Xionodromika

Λεβίδι: Νωχελικά απλωμένο σε μια πλαγιά του Μαινάλου…

Λεβίδι


Το γραφικό και ιστορικό Λεβίδι βρίσκεται στο κέντρο της Αρκαδίας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων, στην ανατολική πλευρά, στους πρόποδες του ελατόφυτου Μαινάλου. Κατά τους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν “Ορχομενίων Χώρα” που δικαίωσε το όνομά της με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματά της που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Ο δήμος Λεβιδίου, με έδρα το  Λεβίδι, αποτελείται από τα εξής χωριά και οικισμούς: Βλαχέρνα, Δάρα, Κανδήλα, Καρδαράς, Κώμη, Λίμνη, Ορχομενός, Παλαιόπυργος, Παναγίτσα και Χωτούσα. Το Λεβίδι απέχει 25 χλμ από την Τρίπολη και έχει πληθυσμό 1.140 κατοίκους περίπου.

Για το τοπωνύμιο υπάρχουν πολλές εκδοχές όπως ότι ήταν ονομασία κάποιου παλιού κτηματία ή από το γιο του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα και άλλες εκδοχές.

Το Λεβίδι διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία και είναι φορτωμένο με μνημεία ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης. Στις 14 Απριλίου το 1821 έγινε η μάχη του Λεβιδίου όπου ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας μαζί με 70 ακόμα Έλληνες αντιμετώπισε την επίθεση 3.000 Τούρκων και τους κατατρόπωσε, πεθαίνοντας την ίδια μέρα σ’ αυτή την ένδοξη μάχη.

Χάρτης Λεβίδι

Στην κωμόπολη του Λεβιδίου γεννήθηκαν και έδρασαν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου που ήταν ιδρυτής της “Δημοκρατικής Ένωσης” το 1922.  Θεωρείται ο πατέρας της Αβασίλευτης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και ο εμπνευστής της νεότερης αγροτικής πολιτικής. Ο μεγάλος πολιτικός διετέλεσε αρκετές φορές Υπουργός πριν αναλάβει πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1924 – 1932 ενώ ήταν συνεργάτης και φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Άλλη μια μεγάλη προσωπικότητα του Λεβιδίου ήταν ο Ορχομένιος Θερσίλας, που θεμελίωσε το βουλευτήριο στο “κοινόν των αρκάδων” με κέντρο την Μεγαλόπολη το 370 π.Χ.

Η αρχοντική κωμόπολη του Λεβιδίου θα σας εντυπωσιάσει με τα πετρόχτιστα σπίτια του, χτισμένα στα μέσα του 19ου αιώνα και με την γεμάτη ζωή πλατεία του. Το ορεινό, καταπράσινο χωριό του Λεβιδίου διαθέτει στην είσοδό του ένα πανέμορφο δασάκι που δείχνει στον επισκέπτη την πραγματική του ταυτότητα και το ειδυλλιακό του φυσικό τοπίο.

Παραδοσιακοί ξενώνες, ξενοδοχεία, όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια και υπέροχα αρχοντικά που προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες περιμένουν για να σας φιλοξενήσουν και να κάνουν την διαμονή σας ευχάριστη. Στο Λεβίδι θα βρείτε πολλά καφενεία, ταβέρνες και εστιατόρια με τις πιο ωραίες παραδοσιακές γεύσεις, όλα φτιαγμένα με αγνά υλικά.

Το γραφικό Λεβίδι μπορεί να γίνει η αφετηρία για τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές και εκδρομές στην γύρω περιοχή.

Το Λεβίδι θα σας αιχμαλωτίσει με την επιβλητική θέα του Μαινάλου και του κάμπου και τη φιλοξενία που είναι αρμονικά δεμένη με τη γραφικότητα και την παράδοση. Χιονισμένο το χειμώνα και χιλιόχρωμο όλες τις άλλες εποχές, με σεβασμό στην μακρόχρονη παράδοση και ιστορία του θα μείνει στην μνήμη σας ως εικόνα μοναδικού κάλλους.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες του Λεβιδίου θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό κρέας. Το Λεβίδι φημίζεται για την ποιότητα των κρεάτων γιατί η κτηνοτροφία ανθεί στον μεγάλο κάμπο.

Το Λεβίδι φημιζεται για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα, μέλι, βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά, λουκάνικα, κρέατα, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και τοπικό καλό κρασί.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Στο Λεβίδι υπάρχουν πολλά φολκλορικά έθιμα και γιορτές που συνοδεύονται από στοιχεία λαογραφικού χαρακτήρα. Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Πανηγύρι της Παναγίας πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου.

Αξιοθέατα Λεβίδι

Το Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου: Ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημαρχείου. Πρόκειται για ένα μουσείο – αρχείο που στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ενθύμια από την ζωή και την δράση του μεγάλου πολιτικού, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, πολλά χειρόγραφα καθώς και το έγγραφο της παραίτησής του που έστειλε στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη: Διαθέτει πάνω από 2000 παλιές αξιόλογες εκδόσεις, ελληνικές και ξένες.

Το Λαογραφικό Μουσείο: Το Λαογραφικό Μουσείο του Φιλοτεχνικού Συλλόγου Λεβιδίου, συγκεντρώνει πολυποίκιλα και πλούσια στοιχεία της παράδοσης.

Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας: Βρίσκεται στον οικισμό Δάρα, σε απόσταση 21 χλμ από το Λεβίδι. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 16 Αύγουστου 2014. Το Μουσείο συγκεντρώνει, διαφυλάσσει, εκθέτει, ερευνά και αξιοποιεί εκπαιδευτικά και επιστημονικά το υλικό και άυλο λαογραφικό πολιτιστικό περιεχόμενο του χωριού Δάρα και της όμορης γεωγραφικής περιοχής. Το Μ.Λ.Π.Δ.Α. σύμφωνα με τον μουσειογραφικό σχεδιασμό εκθέτει αντικείμενα από τη Μόνιμη Συλλογή του “Ιωάννη Μπακόπουλου”.

Πλατεία: Στην είσοδο του Λεβιδίου δεσπόζει το άγαλμα του πατέρα της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Στην πανέμορφη, γεμάτη ζωή πλατεία του Λεβιδίου βρίσκεται ο ανδρίαντας του οπλαρχηγού Αναγνώστη Στριφτόμπολα καθώς και το Δημαρχείο που είναι εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ο Βυζαντινός ναός της Παναγίας: Βρίσκεται στο λόφο της Παναγίτσας, 2 χλμ  από το Λεβίδι, είναι ρυθμού Βασιλικής και τρίκογχος. Κατά πάσα πιθανότητα ο ναός είναι χτισμένος πάνω στο αρχαίο ιερό της Υμνίας Αρτέμιδος όπου κατά τους αρχαίους χρόνους τελούνταν γιορτές με άσματα. Μια επιγραφή μας ενημερώνει ότι η εκκλησία εικονογραφήθηκε με αυτές τις εξαιρετικές τοιχογραφίες το 1629. Ο ναός γιορτάζει στα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου.

Ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών: Έχει διακοσμηθεί με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες που διαθέτει το 1719. Οι αγιογραφίες είναι τόσο όμορφες που χαρακτηρίστηκε από κάποιους ¨Μουσείο Τοιχογραφίας¨. Ο ναός διαθέτει δυο ρολόγια, το καινούριο και το παλιό, με τους σταματημένους δείκτες του τη στιγμή της ανατίναξης από τους Γερμανούς, για να σταματήσει ο ήχος της καμπάνας του που ειδοποιούσε για τις γερμανικές αφίξεις.

Ο Ναός της Παναγιάς: Ενδιαφέρον είναι και ο ναός της Παναγίας του 11ου αιώνα που βρίσκεται στο λόφο Καρβουνιάρικα. Είναι θολωτός και διαθέτει καλοσυντηρημένες αγιογραφίες του 18ου αιώνα.
Στο λόφο της Ανάληψης υπάρχει το εκκλησάκι της Ανάληψης και το τοπίο προσφέρει μαγευτική θέα.

Η Μονή Κανδήλας: Στο κεφαλοχώρι Κανδήλα και σε απόσταση 12 χλμ από το Λεβίδι βρίσκεται η Μονή Κανδήλας. Η Μονή δεσπόζει πάνω από τον κάμπο μέσα σε έναν τεράστιο βράχο. Το μοναστήρι κατέστη σπουδαίο καταφύγιο για τους κατοίκους κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και την επανάσταση. Οι πέτρινες σκάλες της οδηγούν στο καθολικό της μονής που είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο με φιλοτεχνημένες εικόνες του 1833. Η Μονή Κανδήλας είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πηγές: Κάντε μια βόλτα ως την Κάτω Βρύση με την πετρόχτιστη επιμήκη κατασκευή της. Για πολλά χρόνια ήταν η κύρια πηγή ύδρευσης των κατοίκων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την πηγή Σίντζι Κανδήλας, ένα πανέμορφο φυσικό αξιοθέατο όπου υπάρχει και σπήλαιο.

Αρχαίος Ορχομενός: Σε απόσταση 5 χλμ από το Λεβίδι βρίσκεται ο Ορχομενός που ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αρκαδίας. Σήμερα, η αρχαία πόλη έχει ανασκαφή και μπορείτε να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε το θέατρό του, το βουλευτήριο, και τα ίχνη του αποστραγγιστικού έργου.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, στην κορυφή της Οστρακίνας και σε υψόμετρο 1770 περίπου μέτρων λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Από τον χειμώνα του 2004 το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει για εκμετάλλευση στην ιδιωτική εταιρεία ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ.

Το χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες. Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Γύρω Περιοχές

Βυτίνα: Η πανέμορφη Βυτίνα, μια πασίγνωστη ορεινή κωμόπολη της Αρκαδίας δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου και απέχει 44 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και περίπου 200χλμ. από την Αθήνα.

Η περιοχή είναι νωχελικά απλωμένη στους πρόποδες του Μαινάλου σε υψόμετρο 1.033 μέτρων και χάρη στην εξαιρετική φύση που την περιβάλλει θεωρείται ένα από τα φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου και ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Ο Αρχαίος Ορχομενός: Ήταν από τις μεγαλύτερες Αρκαδικές πόλεις και απέχει 4 χλμ από το Λεβίδι. Το όνομά του προήλθε από το Βασιλέα Ορχόμενο, γιο του Λυκάονα. Στην πάνω πόλη σώζονται το “Βουλευτήριο”, η “Μεγάλη Αγορά”, ο ναός της “Μεσοπολίτιδας Αρτέμιδος” και το αρχαίο θέατρο που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και έχει εκπληκτική θέση και ακουστική.

Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται η αρχαία Ακρόπολη του Ορχομενού που ονομάστηκε από τον Όμηρο “Πολύμηλος” γιατί ήταν πλούσια σε κτηνοτροφία. Η αρχαία Ακρόπολη ήταν το κέντρο της Αρκαδίας και έδρα των βασιλέων της ως τον 5ο αιώνα π.Χ. Στη θέση Μύτικα, ανατολικά του Ορχομενού βρίσκονται ερείπια μυκηναϊκού οικισμού.

Κανδήλα: Το γραφικό κεφαλοχώρι της Κανδήλας απέχει 12 χλμ από το Λεβίδι και είναι περιτριγυρισμένο από καταπράσινη φύση και ελαιώνες. Το τοπωνύμιο προέρχεται πιθανότατα από την Αρχαία Κονδυλία, το Ιερό Άλσος της Αρτέμιδος, που έλεγαν πως βρισκόταν εκεί. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως και στα περισσότερα χωριά του δήμου Λεβιδίου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Κανδήλας που δεσπόζει πάνω από τον κάμπο, μέσα σε έναν μεγάλο βράχο. Το μοναστήρι κατέστη σπουδαίο καταφύγιο κατά την τουρκοκρατία και την επανάσταση. Το 1821 η μονή μετατράπηκε σε νοσοκομείο από τον ηγούμενο Καλλίνικο, που έστησε δίπλα της οχυρό, το “Μπούρτζι”. Από εκεί, το 1821, μαζί με 200 Κανδηλαίους απέκρουσαν 3000 Τούρκους.

Οι πέτρινες σκάλες της οδηγούν στο καθολικό της μονής που είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο με φιλοτεχνημένες εικόνες του 1833. Η Μονή Κανδήλας είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής προσφέρουν ντόπια παραδοσιακή κουζίνα ενώ θα σας εντυπωσιάσει η φιλοξενία των κατοίκων της.

Βλάχερνα: Είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Μαινάλου και είναι περικυκλωμένη από μικρούς λόφους με πεύκα και έλατα. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Μπεζενίκο.

Η περιοχή έχει πολλά μνημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε όπως το “Κάστρο του Μπεζενίκου” χτισμένο σε υψόμετρο 362 μέτρων και πνιγμένο στα έλατα καθώς και το σπουδαίο “Αγγελόκαστρο”. Και τα δυο κάστρα υπήρξαν προπύργια της ελευθερίας κατά την Επανάσταση του 1821. Η θέα και από τις δυο κορυφές τους είναι ανεπανάληπτα πανοραμική.

Στη Βλάχερνα μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Αγίας Ελεούσας που βρίσκεται “καρφιτσωμένη” σε ένα από τα κοιλώματα του κάστρου Μπεζενίκου. Η θέα είναι μαγευτική προκαλώντας δέος ενώ η περιήγηση στην Μονή είναι ξεχωριστή λόγω των διάφορων επιπέδων της. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.

Στη νότια πλευρά του κάστρου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά.

Το ξακουστό μοναστήρι της “Παναγίας Βλάχερνας” βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Καστανιά και πήρε το όνομά του από την εικόνα της Παναγίας, που έφεραν από τη Μονή Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης. Ο Ναός εορτάζεται στις 2 Ιουλίου, στην εορτή της κατάθεσης της Τίμιας Εσθήτος της Θεοτόκου.

Στην Βλάχερνα λειτουργούν παραδοσιακά ταβερνάκια και καταστήματα αγοράς τυροκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Στα όρια της Βλαχέρνας και της Χωτούσας υπήρχε η αρχαία πόλη Καφυαί ή Καφυή, της οποίας ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα.

Δάρα: Λίγο μετά την Βλάχερνα βρίσκεται το κεφαλοχώρι Δάρα, χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι Δαραίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Στην περιοχή της Κοιλάδας σώζεται μέχρι σήμερα Ενετικός πύργος που είχε δοθεί σημαντική μάχη το 1715 με 600 Τούρκους νεκρούς. Η περιοχή που θάφτηκαν ονομάζεται “Μνήματα” μέχρι σήμερα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Δάρα όπου φιλοξενούνται εξαιρετικά ξυλόγλυπτα του Γ. Μπακόπουλου καθώς και να κάνετε έναν περίπατο στο χωριό όπου έγραψε τα “Απομνημονεύματά” του ο Φωτάκος, γραμματέας του Θ. Κολοκοτρώνη.

Δραστηριότητες Λεβίδι

Στο Λεβίδι εκτός από σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου μπορείτε να κάνετε ποδήλατο βουνού, 4Χ4 και πεζοπορία.

Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:

Λεβίδι – Βλαχέρνα – Βυτίνα – Αλωνίσταινα – Δαβιές – Ροεινό – Τρίπολη – Κάψια – Λεβίδι: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η απόσταση είναι 100 χλμ και διαρκεί 100 λεπτά περίπου.

Λεβίδι (από πλατεία ανηφορικά προς το βουνό) – Δάσος Μαινάλου – Οροπέδιο Κάπελης – οροπέδιο Αρπακωτής – Αγιος Πέτρος – Βυτίνα – Βλαχέρνα – Λεβίδι: Μια μαγευτική διαδρομή μέσα από το ελατόδασος του Μαινάλου. Η απόσταση είναι 75 χλμ και η διάρκεια εξαρτάται από τις συνθήκες του οδοστρώματος.

Πώς θα πάτε

Το Λεβίδι απέχει από την Τρίπολη 25 χλμ. και από την Αθήνα 209 χλμ.

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα. Μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου θα στρίψετε δεξιά προς Λεβίδι.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το Λεβίδι
Αθήνα
209 χλμ
Καρπενήσι
330 χλμ
Τρίπολη
25 χλμ
Βυτίνα
18 χλμ
Καλαμάτα
120 χλμ
Αλωνίσταινα
14 χλμ
Πάτρα
212 χλμ
Αίγιο
175 χλμ
Κόρινθος
86 χλμ
Δημητσάνα
39 χλμ
Ιωάννινα
432 χλμ
Πύργος
118 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Λεβίδι

ΛΕΒΙΔΙ – Τ.Κ. 22002, ΑΡΚΑΔΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Λεβιδίου
27963 60000, 27960 22211
ΚΤΕΛ Λεβιδίου
27960 22456
Αστυνομία Λεβίδι
27960 22202
Φιλοτεχνικός Σύλλογος Λεβιδίου
27960 22407
Αγροτικό Ιατρείο Λεβίδι
27960 22274
Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης
2710 232243
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5134575
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
6985 063909
ΚΤΕΛ Τρίπολης
2710 222560

Φωτογραφίες Λεβίδι