Xionodromika

Ζαχάρω Ηλείας: Η πόλη των μοναδικών φυσικών αξιοθέατων…

Ζαχάρω


Η Ζαχάρω είναι μία όμορφη μικρή πόλη του νομού Ηλείας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νομού Ηλείας και απέχει 30 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Η πόλη της Ζαχάρως αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου, στον οποίο ανήκουν άλλα 18 δημοτικά διαμερίσματα.

Χτισμένη σε μία εύφορη περιοχή, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, και με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Ζαχάρω είναι μία ζωντανή πόλη. Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, και ένα από τα ωραιότερα παραθεριστικά κέντρα των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Το γεγονός ότι βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου – Καλαμάτας και το ότι διαθέτει τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις, την καθιστά εύκολα προσβάσιμη.

Η Ζαχάρω είναι νέα πόλη, ιστορικά. Αποτελεί πρωτεύουσα της ιστορικής Αρήνης, και συγκροτήθηκε σαν οργανωμένο οικιστικό συγκρότημα μετά την απελευθέρωση του 1821.

Απέχοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, το κλίμα που επικρατεί στη Ζαχάρω είναι αρκετά ήπιο. Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής είναι η γεωργία, με κύρια γεωργικά προϊόντα τη σταφίδα και το ελαιόλαδο.



Booking.com

Η Ζαχάρω είναι χτισμένη σε δύο επίπεδα. Ένα κομμάτι της πόλης βρίσκεται χτισμένο σε χαμηλό λόφο, και το άλλο απλώνεται σε μία πεδινή έκταση, καταλήγοντας σε μία πανέμορφη αμμώδη παραλία.

Η Ζαχάρω διαθέτει μία ολοένα αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή. Οι εξαίρετοι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιαματικές πηγές, τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα και η τεράστια αμμώδης παραλία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στα λουτρά Καϊάφα συρρέουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών για να απολαύσουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Στις πηγές αυτές σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλυνε τις πληγές του ο λαβωμένος από τον Ηρακλή, Κένταυρος Χείρων.

Οι λάτρεις της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν την ευκαιρία να εξορμήσουν στην κοντινή Αρχαία Ολυμπία και να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αριστουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Ο άρτιος συνδυασμός βουνού, πεδιάδας, θάλασσας, δάσους και λίμνης συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε πευκόφυτα δάση και να κωπηλατήσουν στη λίμνη του Καϊάφα. Οι παραθεριστές  μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στην υπέροχη παραλία της Ζαχάρως και να επιδοθούν σε θαλάσσια σπορ.

Η Ζαχάρω διαθέτει μία αξιόλογη τουριστική υποδομή. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για κάθε προτίμηση, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ξεκούραστη και άνετη διαμονή. Επίσης, έχετε στη διάθεσή σας μια ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες, όπου εκτός των άλλων, μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι, καθώς και τα νόστιμα εδέσματα της τοπικής κουζίνας.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στη Ζαχάρω είναι η σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, το κρασί (κόκκινο, λευκό και ροζέ),  η ντομάτα και τα όσπρια.

Εδώ θα βρείτε και πολλά νόστιμα τοπικά εδέσματα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γουρουνοπούλα, τσιγαρίδα (τηγανιτό παστό χοιρινό), οματιά, τριφτάδες (μικρά λεπτά μακαρονάκια) και βραστά καβούρια για τα οποία φημίζεται η περιοχή.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Δήμο Ζαχάρως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποκριάτικο Καρναβάλι, “Ελαίας παραμυθία”– Φεστιβάλ Ελιάς στον Κακόβατο τον Αύγουστο, το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, του Πολιούχου της πόλης, στις 12 Δεκεμβρίου, όπου γίνεται μεγάλη και επιβλητική λιτανεία και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους το Δεκέμβριο.

Αξιοθέατα Ζαχάρω

Τα Λουτρά Καϊάφα: 5 μόλις χλμ από τη Ζαχάρω βρίσκεται η περιοχή του Καϊάφα, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Οι ιαματικές πηγές, η λίμνη και το πευκοδάσος της Στροφυλιάς, συνδυάζονται αρμονικά, συνθέτοντας ένα τοπίο αστείρευτης φυσικής ομορφιάς. Τα ιαματικά νερά της λουτρόπολης του Καϊάφα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Τα νερά πηγάζουν από δύο σπήλαια, γνωστά ως “Σπήλαια των Ανιγρίδων Νυμφών” και “Γεράνιο Άνδρο”, που βρίσκονται στους πρόποδες του μυθικού όρους Λαπίθα, και είναι κατάλληλα τόσο για λουτροθεραπεία, όσο και για ποσιθεραπεία.

Η λίμνη του Καϊάφα σχηματίστηκε τον 6ο μΧ. αιώνα, έπειτα από μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Σήμερα φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών, χέλια, χελώνες, αλλά και πολλά αποδημητικά πουλιά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα αποτελεί και ναυταθλητικό κέντρο πολλών υγρών σπορ, όπως κωπηλασία, θαλάσσιο σκι κ.α. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, όπου δεσπόζει το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι. Μεταξύ της λίμνης και της ακτής του  Καϊάφα βρίσκεται το πανέμορφο πευκόφυτο δάσος της Στροφυλιάς, όπου μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει όμορφους περιπάτους.

Το Φαράγγι της Νέδας: Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζαχάρως, βρίσκεται το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας. Το ποτάμι της Νέδας πήρε το όνομά του από τη νεράιδα Νέδα, και αποτελεί το μόνο ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα. Εντυπωσιακοί λιλιπούτιοι καταρράκτες, μικρές λιμνούλες, πλούσια βλάστηση, γαλάζιες λιβελούλες, βίδρες και άλλα ζώα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Η διάσχιση του φαραγγιού αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και απαιτεί συνολικά 7 με 8 ώρες. Σε κάποια σημεία χρειάζεται να περπατήσετε μέσα στο ποτάμι, ακόμα και να κολυμπήσετε.

Η Αρχαία Ολυμπία: Πολύ κοντά στη Ζαχάρω, σε απόσταση 25 χλμ βρίσκεται η διεθνούς φήμης Αρχαία Ολυμπία. Τα μοναδικά αριστουργήματα αποκαλύπτουν το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας. Η Αρχαία Ολυμπία, απ’ όπου ξεκινάει το ταξίδι της η Ολυμπιακή φλόγα, μεταδίδοντας το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας. Ανάμεσα στα δεκάδες λαμπρά οικοδομήματα, το γυμνάσιο, την παλαίστρα, το στάδιο, τους ναούς, τα λουτρά, τις επαύλεις, τους βωμούς, τα αγάλματα και τους ανδριάντες, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Ολυμπίου Διός. Στο εσωτερικό του βρισκόταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, που αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα μοναδικής αξίας, ανάμεσά τους, το εκπληκτικό άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη. Το Παλαιό Μουσείο έχει μετατραπεί σε Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, φιλοξενώντας ευρήματα που παρουσιάζουν την υπερχιλιετή ιστορία των Αγώνων.

Το Αρχαίο Λέπρεο: Πρόκειται για αρχαία πόλη, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, όπου ήλεγχε τα περάσματα προς Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία. Η κατοίκησή της τοποθετείται στη νεολιθική εποχή. Σήμερα οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως υπολείμματα των τειχών της πόλης, προϊστορική Ακρόπολη, ερείπια περιπτέρου ναού ο οποίος αποδίδεται στη θεά Δήμητρα, θεμέλια βωμού και αρχαϊκούς τάφους.

Ο Τάφος του Νέστορα: Πολύ κοντά στη Ζαχάρω, στο χωριό Καλίδονα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως τρεις τάφους, εκ των οποίων ο ένας, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ανήκει στον ομηρικό βασιλιά Νέστορα.

Εκκλησίες: Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της Ζαχάρως, είναι χτισμένη στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Η εκκλησία γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου όπου γίνεται μεγάλη λιτανεία. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκπληκτική βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών, στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό, 15 χλμ. από τη Ζαχάρω. Το μνημείο είναι κτίσμα του 13ου αιώνα και δε διαθέτει τοιχογραφικό διάκοσμο.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Κακόβατου: Βρίσκεται 4 χλμ βορειοανατολικά του ομώνυμου χωριού. Εκεί, έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί θαλαμωτοί τάφοι και ένας οχυρωμένος οικισμός. Η ανασκαφή έγινε στις αρχές του αιώνα (1907-1908) από τον W. DOERPFELD. Από τον λόφο που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την πεδιάδα της Ζαχάρως.

Καταφύγιο Caretta – Caretta: Στις υπέροχες αμμώδεις παραλίες του νομού Ηλείας βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι θαλάσσιες χελώνες caretta- caretta. Για χιλιάδες χρόνια οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στην Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο στην Πελοπόννησο, προστατεύονται περίπου 900 φωλιές. Οι πιο σημαντικές περιοχές του νομού Ηλείας για την ωοτοκία των σπάνιων ερπετών είναι η παραλία της Νέδας, του Καϊάφα, του Αλφειού και η παραλία της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου.

Στον Δήμο Ζαχάρως υπάρχουν περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές NATURA 2000:

Οι Θίνες & το Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως: Η περιοχή είναι μια παράκτια ζώνη αφού συνδυάζει τις θίνες, τη λίμνη και το παράκτιο δάσος. Η περιοχή αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι αναπτυσσόμενες θίνες που βρίσκονται στην παραλία, μεταξύ του Καϊάφα και της Ζαχάρως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Άλλες περιοχές NATURA 2000 του δήμου Ζαχάρως είναι η Λίμνη Καϊάφα, ο Κακόβατος, η Στροφυλιά, η Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας, το Ακρωτήριο Κατακόλου – Κυπαρισσίας και οι Θίνες Κυπαρισσίας.

Στον δήμο Ζαχάρως υπάρχουν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Εντεταγμένες και αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, πληρούν τις προϋποθέσεις που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των θηραμάτων. Μερικά από αυτά είναι: Κιβούρια – Ροδινά (Καλίδονας – Ροδινών – Σχίνων) και Κάτω Σάμικο – Ξηροχώρι – Σμέρνα – Γραίκα – Βρίνα.

Γύρω Περιοχές

 Αρτέμιδα: Η Αρτέμιδα ή  Κουμουθέκρα απέχει 10 χλμ. από την Ζαχάρω και μπορείτε να θαυμάσετε το ναό της Αρτέμιδος του 5ου αιώνα, δωρικός περίπτερος. Στο χωριό Λάπιθο, βόρεια της Αρτέμιδος υπάρχουν ερείπια ιερού της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος και ενός άλλου μικρότερων διαστάσεων.

Γιαννιτσοχώρι: Είναι το νοτιότερο χωριό του δήμου Ζαχάρως.  Ένα πανέμορφο χωριό με αμμώδη παραλία, καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους και πυκνό πευκοδάσος δίπλα στη θάλασσα. Ενοικιαζόμενα δωμάτια φροντίζουν για την διαμονή σας ενώ στις  παραλιακές ταβέρνες και  τα εστιατόρια μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας.

Κακόβατος: Το χωριό Κακόβατος βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ζαχάρως και διαθέτει μια από τις πιο όμορφες αμμώδης παραλίες και ένα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κακόβατου βρίσκεται 4 χλμ βορειοανατολικά του ομώνυμου χωριού. Εκεί, έχουν ανασκαφεί λείψανα ακρόπολης, θαλαμωτοί τάφοι και ένας οχυρωμένος οικισμός. Η ανασκαφή έγινε στις αρχές του αιώνα (1907-1908) από τον W. DOERPFELD. Από τον λόφο που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την πεδιάδα της Ζαχάρως.

Παραλίες Ζαχάρω

 Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες παραλίες κατά μήκος των ακτών του νομού Ηλείας. Αμμώδης παραλίες με καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους. Φιλόξενες αμμουδιές με αβαθή νερά και λαμπερή ολόχρυση άμμο.Κάθε ακρογιαλιά έχει το δικό της χρώμα, την δική της γραφικότητα και τον δικό της χαρακτήρα.

Παραλία Ζαχάρως: Η παραλία της Ζαχάρως είναι μία πανέμορφη απέραντη παραλία με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Έχει μάλιστα βραβευτεί από την Ε.Ε. με τη γαλάζια σημαία, για την ομορφιά της και την καθαρότητα των νερών της. Εδώ  οι παραθεριστές μπορούν να επιδοθούν σε  windsurfing και άλλα θαλάσσια σπορ. Μπορούν επίσης να κάνουν ρομαντικούς περιπάτους στη θέα του ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος.

Παραλία Γιαννιτσοχωρίου: Νότια της Ζαχάρως, στο χωριό Γιαννιτσοχώρι, υπάρχει μία υπέροχη παραλία, όπου ο συνδυασμός αμμουδιάς και πευκοδάσους συνθέτουν μία εικόνα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Τριγύρω υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια, όπου μπορεί κανείς να γευτεί φρέσκο ψάρι.

Παραλία Κακόβατου: Κολυμπήστε στην τεράστια αμμώδη παραλία του Κακόβατου, η οποία είναι οργανωμένη, προσφέροντας δωρεάν ντους, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Πώς θα πάτε

 Η Ζαχάρω απέχει  30 χλμ από τον Πύργο.

Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στη Ζαχάρω αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη – Μεγαλόπολη – Αλλαγή Μεσσηνίας – Καλό Νερό – Ζαχάρω.  Η απόσταση είναι 260 χλμ.

Από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στη Ζαχάρω μέσω της Ε.Ο. Πατρών-Πύργου. Έπειτα, αφού βγείτε στην Ε. Ο. Πύργου-Καλαμάτας, μετά από 20 περίπου λεπτά στρίβετε για Ζαχάρω ακολουθώντας τη σήμανση. Η απόσταση είναι 129  χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη προς τον Πύργο, αλλά και με τελικό προορισμό τη Ζαχάρω. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Πάτρα και Καλαμάτα προς Πύργο, με στάση στο σιδηροδρομικό σταθμό Ζαχάρως.
Υπάρχουν επίσης καθημερινές συνδέσεις με φεριμπότ από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά προς το λιμάνι της Κυλλήνης. Αεροπορικώς μπορείτε να φτάσετε στον Άραξο, που είναι το πλησιέστερο αεροδρόμιο (μόνο για πτήσεις charter).

Χιλιομετρικές αποστάσεις από τον Πύργο
Αμαλιάδα
20 χλμ
Κατάκολο
13 χλμ
Ανδρίτσαινα
65 χλμ
Κρέστενα
20 χλμ
Γαστούνη
27 χλμ
Κυλλήνη
43 χλμ
Ζαχάρω
30 χλμ
Λάμπεια (Δίβρη)
60 χλμ
Καϊάφας
67 χλμ
Ολυμπία
20 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Ζαχάρω

ΖΑΧΑΡΩ – Τ.Κ. 27057, ΗΛΕΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Ζαχάρως
26253 60300, 60301
Ταξί Ζαχάρως
26250 31356-7
Κέντρο Υγείας Ζαχάρως
26250 34915
Ταχυδρομείο Ζαχάρως
26250 31205
Νοσοκομείο Πύργου
26210  22222
Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα
26250 31709-10
Αστυνομία Ζαχάρως
26250 33333
Λιμεναρχείο Κατάκολου
26210 41206
Τουριστική Αστυνομία Πύργου
26210  81767
Λιμεναρχείο Κυλλήνης
26230 92211
ΚΤΕΛ Ζαχάρως
26250 31219
Αεροδρόμιο Αράξου
26930 23598
ΟΣΕ Ζαχάρως
26250 31271
Τουριστική Αστυνομία Ολυμπίας
26240 22100

Βίντεο Ζαχάρω

Φωτογραφίες Ζαχάρω