και παρθένες παραλίες. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις μεγάλες αμμουδιές στη Νεάπολη, το Γύθειο, την Ελαφόνησο, την Πλύτρα, την Ελιά, την Κοκκινιά, την Κυανή Ακτή, το Μαυροβούνι, το Βαθύ, τον Κότρωνα, την Κοκκάλα, τον Άγιο Κυπριανό, τον Αχίλλειο και τον Πάλιρο.

Αξιοθέατα Λακωνία & Γύρω Περιοχή

Η νεκρή σήμερα πολιτεία του Μυστρά υψώνει τα ερείπιά της στη δυτική πλευρά του Ταΰγετου, ατενίζοντας τα σιωπηλά νερά του Ευρώτα. Το κάστρο του Μυστρά χτίστηκε εκεί το 1249. Ανεβαίνοντας το λόφο, θα δείτε την πύλη των κάστρων, η οποία σας καλωσορίζει για να περιπλανηθείτε στις στενές παρόδους του τότε αήττητου φρουρίου. Τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά του σύνολα είναι η Μητρόπολη, η Μονή Βροντοχίου, της Περιβλέπτου και το μοναστήρι της Παντάνασσας. Το κάστρο προστατεύεται από τα δυτικά και τα νότια με απότομες χαράδρες.

Σε απόσταση 40χλμ από τη Σπάρτη, βρίσκεται το Γεράκι. Χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο που χτίστηκε το 13ο αιώνα.

Στο δρόμο προς Μονεμβασιά, ο επισκέπτης συναντά τους Μολάους. Στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από το μεσαιωνικό κάστρο και από παλαιοχριστιανική εκκλησία.

Σε απόσταση 9χλμ από τους Μολάους είναι η Ελιά, παραλία ιδανική για κολύμπι.

Από τις πιο εντυπωσιακές γωνιές της Λακωνίας, ο Γέρακας είναι ένα μικρό λιμάνι που αναδύεται μέσα από ένα επιβλητικό τοπίο ομορφιάς και το γραφικό χωριό Κυπαρίσσι λίγο βορειότερα.

Μετά το Γέρακα, στέκει καταμεσής του Μυρτώου πελάγους ένας πελώριος βράχος, η Μονεμβασιά. Το “πέτρινο καράβι” του Ρίτσου μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι ονειρικό. Η αγέρωχη καστροπολιτεία, που λόγω της στρατηγικής της θέσης έγινε ποθητή για κάθε κατακτητή, σήμερα αποτελεί ιδανικό τόπο για εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Ατμόσφαιρα ερωτική, γεμάτη μυστήριο και μαγεία συνοδεύει κάθε σας βήμα στα στενά σοκάκια της καστροπολιτείας με τις βυζαντινές εκκλησίες, τους παραδοσιακούς ξενώνες και την ποικιλία από ταβερνάκια και καφετέριες.

“Σκαρφαλωμένο” στους πρόποδες του Λαρυσίου το γραφικό Γύθειο είναι ένα κομβικό λιμάνι που τους καλοκαιρινούς μήνες σφίζει από ζωή και το χειμώνα αποπνέει ένα ρομαντισμό. Η σύγχρονη πόλη έχει νησιώτικο χρώμα με νεοκλασικά κτίρια. Το Γύθειο είναι μια μικρή πόλη της Λακωνίας, αλλά η μεγαλύτερη της Μάνης. Στο κέντρο, καθώς και στις δαντελωτές ακτές του, θα βρείτε ταβέρνες για φρέσκο ψάρι, εστιατόρια, μικρά κέντρα, καφετέριες και αναψυκτήρια. Το Γύθειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ορμητήριο εκδρομών, κυνηγιού και ψαρέματος. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να κάνετε τον γύρο της Μάνης για να δείτε τους περίφημους πύργους της, καθώς και να επισκεφθείτε το απόμακρο νησί των Επτανήσων τα Κύθηρα με φεριμπότ από το λιμάνι του. Υπάρχουν ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια , που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες σας  για διαμονή.

Μόλις 1 χλμ από το Γύθειο υπάρχουν οι παραλίες της Σελινίτσας και του Μαυροβουνίου, μια από τις ωραιότερες της Μεσογείου.

Ο Αρχάγγελος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με πολλές φυσικές ομορφιές, απάνεμο λιμάνι και καθαρές θάλασσες με καταγάλανα νερά. Ιδανικός τόπος για ξένοιαστες διακοπές όλο το χρόνο, κολύμπι, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα μακριά από τον θόρυβο και την πολυκοσμία. Λειτουργούν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη αμμουδιά της Χαρακιάς που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αρχάγγελο.

Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει κατατάξει το Νέο Οίτυλο σε έναν από τους πιο συχνούς παραθεριστικούς προορισμούς. Tο Oίτυλο είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της ομώνυμης κοινότητας και επαρχίας του νομού Λακωνίας με 500 περίπου κατοίκους. Στον Όμηρο αναφέρεται ως Oίτυλος, γιος τους Aμφιάνακτα, από τον οποίο και πήρε το όνομά της η λακωνική πόλη. Στην τουρκοκρατία υπήρξε το κατεξοχήν κέντρο της Mάνης και οι κάτοικοι του διακρίθηκαν για την πατριωτική τους δράση.

Η επαρχία Oιτύλου έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 4.000 κατοίκους, και πρωτεύουσα την Aρεόπολη. Η έκταση της επαρχίας Oιτύλου είναι 206 τ.χλμ. και περιλαμβάνει 17 κοινότητες και 73 συνολικά οικισμούς. Στο Οίτυλο μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι των Δεκούλων, τα ερείπια του φρουρίου Kελέφα, την εκκλησία του Aγ. Nικολάου. Το γραφικό αυτό ψαροχώρι διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μάνης. Κοντά του βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Λιμένι. Aν βρεθείτε εδώ, θα απολαύσετε τη μεγάλη παραλία, τα μικρά λιμανάκια, το Καραβοστάσι, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μπανγκαλόου, τις φημισμένες ταβέρνες με τα φρέσκα ψάρια της περιοχής και τα τοπικά κρασιά.

Η Αρεόπολη κατά την μυθολογία πήρε το όνομά της από το θεό Άρη τον θεό του πολέμου, λόγω της καθοριστικής της συμμετοχής στην ελληνοτουρκική επανάσταση, αφού εδώ κηρύχθηκε στις 17 Μαρτίου 1821 η έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων.  Απέχει 72 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και είναι πλούσια σε μνήμες του παρελθόντος, εξαιρετικά γραφική και το κέντρο της έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Οι πετρόχτιστοι ξενώνες, οι φούρνοι με τα παραδοσιακά γλυκίσματα και οι μικρές ταβέρνες συνθέτουν ένα σκηνικό “παλιομοδίτικο”. Η εκκλησία των Ταξιαρχών και το αρχοντικό των Μαυρομιχαλαίων είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Λίγο έξω από την Αρεόπολη, βρίσκεται ο Πύργος Δυρού. Εδώ υπάρχουν τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα, Καταφύγι και Γλυφάδα, στα οποία βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και απολιθώματα νεολιθικής εποχής.

Στην καρδιά της Μάνης, ξεχωρίζει η Βάθεια, ο παραδοσιακός οικισμός με τα ανακαινισμένα από τον ΕΟΤ πυργόσπιτα. Η Βάθεια ή ο “Παρθενώνας” της μανιάτικης αρχιτεκτονικής είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου σε μικρή απόσταση από την θάλασσα.

Στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου βρίσκεται η Νεάπολη, η παραλιακή κωμόπολη, η οποία συνδέεται με το γειτονικό νησί, την Ελαφόνησο. Μπορείτε να δείτε το μεσαιωνικό κάστρο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο ακρωτήρι του Κάβο Μαλιά.

Η Ελαφόνησος είναι ένα τριγωνικού σχήματος νησάκι, δύο ναυτικά μίλια από την Νεάπολη. Προικίστηκε από την φύση με μια σμαραγδένια θάλασσα ολόγυρά της και με αρκετές απλωτές αμμουδιές όπου η ψιλή, άσπρη άμμος σχηματίζει αμμόλοφους για να ριζώσουν βαθυπράσινοι, κοντόκορμοι κέδροι, σχηματίζοντας κατά τόπους δάση ολόκληρα. Ένα τέτοιο τοπίο συναντάται πολύ σπάνια και μόνο σε μέρη μακρινά και απομονωμένα. Η Ελαφόνησος συνδέεται με την Πελοπόννησο με φέρι μποτ και καΐκια.

Πώς θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για την Σπάρτη, το Γύθειο, τη Νεάπολη και τη Μονεμβασιά.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Λακωνία με αυτοκίνητο

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 255 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 635 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 231 χλμ.
Η απόσταση από την Κόρινθο είναι 141 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 483 χλμ.

Ακτοπλοϊκώς: Υπάρχει σύνδεση με ιπτάμενα δελφίνια από τη Μαρίνα Ζέας με το Γύθειο, το Κυπαρίσσι, Μονεμβασιά, Νεάπολη και Γέρακα. Η Λακωνία συνδέεται επίσης με τα Επτάνησα και το Κίσσαμο Χανίων μέσω του Πειραιά.

Φωτογραφίες Λακωνία

Χρήσιμα Τηλέφωνα Λακωνία

Δήμος Σπάρτης
27310 22226
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5246805
Νοσοκομείο Σπάρτης
27310 28671-5
Γραφείο Τουρισμού Σπάρτης
27310 24852
Αστυνομία Σπάρτης
27310 89580
ΕΛ.ΤΑ Σπάρτης
27310 26565
Τροχαία Σπάρτης
27310 89626
Ταξί Σπάρτης
27310 26100
Τουριστική αστυνομία Σπάρτης
27310 20492
Βιβλιοθήκη Σπάρτης
27310 26853
ΚΤΕΛ Σπάρτης
27310 26441
Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης
27310 21516