Ασπράγγελοι: Το ορεινό χωριό Ασπράγγελοι είναι από τα πρώτα Ζαγοροχώρια που συναντάμε και είναι έδρα του δήμου Κεντρικού Ζαγορίου. Χτισμένο σε υψόμετρο 990 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι και απέχει μόλις 30 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν ¨Ντοβρά¨, σλάβικη λέξη που σημαίνει ¨καλός¨. Την σημερινή του ονομασία πήρε το 1926.
Η πρώτη αναφορά για τον οικισμό έγινε το 1380 ενώ σώζονται τείχη που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου οχυρωμένου οικισμού. Κατά τον 19ο αιώνα οι Ασπράγγελοι ήταν ένα πολύ πλούσιο κεφαλοχώρι ενώ οι πλούσιοι ευεργέτες του το στόλισαν με σχολεία, αρχοντικά και εκκλησίες.
Οι Ασπράγγελοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών οδηγώντας τους Γερμανούς σε αντίποινα καίγοντας ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943. Λίγο πριν το χωριό στέκεται αγέρωχο το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας σαν ελάχιστος φόρος τιμής στις Ζαγορίσιες που βοήθησαν τα στρατεύματά μας στην αντίσταση του 1940.
Όμορφα πέτρινα σπίτια και αρχοντικά κοσμούν το χωριό των Ασπραγγέλων. Ο ναός του Αγίου Νικολάου στους Ασπράγγελους χρονολογείται από το 1778 και είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Ζαγορίου. Στους Ασπράγγελους μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Δοβράς που χρονολογείται από το 1600.
Στους Ασπράγγελους θα βρείτε ξενοδοχεία και ξενώνες για μια ήρεμη και άνετη διαμονή καθώς και ταβέρνες όπου μπορείτε να γευθείτε τοπικές νοστιμιές.
Λιγκιάδες: Το πανέμορφο χωριό των Λιγκιάδων βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων. Είναι το πιο κοντινό χωριό στην πόλη των Ιωαννίνων και απέχει μόλις 12 χλμ. από αυτή. Οι Λιγκιάδες ανήκουν διοικητικά στο δήμο Περάματος των Ιωαννίνων αλλά είναι περιοχή του Ζαγορίου.
Οι Λιγκιάδες διαθέτουν πανοραμική θέα στην πόλη των Ιωαννίνων και στη Λίμνη Παμβώτιδα που κυριολεκτικά θα σας μαγέψει. Το κόσμημα της περιοχής, οι Λιγκιάδες, είναι πλούσιο σε ιστορικές μνήμες που έχουν παραμείνει αναλλοίωτες στο χρόνο.
Το μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση. Στις 3 Οκτωβρίου το 1943, Κυριακή πρωί, οι Γερμανοί μάζεψαν τους κατοίκους του χωριού και τους εκτέλεσαν και έπειτα έκαψαν ολόκληρο το χωριό σε αντίποινα για τα χτυπήματα της ελληνικής αντίστασης.
Στο σχολείο των Λιγκιάδων που έκλεισε το 1988 στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του χωριού ενώ στην είσοδο του χωριού θα συναντήσετε τη μονή Αγίου Γεωργίου Λιγκιάδων, που ιδρύθηκε το 1681 από τον λόγιο Βησσαρίωνα Μακρή. Το χωριό των Λιγκιάδων βρίσκεται πολύ κοντά και στο Σπήλαιο του Περάματος όπου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, όταν οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Λιγκιάδες βρίσκονται σε περίοπτη θέση γι’ αυτό και αποκαλούνται το “μπαλκόνι” των Ιωαννίνων αφού η θέα που προσφέρουν προς τη Λίμνη Παμβώτιδα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων είναι μαγευτική. Το βράδυ, η πανοραμική θέα του χωριού με τα φώτα που μοιάζουν με αστέρια που ακουμπούν στο βουνό και το ποικιλόμορφο παιχνίδι των αισθήσεων αναδεικνύουν μια μοναδική εικόνα.
Στις Λιγκιάδες υπάρχει πολύ καλή τουριστική υποδομή με πολλά φιλόξενα ξενοδοχεία και ξενώνες που θα σας εξασφαλίσουν ευχάριστη διαμονή καθώς και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τα παραδοσιακά Ζαγορίσια εδέσματα.
Ο Βοϊδομάτης ποταμός και ο Άραχθος είναι ιδανικός για τους λάτρεις του rafting και του καγιάκ. Στις Λιγκιάδες διοργανώνονται καθημερινά διάφορες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ιππασία, ποδήλατο βουνού, παραπέντε, καγιάκ, canoe, rafting, αναρρίχηση, ορειβασία κ.ά.
Κήποι: Οι Κήποι είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός του νομού Ιωαννίνων και αποτελεί ένα από τα 46 Ζαγοροχώρια. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Τύμφης και αποτελούσε στα νεώτερα χρόνια την πρωτεύουσα του Ζαγορίου. Το χωριό είναι χτισμένο στη βραχώδη πλαγιά ενός λόφου, σε υψόμετρο 800 μ. και απέχει 38 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, τα Ιωάννινα.
Οι Κήποι αποτελούν έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής που χρονολογείται από το 15ο αιώνα. Είναι ένα ζωντανό χωριό με αρκετούς κατοίκους και μεγάλη τουριστική κίνηση. Συγκεντρώνουν πολλές διοικητικές υπηρεσίες όπως αστυνομία, δικαστήριο, ειρηνοδικείο, υποθηκοφυλάκειο, δασονομία κ.ά.
Οι Κήποι, όπως και όλα τα χωριά του Ζαγορίου αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες, όσο και για ξένους τουρίστες, χάρη στη μοναδική φυσική ομορφιά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη γραφικότητα του τοπίου. Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, κατάφυτα δάση, απόκρημνα φαράγγια, τρεχούμενα νερά, πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά, γραφικές εκκλησίες, λιθόστρωτα καλντερίμια και τοξωτά γεφύρια συνθέτουν ένα μωσαϊκό αστείρευτου κάλλους. Νερόμυλοι, βρύσες και πέτρινες σκάλες συμπληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό.
Οι Κήποι χαρακτηρίζονται από εξαιρετική φυσική ομορφιά και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Μπροστά από το χωριό απλώνεται μία καταπράσινη κοιλάδα που τη διασχίζουν δύο μικρά ποτάμια, στις όχθες των οποίων συναντάμε περίτεχνα τοξωτά λίθινα γεφύρια. Τα γεφύρια χτίστηκαν τους περασμένους αιώνες για τη διευκόλυνση της συγκοινωνίας και των μεταφορών και διατηρούνται σήμερα σε καλή κατάσταση, αποτελώντας πραγματικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή τους ήταν ο σχιστόλιθος, που αφθονεί στην περιοχή. Τα περισσότερα οφείλουν το όνομά τους είτε στο χρηματοδότη είτε στον κατασκευαστή τους.
Η φύση, με την ποικιλία των χρωμάτων γοητεύει κάθε επισκέπτη. Τα κίτρινα δέντρα το φθινόπωρο, τα ντυμένα στα λευκά βουνά το χειμώνα, και η καταπράσινη φύση την άνοιξη, καθιστούν την περιοχή ιδανικό προορισμό τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Η περιοχή διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, φιλοξενώντας πολλά σπάνια είδη. Στα πυκνά δάση βρίσκουν καταφύγιο ζαρκάδια, αρκούδες, αγριόγιδα, τσακάλια, πολλά είδη πουλιών κ.ά.
Οι Κήποι, όπως και ολόκληρη η περιοχή του Ζαγορίου προσφέρονται για πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Εδώ οι λάτρεις της φύσης μπορούν να επιδοθούν σε πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, rafting, kayak, ιππασία, αιωροπτερισμό, ορεινή ποδηλασία, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να απολαύσουν την ξεχωριστή ομορφιά του φυσικού τοπίου.
Στην περιοχή θα βρείτε μία ποικιλία από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά για κάθε προτίμηση, που θα σας προσφέρουν μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Το χειμώνα μπορείτε να απολαύσετε ζεστή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι, ρεμβάζοντας από το παράθυρο το αλπικό τοπίο, και να δοκιμάσετε τη ντόπια εκλεκτή κουζίνα στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.
Οι Κήποι, με το φυσικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Δεν έχετε κι εσείς παρά να τους επισκεφθείτε και να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες.
Για την διαμονή σας στους Κήπους Ζαγορίου σας προτείνουμε το Ξενοδοχείο Μαχαλάς.
Άνω Πεδινά: Τα Άνω Πεδινά είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό των Ιωαννίνων, που υπάγεται διοικητικά στο δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 960 μ. και απέχει 35 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων.
Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Άνω Σουδενά, που οφείλεται στο ότι το χωριό είναι χτισμένο γύρω από μία κρύα ρεματιά. Η λέξη σουδενά είναι σλαβικής προελεύσεως και σημαίνει «κρύος τόπος». Το 1928 μετονομάστηκε σε Άνω Κάμπος, και ένα χρόνο μετά πήρε τη σημερινή ονομασία Άνω Πεδινά.
Τα Άνω Πεδινά είναι η γενέτειρα μεγάλων επιφανών Ζαγορισίων. Ανάμεσά τους ο μεγάλος δάσκαλος του γένους Νεόφυτος Δούκας, καθώς και ο σπουδαίος ιστοριοδίφης του Ζαγορίου Ιωάννης Λαμπρίδης. Σήμερα, τα Άνω Πεδινά αποτελούν ένα από τα πλέον κατοικημένα Ζαγοροχώρια, με 100 περίπου μόνιμους κατοίκους.
Τα Άνω Πεδινά έχουν ανακηρυχθεί σε παραδοσιακό οικισμό, καθώς διατηρούν τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής του Ζαγορίου. Τα χτισμένα με ασβεστολιθικές πέτρες σπίτια και αρχοντικά του χωριού, τα πέτρινα καλντερίμια, και τα περίτεχνα λίθινα γεφύρια σε συνδυασμό με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, δημιουργούν ένα γραφικότατο τοπίο.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού υπάγονται η Λαμπριάδειος Σχολή, η Μονή Ευαγγελίστριας, η Μονή Αγίας Παρασκευής και ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όλα κτίσματα του 18ου αιώνα που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.
Γύρω από το χωριό, οι πλαγιές είναι κατάφυτες με πουρνάρια και αγριοκερασιές, ενώ μία εύφορη μικρή κοιλάδα χωρίζει τα Άνω από τα Κάτω Πεδινά. Κατά την επίσκεψή σας στο χωριό, αξίζει να διασχίσετε το καλντερίμι που οδηγεί στη Μονή της Ευαγγελίστριας. Πρόκειται για μία υπέροχη διαδρομή μέσα από ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Στα Άνω Πεδινά θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακούς ξενώνες για κάθε γούστο, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τα νόστιμα εδέσματα της ντόπιας παραδοσιακής κουζίνας.
Τα Άνω Πεδινά, όπως όλα τα Ζαγοροχώρια είναι ένας τόπος με φυσικό κάλλος, όπου κυριαρχεί το παραδοσιακό στοιχείο. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιζητούν να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα και να ζήσουν στιγμές ηρεμίας στην ανόθευτη φύση.
Αρίστη: Η Αρίστη βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Ζαγοροχωρίων. Το πανέμορφο κεφαλοχώρι της Αρίστης είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά σε υψόμετρο 650 μέτρων και απέχει 48 χλμ από τα Ιωάννινα. Το χωριό Αρίστη είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου και το παλιό όνομα του χωριού ήταν Αρτσίστα.
Η Αρίστη βρίσκεται στο δρόμο προς Πάπιγκο, λίγο πριν το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για πολλούς κοντινούς προορισμούς και περιηγήσεις. Η περιοχή γνώρισε μεγάλο πλούτο και ευημερία στο παρελθόν που σήμερα μας μαρτυρούν τα παλιά αρχοντικά, η παλιά βρύση, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της Αρίστης δίπλα στον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο και με φόντο την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1718. Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και λιθόστρωτα καλντερίμια σας οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές του οικισμού και σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε. Περπατώντας στα στενά σοκάκια της Αρίστης θα βρείτε και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.
Η Αρίστη βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και αποτελεί την είσοδο στον πυρήνα του Δρυμού. Σε μικρή απόσταση από τη χαράδρα του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη αποτελεί ορμητήριο για ένα περίπατο στο πλατανόδασος του Βοϊδομάτη, ανάβαση στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας ή διάφορων δραστηριοτήτων όπως διαδρομές 4Χ4, rafting και ιππασία στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αρίστη τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και έχει καταξιωθεί ως ένας δημοφιλείς ορεινός προορισμός. Καλαίσθητα ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, αρχοντικά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο, ξεφυτρώνουν συνέχεια στο χωριό και φροντίζουν για μια ευχάριστη και άνετη διαμονή.
Η Αρίστη αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκδρομές όλο το χρόνο και θα σας μαγνητίσει με το φυσικό της τοπίο, την γραφικότητά της και την καταπληκτική θέα στους γρανιτένιους όγκους της Αστράκας.
Βίτσα: Το αρχοντικό χωριό της Βίτσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Ζαγοροχωρίων και ανήκει στο δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων και σε απόσταση 37 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων, η Βίτσα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής με πολλά αρχοντικά, εκκλησίες και πέτρινα καλντερίμια.
Πριν την άλωση της Ηπείρου από τους Τούρκους και μέχρι το 1753 η συνοικία της Βίτσας και του Μονοδενδρίου αποτελούσαν μια κοινότητα που ονομαζόταν Βεζίτσα. Το όνομα Βίτσα προήλθε από το σλάβικο «bezati» που σημαίνει τρέχω, ρέω ορμητικά και την κατάληξη -ica. Η πρώτη γραπτή αναφορά του οικισμού έγινε το 1361 στο χρυσόβουλλο του Δεσπότη Συμεών του Παλαιολόγου.
Στις 27 Ιουλίου 1943, η Βίτσα πυρπολήθηκε από τους κατακτητές με αποτέλεσμα την καταστροφή τριών σπιτιών, ανάμεσα στα οποία και το αρχοντικό των αδελφών Πανταζή, ένα από τα καλύτερα αρχοντικά του χωριού που ήταν γνωστό και με το όνομα Αρχοντικό «Βελογιάννη». Πέτρινα καλντερίμια, εκκλησίες, καλοδιατηρημένα αρχοντικά και ένα χωριό που από μακριά έχει το χρώμα της πέτρας θα σας μαγέψει με την γραφικότητά του και την εξαιρετική αρχιτεκτονική του.
Ανάμεσα στην Βίτσα και το Μονοδένδρι, στη θέση Γεννίτσαρη εντοπίστηκε ο αρχαίος Μολοσσικός οικισμός το 1965. Ο Μολοσσικός οικισμός περιλαμβάνει μολοσσιακό οικισμό και δυο νεκροταφεία.
Μερικοί από τους ευεργέτες της Βίτσας ήταν ο Βελογιάννης Μάνθος και ο Μίσσιογλου Αναστάσιος.
Η Βίτσα βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και στην αρχή της χαράδρας του Βίκου και σας προκαλεί να περπατήσετε στα καλντερίμια της και να την εξερευνήσετε. Στη γραφική πλατεία της Βίτσας που στέκει αγέρωχος ο πλάτανος 600 χρονών μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού.
Στη Βίτσα μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως ορειβασία, πεζοπορία και ποδήλατο βουνού που θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Τα προσεγμένα ξενοδοχεία και οι παραδοσιακοί ξενώνες της Βίτσας μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους περιμένουν για να σας προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή.
Ελάτη: Η Ελάτη είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό των Ιωαννίνων. Αποτελεί ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μία κατάφυτη περιοχή του βουνού Μιτσικέλι σε υψόμετρο 950 μ. και απέχει 30 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, τα Ιωάννινα.
Η Ελάτη κατοικείται από το 16ο αιώνα και αποτέλεσε αρχικά κτηνοτροφικό οικισμό. Εξαιτίας των εύπορων οικογενειών που το κατοικούσαν, το χωριό αποτέλεσε βασικό στόχο των ληστών που λυμαίνονταν την ευρύτερη περιοχή. Το 1943 το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες από τους Γερμανούς.
Η νέα τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένη η Ελάτη είναι πνιγμένη κυριολεκτικά στο πράσινο, προσφέροντας μία εκπληκτική θέα προς τα βουνά και τα δάση της Τύμφης. Πεύκα, έλατα και δρυς σε συνδυασμό με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και τρεχούμενα νερά δημιουργούν μία εικόνα αστείρευτου φυσικού κάλλους. Το σκηνικό έρχονται να συμπληρώσουν λιθόστρωτα σοκάκια, περίτεχνα τοξωτά γεφύρια, πέτρινες σκάλες, νερόμυλοι και γραφικά ξωκλήσια.
Η Ελάτη, όπως και όλα τα Ζαγοροχώρια προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών, τόσο Έλληνες όσο και ξένους, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάσουν το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, να χαλαρώσουν μέσα στη γραφικότητα του τοπίου και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα στην ανόθευτη φύση.
Αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά πέτρινα καλντερίμια, να θαυμάσετε τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, να ξαποστάσετε πίνοντας νερό σε κάποια βρύση, να περιηγηθείτε στα δάση της περιοχής, να διασχίσετε λίθινα γεφύρια, και να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του χωριού με θέα τη χαράδρα του Βίκου, απολαμβάνοντας αυτό που με τόση σοφία σμίλεψε η φύση.
Από την Ελάτη μπορείτε να πραγματοποιήσετε εξορμήσεις στα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, καθώς και στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου (Βάλια Κάλντα).
Κατά την παραμονή σας στην Ελάτη αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1806, το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, καθώς και το ξωκλήσι της Παναγίας που βρίσκεται μέσα στο δάσος.
Στην Ελάτη θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, που περιμένουν να σας προσφέρουν μία ευχάριστη και άνετη διαμονή σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Στις παραδοσιακές ταβέρνες και ψησταριές της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα νόστιμα εδέσματα της τοπικής κουζίνας, όλα φτιαγμένα με ντόπια αγνά προϊόντα.
Η Ελάτη είναι ένας τόπος με φυσικό κάλλος, πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση, καλαισθησία και φιλόξενους ανθρώπους. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Δεν έχετε παρά να την επισκεφθείτε.
Δίλοφο: Το Δίλοφο είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό των Ιωαννίνων, που υπάγεται διοικητικά στο δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 1.000 μ. και απέχει περίπου 34 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων.
Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Σωπετσέλι ή Σο(μ)ποτσέλι, ονομασία η οποία είναι σλαβικής προελεύσεως και σημαίνει “τόπος με πολλά νερά”. Το Δίλοφο βρίσκεται στην καρδιά του Ζαγορίου ανάμεσα στο Μονοδέντρι, τους Κήπους και το Κουκούλι δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να εξερευνήσουν ολόκληρο το Ζαγόρι.
Είναι ένας οικισμός ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος λόγω της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και λαογραφικής σημασίας του, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου , πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά, ανάμεσα στα οποία το αρχοντικό Μακρόπουλου που αποτελεί την υψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων.
Το Δίλοφο, όπως όλα τα Ζαγοροχώρια είναι ένας τόπος με φυσικό κάλλος, όπου κυριαρχεί το παραδοσιακό στοιχείο. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιζητούν να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα και να ζήσουν στιγμές ηρεμίας στην ανόθευτη φύση.