Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

10 Φθινοπωρινοί προορισμοί για weekends

10 Φθινοπωρινοί προορισμοί για weekends

Η ορεινή Ελλάδα αποτελείται από μέρη που μας εξιτάρουν, και μας καλούν να τα εξερευνήσουμε ξανά και ξανά. Κάθε φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα αν είναι τριήμερο την 28η Οκτωβρίου πολλοί είναι εκείνοι που ετοιμάζουν βαλίτσες και προγραμματίζουν τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Στη συνέχεια παρατίθενται οι top 15 από τους πιο αγαπημένους ορεινούς μας προορισμούς.

Αράχωβα

Τα weekend στην Αράχωβα έχουν πάντα μια δόση κοσμικότητας και δύσκολα περνάει σεζόν χωρίς να πάρουμε την ανηφόρα για το αγαπημένο μας βουνό, παρόλο που δεν έχει την ίδια ζήτηση με εκείνη που είχε στο παρελθόν. Παραδοσιακά, η έναρξη της σεζόν εκεί γίνεται την 28η Οκτωβρίου, οπότε και θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από τα νέα και παλαιότερα στέκια γύρω από την κεντρική πλατεία. Στο ενδιάμεσο όμως μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε και λίγο βουνό! Άλλωστε βρισκόμαστε στον Παρνασσό… Η πρώτη εκδρομή, είναι μέσα στα έλατα, καθώς πηγαίνει κάποιος από την Αράχωβα προς την Αγόριανη. Η δεύτερη εκδρομή, έχει θέα στη θάλασσα καθώς μιλάμε για τους Δελφούς. Ο αρχαιολογικός χώρος το φθινόπωρο είναι πραγματικά μαγικός. Μόλις όμως πέσει το πρώτο γερό χιόνι, οι περισσότεροι πάνε προς το χιονοδρομικό. Αν όμως δεν ξέρετε σκι, δεν είναι και απαραίτητο γιατί υπάρχει η δυνατότητα για ξαπλώστρα έξω από το σαλέ, για ηλιοθεραπεία και κους κους, την οποία προτιμούν πολλοί ταξιδευτές.

Μαίναλο

Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια… Η γραφικότητα των χωριών του Μαινάλου είναι αντικείμενο συναγωνισμού μεταξύ τους, όμως το καθένα κρατά την προσωπικότητά του. Η Βυτίνα διατηρεί ακόμα την παλιά τουριστική δόξα. Η Δημητσάνα δείχνει αγέρωχη με τα υπέροχα αρχοντικά της. Η Στεμνίτσα με τη σειρά της έχει μια πιο εσωστρεφή ομορφιά. Τέλος, τα Λαγκάδια έχουν ένα πλεονέκτημα σχέση με τα υπόλοιπα χωριά που δεν είναι άλλο από τη μοναδική τους τοποθεσία πάνω σε μια απόκρημνη χαράδρα. Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας δεν εξαντλούνται σε αυτή την πρώτη καταμέτρηση λόγω του μεγάλου αριθμού τους, οπότε πολλοί αφιερώνουν σ’ αυτά περισσότερα από ένα weekends κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Άλλωστε είναι από τις πλέον εύκολες λύσεις για αποδράσεις μακριά από την Αθήνα.

Καλάβρυτα

Η εν λόγω ορεινή κωμόπολη έχοντας ως πόλο έλξης το πολυσύχναστο χιονοδρομικό της, έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. Από τη μία πλήθος πούλμαν με τους κλασικούς εκδρομείς γεμίζουν τις τουριστικές ταβέρνες, ενώ από την άλλη συναντά κανείς πλήθος νεαρών ατόμων που κατακλύζουν τα καφέ στον κεντρικό πεζόδρομο, αλλά και το καφενεδάκι στο σιδηροδρομικό σταθμό. Οι λάτρεις ενός πιο αθλητικού τρόπου ζωής προτιμούν μια πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού. Όσοι προτιμούν τις πιο οικογενειακές καταστάσεις πηγαίνουν για πέστροφα στο πλατανόδασος του Πλανητέρου. Τέλος, πολλοί είναι και εκείνοι που κάνουν μια βόλτα μέχρι τη Ζαρούχλα στην άλλη μεριά του βουνού, όπου διατίθενται αξιόλογες υποδομές. Μόλις όμως πέσει το πρώτο χιόνι, το χιονοδρομικό με το μεγάλο ξύλινο σαλέ του διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος.

Ορεινή Κορινθία

 

Στα Τρίκαλα της Ορεινής Κορινθίας, απέχουν μόνο 140 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Έτσι, μπορούν να απολαμβάνουν τα έλατα της Ζήρειας και τις ψησταριές των Μεσαίων Τρικάλων. Οι  χωματόδρομοι είναι κάτι που εξιτάρει στην περιοχή καθώς προσφέρονται για δεκάδες περιηγήσεις στο οροπέδιο της Ζήρειας. Η μικροσκοπική λίμνη Δασίου είναι ο τοπ προορισμός, καθώς τα έλατα περικυκλώνουν τις όχθες της δημιουργώντας ένα σκηνικό για ξωτικά. Αν όμως το προηγούμενο βράδυ έχει βρέξει, ο δρόμος λασπώνει εύκολα και γίνεται αδιάβατος. Αν όμως κάποιος που επιθυμεί να κάνει αυτή τη διαδρομή διαθέτει όχημα με τετρακίνηση, οι δυνατότητες είναι ακόμη πιο πολλές, καθώς μπορεί να διασχίσει ολόκληρο το οροπέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος στεναχώριας καθώς προσφέρεται η εναλλακτική για μια βόλτα μέχρι το κεφαλοχώρι της Γκούρας, τον φενεάτικο Κάμπο και την Καστανιά ή την Στυμφαλία, που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές βάσεις διαμονής.

Καρπενήσι

Κάθε τουρίστας εγχώριος ή μη που θα επισκεφτεί το Καρπενήσι, ολοκληρώνοντας την άνοδο του Τυμφρηστού, πίνει τον πρώτο καφέ στην κεντρική πλατεία του με μια μουσική υπόκρουση από τον αέρα ανάμεσα στα ξερά φύλλα των πλατανιών, τις κουβέντες των ντόπιων αλλά και το γρύλισμα των αυτοκινήτων που φεύγουν βιαστικά για την κοιλάδα του Καρπενησιώτη. Πρόκειται για μια διαδρομή 33 χιλιομέτρων που όσες φορές κι αν τη διασχίσει κανείς πάντα θα τον εντυπωσιάζει καθώς συνδυάζει ποτάμι, δάσος, βουνό, που είναι το απόλυτο τρίπτυχο του ορεινού τοπίου. Τα ωραιότερα χωριά της διαδρομής είναι το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό και Κορυσχάδες που μαζί με τους προσεγμένους ξενώνες τους μας κάνουν να τα προτιμούμε για διαμονή στην κοιλάδα. Η Ευρυτανία όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι διαδρομές για Κρίκελο και Δομνίστα ή, στην αντίθετη κατεύθυνση, για Βίνιανη και Φραγκίστα, δηλαδή τα χωριά της λίμνης είναι εξίσου κλασικές, αλλά όχι τόσο πολυσύχναστες. Αυτό συμβαίνει, καθώς σε κοντινή απόσταση συναντάμε την υδάτινη έκταση της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Οι κάτοικοι και οι λάτρεις της Ευρυτανίας προτείνουν το χωριό με την πιο πανοραμική θέα στη λίμνη, το λεγόμενο Φιδάκια. Αν όμως έχετε τζιπ, αξίζει να επιχειρήσετε και μια είσοδο στα Άγραφα, φτάνοντας, γιατί όχι και στη Λίμνη Πλαστήρα.

Λίμνη Πλαστήρα

Ίσως από το σημείο της λίμνης να φαίνεται το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στην ορεινή Ελλάδα. Αυτή η ομορφιά δικαιώνει τα 340 χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει όποιος επιθυμεί να απολαύσει αυτή τη μαγική στιγμή που ο ήλιος χάνεται πίσω από τις κορυφές των Αγράφων. Επίσης τη στιγμή αυτή τα φιόρδ σκοτεινιάζουν και τα νερά της λίμνης παίρνουν ένα απόκοσμο μπλε χρώμα. Τα πρωινά οι τουρίστες κάνουν έναν περίπατο στις όχθες της λίμνης, στις πλαζ των Καλυβίων Πεζούλας ή του Λαμπερού. Μια άλλη ενασχόληση είναι η ενοικίαση ποδηλάτων ώστε να χαράξουν τις δικές τους διαδρομές στις παραλίμνιες εκτάσεις. Ακόμα, σχεδιάζουν μια βόλτα με άλογα ή και με κανό-καγιάκ. Τα απογεύματα απολαμβάνουν τη θέα από το Νεοχώρι, ένα από τα καλύτερα σημεία για… lake-seeing. Όσοι όμως έχουν οικολογικές αναζητήσεις παίρνουν πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ενώ οι υπόλοιποι επιλέγουν μια εκδρομή μέχρι το εκτροφείο πέστροφας της Καρδίτσας.

Ελάτη – Περτούλι

Η Ελάτη διατηρεί πάντα τη ζωντάνια της με τους ξενώνες, τις ταβέρνες και τα μπαράκια της. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της είναι ότι κρατά παραδοσιακά το… κλειδί για μία από τις ομορφότερες και πλέον αλπικές περιοχές της Ελλάδας. Ένα μαγικό drive ξεκινά καθώς ο στενός ορεινός δρόμος περνάει μέσα από πυκνά δάση ελάτων, διασχίζει ειδυλλιακά ξέφωτα, τα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια, και καταλήγει στο ίδιο το Περτούλι. Το χωριό είναι όλος κι όλος ένας δρόμος, με σπίτια δεξιά κι αριστερά μέσα στην αγκαλιά του δάσους, αλλά κατέχει μια αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή. Αν όμως είστε λάτρεις των χιλιομετρικών αποστάσεων με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να συνεχίσετε την ορεινή διάσχιση του Κόζιακα: Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Άγιος Νικόλαος, και μετά η μεγάλη κατηφόρα που οδηγεί στην κοίτη του Ασπροποτάμου.

Ζαγοροχώρια

Μετά τις πρώτες βροχές και το πρώτο κάπνισμα των καμινάδων από τα πέτρινα ζαγορίτικα σπίτια, τα Ζαγοροχώρια κρατούν σταθερά υψηλή θέση στις προτιμήσεις των εκδρομέων. Μπορεί ένα σαββατοκύριακο μόνο να μην είναι αρκετό για μια τέτοια εκδρομή, ωστόσο για πολλούςη αργία της 28ης Οκτωβρίου όποτε αυτή υφίσταται είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ζήσει κάθε επισκέπτης τον μαγικό Οκτώβρη στο Ζαγόρι.Η ομίχλη καλύπτει τις απότομες χαράδρες του Βίκου, οι πλάτανοι στις όχθες του Βοϊδομάτη ρίχνουν τα φύλλα τους, τα αγριόχορτα «περικυκλώνουν» τις αιωνόβιες πέτρες της Σκάλας του Βραδέτου. Την ημέρα περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στα ωραιότερα «μπαλκόνια» με θέα στο Βίκο, αν είμαστε λάτρεις τις οδήγησης πηγαίνουμε προς το Γυφτόκαμπο, διαφορετικά χαλαρώνουμε δίπλα στις φυσικές κολυμπήθρες του Πάπιγκου. Όταν σουρουπώσει είτε χαλαρώνουμε στο χουχουλιάρικο σαλόνι του ξενώνα μας είτε πηγαίνουμε για φαγητό στις αξιόλογες ταβέρνες της περιοχής τιμώντας την τοπική κουζίνα.

Τζουμέρκα

Ο Άραχθος μας υποδέχεται με το γεφύρι της Πλάκας να ενώνει τις όχθες του. Στο βάθος οι σκληρές γυμνές κορυφές απ’ τα Αθαμανικά όρη δημιουργούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα τεραστίων διαστάσεων. Τα Τζουμέρκα δεν είναι πλέον γνωστά, παρ’ όλ’ αυτά διατηρούν ένα πιο χαμηλό προφίλ που μαγνητίζει τους λάτρεις των βουνών. Τα πιο φημισμένα χωριά εδώ είναι οι Καλαρίτες και το Σιράκο.και τα δύο είναι πανέμορφα και πετρόχτιστα. Έτσι, δίκαια και επάξια συναγωνίζονται ακόμα και τα πιο γραφικά απ’ τα Ζαγοροχώρια. Από την άλλη πλευρά του ποταμού συναντάμε τα Πράμαντα, τους Μελισσουργούς και τον Καταρράκτη. Τέλος, κορυφαία εμπειρία αποτελεί το ράφτινγκ στον Άραχθο, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα ποτάμια, αλλά η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη.

Μέτσοβο

Από τη μία η μετακίνηση των πούλμαν στην κατηφόρα του κεντρικού δρόμου του χωριού γίνεται με δυσκολία. Από την άλλη όσοι επισκέπτονται αυτό το μαγευτικό μέρος προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες μετσοβόνε, θαυμάζουν τα φολκλορικά ξυλοτεχνήματα. Κάθε βράδυ πηγαίνουν στις ταβέρνες του χωριού για να γευτούν και διαφορετικό κοντοσούβλι, ενώ κλείνουν τη μέρα τους με ένα ποτό σε κάποιο απ’ τα καφέ-μπαρ του κεντρικού δρόμου. Οι γηραιότεροι Μετσοβίτες ανταμώνουν ακόμα σε κάποιο απ’ τα παγκάκια, φορώντας πάντα τις παραδοσιακές στολές τους και χρησιμοποιώντας την ντοπιολαλιά τους για την επικοινωνία τους. Ισορροπώντας ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, όποιος πάει για ένα weekend στο Μέτσοβο, έχει «οπωσδήποτε» βόλτες στις ανηφοριές του χωριού με τις απαραίτητες στάσεις στην πινακοθήκη του Μετσόβου, στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου, σ’ ένα άλσος με όλα τα είδη δέντρων που συναντάμε στην Πίνδο, στο τυροκομείο αλλά και στο οινοποιείο του Αβέρωφ. Εκτός από τις εξορμήσεις στο χιονοδρομικό, όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια, λίγο έξω από το χωριό, σε μια ρεματιά, υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα που αξίζει για όποιον το επιθυμεί να πάει για προσκύνημα. Η βόλτα όμως που δεν πρέπει με τίποτα να χάσει κάθε επισκέπτης απαιτεί αυτοκίνητο και οδηγεί στην τεχνητή λίμνη του Αώου που απέχει 20 χλμ. από το χωριό.

 

Πηγή: athinorama.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης