Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Σημαντική άνοδος για τα έσοδα και τις αφίξεις το 2023 σε σχέση με το 2019

Σημαντική άνοδος για τα έσοδα και τις αφίξεις το 2023 σε σχέση με το 2019

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα των τουριστικών εσόδων για την σεζόν του 2023

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, κάνοντας μια παρέμβαση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι: «παρά τα δομικά προβλήματα που είναι κοινά για τον κλάδο διεθνώς (πχ έλλειψη προσωπικού, πληθωριστικές πιέσεις) αλλά και τα απρόοπτα τα οποία προέκυψαν στην Ελλάδα (πυρκαγιές κλπ), η τουριστική χρονιά εξελίσσεται εξαιρετικά. Το 2023, εξηγεί πως είναι η πρώτη «κανονική» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό μετά από 3 εξαιρετικά δύσκολα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα πρέπει να κρίνουμε και τις επιδόσεις του τουρισμού μας φέτος»

Εστιάζοντας στα τουριστικά μεγέθη του 2023, ο κ. Φραγκάκης αναφέρει ότι: «έχουμε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο σύνολο της χώρας αλλά και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο του έτους που έχουμε ασφαλή στοιχεία. Αντίστοιχα κινήθηκαν και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος καθώς η Ελλάδα απέδειξε ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για διακοπές. Κατά συνέπεια είναι μία πολύ καλή χρονιά χωρίς να παραβλέπουμε τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις κάποιων προορισμών μας, σε κάθε περίπτωση όμως «ταμείο» θα κάνουμε στο τέλος του έτους».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου ΠΟΞ Γ.Τάσιου: «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τα έσοδα του 2019 αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο και για έσοδα της τάξης των 20 δισ. Ευρώ».

Όσον αφορά την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος κάνοντας μια δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι μπορεί στο ξεκίνημά της η σεζόν να ήταν επιφυλακτική από την πλευρά των τουριστών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που παρουσιάστηκαν το Μάιο, ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες κινήθηκαν με πολύ υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία. Αυτή η πληρότητα διατηρήθηκε μέχρι και την 31η Αυγούστου. Ο κ. Τάσιος τονίζει ότι: «Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό της Μεσογείου, η Ελλάδα εφέτος έδειξε μία πολύ καλή εικόνα η οποία και διατηρείται μέχρι τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σεπτέμβριος κινείται με μέση πληρότητα 70%, ενώ και ο Οκτώβριος θα πάει καλά με την σειρά του».

Ο κ. Τάσιος εστιάζοντας στις περιοχές που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, υπογράμμισε ότι οι προορισμοί όπου κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες. Οι γεωγραφικές περιοχές όπου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα καταγράφουν αφίξεις επισκεπτών είναι: το Νότιο Αιγαίο, το Ιόνιο και η Χαλκιδική. Επίσης αναφορικά με τα έσοδα του 2023, είναι σαφής σημειώνοντας ότι: «Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τα έσοδα του 2019 αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο και για έσοδα της τάξης των 20 δις ευρώ. Αλλά αυτό μένει να το δούμε».

Ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξαιτίας των φυσικών καταστροφών στην Ρόδο χαρακτηρίζεται ως δύσκολη τουριστική χρονιά του 2023. Παρ’ όλ’ αυτά κατάφερε να δείξει καλά αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κατάστασης μετά την φωτιά. Αυτό που επιβεβαιώνει τα άνωθεν είναι το γεγονός ότι η Ρόδος έχασε 10 μέρες συνολικά το νησί, όσον αφορά την τουριστική σεζόν, ενώ όπως τονίστηκε τώρα μιλάμε για πλήρη επαναφορά. Αναφορικά με το ταμείο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εκφράστηκε η αγωνία του προέδρου της ΠΟΞ, σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν στο τέλος του χρόνου τα λειτουργικά τους έσοδα, τα οποία θα επηρεαστούν από την εκτόξευση της διατροφικής αλυσίδας αλλά και από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού. Επιπλέον, εξαιτίας του ότι η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, παραμένει ένας επιπλέον παράγοντας που στερεί έσοδα από τα ταμεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αναφέρει ότι περιμένει φέτος να μπει επιτέλους, ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι μεγάλες αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας δεν συνοδεύτηκαν με αντίστοιχη αύξηση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Ακόμα, εκφράζει την αισιοδοξία του και για το 2024 με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά, που ως γνωστό ήδη από τώρα οι ξενοδοχειακές μονάδες κλείνουν τα συμβόλαια με τους διεθνείς οργανωτές ταξιδιών. Εξηγώντας την παραπάνω διαπίστωση, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει τα εξής: «Και του χρόνου θα είναι μία χρονιά προσανατολισμένη στο οργανωμένο ταξίδι (ταξιδιωτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει αεροπορική θέση και ξενοδοχείο). Αυτό ευνοεί να είμαστε αισιόδοξοι για του χρόνου».

Πάνω από το 2019 τα έσοδα και οι αφίξεις το 2023 για την Κρήτη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ό,τι αφορά την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την Κρήτη, το νησί με τις περισσότερες αφίξεις, η σεζόν εξελίχθηκε με πολύ καλή πληρότητα. Επισημαίνει ότι: ακόμα και τον Σεπτέμβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κρήτης φτάνει το 90%. Σε κάθε περίπτωση τα τουριστικά μεγέθη που θα πετύχει φέτος η Κρήτη θα ξεπερνάει αυτά του 2019, ενώ η αυλαία για την φετινή σεζόν θα πέσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο κ. Χαλκιαδάκης στην παρέμβαση του εστιάζει στα μεγάλα κόστη που θα επηρεάσουν την κερδοφορία των ξενοδοχειακών μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 15%, για αύξηση 35% του κόστους διατροφής, αλλά και για σημαντική αύξηση των επιτοκίων, που θα πλήξει όσες επιχειρήσεις έχουν δανεισμό. Στο μεταξύ ο ίδιος, τονίζει ότι απάντηση στα παραπάνω δεν είναι η αύξηση στις τιμές των δωματίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελούντα κινήθηκαν με πληρότητα 60%, απόρροια των υψηλών τιμών δωματίου.

Πλακιάς, Κρήτη

Πως εξελίσσεται η σεζόν για την Αθήνα φέτος

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν συνολικά στην χώρα διαδραματίζει η Αθήνα. Στο 7μηνο 2023, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία εμφανίζεται στο 75,4%, αυξημένη κατά 19,2%, σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται το αρνητικό πρόσημο -2,1% στην σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την μέση τιμή δωματίου/ADR, η οποία από 175,83 ευρώ τον Ιούνιο 2023, έπεσε στα 165,94 ευρώ τον Ιούλιο 2023, αλλά και για τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο / RevPar που από 163,79 ευρώ τον φετινό Ιούνιο, έπεσε στα 148,30 ευρώ τον Ιούλιο 2023.

Επεκτείνει την τουριστική σεζόν και αναπληρώνει τις απώλειες η Μύκονος

Η Μύκονος φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, σε αντίθεση με τις μικρές ποσοστιαίες μειώσεις που παρουσίασαν οι αφίξεις στη διάρκεια των πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου. Σε συνδυασμό, με τα έσοδα, η τάση δείχνει ότι διατηρεί τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που ακολουθούν και δημοσιοποιεί ο δήμος του νησιού.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κούκας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μύκονο υπάρχει αύξηση των αφίξεων από την αρχή του χρόνου, συγκριτικά με πέρυσι. Επιπλέον όπως όλα δείχνουν οι αφίξεις θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς και τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από πέρυσι παρά τις πρόσκαιρες, ελάχιστες, μειώσεις των μηνών αιχμής που έδωσαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η κίνηση δεν είναι ικανοποιητική.

Σύμφωνα με όσα τονίζει ο δήμαρχος του νησιού, η Μύκονος παραμένει σταθερός πυλώνας στήριξης της εθνικής μας οικονομίας και κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός με διεθνή αναγνώριση κυρίως στην αμερικανική αγορά. Στην προαναφερθείσα αγορά ειδικά φέτος, ήταν εμφανής η παρουσία επισκεπτών, ενώ ήταν και παραμένει σταθερή η πορεία από Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Αραβικές χώρες χάρη και στις πολλές απευθείας πτήσεις.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης