Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Πάνω από 65% πληρότητες και τον Οκτώβριο στους δημοφιλείς προορισμούς!

Πάνω από 65% πληρότητες και τον Οκτώβριο στους δημοφιλείς προορισμούς!

Με υψηλές προσδοκίες μπήκε ο Οκτώβριος για τον ελληνικό τουρισμό. Η διαφαινόμενη πτώση, λογική αφού μπαίνουμε πλέον στον δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου, είναι πολύ μικρότερη του αναμενομένου και πλέον η αισιοδοξία αντί να μειώνεται για το τελικό αποτέλεσμα, αυξάνεται.

Οι πληρότητες, μάλιστα, πάντα τηρουμένων των αναλογιών είναι ιδιαίτερα υψηλές και όπως σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, αν βοηθήσει ο καιρός και δεν υπάρξει εντυπωσιακή ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα επί τα χείρω, ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε και για τον καλύτερο Οκτώβριο ιστορικά για την χώρα.

Ο Σεπτέμβριος έφυγε με πολύ καλές επιδόσεις. Στο 63% ήταν, όπως είπε ο υπουργός Τουρισμού, η μέση πληρότητα στα καταλύματα της χώρας, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και όπως έχει γράψει η imerisia.gr ο Σεπτέμβριος έκλεισε με πληρότητες της τάξης του 80% – 90% σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, η Ρόδος και άλλα νησιά που συγκεντρώνουν παραδοσιακά την προσοχή των τουριστών.

Για τους συγκεκριμένους λοιπόν προορισμούς, οι πληρότητες τον Οκτώβριο με τα σημερινά δεδομένα κινούνται στα επίπεδα της τάξεως του 65% έως και 70%. Αυτά τα ποσοστά, βέβαια, μπορούν να φτάσουν ακόμα ψηλότερα, δεδομένου ότι ο ελληνικός τουρισμός εφέτος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Βέβαια σε μέσα επίπεδα οι πληρότητες θα υποχωρήσουν σε ένα βαθμό, αλλά στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει και η Αθήνα. Η πρωτεύουσα δεν κινήθηκε το καλοκαίρι στους ρυθμούς που παρατηρήθηκαν στις άλλες τουριστικές περιοχές. Η τάση αυτή φαίνεται να άλλαξε το Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρηθεί και τον Οκτώβριο.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα συνέδρια, αλλά και οι αθλητικές διοργανώσεις.

Να σημειωθεί ότι την καλή εικόνα μαρτυρά και το γεγονός ότι σε αντίθεση με πέρυσι, όπου μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων κατέβασε ρολά από το Σεπτέμβριο και μάλιστα βεβιασμένα, λόγω κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης, η πλειονότητα των επιχειρήσεων φέτος προσανατολίζεται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Η θετική εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό φαίνεται και από την εικόνα των πτήσεων, όπου η μείωση είναι σχετικά μικρή. Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μελετών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την εβδομάδα 27/9-3/10 έχουν προγραμματιστεί 615.133 θέσεις σε αεροπορικές πτήσεις, με πτώση μόλις 5,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Για το 7ήμερο 4/10-10/10 οι θέσεις είναι στο επίπεδο των 550.071 με πτώση περίπου στο 10% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγείται, ενώ τέλος την εβδομάδα 11/10 – 17/10 οι προγραμματισμένες θέσεις είναι 516.063 με πτώση 6,3%.

Το ισχυρότερο τουριστικό ρεύμα και αυτή την περίοδο προέρχεται από την Γερμανία, με τις Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία να ακολουθούν. Μάλιστα, το ποσοστό των προγραμματισμένων θέσεων σε πτήσεις από την Γερμανία προς την χώρα μας παραμένει σχεδόν σταθερό τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου σε σχέση με αυτό των πτήσεων από Βρετανία, οι οποίες βαίνουν αισθητά μειούμενες.

Οι θέσεις στις πτήσεις από την Γερμανία προς την Ελλάδα αριθμούν την εβδομάδα 27/09-03/10 τις 161.118 , ενώ για τις δύο επόμενες εβδομάδες (4/10-1/10 και 11/10-17/10) φτάνουν τις 159.893 και 157.826 αντίστοιχα (1.225 και 2.067 λιγότερες θέσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα).

Λίγο μεγαλύτερη είναι η πτώση των θέσεων στις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα. Την εβδομάδα 27/09-03/10 φτάνουν τις 139.125 και τις επόμενες δύο εβδομάδες πέφτουν στις 118.780 και 108.537 αντίστοιχα (20.345 και 10.243 θέσεις λιγότερες από εβδομάδα σε εβδομάδα).

Μικρότερο είναι το ποσοστό της πτώσης και στις προγραμματισμένες θέσεις από Ιταλία και Ολλανδία (3.317 και 4.037 θέσεις λιγότερες από 27/09 έως 11/10), ενώ λίγο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της μείωσης από την αγορά της Γαλλίας (8.575 θέσεις λιγότερες μεταξύ των εβδομάδων που προαναφέρθηκαν).

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης