Xionodromika

Άρτα: Το θρυλικό Γεφύρι και οι βυζαντινές εκκλησίες

Νομός Άρτας


Πρωτεύουσα: Άρτα
Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Άρτα, Καταρράκτης, Κορωνησία.

Από τις πλέον όμορφες περιοχές της Ελλάδας, η Άρτα είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Οριοθετείται από την οροσειρά των Τζουμέρκων και τον Αμβρακικό κόλπο.

Το τοπίο της συνδυάζει την ομορφιά και την αγριάδα των ελληνικών βουνών μαζί με τις αβαθείς παραλίες του Αμβρακικού κόλπου και την εύφορη κοιλάδα του Αράχθου που τη διασχίζει.

Η Άρτα είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία Αμβρακία, στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου και ανεβαίνει αμφιθεατρικά στους βoρειοδυτικούς πρόποδες του λόφου, που από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ονομάζεται Περάνθη.

Χάρτης Άρτα

Την κοσμούν οι βυζαντινές της εκκλησίες, το κάστρο της, το ρολόι της, αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια και πάνω απ’ όλα το σύμβολο της πόλης, το θρυλικό Γεφύρι της που είναι γνωστό τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για το μύθο της θυσίας της γυναίκας του Πρωτομάστορα.

Η Άρτα είναι έδρα του ΤΕΙ Ηπείρου. Καύχημά της η γυναικεία ομάδα χάντμπλ που κατέχει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για πολλά χρόνια. Υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί Σύλλογοι, Αθλητικοί Σύλλογοι, Υπαίθριο Θέατρο στο Κάστρο, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ναοί καθώς και Εκθεσιακό Κέντρο.

Αξιοθέατα Άρτα

Τουριστικό πόλο έλξης εκτός από το Γεφύρι της, αποτελεί και η Βυζαντινή εκκλησία “Παναγία η Παρηγορήτισσα”. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπή ναό, τιμώμενο στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1283 και 1296 από τον δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α’ Κομνηνάγγελο Δούκα.

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους υγροβιότοπους στην Ελλάδα και προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκες Ramsar, Βιέννης κ.ά. Αποτελείται από το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου και τις λιμνοθάλασσες Ροδιάς, Λογαρού, Τσουκαλιού και Αγρίλου. Η έκτασή του υπολογίζεται σε 130.000 στρέμματα και η διάπλασή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την εναλλαγή της χερσαίας και της θαλάσσιας έκτασης.

Στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, αμφίβιων και είναι καταφύγιο για 250 είδη πτηνών, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια (νεροχελίδονο, καλαμόκανας, πετροπουλάδα, πορφυροτσικνιάς, θαλασσαετός, σταυραετός, δεντρογέρακας κ.ά.). Σε μια μικρή νησίδα στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό ζει μία από τις ελάχιστες αμιγείς αποικίες αργυροπελεκάνων ( Pelecanus Crispus ) που έχουν απομείνει στην Ευρώπη.

Η Κορωνησία είναι ένα νησί μέσα στον Αμβρακικό κόλπο στο οποίο μπορείτε να φτάσετε οδικά. Διαθέτει λιμάνι και ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια. Αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία την Κορωνησιώτισσα.

Ο Αρχαίος οικισμός του Ορράου, μία από τις τέσσερις πόλεις των Μολοσσών που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ., βρίσκεται στη θέση “Καστρί” Αμμότοπου και χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν οχυρωμένος με ισχυρό τείχος το οποίο αργότερα ενισχύθηκε με πύργους. Σώζονται αρκετά λιθόκτιστα σπίτια.

Το Νεοχώρι βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου στον Αμβρακικό κόλπο. Έχει 2.500 κατοίκους και διαθέτει παραποτάμιο πάρκο αναψυχής. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Συκιές.

Το γεφύρι της Πλάκας ενώνει τις όχθες του Καλαρύτικου ποταμού, παραπόταμου του Αράχθου. Βρίσκεται στο δρόμο για Άγναντα λίγο μετά από τη γέφυρα που χρησιμοποιούν τα οχήματα για τη διέλευσή τους. Κτίστηκε το 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα. Έχει μήκος 40μ. και ανώτατο ύψος 20μ. Διετέλεσε σύνορο Ελληνικού και Τουρκικού κράτους από το 1881 ως το 1913. Σήμερα είναι και αφετηρία για καγιάκ ή ράφτινγκ σε μία διαδρομή στον Άραχθο που φτάνει μέχρι το χωριό Σκούπα.

Ο Καταρράκτης βρίσκεται κοντά στα Άγναντα σε υψόμετρο 800μ. με πολλά πηγαία νερά που δικαιολογούν το όνομά του. Γνωστό και για το περίφημο μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης.

Το Κάστρο της Άρτας κτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω σε ένα τμήμα του αρχαίου τείχους. Σήμερα στο Κάστρο θα βρείτε υπαίθριο δημοτικό θέατρο, από τα καλύτερα του είδους σε πανελλαδικό επίπεδο, στο οποίο γίνονται αξιόλογες εκδηλώσεις Πολιτισμού και Τέχνης.

Το Βουργαρέλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Άρτας και απέχει 58 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, του Προφήτη Ηλία ανατολικά και της Ομαλής δυτικά, που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά.

Ένα χωριό που κυριαρχεί το πράσινο, τα τρεχούμενα νερά και τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ μπορεί να αποτελέσει και ορμητήριο για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής.

Πώς Θα πάτε

Οδικώς

Με αυτοκίνητο: Μέσω των Εθνικών οδών Ιωαννίνων – Άρτας, Πρέβεζας – Άρτας, Αντιρρίου – Άρτας.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 370 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 444 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 170 χλμ.

Με λεωφορείο: Εκτελούνται δρομολόγια με το υπεραστικό ΚΤΕΛ από και προς την Αθήνα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα. Συχνά δρομολόγια γίνονται από και προς Τρίκαλα, Φιλιππιάδα, Αγρίνιο, κ.λ.π.

Αεροπορικώς: Αεροπορικώς μπορείτε να έρθετε χρησιμοποιώντας τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας.

Φωτογραφίες Άρτα

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα Άρτα

Δήμος Αρταίων
26813 62100
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
2310 595406
Νοσοκομείο Άρτας
 26810 77222
ΡαδιοΤαξί
 26810 78333
Αστυνομία Άρτας
26810 21450, 21470
Αστικό ΚΤΕΛ
26810 28314
Τροχαία Άρτας
26810 21464, 21466
ΕΛ.ΤΑ Άρτας
 26810 22422
Πυροσβεστική Άρτας
26810 27333
Μουσείο Παρηγορήτισσας
26810 28692
ΚΤΕΛ Άρτας
 26810 27348
Ιστορικό Μουσείο Άρτας
 26810 27345
ΚΤΕΛ Αθήνας
 210 5134866
Λαογραφικό Μουσείο Άρτας
26810 22192