Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

5o Pierra Creta: Η γιορτή του ορειβατικού σκι στην Κρήτη

5o Pierra Creta: Η γιορτή του ορειβατικού σκι στην Κρήτη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Pierra Creta με τη συμμετοχή περισσότερων από 160 χιονοδρόμων από 11 χώρες.

Τη διεθνή προβολή της Κρήτης σηματοδοτεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, η επιτυχημένη συνδιοργάνωση του αγώνα ορειβατικού σκι «Pierra Creta 2022», που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά στη βόρεια πλευρά του χιονισμένου Ψηλορείτη σε μια διαδρομή που έχει καταχωρηθεί ως μια από τις 100 καλύτερες καταβάσεις στον κόσμο από το National Geographic.

Περισσότεροι από 160 χιονοδρόμοι αθλητές, από 11 χώρες, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Τσεχία, Νορβηγία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα όλοι μια μεγάλη παρέα, ανάμεσα τους ο Πρέσβης της Νορβηγίας στη Ελλάδα, ξένοι δημοσιογράφοι και η Επίτιμη Πρόξενος Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας βίωσαν εκπληκτικές στιγμές στον χιονισμένο Ψηλορείτη και, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, θα γίνουν καλοί πρεσβευτές της Κρήτης στον εξωτερικό με δημοσιεύματα, αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και άλλες παρεμβάσεις τους.

Στην εκκίνηση των αγώνων κάτω από τον φημισμένο «λάκκο του μυτερού» στα 1.300 μέτρα οι συμμετέχοντες αθλητές έγιναν δεκτοί στην χιονισμένη πίστα με Κρητική λύρα-μαντινάδες από τον παραδοσιακό καλλιτέχνη Γιώργο Βάμβουκα και το χορευτικό συγκρότημα του Λάζαρου και Μανόλη Χνάρη, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στα 2.500 μέτρα, απ’ όπου ξεκίνησαν την κατάβαση τους. Ο τερματισμός τους στο χιονισμένο σημείο συνδυάστηκε με κρητικά προϊόντα και την παραδοσιακή γαστρονομία σούπα – ξυνόχοντρο, ροφήματα με βότανα κρητικά, μπανάνες Άρβης, τυροκομικά, κ,α. Στο τέλος των αγώνων και πάλι μαζί, όλη η μεγάλη παρέα, Έλληνες και ξένοι αθλητές συμμετείχαν στα Ανώγεια στις βραβεύσεις, γεύτηκαν παραδοσιακούς μεζέδες και αγκαλιασμένοι γλέντησαν και χόρεψαν με το κρητικό συγκρότημα του Γιώργη Ξυλούρη ή Ψαρογιώργη.

To 5o Pierra Creta οργανώθηκε από την ΑΜΚΕ «Το Μαύρο Πρόβατο» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ανωγείων και Μυλοποτάμου και το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ενώ ήταν υπό την αιγίδα και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Ο αγώνας υποστηρίχθηκε από τους ορειβατικούς συλλόγους Λασιθίου, Ηρακλείου, Μοιρών, Ρεθύμνου και Χανίων, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και με τη συνδρομή των κατοίκων Ανωγείων, Ζωνιανών, Λιβαδιών και Κράνας.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης διεξάχθηκε και ο αγώνας ομάδων του 31ου Πανελλήνιου πρωταθλήματος ορειβατικού σκι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Επίσης έγινε ο 1ος Πανελλήνιος αγώνας ορειβατικού σκι για παιδιά 12-15 ετών με τη συμμετοχή αθλητών από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Χανίων, Λασιθίου και το Σύλλογο Χιονοδρομίας Ορειβασίας Αράχωβας.

 

Πηγή: xionodromika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης