• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Στεμνίτσα: Ομορφιά που σου κόβει την ανάσα…

Στεμνίτσα


Η γραφική και επιβλητική Στεμνίτσα είναι ένα ορεινό χωριό στη Γορτυνία, που βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της Τρίπολης. Ανήκει στον Δήμο Τρικολώνων ενώ είναι και έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι ένας ιδιαίτερα όμορφος και διατηρητέος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας (Υψούς) σε υψόμετρο 1.100 μέτρων.

Το χωριό της Στεμνίτσας, αποτελεί πρότυπο παραδοσιακής Αρκαδικής αρχιτεκτονικής και θα σας εντυπωσιάσει με τα γραφικά καλντερίμια, την γεμάτη ζωή πλατεία του, τις πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες και τα πετρόχτιστα αρχοντικά του.

Η Στεμνίτσα είναι μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Αρκαδίας και διαθέτει πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κατά την αρχαιότητα στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Υψούς, όπου αρχίζει και η ιστορία της. Στα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα παίρνει το όνομα Στεμνίτσα το οποίο σημαίνει δασώδης περιοχή και έχει σλάβικη προέλευση.

Η Στεμνίτσα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 αφού υπήρξε κέντρο εφοδιασμού της Επανάστασης ενώ πολλοί Στεμνιτσιώτες υπήρξαν αγωνιστές και μέλη της Φιλικής εταιρείας. Η περιοχή ήταν έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας και φιλοξένησε την Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία από τις 27 Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου του 1821.

Χάρτης Στεμνίτσα

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με τα γράμματα και τις τέχνες όπου γνώρισαν μεγάλη ακμή. Συγκεκριμένα, η Στεμνίτσα υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας. Εξειδικευμένοι τεχνίτες επεξεργάζονται το χρυσό, το μπρούτζο, το χαλκό και το ασήμι ενώ πολλοί γνωστοί χρυσοχόοι κατάγονται από την περιοχή.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχει η Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας διετούς φοίτησης, που διδάσκεται η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας ενώ την παράδοση συνεχίζουν τα καταστήματα και τα εργαστήρια που υπάρχουν στην κωμόπολη της Στεμνίτσας.

Πάνω από τον οικισμό, δεσπόζει το ύψωμα “Κάστρο”, απ’ όπου η θέα προς το χωριό και το φαράγγι του Λουσίου είναι καταπληκτική.

Στο χωριό υπάρχει το Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο και διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνέδρια πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας.

Στη Στεμνίτσα λειτουργούν πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία που σε συνδυασμό με τους ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους, θα φροντίσουν για μια ονειρεμένη διαμονή καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες που θα εξυπηρετήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η Στεμνίτσα, είναι ένα χωριό που θα σας γοητεύσει τόσο με τα πέτρινα ψηλά σπίτια και το φυσικό καταπράσινο τοπίο του, όσο και για την θέση του χωριού ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και το φαράγγι του Λουσίου που το καθιστούν ιδανικό προορισμό για χειμερινές διακοπές, εκδρομές, περιηγήσεις και περιπάτους.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες της Στεμνίτσας θα γευθείτε ψητά στα κάρβουνα, γίδα βραστή, πίτες, τραχανά, φασολάδα και χυλοπίτες, νόστιμο αρνί σούβλας, κοκορέτσι και σπληνάντερο. Η Στεμνίτσα φημίζεται για τα υπέροχα τοπικά γλυκά όπως μπουρέκια, δίπλες, καθώς και μυγδαλάτα που φτιάχνονται με καρύδι κ.α. Αγοράστε, επίσης το μέλι με την ιδιαίτερη γεύση καθώς και ζυμαρικά.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας που συνεχίζουν την στεμνιτσιώτικη παράδοση.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Στεμνίτσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια από αυτές είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται για την Επέτειο της Σύστασης της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας που συνήθως λαμβάνουν χώρα στο Μοναστήρι της ζωοδόχου Πηγής. Ο Δεκαπενταύγουστος εορτάζεται με παραδοσιακούς χορούς.

Αξιοθέτα Στεμνίτσα

Πλατεία: Η γραφική πλατεία της Στεμνίτσας είναι τόπος συνάντησης για τους ντόπιους ενώ μπορείτε να χαλαρώσετε σε κάποιο καφενείο της πλατείας θαυμάζοντας την θέα προς την πλαγιά της Κλινίτσας και το ελατόδασος του Μαινάλου.

Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το μεγαλοπρεπές καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου.

Εκκλησίες: Η Στεμνίτσα θα σας μαγέψει με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες που διαθέτει, περίπου 18, που λειτουργούν από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου που είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος  ρυθμός και είναι ο πολιούχος του χωριού. Ο μητροπολιτικός ναός του χωριού χτίστηκε το 1810 και διαθέτει θαυμάσια τοιχοποιία από πελεκητή πέτρα.

Αξιόλογες είναι οι εικόνες που σώζονται στο ναό, μετά την πυρπόληση από τους Τούρκους, όπως οι εικόνες του τέμπλου έργο του 1819 του Κωνσταντινουπολίτη Βασίλειου Καισαρέα, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου του 1769, της Ζωοδόχου Πηγής με επένδυση από επιχρυσωμένο ασήμι και άλλη μια του Αγίου Γεωργίου με ασημένια επένδυση. Οι επενδύσεις των εικόνων έγιναν από ντόπιους τεχνίτες το 1813 ενώ η τοιχογραφία του Πανοκράτορα στον τρούλο είναι έργο του Φώτη Κόντογλου από το 1813.

Απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται το μεγαλοπρεπές, πολυώροφο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε από λευκή πελεκητή πέτρα ο Τήνιος Θεοτίκος το 1877. Οι καμπάνες είναι έργο ντόπιων καμπανοποιών.

Ένα γραφικό καλντερίμι οδηγεί στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του 15ου αιώνα, η οποία είναι χτισμένη σε ένα βραχώδη λόφο. Στο διώροφο κελί της Μονής που σώζεται μέχρι σήμερα, ήταν η έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 1821.

Η Μονή ανακαινίστηκε πρόσφατα με δαπάνες των Ουρανίας και Λαζάρου Εφραίμογλου ενώ προσφέρει και υπέροχη θέα στο χωριό. Στη μονή σώζεται επίσης και ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος είναι σταυροειδής με τρούλο και εικάζεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1443. Είναι ένας από τις πιο αξιόλογους ναούς της Στεμνίτσας.

Μια αξιοσημείωτη και πανέμορφη εκκλησία είναι η Παναγία η Μπαφέρω του 12ου αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται χτισμένη στο ύψωμα του “Κάστρου”, που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό και είναι μια μονόκλιτη βασιλική με ημικυλινδρικό θόλο. Στον περίβολο της Παναγίας Μπαφέρω, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου του 14ου αιώνα, ενώ σύμφωνα με επιγραφή ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα.

Άλλη μια εκκλησία που θα σας εντυπωσιάσει είναι οι Τρείς Ιεράρχες του 17ου αιώνα.

Ο Νερόμυλος Τσαγκούρου: Ο νερόμυλος του Τσαγκούρου, είναι ο μοναδικός νερόμυλος που σώζεται στην Στεμνίτσα και βρίσκεται στο λόφο της Ζωοδόχου Πηγής. Παλιότερα, το νερό για την λειτουργία του νερόμυλου ερχόταν από την πηγή “Μάνα του Νερού”.

Θέση Κάστρο και Μνημείο Αγωνιστών του 1821: Από τον λόφο “Κάστρο”, θα σας μαγέψει η θέα προς το χωριό και το φαράγγι του Λουσίου. Εδώ βρίσκεται Ηρώο, μνημείο αφιερωμένο στους Αγωνιστές του 1821.

Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο: Η Στεμνίτσα διαθέτει το Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο και πραγματοποιούνται εκεί, πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και συνέδρια πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας.

Το Λαογραφικό Μουσείο: Βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία Τρεις Ιεράρχες και στεγάζεται σε ένα από τα εντυπωσιακότερα τριώροφα πυργόσπιτα της περιοχής, το αρχοντικό Χατζή του 18ου αιώνα.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1985 από τους Γιάννη και Ειρήνη Σαββοπούλου και ανάμεσα στα εκθέματά του περιλαμβάνει συλλογή έργων νεοελληνικής τέχνης, αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων, εκκλησιαστικά είδη καθώς και παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Φυσικές Τοποθεσίες: Στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται η τοποθεσία Λίμνες. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο επιβλητικό τοπίο που είναι σπαρμένο με τα χαρακτηριστικά πέτρινα αρκαδικά αλώνια, τα οποία πραγματικά θα σας γοητεύσουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Από εδώ ξεκινάει μονοπάτι για το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων και των Αγίων Θεοδώρων.

Αρχοντικά: Στη  Στεμνίτσα μπορείτε να θαυμάσετε κάποια δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής όπως το αρχοντικό Οικονομόπουλου χτισμένο το 1887, του Κουσουρέλλη, το Δημαρχείο καθώς και πολλούς άλλους χώρους που ξεχωρίζουν για την θαυμάσια αρκαδική αρχιτεκτονική τους.

Το Σπίτι των Κολοκοτρωναίων:  Σε μικρή απόσταση από την Στεμνίτσα, στο χωριό Λιμποβίσι βρίσκεται το πατρικό σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το οποίο σήμερα λειτουργεί σαν μικρό μουσείο.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, στην κορυφή της Οστρακίνας και σε υψόμετρο 1770 περίπου μέτρων λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο.

Από τον χειμώνα του 2004 το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει για εκμετάλλευση στην ιδιωτική εταιρεία ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες.

Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Γύρω Περιοχές

Μπορείτε να δείτε και να επισκεφθείτε πολλούς κοντινούς προορισμούς, που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Στεμνίτσα…

Μερικοί από αυτούς είναι το Λιμποβίσι, το Χρυσοβίτσι, η Δημητσάνα κ.ά.

Δημητσάνα: Η όμορφη και ιστορική Δημητσάνα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 960 – 1080μ., πάνω στα ερείπια της μεγάλης αρχαίας πόλης Τεύθις, πάνω από τα φαράγγι του Λουσίου ποταμού.

Την αρχαία Τεύθις επισκέφθηκε ο Παυσανίας το 174 μ.Χ. και σύμφωνα με την παράδοση που κατέγραψε η πόλη είχε στείλει δικό της στρατιωτικό σώμα στον Τρωικό πόλεμο με ηγεμόνα τον Τεύθι, ο οποίος τραυμάτισε με το δόρυ του την Θεά Αθηνά. Η Θεά επέβαλε την τιμωρία της με την οποία κατέβαλε μια ανίατη αρρώστια τον Τεύθι. Ερείπια των αρχαίων τειχών της πόλης σώζονται μέχρι σήμερα.

Πώς θα πάτε

Οδικώς:

Η Στεμνίτσα απέχει από την Τρίπολη 42 χλμ και από την Αθήνα 240 χλμ.

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα. Μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου στο 56ο χιλιόμετρο, στην Καρκαλού στρίβετε αριστερά προς Δημητσάνα. Η διαδρομή είναι γραφική και ευχάριστη. Μετά την Δημητσάνα και σε απόσταση 10 χλμ. θα συναντήσετε την Στεμνίτσα.

Από την Τρίπολη μπορείτε να ακολουθήσετε και μια άλλη διαδρομή. Μέσω Χρυσοβιτσίου και διασχίζοντας το ελατόδασος του Μαινάλου μπορείτε να φτάσετε στην Στεμνίτσα.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από τη Στεμνίτσα
Αθήνα
240 χλμ
Καρπενήσι
320 χλμ
Τρίπολη
68 χλμ
Βυτίνα
30 χλμ
Καλαμάτα
115 χλμ
Δημητσάνα
10 χλμ
Πάτρα
190 χλμ
Αίγιο
150 χλμ
Κόρινθος
145 χλμ
Ιωάννινα
420 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Στεμνίτσα

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ – Τ.Κ. 22007, ΑΡΚΑΔΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Τρικολώνων
27950 81387
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5134575
Αγροτικό Ιατρείο Στεμνίτσας
27950 81277
ΚΤΕΛ Τρίπολης
2710 222560
Κέντρο Υγείας Δημητσάνας
27950 31401-2
ΟΣΕ Αθήνας
210 5240646
Αστυνομία Στεμνίτσας
27950 81236
ΟΣΕ Τρίπολης
2710 222402
Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας
27950 81252
Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης
2710 232243
Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας
27950 81227
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
6985 063909
Πνευματικό Κέντρο Στεμνίτσας
27950 81237

Φωτογραφίες Στεμνίτσα