Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Στον πλήρη έλεγχο της «Hellenic» στοχεύουν οι «Μινωικές Γραμμές»

Στον πλήρη έλεγχο της «Hellenic» στοχεύουν οι «Μινωικές Γραμμές»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι Μινωικές Γραμμές τις προσπάθειες αύξησης του ποσοστού που κατέχουν στην Hellenic Seaways (HSW), με στόχο την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας. Όπως έγινε χθες γνωστό, η ακτοπλοϊκή που ανήκει στον Ιταλό επιχειρηματία Em. Grimaldi εξαγόρασε ύστερα από συμφωνία ποσοστό ύψους 3,91% (ήτοι 3.037.000 μετοχές) που κατείχε μέσω θυγατρικών ο όμιλος Interamerican στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW, καταβάλλοντας το ποσό των 4,55 εκατ. ευρώ (περίπου 1,5 ευρώ ανά μετοχή). Το συνολικό τίμημα καταβλήθηκε ολοσχερώς την ίδια ημέρα στις πωλήτριες εταιρείες, ενδεικτικό της βούλησής της να προχωρήσει άμεσα την υλοποίηση των σχεδίων της. Ύστερα από τη συναλλαγή αυτή, το συνολικό ποσοστό των Μινωικών Γραμμών στην HSW ανήλθε στο 37,5%, πολύ κοντά στο ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος με περίπου 40%.

Οι Μινωικές γνωστοποίησαν ακόμη ότι βρίσκονται σε διαδικασία αγοράς και άλλων μετοχών της HSW από ενδιαφερόμενους μετόχους μειοψηφίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούν να εξαγοράσουν και το ποσοστό της Πειραιώς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα η διοίκηση της εταιρείας θα επιδιώξει να ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα, η οποία παρακολουθεί ενεργητικά τις εξελίξεις καθώς θέλει να εξασφαλίσει ότι η επιτυχημένη διαχείριση θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Κύκλοι που πρόσκεινται στη διοίκηση της HSW, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιθετικές -όπως τις χαρακτηρίζουν- αγορές του Ιταλού επιχειρηματία, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο υπάρχει ο κίνδυνος να καταργήσει δρομόλογια της άγονης γραμμής, όπως αυτά του Άγιου Ευστράτιου, του Αγ. Κήρυκου στην Ικαρία αλλά και της Μυτιλήνης και της Χίου. Επιπλέον, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την τιμή που προσφέρει στους μικρομετόχους, η οποία θεωρείται πως θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη με βάση τις προοπτικές της εταιρείας. Πηγές των Μινωικών Γραμμών απαντώντας σχετικά επισημαίνουν ότι η τιμή που προσφέρουν είναι πολύ μεγαλύτερη όχι μόνο από την αξία της HSW, αλλά επίσης και από της ΑΝΕΚ και της Attica Συμμετοχών (που ελέγχει την Blue Star Ferries και την Superfast Ferries).

Aναδιάρθρωση
Το ενδιαφέρον των Μινωικών να επενδύσουν στην HSW σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη της εταιρείας, η οποία μετά την αναδιάρθρωση των δανείων που πέτυχε μέσα στο 2015 έχει επιστρέψει σε κερδοφόρο τροχιά (εμφανίζει EBITDA 30 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, σχετίζεται με την ενίσχυση του στόλου της με νέα πλοία και νέα δρομολογία, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο. Να σημειωθεί πως η επένδυση στην HSW εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Ιταλού επιχειρηματία να διευρύνει την παρουσία του στην ελληνική αγορά, την οποία θεωρεί πως εξακολουθεί να έχει σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες. Πηγές που πρόσκεινται στον κ. Grimaldi αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της κρίσης ο Ιταλός επιχειρηματίας «έβαλε» στις Μινωικές κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης