Xionodromika

Πελοπόννησος: Προορισμός για όλες τις εποχές!

Πελοπόννησος


Η Πελοπόννησος γνωστή και ως Μορέας ή Μοριάς αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσόνησο της Ελλάδας και τη νοτιότερη της Ευρώπης.  Έχει έκταση 21.439 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.086.935 κατοίκους. Η μεγαλύτερη πόλη της είναι η Πάτρα. Είναι ένα από τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας και βρίσκεται στο νότιο ηπειρωτικό τμήμα.

Η Πελοπόννησος διαιρείται σε 7 νομούς.  Στους νομούς Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας οι οποίοι ανήκουν διοικητικά στις Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδος ή Πελοποννήσου.

Η σύνδεση της Πελοποννήσου με τη Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα γίνεται μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου (2004).  Το 1893 κατασκευάστηκε η Διώρυγα της Κορίνθου η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο και αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών.

Η Πελοπόννησος βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα από  το Μυρτώο Πέλαγος, τον Αργολικό Κόλπο και τον Σαρωνικό Κόλπο. Στα δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, στα βόρεια από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο  και στα νότια από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Χάρτης Πελοπόννησος

Ανάγλυφο
Το ανάγλυφο της Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους. Η υψηλότερη οροσειρά της είναι ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης – Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή της ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας και έχει ύψος 2.407 μέτρα. Τα βουνά που δεσπόζουν στην Πελοπόννησο και ξεπερνούν τα 2000μ. ύψος είναι η οροσειρά της  Κυλλήνης ή Ζήρειας (2.376 μ.), τα Αροάνια όρη ή Χελμός (2.341 μ.), ο Ερύμανθος ή Ωλονός (2.224 μ.) και  η Πεντέλεια ή Ντουρντουβάνα (2.112 μ.).  Ακολουθούν τα όρη Παναχαϊκό ή Βοδιάς, Φραγκόβουνο,  Μαίναλο ή Αιντίνι, Ολίγυρτος ή Σκίπεζα, η οροσειρά του Πάρνωνα, τα όρη  Αστράς, Φτέρη ή Κλοκός, Μαλεβός,  Χελιδορέα, Λύρκειο ή Γούπατο ή Λυρείσιο κ.ά.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της είναι ο Αλφειός ο οποίος πηγάζει από τα αρκαδικά οροπέδια, δέχεται νερά από παραποτάμους (Ερύμανθος, Λάδωνας, Λούσιος, Κλαδέος, Ελισσώνα) και εκβάλλει στο βόρειο άκρο του κόλπου της Κυπαρισσίας. Άλλοι ποταμοί είναι ο Γλαύκος, ο Πηνειός Ηλείας, η Νέδα (το ένα από τα δύο ποτάμια της  Ελλάδας με θηλυκό όνομα),  ο Ευρώτας, ο Ασωπός, ο Νέδων, ο Σελινούντας, ο Βελίκας, ο Τάνος, ο Ίναχος κ.ά.

Μερικές από τις κυριότερες λίμνες της είναι η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, του Μουστού και  η εποχιακή λίμνη Τάκα στο νομό Αρκαδίας, η λίμνη Τσιβλού στο νομό Αχαΐας, οι λίμνες Καϊάφα και Πηνειού (τεχνητή λίμνη) στο νομό Ηλείας, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η ελώδης Στυμφαλία στο νομό Κορινθίας.

Κλίμα
Το κλίμα της Πελοποννήσου είναι σε γενικές γραμμές μεσογειακό και διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ ανατολικής, δυτικής και κεντρικής Πελοποννήσου. Στο δυτικό τμήμα επικρατεί θαλάσσιο μεσογειακό κλίμα με θερμά καλοκαίρια και έντονες βροχοπτώσεις  μέσης τιμής  από 800mm στις πεδινές περιοχές μέχρι 1.600mm στα ορεινά. Το ανατολικό τμήμα  έχει χερσαίο μεσογειακό κλίμα και χαρακτηρίζεται από λιγότερες βροχοπτώσεις.  Στο κεντρικό τμήμα το κλίμα είναι ορεινό, με δριμείς χειμώνες με παγετούς και χιόνια. Η μέση θερμοκρασία στην Πελοπόννησο κυμαίνεται μεταξύ 18 και 19,5 βαθμούς Κελσίου.

Μυθολογία-Ιστορία
Το όνομα Πελοπόννησος έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική μυθολογία, καθώς προέρχεται από το όνομα του βασιλιά της Αχαΐας και αργότερα της Πίσας, Πέλοπα (Πέλοψ). Η Πελοποννησιακή γη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μύθους διαχρονικούς και ανυπέρβλητους. Η Νεμέα, η Στυμφαλία, η Λέρνα, η Ταϋγέτη, η Τίρυνθα είναι μερικά από τα μέρη που ζωντανεύουν οι άθλοι του Ηρακλή. Στην Πελοπόννησο ξετυλίγεται και το σκηνικό των Ομηρικών επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, στην Πύλο, στην Λακωνία, στις Μυκήνες-στα παλάτια του Νέστορα, του Μενελάου και του Αγαμέμνονα.

Η χερσόνησος κατοικημένη από την προϊστορική εποχή, αποτέλεσε το κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού απ’ όπου και πήρε το όνομά του από τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα στις Μυκήνες.  Στην Αρχαία Ολυμπία το 776 π.Χ. διεξήχθησαν  οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες προς τιμή του θεού Δία.

Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων (490 π.Χ.-479 π.Χ) οι πελοποννησιακές πόλεις-κράτη παραμερίζοντας τις διαφορές τους με την Αθήνα, συμμετείχαν στον κοινό αγώνα των Ελλήνων κατά της Περσικής εισβολής, με τον ηρωικό στρατό της Σπάρτης να πρωταγωνιστεί. Χαρακτηριστική είναι η ένδοξη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) όπου ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας έπεσε μαχόμενος επιδεικνύοντας στρατιωτική ευφυΐα και μένοντας στην ιστορία με τον ολιγάριθμο στρατό του ως σύμβολο πατριωτικής αυτοθυσίας.

Ακολουθεί ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (431 π.Χ.-404 π.Χ.) ανάμεσα στην Πελοποννησιακή και στην Αθηναϊκή συμμαχία, ο οποίος έληξε με την ολοκληρωτική ήττα των Αθηναίων, δίνοντας τέλος στον «χρυσό αιώνα».

Στη συνέχεια η Πελοπόννησος γνώρισε διάφορους κατακτητές όπως Ρωμαίους, Φράγκους, Οθωμανούς. Εδώ δημιουργήθηκε το δεσποτάτο του Μυστρά ή Δεσποτάτο του Μορέως, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ορίστηκε η πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο.

Αξιοθέατα Πελοπόννησος

Το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Πελοποννήσου προδίδουν την μακραίωνη ιστορία της και τον πλούσιο πολιτισμό της. Εδώ βρίσκονται οι «πολύχρυσες» Μυκήνες, το φημισμένο για την τέλεια ακουστική του Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το ιερό του Ασκληπιού με τα ιαματικά νερά, η Αρχαία Ολυμπία-τόπος διεξαγωγής των υπέρλαμπρων Ολυμπιακών Αγώνων- ο επιβλητικός Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, το καλοδιατηρημένο μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα.

Εδώ βρίσκονται και τα Αρχαία Θέατρα της Αιγείρας του Ορχομενού και της Μεγαλόπολης, το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, οι αρχαιολογικοί χώροι της Σικυώνας, της Στυμφαλίας, της Νεμέας, το «νεκροταφείο των Δενδρών», οι ακρόπολεις της Τίρυνθας, τη Αρχαίας Ασίνης και της Μιδέας, οι αρχαίες πόλεις της Τεγέας, της Ήλιδας, της Τροιζήνας, της Γόρτυνας, της Μαντίνειας, της Μεσσήνης και η λίστα από τα στολίδια της αρχαιότητας δεν τελειώνει εδώ.

Περίφημα κάστρα στέκουν επιβλητικά με πιο χαρακτηριστικά αυτά της Ακροκορίνθου, της Πάτρας, του Αγιονορίου, της Μονεμβασιάς, του Μυστρά, της Μεθώνης, της Κορώνης, της Ζαρνάτας, της Καλαμάτας, των Καπετανάκηδων, της Λάρισας Άργους, της Καρύταινας, του Μπούρτζι, του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας.

Μοναστήρια ιστορικά και ναοί εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κοσμούν κάθε γωνιά της, όπως οι Μονές Μεγάλου Σπηλαίου, Αγίας Λαύρας, Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Φιλοσόφου στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, Φραγκαβίλλας, Παναγιάς της Βλαχέρνας, Βουλκάνου, Αμυαλών, Τεγέας, ο Ναός Αγίου Ανδρέα στη Πάτρα ο οποίος είναι και μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων βυζαντινού ρυθμού, ο Απόστολος Παύλος Κορίνθου, ο Άγιος Γεώργιος Ζάχολης, η Παναγία Τρυπητή Αιγίου κ.ά.

Φυσικά από την περιήγησή μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν μνημεία της φύσης απαράμιλλης ομορφιάς όπως το Σπήλαιο των Λιμνών, το Σπήλαιο της Γλυφάδας Διρού, το απολιθωμένο δάσος του Αγίου Νικολάου, το δρυόδασος της Φολόης, το δάσος της Βασιλικής και οι δολίνες των Διδύμων.

Βίντεο Πελοπόννησος


Φωτογραφίες Πελοπόννησος