Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης!

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης!

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε εχθές στις 20:00 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη, και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, κος Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.

Αυτό το έργο αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αποτελεί το πρώτο από μία σειρά έργων που θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο αποτελεί μία δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση, και έχει ως στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης.

Ο νέος φωτισμός για πρώτη φορά διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου εννέα σημεία: ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό.

Πέντε επιπλέον μνημεία έχουν προστεθεί στην νέα μελέτη του φωτισμού, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά και είναι: Το μνημείο του Θρασύλλου, το Ασκληπιείο, τους Χορηγικούς Κίονες και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου/Κλεψύδρα, καθώς επίσης και το Ιερό της Αφροδίτης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η μελέτη αυτή δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Σκοπός της μελέτης είναι να αναδείξει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Δείτε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου φωτισμού της Ακρόπολης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης