Πρωτοφανής είναι η ενίσχυση των τουριστικών αφίξεων του φετινό Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό στα τουριστικά καταλύματα σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Οι τουριστικοί προορισμοί που πρωταγωνίστησαν τον Σεπτέμβριο με μεγάλη αισιοδοξία ήταν: η Κρήτη, η Ρόδος, οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, αλλά και η Αθήνα. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων ιδιαίτερα στα νησιά, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, φτάνουν έως και το 85%-90%, ενώ αυξημένος προβλέπεται και ο αριθμός των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.
Σπάει ρεκόρ η κρουαζιέρα στην Ελλάδα
Ακόμα και οι κρατήσεις σε καταλύματα που διατίθενται μέσω των συστημάτων των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Όσοι εμπλέκονται συνολικά στην ελληνική φιλοξενία επισημαίνουν ότι οι φθινοπωρινές κρατήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Οκτωβρίου, θα κρίνουν το «ταμείο» για τη φετινή σεζόν.
Αφίξεις
Το Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ σημειώνει ότι, η αύξηση του Σεπτεμβρίου στις αεροπορικές θέσεις των πτήσεων προς όλα τα ελληνικά διεθνή αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στο 7,3% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης εάν οι θέσεις αυτές καλυφθούν στο σύνολό τους η Ελλάδα θα υποδεχθεί ως το τέλος του μήνα πάνω από 4 εκ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό! Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη άνοδο αφίξεων για τον Σεπτέμβριο είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, με ποσοστό +19,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φτάνουν τις 315.000, με τις κύριες αγορές που στέλνουν τουρίστες στην περιοχή να δείχνουν άνοδο (Γερμανία +10,2%, Βρετανία +8,9%).
Ακολουθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας με αύξηση 15,4%, όπου οι προγραμματισμένες θέσεις από 45 χώρες φτάνουν το 1,2 εκατ. Τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις για την Αθήνα αυτόν το μήνα (120.000 θέσεις) έχει η Ιταλία , ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Αμερική.
Η Ρόδος, που βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης από τη μεγάλη περιπέτεια των πυρκαγιών του Ιουλίου, έχει προγραμματισμένες 437.000 θέσεις από το εξωτερικό, ενώ καταγράφει άνοδο της τάξης του 7,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 3,2% παρατηρείται στην Κω, όπου ως το τέλος του μήνα αναμένεται να φτάσουν περίπου 235.000 ξένοι τουρίστες. Η Κέρκυρα, στις αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό φέτος παρουσιάζει άνοδο της τάξεως του 8,5%, με το νησί να αναμένει πάνω από 345.000 ξένους τουρίστες.
Άνοδο των αφίξεων αναμένουν ακόμα η Ζάκυνθος (κατά 4,7%) και η Κεφαλονιά (κατά 3,1%). Όσον αφορά την Κρήτη, η μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση θέσεων (+5,6%) καταγράφεται στο Ηράκλειο που αναμένει σχεδόν 600.000 ξένους τουρίστες, ενώ οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τα Χανιά είναι ενισχυμένες κατά 10,1%.
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των ξενοδόχων, το «κλειδί» για μεγάλο κομμάτι της χρονικής περιόδου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, είναι τι θα κάνουν οι τουρίστες που αποφασίζουν τον προορισμό των διακοπών τους λίγο πριν ταξιδέψουν, με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας στιγμής (last minute). Οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται πολύ σημαντική παράμετρος για τις κρατήσεις του Οκτωβρίου.
Οι προορισμοί που παρουσιάζουν πτώση
Εκτός από τους προορισμούς που φέτος γνώρισαν αύξηση υπάρχουν και προορισμοί που φέτος «υστερούν» από την αρχή της τουριστικής περιόδου για διαφόρους λόγους (ακρίβεια, υπερτουρισμός κλπ.). Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μείωση σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για τον Σεπτέμβριο παρατηρείται στη Σαντορίνη, με ποσοστό -21,5%, με σχεδόν όλες τις αγορές του εισερχόμενου τουρισμού να εμφανίζουν πτώση. Ειδικότερα, οι θέσεις από την Ιταλία φέτος έχουν μειωθεί κατά 43,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ και η Γερμανία είναι στο -39,1%. Ακολουθεί σε μείωση θέσεων η Μύκονος, με ποσοστό -9,2% ενώ διψήφιο ποσοστό πτώσης παρατηρείται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Οι τουρίστες που «ψηφίζουν» φθινόπωρο
Οι Βρετανοί τουρίστες είναι και πάλι πρώτοι σε αριθμούς τον Σεπτέμβριο, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας να ξεπερνούν τις 870.000. Οι Γερμανοί ακολουθούν με 710.000. Τρίτη χώρα σε εισερχόμενους τουρίστες είναι η Ιταλία (339.000 θέσεις), στην 4η θέση βρίσκονται οι Γάλλοι (230.400 θέσεις), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Ολλανδοί τουρίστες με 162.000 θέσεις. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ, την Ελβετία, την Κύπρο, την Αυστρία και το Βέλγιο.
Ο Αύγουστος
Ο φετινός Σεπτέμβριος διαδέχτηκε τον Αύγουστο που παρουσίασε αυξημένη τουριστική κίνηση καθώς φέτος ήταν σημαντικά ενισχυμένος από πλευράς ξένων αφίξεων σε σχέση με πέρυσι. Τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα σημείωσαν πολύ υψηλές πληρότητες, που ενισχύθηκαν και από τους Έλληνες που παραδοσιακά κάνουν τις διακοπές τους τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, εξίσου «καλός», ήταν και ο φετινός Ιούλιος, κατά τον οποίο καταγράφηκε άνοδος των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 4,6%, με το σύνολο των επισκεπτών να ανέρχεται σε 4,41 εκατομμύρια. Η Ρόδος σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και της διακοπής των πτήσεων τον Ιούλιο, είδε τις αφίξεις από το εξωτερικό να μειώνονται κατά 11,3%. Την πορεία της μείωσης ακολούθησαν η Σαντορίνη με -8,4% και η Μύκονος με -4,4%.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.