Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία: Βορειοδυτικά του Χρισσού, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο οποίο η πρόσβαση γίνεται και από τους Δελφούς. Χτισμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία, σε υψόμετρο 400μ., “εποπτεύει” όλη την έκταση του τεράστιου ελαιώνα της Άμφισσας, τον Κορινθιακό κόλπο, το Γαλαξίδι και αντίκρυ τα βουνά της Πελοποννήσου.
Το μοναστήρι έγινε ευρύτερα γνωστό γιατί στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 υπήρξε το ορμητήριο και το καταφύγιο των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, έως τον Αύγουστο του 1825, οπότε οι Τούρκοι το κατέστρεψαν και ξεθεμελίωσαν τον παλαιό Ναό, ο οποίος αναγέρθηκε στην ίδια θέση το 1834.
Μπορείτε να θαυμάσετε το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του που έχει παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, έργο σπουδαίου καλλιτέχνη από την Ήπειρο. Το μοναστήρι πυρπολήθηκε και από τους Ιταλούς τον Φεβρουάριο του 1943 και ανοικοδομήθηκε σταδιακά από το 1961 και ύστερα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που μετατράπηκε από αντρικό σε γυναικείο, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των παλαιοτέρων δομών του μοναστηριού.
Επίσης υπάρχει πολύτιμη βιβλιοθήκη , με χειρόγραφα έγγραφα και επιστολές από την περίοδο της επανάστασης.
Το Μουσείο Δελφικών Εορτών: είναι το σπίτι της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται σε προνομιακή θέση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Το σπίτι κατασεκυάστηκε το 1927 κατά την περίοδο των πρώτων Δελφικών Εορτών που οργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού.
Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται φωτογραφίες, κοστούμια από παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Δελφών, τον αργαλειό της Εύας Σικελιανού, έντυπο υλικό από Δελφικές εορτές, χειρόγραφα κείμενα του ποιητή και άλλα αντικείμενα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών: Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ελληνικών μουσείων με μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Είναι το μουσείο του ιερού των Δελφών και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα, έργα μικροτεχνίας από αναθήματα του ιερού, έκθεση χρυσών και ελεφάντινων ευρημάτων του ιερού κ.α.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου: Φιλοξενεί τα ιερά λείψανα μεγάλων Αγίων της Ορθοδοξίας.
Ο παλαιός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου: είναι ένα υπέροχο μνημείο για την πόλη των Δελφών που διαθέτει εκπληκτικά έργα τέχνης.
Άλλοι ναοί στην πόλη των Δελφών είναι ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Παρασκευή, Άγιος Χαράλαμπος, Άγιος Αγάπιος κ.ά.
Ο Ναός του Απόλλωνα: Eίναι το σημαντικότερο μνημείο του ιερού. Ερείπια του δωρικού περίπτερου ναού του 4ου π.Χ. αιώνα, στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το άδυτο, η έδρα του Μαντείου. Χτίστηκε στην ίδια θέση και με τα ίδια σχέδια παλαιότερου ναού του 6ου αιώνα.
Ο Θησαυρός των Αθηναίων ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα του τεμένους του Απόλλωνα. Μικρό κτίριο δωρικού ρυθμού με δύο κίονες στην πρόσοψη ανάμεσα στις παραστάσεις και πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Χτίστηκε από τους Αθηναίους στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα για να στεγάσει τα αναθήματα στον Απόλλωνα.
Ο Βωμός των Χίων: Ο μεγάλος βωμός του ιερού που κατασκεύασαν με έξοδά τους οι Χίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα σύμφωνα με την επιγραφή που ήταν χαραγμένη στην κορωνίδα. Η αντίθεση του χρώματος του μαρμάρου (λευκό στην βάση και στην κορωνίδα και μαύρο στο υπόλοιπο) δημιουργεί εντυπωσιακό σύνολο.
Ο Πολυγωνικός Τοίχος Δελφών: Αναλημματικός τοίχος με περίτεχνη τοιχοποιία. Κατασκευάσθηκε κατά την καταστροφή του ναού το 548 π.Χ. για να συγκρατήσει το άνδηρο όπου θεμελιώθηκε ο νέος ναός. Επάνω του είναι χαραγμένο πλήθος επιγραφών, κυρίως πράξεις απελευθερώσεων δούλων. Εντυπωσιακός πολυγωνικός τοίχος που θα δείτε κατά μήκος της Ιεράς Οδού.
Ο Θησαυρός των Σιφνίων: Eίναι ένα από τα πιο πλούσια διακοσμημένα κτίρια στο ιερό του Απόλλωνα. Το θησαυρό, αφιέρωσαν οι κάτοικοι της Σίφνου στους Δελφούς. Σήμερα, διατηρούνται στη θέση τους τα θεμέλια και ένας αστράγαλος από τη διακόσμηση της βάσης. Όλος ο γλυπτός διάκοσμος του κτιρίου μαζί με το υπέροχο και μοναδικό χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου, τη Σφίγγα των Ναξίων, τους δύο Κούρους, τα χρυσελεφάντινα της ανασκαφής του 1939 και δεκάδες άλλα ευρήματα, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Ο Θησαυρός των Αθηναίων: Μικρό κτίριο δωρικού ρυθμού με δύο κίονες στην πρόσοψη ανάμεσα στις παραστάσεις και πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Χτίστηκε από τους Αθηναίους στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα για να στεγάσει τα αναθήματα στον Απόλλωνα.
Η Στοά των Αθηναίων: Ένα από τα πιο σημαντικά αναθήματα στους Δελφούς είναι η Στοά των Αθηναίων. Στοά ιωνικού ρυθμού με επτά μονόλιθες κολώνες, χτισμένη από τους Αθηναίους μετά το 478 π.Χ. για να στεγάσει τρόπαια των αθηναϊκών ναυτικών μαχών, σύμφωνα με την επιγραφή που είναι χαραγμένη στην πρόσοψη του στυλοβάτη. Έχει χτισθεί σε κεντρική θέση στο ιερό του Απόλλωνα, κάτω από τον μεγάλο ναό.
Το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών: Κατασκευάσθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα αλλά τη σημερινή του μορφή πήρε στην αρχή των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων. Το κοίλο του είχε τριανταπέντε σειρές καθισμάτων και στην πλακόστρωτη ορχήστρα σώζονται τα θεμέλια της σκηνής. Βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του ιερού του Απόλλωνα.
Το Αρχαίο Γυμνάσιο: Ανάμεσα στην Κασταλία κρήνη και στο τέμενος της Αθηνάς Προναίας βρίσκονται τα ερείπια του Γυμνασίου των Δελφών. Συγκρότημα οικοδομημάτων, όπου γυμνάζονταν και διδάσκονταν οι νέοι των Δελφών. Στη στοά και στον υπαίθριο χώρο του ανώτερου επιπέδου γινόταν η άσκηση στο τρέξιμο, στο κατώτερο υπήρχε η παλαίστρα, η πισίνα και οι θέρμες. Η οικοδόμησή του ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ.
Το Αρχαίο Στάδιο Δελφών: Βρίσκεται βορειοδυτικά του θεάτρου, πάνω από το ιερό του Απόλλωνα. Κατασκευάσθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα για τη διεξαγωγή των πανελλήνιων αγώνων των Πυθίων. Ανακαινίσθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό (2ος μ.Χ. αιώνας), που έκτισε τα πέτρινα εδώλια και τη μνημειώδη είσοδο με τις αψίδες.
Η Κασταλία Κρήνη: Βρίσκεται στην χαράδρα των Φαιδριάδων βράχων και διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην λατρεία του ιερού Μαντείου. Στην ιερή πηγή των Δελφών πλενόταν η Πυθία, οι ιερείς, το προσωπικό του ναού καθώς και όσοι ζητούσαν χρησμό.
Σήμερα σώζονται οι δύο μνημειακές κρήνες όπου έφθανε το νερό της πηγής: η αρχαϊκή και η λαξευμένη στο βράχο ρωμαϊκή κρήνη με τις κόγχες για τα αναθήματα στη νύμφη Κασταλία.
Η Θόλος της Αθηνάς Προναίας: Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Δελφών που δεσπόζει στο ιερό της Αθηνάς Προναίας. Είναι ένα αριστούργημα κλασικής αρχιτεκτονικής που χτίσθηκε γύρω στο 380 π.Χ.