Τα Λουτρά Καϊάφα: 5 μόλις χλμ από τη Ζαχάρω βρίσκεται η περιοχή του Καϊάφα, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Οι ιαματικές πηγές, η λίμνη και το πευκοδάσος της
Στροφυλιάς, συνδυάζονται αρμονικά, συνθέτοντας ένα τοπίο αστείρευτης φυσικής ομορφιάς. Τα ιαματικά νερά της λουτρόπολης του Καϊάφα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Τα νερά πηγάζουν από δύο σπήλαια, γνωστά ως
“Σπήλαια των Ανιγρίδων Νυμφών” και
“Γεράνιο Άνδρο”, που βρίσκονται στους πρόποδες του μυθικού όρους
Λαπίθα, και είναι κατάλληλα τόσο για λουτροθεραπεία, όσο και για ποσιθεραπεία.
Η λίμνη του Καϊάφα σχηματίστηκε τον 6ο μΧ. αιώνα, έπειτα από μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Σήμερα φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών, χέλια, χελώνες, αλλά και πολλά αποδημητικά πουλιά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα αποτελεί και ναυταθλητικό κέντρο πολλών υγρών σπορ, όπως κωπηλασία, θαλάσσιο σκι κ.α. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, όπου δεσπόζει το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι. Μεταξύ της λίμνης και της ακτής του Καϊάφα βρίσκεται το πανέμορφο πευκόφυτο δάσος της Στροφυλιάς, όπου μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει όμορφους περιπάτους.
Το Φαράγγι της Νέδας: Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζαχάρως, βρίσκεται το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας. Το ποτάμι της Νέδας πήρε το όνομά του από τη νεράιδα Νέδα, και αποτελεί το μόνο ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα. Εντυπωσιακοί λιλιπούτιοι καταρράκτες, μικρές λιμνούλες, πλούσια βλάστηση, γαλάζιες λιβελούλες, βίδρες και άλλα ζώα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Η διάσχιση του φαραγγιού αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και απαιτεί συνολικά 7 με 8 ώρες. Σε κάποια σημεία χρειάζεται να περπατήσετε μέσα στο ποτάμι, ακόμα και να κολυμπήσετε.
Η Αρχαία Ολυμπία: Πολύ κοντά στη Ζαχάρω, σε απόσταση 25 χλμ βρίσκεται η διεθνούς φήμης Αρχαία Ολυμπία. Τα μοναδικά αριστουργήματα αποκαλύπτουν το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας. Η Αρχαία Ολυμπία, απ’ όπου ξεκινάει το ταξίδι της η Ολυμπιακή φλόγα, μεταδίδοντας το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας. Ανάμεσα στα δεκάδες λαμπρά οικοδομήματα, το γυμνάσιο, την παλαίστρα, το στάδιο, τους ναούς, τα λουτρά, τις επαύλεις, τους βωμούς, τα αγάλματα και τους ανδριάντες, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Ολυμπίου Διός. Στο εσωτερικό του βρισκόταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, που αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα μοναδικής αξίας, ανάμεσά τους, το εκπληκτικό άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη. Το Παλαιό Μουσείο έχει μετατραπεί σε Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, φιλοξενώντας ευρήματα που παρουσιάζουν την υπερχιλιετή ιστορία των Αγώνων.
Το Αρχαίο Λέπρεο: Πρόκειται για αρχαία πόλη, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, όπου ήλεγχε τα περάσματα προς Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία. Η κατοίκησή της τοποθετείται στη νεολιθική εποχή. Σήμερα οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως υπολείμματα των τειχών της πόλης, προϊστορική Ακρόπολη, ερείπια περιπτέρου ναού ο οποίος αποδίδεται στη θεά Δήμητρα, θεμέλια βωμού και αρχαϊκούς τάφους.
Ο Τάφος του Νέστορα: Πολύ κοντά στη Ζαχάρω, στο χωριό Καλίδονα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως τρεις τάφους, εκ των οποίων ο ένας, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ανήκει στον ομηρικό βασιλιά Νέστορα.
Εκκλησίες: Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της Ζαχάρως, είναι χτισμένη στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Η εκκλησία γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου όπου γίνεται μεγάλη λιτανεία. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκπληκτική βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών, στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό, 15 χλμ. από τη Ζαχάρω. Το μνημείο είναι κτίσμα του 13ου αιώνα και δε διαθέτει τοιχογραφικό διάκοσμο.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Κακόβατου: Βρίσκεται 4 χλμ βορειοανατολικά του ομώνυμου χωριού. Εκεί, έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί θαλαμωτοί τάφοι και ένας οχυρωμένος οικισμός. Η ανασκαφή έγινε στις αρχές του αιώνα (1907-1908) από τον W. DOERPFELD. Από τον λόφο που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την πεδιάδα της Ζαχάρως.
Καταφύγιο Caretta – Caretta: Στις υπέροχες αμμώδεις παραλίες του νομού Ηλείας βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι θαλάσσιες χελώνες caretta- caretta. Για χιλιάδες χρόνια οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στην Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο στην Πελοπόννησο, προστατεύονται περίπου 900 φωλιές. Οι πιο σημαντικές περιοχές του νομού Ηλείας για την ωοτοκία των σπάνιων ερπετών είναι η παραλία της Νέδας, του Καϊάφα, του Αλφειού και η παραλία της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου.
Στον Δήμο Ζαχάρως υπάρχουν περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές NATURA 2000:
Οι Θίνες & το Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως: Η περιοχή είναι μια παράκτια ζώνη αφού συνδυάζει τις θίνες, τη λίμνη και το παράκτιο δάσος. Η περιοχή αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι αναπτυσσόμενες θίνες που βρίσκονται στην παραλία, μεταξύ του Καϊάφα και της Ζαχάρως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Άλλες περιοχές NATURA 2000 του δήμου Ζαχάρως είναι η Λίμνη Καϊάφα, ο Κακόβατος, η Στροφυλιά, η Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας, το Ακρωτήριο Κατακόλου – Κυπαρισσίας και οι Θίνες Κυπαρισσίας.
Στον δήμο Ζαχάρως υπάρχουν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Εντεταγμένες και αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, πληρούν τις προϋποθέσεις που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των θηραμάτων. Μερικά από αυτά είναι: Κιβούρια – Ροδινά (Καλίδονας – Ροδινών – Σχίνων) και Κάτω Σάμικο – Ξηροχώρι – Σμέρνα – Γραίκα – Βρίνα.