• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

Πληροφορίες για ταξίδια στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης και ειδικότερα στη νοτιότερη απόληξη της Βαλκανικής χερσονήσου (ή χερσονήσου του Αίμου), στο μεταίχμιο μεταξύ της ευρωπαϊκής, ασιατικής και αφρικανικής ηπείρου. Συνορεύει βόρεια με τα Σκόπια και την Βουλγαρία, βορειοδυτικά με την Αλβανία και ανατολικά με την Τουρκία. Ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, δυτικά από το Ιόνιο και νότια από την Μεσόγειο Θάλασσα.

Η συνολική της έκταση είναι 131.957 τ.χλμ., και κατανέμεται σε τρεις «κύριες» γεωγραφικές ενότητες: το ηπειρωτικό τμήμα (από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας στο νότο ως την περιοχή της Θράκης στο βορειοανατολικό άκρο), που αποτελεί και το μεγαλύτερο της χώρας, την Πελοπόννησο η οποία ενώνεται με το ηπειρωτικό τμήμα μέσω του Ισθμού της Κορίνθου, και τα περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά και νησίδες, που βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της χώρας, είτε μόνα τους, είτε ενταγμένα σε νησιωτικά συμπλέγματα, συγκροτώντας έτσι το μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο ελληνικό Αρχιπέλαγος. Μερικά από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά ή συμπλέγματα είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

Το 80% του εδάφους της Ελλάδας είναι ορεινό ή ημιορεινό, γεγονός που την καθιστά ως μία από τις ορεινότερες χώρες στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της είναι περίπου 16.000 χλμ., εκ των οποίων τα 7.500 χλμ. βρίσκονται στα νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους, κάτι που προσδίδει ένα σπάνιο γεωμορφολογικό χαρακτηριστικό για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Γενικές Πληροφορίες

Πρωτεύουσα της Χώρας: Αθήνα

Επίσημη γλώσσα: Ελληνικά

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Νόμισμα: Eυρώ (€ EUR)

Ώρα Ελλάδος: GMT +2

Πληθυσμός: 10.815.197 (απογραφή 2011)

Κλίμα: Eύκρατο μεσογειακό

Κωδικός κλήσης: Ο διεθνής κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30

Ηλεκτρισμός: Είναι 230V (50Hz)

Εθνικό Σύστημα Υγείας: Οι κάτοικοι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν δωρεάν άμεση ιατρική φροντίδα αλλά η ιατρική, ασφάλιστική κάλυψη είναι σίγουρα μια καλή επιλογή. Για όσους η χώρα τους δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, για να τύχουν της αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα πριν ταξιδέψουν.

Ζώα: Για την είσοδο στη χώρα σε ζώα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται πιστοποιητικό υγείας.

Διαβατήρια: Για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαιτούνται διαβατήρια. Για τους επισκέπτες εκτός Ευρωπαικής Ένωσης απαιτούνται έγκυρα διαβατήρια για την εισοδό τους στη χώρα.

Visa: Όλοι οι κάτοικοι (εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) όπως Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία κτλ. χρειάζονται visa για να εισέλθουν στη χώρα.

Ιστορία της Ελλάδας

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας αρχίζει ουσιαστικά με την Ελληνική επανάσταση του 1821 και την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους το έτος 1828 με κυβερνήτη τον Καποδίστρια καλύπτοντας την Πελοπόννησο και μέρος της Στερεάς Ελλάδας.

Από το 1832 μέχρι το 1974 το ελληνικό κράτος ήταν βασίλειο (με διαστήματα χωρίς βασιλεία) και μετά το 1974, η σύγχρονη Ελλάδα είναι Δημοκρατία (Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία). Το 1881 στην ελληνική επικράτεια προστέθηκε η Θεσσαλία, το 1913 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Μακεδονία, το 1920 η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης που επέστρεψαν στην τουρκική κυριαρχία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην Ελλάδα προστέθηκε το 1919 η Θράκη. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947 προστεθήκαν τα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε περισσότερα στην Βικιπαίδεια Ιστορία της Ελλάδας.

Κλίμα

Το κλίμα της Ελλάδας είναι μεσογειακό με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, του έντονου ανάγλυφου και της κατανομής μεταξύ του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και της θάλασσας.

Το καλοκαίρι, οι ξηρές ζεστές μέρες συχνά δροσίζονται από εποχικούς ανέμους που ονομάζονται «μελτέμια», ενώ οι ορεινές περιοχές είναι πιο δροσερές.

Οι χειμώνες είναι ήπιοι στα πεδινά με λίγο πάγο και χιόνι, αλλά τα βουνά είναι, συνήθως, καλυμμένα με χιόνι.

Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο να συνδυάζονται διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες την ίδια εποχή (για παράδειγμα ήπια ζέστη κοντά στη θάλασσα και δροσιά στις ορεινές περιοχές).
Τα δεδομένα παρέχονται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών www.meteo.gr.

Πολιτισμός

Το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων μιας ομάδας ανθρώπων αποτελούν τον πολιτισμό της. Πολιτισμός και τέχνες είναι δύο έννοιες στενά συνυφασμένες, καθώς οι τέχνες αποτελούν χαρακτηριστικές εκφάνσεις του πολιτισμού κάθε περιόδου. Τέχνες όπως η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η αγγειοπλαστική, η υφαντική, η μουσική, η κοσμηματική, η ζωγραφική έχουν μακραίωνη παράδοση στον ελληνικό χώρο, όπου αναπτύχθηκαν πολιτισμοί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

Υπάρχουν προς το παρόν λίγα στοιχεία για την Παλαιολιθική εποχή στην Ελλάδα, αρκετά όμως για την ακόλουθη Νεολιθική (7η – 4η χιλιετία Π.Χ. περίπου) και τον πολιτισμό της, που εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία.

Πολιτισμοί με εντυπωσιακά επιτεύγματα αναπτύχθηκαν κατά την εποχή του Χαλκού (3.000 – 1150 Π.Χ. περίπου) στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες (σήμα κατατεθέν του τα μεγάλου μεγέθους μαρμάρινα ειδώλια), την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πολιτισμοί που άκμασαν κατά τη 2η χιλιετία στις δύο τελευταίες περιοχές, γνωστοί ως μινωικός και μυκηναϊκός αντίστοιχα, θεωρούνται οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί του ελληνικού χώρου. Εντυπωσιακά και αντιπροσωπευτικά των πολιτισμών αυτών είναι τα κατάλοιπα της αρχιτεκτονικής (π.χ. ανάκτορα) αλλά και τα έργα αγγειοπλαστικής, λιθοτεχνίας (αγγεία, σφραγιδόλιθοι), μεταλλουργίας (αγγεία, όπλα), κοσμηματικής και ζωγραφικής (τοιχογραφίες).

Διαβάστε περισσότερα για τον Πολιτισμό της Ελλάδας στο www.visitgreece.gr.

Τρόπος Ζωής

Έχοντας περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο ήλιο, το κλίμα της Ελλάδας συμβάλλει σε έναν ευχάριστο τρόπο ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάτοικοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ποικίλες καλοκαιρινές και χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τέννις, ιστιοπλοία, κολύμβηση, σκι, γκολφ, ποδηλασία, ορειβασία.

Επίσης, η χώρα διαθέτει πολλές ψυχαγωγικές επιλογές, όπως εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες συμβάλλουν σε μια ζωντανή νυχτερινή ζωή. Τέλος, η σύγχρονη τουριστική υποδομή προσφέρει την ευκαιρία για σύντομες αποδράσεις σε μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του κόσμου.

Συγκοινωνίες

Η Ελλάδα διαθέτει ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών που διευκολύνει τα ταξίδια σε όλη την χώρα με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή αυτοκίνητο. Σχεδόν το σύνολο της χώρας καλύπτεται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας τις μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα γρήγορες και απλές.
Δείτε πληροφορίες για την μετάβαση & τις μετακινήσεις σας στην Ελλάδα στο www.visitgreece.gr.

Αργίες & Εθνικές Εορτές

• Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου

Άγια Θεοφάνεια: 6η Ιανουαρίου. Γίνεται καθαγιασμός των υδάτων σε πολλές πόλεις. Ρίχνεται ο Σταυρός στη θάλασσα και νεαροί άνδρες βουτούν για να τον πιάσουν.

Καθαρά Δευτέρα: 41 ημέρες πριν το Πάσχα. Είναι η ημέρα που ξεκινά η νηστεία. Την Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες πετούν χαρταετούς, τρώνε νηστήσιμα φαγητά και γιορτάζουν τα κούλουμα.

Ημέρα Ανεξαρτησίας και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: 25η Μαρτίου. Στρατιωτική παρέλαση.

Πάσχα: Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα.

Μεγάλη Παρασκευή: Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής κάθε εκκλησία στολίζει έναν επιτάφιο. Κατά την περιφορά του Επιταφίου, ακολουθεί ο κόσμος κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια και ψάλλοντας ύμνους, γεμίζουν οι δρόμοι κάθε πόλης και κάθε χωριού της χώρας.
Ανάσταση: Γιορτάζεται τα μεσάνυχτα, την παραμονή του Πάσχα, με πυροτεχνήματα και λαμπάδες.
Ημέρα του Πάσχα: Παραδοσιακά, την ημέρα του Πάσχα οι Έλληνες τρώνε σουβλιστό αρνί. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τραγούδια και χορούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εργατική Πρωτομαγιά: 1η Μαΐου. Πολλές γιορτές λουλουδιών.

Αγίου Πνεύματος (Πεντηκοστή): Γιορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα.

Κοίμηση της Θεοτόκου: Η 15η Αυγούστου.

28η Οκτωβρίου: Εθνική εορτή. Σχολική και στρατιωτική παρέλαση.

Χριστούγεννα: 25η – 26η Δεκεμβρίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Όνομα
Τηλέφωνο
Γραμμή Προστασίας Τουρισμού 1572
Αστυνομικά Τμήματα 1033
Εφημερεύοντα νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί & φαρμακεία 14944
Άμεση Δράση 100
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 11188
Λιμεναρχείο 14541
Πυροσβεστική 199
Πρώτες Βοήθειες Αθήνα 210 6467811
Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777
Τουριστική Αστυνομία 1571
Δελτίο Καιρού 14714
Ώρα 14814
Δρομολόγια Αστικών 11185
Δρομολόγια Υπεραστικών 14505
Αεροπορικά Δρομολόγια 14944 (5)
Ακτοπλοϊκά Δρομολόγια 14944 (5)
Τηλεφωνικά τηλεγραφήματα 11888
Υπηρεσία αφύπνισης 11888
Πληροφορίες ΟΤΕ 11888
Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112

Περισσότερες Πληροφορίες για την Ελλάδα
 • Γενικές
  Πληροφορίες
  για την Ελλάδα
 • Γεωγραφία
 • Μουσεία
  στην
  Ελλάδα
 • Αρχαιολογικοί
  Χώροι στην
  Ελλάδα
 • Πρεσβείες
  στην Ελλάδα
 • Τηλεφωνικοί
  Κωδικοί σε όλη
  την Ελλάδα
 • Τουριστική
  Αστυνομία σε
  όλη την Ελλάδα
 • Διαφορά Ώρας
  μεταξύ Ελλάδας
  & άλλων Χωρών
 • Γραμμή
  Προστασίας
  Τουρισμού