Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Προς νέα χρονιά – ρεκόρ ο τουρισμός

Προς νέα χρονιά – ρεκόρ ο τουρισμός

H ITB είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού, πραγματοποιείται στις αρχές Μαρτίου στο Βερολίνο και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από τους φορείς του ελληνικού τουρισμού προκειμένου να δουν τις προθέσεις που έχουν οι tour operators από μία πολύ σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, αυτή της Γερμανίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είχε αποφύγει μέχρι τώρα να προβεί σε προβλέψεις για την πορεία της φετινής χρονιάς και περίμενε την έναρξη της ΙΤΒ προκειμένου να το κάνει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρέαδης, το 2016 οδεύει να εξελιχθεί σε μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με τις αφίξεις να ανέρχονται σε 25 εκατ. (από 23,5 εκατ. το 2015), αριθμός που φθάνει τα 27,5 εκατ., αν συνυπολογισθούν και τα νούμερα της κρουαζιέρας.

Προς νέα χρονιά – ρεκόρ ο τουρισμός
Όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό, η εκτίμηση είναι πως θα ανέλθουν φέτος στα 15 δισ. ευρώ, από 14,2 δισ. ευρώ που έφθασαν το 2015. Και οι δύο επιδόσεις, εφόσον τελικώς επιβεβαιωθούν, θα αποτελούν ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Σημειωτέον, πως οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ προκύπτουν συνυπολογίζοντας στοιχεία από την έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από tour operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε αυτές τις εκτιμήσεις υπάρχουν και ορισμένοι αστερίσκοι. Ο πρώτος είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα και ο δεύτερος ο έλεγχος της ροής των προσφύγων. Όσον αφορά τον πρώτο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του προγράμματος μέχρι το τέλος του Απριλίου χαρακτηρίζεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων.

Ο ρόλος του προσφυγικού
Ο δεύτερος αστερίσκος είναι μία επίσης πολύ σημαντική παράμετρος. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη «πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού».

Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, εάν οι δύο προαναφέρθεντες παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού «Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Ανδρεάδη.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη τη χώρα, καθώς συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους. Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Η», προορισμοί όπως η Λέσβος και η Κως έχουν ήδη δει σημαντική μείωση των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν.

Στη Λέσβο, η οποία έχει δεχθεί και το μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων, η μείωση στις προκρατήσεις εκτιμάται ότι κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 55% με 60%, ποσοστό που αντιστοιχεί στη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των πτήσεων τσάρτερ. Συγκεκριμένα, από τις 25 πτήσεις τσάρτερ κάθε εβδομάδα που έφθαναν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, φέτος ο αριθμός αναμένεται να πέσει στις 9, αλλά σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν 3 απευθείας πτήσεις ανά εβδομάδα που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιεί η ισπανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστος Volotea.

Στην Κω, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ιδίως από τη στιγμή που η ροή των προσφύγων έχει αρχίσει να μην είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχει και το κέντρο ταυτοποίησης και τα πράγματα δείχνουν τάσεις ομαλοποίησης. Η μείωση στις προκρατήσεις κινείται στα επίπεδα μεταξύ 20% και 30%, ενώ οι ακυρώσεις τσάρτερ είναι στο 9%.

Αεροδρόμια-Μεικτή εικόνα για το 2016
Ενδιαφέρον έχουν πάντως τα στοιχεία του SETE Intelligence για τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις για το 2016 στα περιφερειακά αεροδρόμια και τις θέσεις που προσφέρονται σε αυτές. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Αθήνα θα σηκώσει και πάλι το βάρος της αύξησης. Και αυτό γιατί σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2015, για το 2016 παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό κατά -5% και αύξηση 2% αν δεν υπολογισθούν η Ρωσία και η Ουκρανία, πάντα όσον αφορά στα περιφερειακά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση είναι ότι οι προγραμματισμένες θέσεις είναι στα 14,6 εκατ. από 15,4 εκατ., ενώ αν εξαιρεθούν Ρωσία και Ουκρανία τότε το νούμερο για φέτος είναι στα 13,6 εκατ. έναντι 13,3 εκατ. που ήταν το 2015.

Μείωση αναμένεται στα αεροδρόμια της Κω(-18%/-9%), της Ρόδου (-10%/-2%), της Σαντορίνης (-15%/-13), του Ηρακλείου (-14%/-3%) και της Σάμου (-17%/-17%). Τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Καβάλας παρουσιάζουν μείωση μεταξύ -9% και -2%. Χαρακτηριστική είναι η μείωση που παρουσιάζει ο Άραξος με -33%/-7%.

Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων κατά 18%/33% και 13%/20% στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας αντίστοιχα. Η Σκιάθος παρουσιάζει οριακή αύξηση 1%/2%, τα Χανιά αύξηση 5%/8%, ενώ κοντά στο 10% είναι η αύξηση που παρουσιάζει η Καλαμάτα και το Άκτιο.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση