Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Τουρισμός: Ποντάρει στους τέσσερις τελευταίους μήνες της σεζόν

Τουρισμός: Ποντάρει στους τέσσερις τελευταίους μήνες της σεζόν

«Η Αμερική πρωτοπορεί, η Κίνα αντιγράφει, αλλά όλοι θέλουν να ξοδέψουν τα λεφτά τους στην Ευρώπη και στον μοναδικό τρόπο ζωής που προσφέρει». Με τα παραπάνω λόγια στέλεχος της αγοράς του τουρισμού περιέγραφε πρόσφατα τις προοπτικές της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη του κλάδου είναι μονόδρομος. Υπογράμμιζε δε, ότι υπό αυτό το πρίσμα και η φετινή τουριστική χρονιά στη χώρα μας θα κλείσει με θετικό πρόσημο, το ποσοστό του οποίου θα κρίνει όμως, το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς.

Στο ίδιο πνεύμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) στις εκτιμήσεις του για την τρέχουσα χρονιά, προβλέπει ότι το 2024 θα αποτελέσει μια νέα χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια και τον τουρισμό, με την παγκόσμια οικονομική συνεισφορά του κλάδου να φθάνει στο ιστορικό υψηλό των 11,1 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων 2024 (EIR), ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών θα συνεισφέρει επιπλέον 770 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του, επισφραγίζοντας την παγκόσμια οικονομική δυναμική του, δημιουργώντας ένα στα 10 δολάρια παγκοσμίως. Σε αυτή την ευημερία, το Συμβούλιο αναμένει ότι 142 χώρες από τις 185 που αναλύθηκαν θα ξεπεράσουν τα προηγούμενα εθνικά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Ανατρεπτικός ο Σεπτέμβριος

Όπως όλα δείχνουν μάλιστα, οι παραπάνω εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν καθώς οι θετικοί οιωνοί ξεκίνησαν ήδη από τον Σεπτέμβριο, που κατάφερε μετά και την μικρή ανατροπή Ιουλίου και Αυγούστου στα έσοδα, να αναθερμάνει τις προσδοκίες. Να θυμίσουμε ότι τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου έδειξαν πτώση εσόδων κατά 4,2 και κατά 1,8% αντίστοιχα, παρά την αύξηση της τάξης του 4,1% και του 6,6% που παρατηρήθηκε στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση.

Η αρνητική πορεία ωστόσο ανατράπηκε τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνουν κατά 7,9%, χάρη στην αύξηση 6,6% της ταξιδιωτικής κίνησης αλλά κυρίως χάρη στην – έστω και οριακή – αύξηση της μέσης δαπάνης (0,3%). Σε επίπεδο εννεαμήνου δε, τόσο οι καλές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου, όσο και η ανοδική πορεία των πρώτων μηνών της χρονιάς οδήγησαν σε αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,3% και κατά συνέπεια σε αύξηση εισπράξεων της τάξης του 4,1%.

Οι ενδείξεις για τη συνέχεια

Καλή αναμένεται να είναι και η πορεία του επόμενου μήνα, αν κρίνει κανείς από την αύξηση που παρατηρείται στις αεροπορικές αφίξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 8,9% ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς την επιβατική κίνηση που καταγράφηκε μεταξύ Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2023.

Μόνο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας δε, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τον Οκτώβριο σημείωσε αύξηση της τάξης του 10% έναντι της προηγούμενης χρονιάς μεταφέροντας στην πρωτεύουσα 3.012.671 επιβάτες, 274 χιλ. περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Στην περίπτωση του ΔΑΑ μάλιστα και τους 10 μήνες του 2024 – για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – η άνοδος κυμάνθηκε από 10% και πάνω, με τα εντυπωσιακότερα ποσοστά ανόδου να σημειώνονται τον Φεβρουάριο (18,4%) τον Μάρτιο (20,1%) και τον Μάιο (18,6%). Αντίστοιχα και τα περιφερειακά αεροδρόμια τον ίδιο μήνα σημείωσαν άνοδο της τάξης του 9,2% στην επιβατική κίνηση γεγονός που οδήγησε το δεκάμηνο στο +6,2%.

Οι ελπίδες παραμένουν αυξημένες και για τον Νοέμβριο μάλιστα, καθώς φέτος παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια επέκτασης της σεζόν, με tour operators και αεροπορικές να ποντάρουν σε συγκεκριμένους δημοφιλείς προορισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο φορείς του κλάδου συμπληρώνουν ότι η έντονη ζήτηση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δίνει καλή «πάσα» στον Νοέμβριο, ο οποίος λειτουργεί ως «γέφυρα» μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, όταν παραδοσιακά τα ταξίδια έχουν και πάλι την τιμητική τους.

Προς επίρρωση των προαναφερθέντων λειτουργούν και τα στοιχεία της έρευνας ταξιδιωτικών τάσεων του Mastercard Economics Institute. Βάσει αυτών παρατηρείται ενίσχυση του μεριδίου της Ελλάδας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τους μήνες εκτός της περιόδου υψηλής ζήτησης.

Με πάνω από 21 δισ. ευρώ θα κλείσει ο τουρισμός

Βάσει των προαναφερθέντων ενδείξεων, το οικονομικό επιτελείο εκτίμησε πρόσφατα – κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ότι τα τουριστικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ φέτος, φτάνοντας τα 21,5 δισ. από 20,5 περίπου δισ. της χρονιάς ρεκόρ του 2023 ενώ κατά ένα δισ. ισχυρότερα αναμένονται να είναι και το επόμενο έτος.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και παράγοντες της τουριστικής αγοράς που διαβλέπουν ένα καλό Νοέμβριο με τις γιορτές να αναμένουν να κινηθούν κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος παρουσιάζει άκαμπτη διάθεση για αποδράσεις.

Δεν λείπουν οι αστερίσκοι για την συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση βέβαια και παρά το θετικό κλίμα για το σύνολο του κλάδου, το οποίο εδράζεται και στην τάση ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στα άκρα της σεζόν, η οποία τείνει να μονιμοποιηθεί, οι αστερίσκοι δεν λείπουν από το τραπέζι για την πορεία του επόμενου έτους. Σχετίζονται δε κυρίως με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η Ευρώπη αποτελεί σημαντική δεξαμενή τουριστών για την χώρα μας αλλά και με τις γεωπολιτικές συνθήκες, μια εκτροπή των οποίων θα μπορούσε να κρατήσει τους ταξιδιώτες σπίτι.

Πηγή: insider

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης