Xionodromika

Κίμωλος: Ασβεστωμένα σοκάκια και λουλουδιασμένες αυλές

Κίμωλος


Η Κίμωλος έχει έκταση 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο περίπλους του είναι 16 ναυτικά μίλια. Είναι ένα ηφαιστειογενές, ορεινό νησί με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, με χαρακτηριστικό τους το άσπρο χρώμα («κιμώλια γη»).

Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομά της το πήρε από τον πρώτο οικιστή της τον Κίμωλο. Οι Βενετοί την ονόμασαν Αρτζεντιέρα (ασημένια) ίσως από τα πετρώματα τα οποία έχουν ένα χαρακτηριστικό ασημόχρωμο τόνο.

Η Κίμωλος όμως δεν διαθέτει μόνο ποικιλία πετρωμάτων αλλά και μια εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα. Εκεί θα συναντήσετε τη μεσογειακή φώκια, το μοναδικό είδος της μπλε σαύρας που ονομάζεται οχιά λεπεντίνα, το θαλασσοκόρακα, τη χρυσή κουκουβάγια και ένα σπάνιο είδος γερακιού.



Booking.com

Το Χωριό είναι η πρωτεύουσα του νησιού και είναι κτισμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνίου. Απέχει 1 χλμ από το λιμάνι την Ψάθη και είναι στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού. Εκεί θα αντικρίσετε τα ασβεστωμένα σπίτια με τα μπλε παράθυρα και τις αυλές που αποτελούν δείγματα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ τα πλακόστρωτα σοκάκια προσφέρονται για την γνωστή βραδινή “βεγγέρα”. Βρίσκεται γύρω από το κάστρο και αποτελείται από τους οικισμούς του Μέσα Κάστρου και του Έξω Κάστρου, οι οποίοι συγκοινωνούν με τέσσερα περάσματα, που ονομάζονται “Πορτάρες’.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι οι πολλές εκκλησίες που διαθέτει, οι περισσότερες από τις οποίες κτίστηκαν από τον 16ο έως και τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με την ιστορία, ειδικό φιρμάνι του Σουλτάνου οι εκκλησίες του νησιού ήταν οι μόνες που επιτρέπονταν να διατηρούν και να χτυπούν τις καμπάνες τους στην Τουρκοκρατία. Ξεχωρίζουν οι εκκλησίες της Παναγίας της οδηγήτριας, η Γέννηση του Χριστού η οποία κτίστηκε το 1592 από τον ιερέα Ιωάννη Ράμφο όπως δείχνει μια μαρμάρινη επιγραφή στη νότια πόρτα του ναού, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Άλλες εκκλησίες είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η Ευαγγελίστρια, ο Τίμιος Σταυρός, η Παναγία του Οικονόμου, ο Άγιος Σπυρίδων κ.ά.

Εκτός από τις εκκλησίες στο Χωριό υπάρχουν και πολλά ξωκλήσια. Μερικά από αυτά είναι: η Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Φανούριος, η Αγία Φωτεινή, ο Παντοκράτωρ κ.ά. Στην Κίμωλο ασκήτεψε η Οσία Μεθοδία η μνήμη της οποίας γιορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

Οι ηλιόλουστες παραλίες τις Κιμώλου συνδυάζουν το βραχώδες τοπίο με την ψιλή άμμο και το λεπτό βότσαλο. Οι παραλίες της Αλυκής, της Μπονάτσας και το Καλαμίτσι έχουν μεγάλες αμμουδιές με ψιλή άμμο και είναι ιδανικές για όλους του καιρούς. Οι παραλίες του Αϊ Γιώργη με τη λευκή άμμο, το Λειβαδάκι, το Κλίμα, το Ρέμα και η Ψάθη που είναι το λιμάνι προσφέρονται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Υπάρχουν και άλλες παραλίες στα βόρεια και στα δυτικά του νησιού όπως το Σουφί, τα Μοναστήρια στα Βόρεια και ο όρμος της Αθηνιάς, το κάστρο στα δυτικά και το νησί απέναντι από την Ψάθη, η Πολύαιγος, οι οποίες προσεγγίζονται μόνο από την θάλασσα. Αξιόλογη είναι η παραλία των Ελληνικών στα δυτικά, όπου βρέθηκε νεκρόπολη και θραύσματα αγγείων γεωμετρικών χρόνων, τα οποία φυλάσσονται στο μουσείο της Κιμώλου.

Πώς Θα πάτε

Με καράβι: Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από Πειραιά για Κίμωλο.

Με high speed: Διεξάγονται δρομολόγια από την Ραφήνα.

Σύνδεση με άλλα νησιά: Η Κίμωλος συνδέεται με Kύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Mήλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο, Σαντορίνη, Hράκλειο, Aγ.Νικόλαο, Σητεία και Δωδεκάνησα.

Φωτογραφίες Κίμωλος

Χρήσιμα Τηλέφωνα Κίμωλος

Kοινότητα Κιμώλου
22870 51218
Πρώτες Bοήθειες
22870 51222
Aστυνομία Κιμώλου
22870 51205