Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Η Πάτμος, ή αλλιώς «Ιερά Νήσος» δεν διαθέτει μόνο τα Μνημεία της Ορθόδοξης Πίστης ως πόλο έλξης του Θρησκευτικού τουρισμού. Αντιθέτως όμως έχει και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως: πολιτισμικό, γαστρονομικό, περιπατητικό και αλιευτικό – καταδυτικό. Για τον περιπατητικό τουρισμό, έχουν χαρτογραφηθεί τα παλιά μονοπάτια.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

H Πάτμος, για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ανεξαρτήτως Θρησκεύματος, λογίζεται ως ο σπουδαιότερος θρησκευτικός προορισμός. Η ανάπτυξη σημαντικής γαστρονομίας για το νησί οφείλεται παραδοσιακά στο γεγονός ότι οι νοικοκυρές του νησιού μαγείρευαν εξαιρετικά. Όποιος την επισκεφθεί θα απολαύσει ντόπιες νοστιμιές αλλά θα μπει και στον πειρασμό να πάρει κάποιο αντίστοιχο δώρο για τους φίλους ή την οικογένεια!

Μέσα από την εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ διαγνώστηκε για πρώτη φορά η δύναμη της γαστρονομίας μας στην προσέλκυση τουριστών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από το 2006 να οργανώνει το Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης σε συνεργασία με άλλους συλλόγους της Πάτμου και  άλλων νησιών.

ΤΥΡΙΑ

Ένα από τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Πάτμος είναι τα υπέροχα τυριά τα οποία παράγονται από ντόπιους τυροκόμους. Η Μυζήθρα (ξηρή που τρίβουν στα μακαρόνια) και το «Καλαθωτό» (ένα σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα). Η «Ξινομυζήθρα» είναι υπέροχη και μοναδική και ταιριάζει με τον ελληνικό καφέ καθώς τη γεύονται στα καφεδίσματα που γίνονται στα ξωκλήσια της Πάτμου. Το τουλουμοτύρι είναι ένα μαλακό, κοκκώδες, πικάντικο και πιπεράτο κατσικίσιο τυρί που ωριμάζει μέσα σε αναποδογυρισμένο δέρμα κατσίκας (τουλούμι).

Η πατινιώτικη τυρόπιτα αποτελεί ένα μοναδικό σνακ και πρωινό με τον καφέ που φτιάχνουν στα σπίτια και στους φούρνους της Πάτμου. Η εν λόγω τυρόπιτα αποτελείται από τρία ή περισσότερα διαφορετικά τυριά, όσα τυριά περισσεύουν στο σπίτι, αυγά κ.ά. Η γέμιση λέγεται μπατούδο και πασπαλίζεται με κανέλα.

ΚΡΑΣΙΑ

Παραδοσιακά στο νησί υπήρχαν αμπέλια όπου παρήγαγαν το λευκό μοσχάτο κρασί Αλεξάνδρειας, το φωκιανό κρασί το οποίο αποτελεί μια ερυθρή ποικιλία, ελαφρώς γλυκιά της οποίας η φήμη φτάνει μέχρι και την Αίγυπτο μέσω της εξαγωγής. Τα πατητήρια για το μούστο βρίσκονταν μέσα στα σπίτια των γεωργών. Από τα παλιά μεγάλα αμπέλια που κάποτε έκαναν εξαγωγές με τις ποσότητες παραγωγής τους σήμερα παραμένουν μόνο μερικά για ιδιωτική κατανάλωση και κάποιοι νοσταλγοί της ακμής ξεκίνησαν την καλλιέργεια αμπελιών και την παραγωγή κρασιού.

Όποιος ταξιδέψει στο νησί μπορεί να επισκεφθεί ΤΟ ΑΓΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑ “ΠΑΤΟΙΝΟΣ” ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ το οποίο είναι το σχέδιο ανάπτυξης και επαναφοράς της αμπελοκαλλιέργειας στην Πάτμο και  αναβίωσης της ελληνικής αμπελουργίας. Πρόκειται για έναν αμπελώνα 20 στρεμμάτων, του οποίου το πατητήρι και το οινοποιείο παράγει δύο είδη κρασιών: το Ασύρτικο λευκό και το Μαυροθήρυκο κόκκινο και  7000 φιάλες.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποιες από τις παραδοσιακές γεύσεις της Πάτμου αποτελούν γλυκά, αρτοσκευάσματα, πεντανόστιμα φαγητά. μερικά από τα πατμιακά πιάτα είναι: «Τα τηγανητά πουγκιά με καρύδι και μέλι, τα αχλαδάκια ένα είδος αμυγδαλωτού, το δασόγαλο, ρόφημα από αμύγδαλα με ανθόνερο και άρτο που το πίνουν τη Μ. Παρασκευή». Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο, είναι επίσης οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και ψημένοι στην κατσαρόλα. Στο γιορτινό τραπέζι συνηθίζεται κατσικάκι καπαμά, με ντομάτα, χοντρές τηγανητές πατάτες και ξύλο κανέλας. Στους γάμους και στις γιορτές παραδοσιακά πιάτα είναι το γεμιστό κατσικάκι και το κατσικάκι καπαμά με χοντρά μακαρόνια και μπόλικο τριμμένο ντόπιο τυρί. Παραδοσιακό αρτοσκεύασμα είναι τα σχοινόψωμο, το οποίο παράγεται από τους καρπούς των σχοίνων, με ζάχαρη, κανέλα και αλάτι.
Εξαιρετικά γλυκά είναι τα πουγκιά τηγανητά ή φούρνου καθώς και τα ξεροτήγανα. Τέλος, κορυφαίο γλυκό αποτελούν οι σβίγκοι και κορυφαίο ρόφημα το δασόγαλο.

Τα μονοπάτια

Οι πρόγονοί μας στην Πάτμο, μέσα στους αιώνες, διαμόρφωσαν με μόχθο και καλαισθησία, ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών. Περπατώντας στα μονοπάτια φέρνουμε στη μνήμη μας παλιούς δρόμους επικοινωνίας, αφού τα παλιά μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν και καταστράφηκαν εξαιτίας του χρόνου, της αλλαγής στον τρόπο ζωής και της επιλογής νέων μέσων μεταφοράς. Πιο συγκεκριμένα, πολλά από αυτά, δυστυχώς, ασφαλτοστρώθηκαν , ως εύκολη λύση για τα νέα οδικά δίκτυα.

Στο σύνολό τους οι διαδρομές των μονοπατιών της Πάτμου είναι ήπιες και μας αποκαλύπτουν τα εξαιρετικού κάλους τοπία της, τα μνημεία, τους αρχαίους χώρους, τα μοναστήρια, τα παλιά εξωκλήσια, τα «ασκηταριά, και τα «πυργάλια», την πλούσια χλωρίδα της, ιδιαίτερα την Άνοιξη, με τα κατάσπαρτα από αγριολούλουδα και μυριστικά μικρά λιβάδια, χωράφια και λόφους, τη μοναδική σε ομορφιά ακτογραμμή της.

Οι κύριες διαδρομές μονοπατιών του νησιού είναι:

  1. Σκάλα – Χώρα – Σκάλα
  2. Ο Απορθιανός δρόμος
  3. Σκάλα – Αρχαιολογικός χώρος Καστελιού
  4. Χώρα – Γροίκος – Καλικατσού – Διακόφτι
  5. Χώρα – Κήποι – Ι. Μονή Ευαγγελισμού – Χώρα (Κυκλική διαδρομή)
  6. Σταυρός – Ψιλή Άμμος – Σταυρός
  7. Διακόφτι – Ελιά – Καμπαναριά
  8. Χώρα – Προφήτης Ηλίας
  9. Διακόφτι – Αλυκές – Πετρινόλη – Ψιλή Άμμος – Σταυρός
  10. Χωριδάκια (Κάμπος) – Λεύκες – Μερσίνη.
  11. Αγριολιβάδι – Καμίνι (Φωκιά) – Κάμπος – Ευαγγελίστρια.
  12. Άγιος Δημήτρης (Βαγιά) – Ζαρροή – Λιβάδι των Καλογήρων.
  13. Πάνω Κάμπος – Κερά Λεούσα – Άγιος Κήρυκος.
  14. Χριστός – Άης Νικόλας Άβδελος – Μερσίνι
  15. Βαγιά – Άγιος Δημήτριος – Ζαρροή – Απωλλού Γερανός – Λιβάδι
  16. Ντεληποθητού – Λιγγίνου – Βαγιά (κυκλική διαδρομή)

Κατάδυση – Βιοποικιλότητα

Καταφύγιο Άγριας Ζωής Νησίδων Αρκιών – Πάτμου

Θεσμοθετήθηκε στις 16/09/2004 (ΦΕΚ Νο. 1417/16.09.2004). Περικλείει 14 νησιά και νησίδες, και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική περιβαλλοντική σημασία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την περιοχή των νησιών: Αρκιοί, Μαράθι και των 10 γύρω νησίδων, καθώς και τις βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο.

Λειβάδια Ποσειδωνίας

Η περιοχή γύρω από την Πάτμο έχει μία μοναδική βιοποικιλότητα, την οποία μπορεί να την απολαύσει κάποιος μέσω της κατάδυσης στα πεντακάθαρα νεαρά της ή και απλά με σκάφος αναψυχής. Και στις δύο περιπτώσεις σε αυτή τη θαλάσσια ξενάγηση υπάρχουν επαγγελματίες για να σας βοηθήσουν. Υπάρχουν πλούσια Λειβάδια Ποσειδωνίας για τα οποία πρέπει να υπάρχει σεβασμός κατά τα αγκυροβόλια. Τα Λειβάδια Ποσειδωνίας, στη Μεσόγειο, είναι από τους αρχαιότερους θαλάσσιους οργανισμούς στη Γη (πάνω από 100.000 χρόνια). Τα θαλάσσια λιβάδια αποτελούν προστατευόμενα ενδιαιτήματα τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου.

Κοραλλιογενείς ύφαλοι

Τους κοραλλιογενείς υφάλους σχηματίζουν κόκκινα φύκη, της οικογένειας Corallinaceae. Τα εν λόγω φύκη παράγουν ανθρακικό ασβέστιο που σχηματίζει τη βασική δομή του υφάλου. Τα συναντάμε σε περιοχές μεταξύ του Αιγαίου και της Δυτικής Μεσογείου, φτάνοντας σε βάθη ως 150 μέτρα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν ίσως το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από σημαντικούς πληθυσμούς της ιδιαίτερα απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας, πληθυσμούς 4 ειδών δελφινιών και ενός είδους θαλάσσιας χελώνας. Επίσης, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική μεταναστευτική δίοδο καθώς και περιοχή αναπαραγωγής για μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ειδών πουλιών. Τα είδη φυτών που κυριαρχούσαν στην περιοχή επί αιώνες είναι: η Βελανιδιά – Αριά (Quercus ilex), καθώς και άλλα είδη αυτοφυούς χλωρίδας που λόγω βόσκησης, διάβρωσης, ή άλλων παραγόντων έχουν εξαφανιστεί.

 

Πηγή: patmosweb.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης