Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Η κίνηση των ξενοδοχείων κατά την εορταστική περίοδο σε όλους τους προορισμούς της χώρας

Η κίνηση των ξενοδοχείων κατά την εορταστική περίοδο σε όλους τους προορισμούς της χώρας

Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο γ.γ. της ΠΟΞ κ. Άγγελος Καλλίας έκανε λόγο για την κίνηση αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν πριν και μετά τις γιορτές.

Άλλη μία χρονιά τις γιορτές θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία στους ηπειρωτικούς και ορεινούς προορισμούς της χώρας. Οι κρατήσεις ήδη σημειώνουν ικανοποιητικά ποσοστά. Οι προτιμήσεις και πολύ οι υψηλές πληρότητες γίνονται πάλι γύρω από τις αργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Μόλις όμως οι αργίες αυτές περάσουν τα «φώτα σβήνουν», η κίνηση πέφτει και οι ξενοδόχοι αυτών των περιοχών θα μείνουν χωρίς πελατεία. Ο χειμερινός τουρισμός φέτος δεν είναι ίδιος σε σχέση με πέρυσι καθώς μοιάζει να κινείται αρνητικά. Μέτρια ήταν επίσης και η τουριστική κίνηση, ενώ τα κόστη έχουν ανέβει σημαντικά.

Μιλώντας στο  NEWS 24/7 ο νέος γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας για τη φετινή εορταστική κίνηση αλλά και τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι τον χειμώνα ανέφερε τα εξής: «Οι προκρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς αυτή τη στιγμή για την εορταστική περίοδο φτάνουν το 50-60% και όσο περνούν οι μέρες το νούμερο αυτό αυξάνεται. Οι πληρότητες των καταλυμάτων που βρίσκονται σε προορισμούς που έχουν πιο ‘άμεση σχέση’ όπως λέμε με τα Χριστούγεννα όπως οι κοντινοί σε χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, κλπ., θα φτάνουν το 85-90% κατά τη διάρκεια του 15ημέρου των εορτών. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να χιονίσει στα χιονοδρομικά κέντρα, ώστε να κερδηθούν και οι ενδιάμεσες ημέρες, που η κίνηση είναι αρκετά υποτονική. Οι πληρότητες ανάμεσα στις αργίες των εορτών είναι γύρω το 50% και πιο κάτω».

Ο κ. Άγγελος Καλλίας αναφερόμενος στους βασικούς προορισμούς όπως: Αρκαδία, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Πήλιο, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Λάρισα, Ημαθία, Γιάννενα, Δράμα κ.α. έκανε μια εκτίμηση ότι η κίνηση θα είναι ίδια με πέρυσι. Επίσης, δήλωσε: «και είναι λογικό, καθώς αυτές τις ημέρες τα ξενοδοχεία γεμίζουν πάντα».

Μιλώντας για τα οργανωμένα πακέτα διακοπών, ο ίδιος λέει ότι οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες δημιουργούν πακέτα κυρίως για τις περιοχές που έχουν θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα. Το χιόνι παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο γιατί αν δεν χιονίσει δεν μπορούν να πωλήσουν πακέτα για τα χιονοδρομικά κέντρα.

Πού κυμαίνονται οι τιμές των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της ΠΟΞ οι τιμές των ξενοδοχείων τον χειμώνα αλλά και κατά την εορταστική περίοδο χαρακτηρίζονται, λογικές. «Οι τιμές είναι λογικές. Τα δίκλινα ξεκινούν από 65-70 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν τα 130-140 σε ένα πεντάστερο κατάλυμα. Αντίστοιχα σε μια μονοκατοικία ή σε ένα διαμέρισμα που ενοικιάζεται με τη μέθοδο του AirBnB, η τιμή μπορεί να είναι γύρω στα 200 ευρώ. Και βεβαίως τα ξενοδοχεία έχουν να επωμιστούν και όλα τα κόστη. Πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί ότι μένοντας σε ένα ξενοδοχείο συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία και όχι απλά σε ένα μεμονωμένο άτομο που του νοικιάζει ένα σπίτι».

Ανακάμπτει το Πήλιο

Όπως τονίζει ο κ. Άγγελος Καλλίας  τα καταλύματα στην περιοχή του Πηλίου βρίσκονται σε κατάσταση ανάκαμψης εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του: «Οι ξενοδόχοι στο Πήλιο λένε ότι η περιοχή έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποια ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, άρα τα υπόλοιπα υποδέχονται περισσότερο κόσμο. Οι πληρότητες από τις κρατήσεις των εορτών κυμαίνονται περίπου στο 60% αυτή τη στιγμή, στοιχείο που είναι θετικό. Όπως δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα για όλους εκείνους που δεν κατάφεραν να ανοίξουν ακόμα τα ξενοδοχεία τους, καθώς υπάρχει θέμα προσβασιμότητας και δρόμοι δεν έχουν ανοίξει ακόμη».

Μεγάλες αυξήσεις στα κόστη των ξενοδόχων

Ο κ. Καλλίας επισημαίνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ξενοδοχεία της ορεινής και ηπειρωτικής χώρας σχετικά με το ενεργειακό, αλλά και το μισθολογικό θέμα λέγοντας: «Το ενεργειακό, το λειτουργικό και το μισθολογικό κόστος είναι στα ύψη και οι αυξήσεις που δεχόμαστε δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς δεν έχουμε προχωρήσει σε αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών των δωματίων, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 3%-5% σε σχέση με πέρυσι. Όμως η άνοδος του κόστους όσων ανέφεραν φτάνει στο 15-20%». Επίσης, τονίζει τα εξής: «Παλεύουμε να διαχειριστούμε τους πελάτες που έρχονται μόνο Σαββατοκύριακο, κρατώντας τα ξενοδοχεία μας ανοικτά όλη την εβδομάδα. Μετά τις 7 Ιανουαρίου δεν χτυπάει τηλέφωνο. Όλοι ρίχνουμε τα φώτα σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο που είμαστε γεμάτοι, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό το διάστημα αντιπροσωπεύει μόνο το 10% της χειμερινής περιόδου».

Πτώση τουριστικής κίνησης 10%

Ο κ. Άγγελος Καλλίας εκφράζει τους φόβους του ότι η φετινή χειμερινή περίοδος για τα ξενοδοχεία θα είναι χειρότερη από πέρυσι λέγοντας: «Φοβάμαι ότι φέτος θα έχουμε πτώση της τάξεως του 10% στις 130 ημέρες σεζόν, σε σχέση με πέρυσι, διότι ο κόσμος προσπαθεί να κάνει διακοπές Παρασκευή και Σάββατο καθώς η μέση οικογένεια έχει πολύ αυξημένα έξοδα και το κόστος μετακίνησης έχει επίσης ανέβη πάρα πολύ. Ένας Αθηναίος για παράδειγμα για να επισκεφτεί τη Δράμα χρειάζεται για κόστος μετακίνησης, καύσιμα και διόδια συνολικά 250 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν σε τρεις διανυκτερεύσεις. Το γεγονός αυτό αποτρέπει τη μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών που είναι η Αθήνα, από το να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ελλάδα».

Για τις πληρότητες της υπόλοιπης χειμερινής σεζόν, εκτός της εορταστικής περιόδου, υπάρχει ο φόβος ότι θα κινηθούν στο 30% και αν κατορθώσουμε στις 130 ημέρες σεζόν να έχουμε 35 ημέρες λειτουργίας θα είναι τεράστια επιτυχία, ακόμα και όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ακόμα και 45 ημέρες.

Κίνητρα για την ελληνική οικογένεια – Ελάχιστοι οι ξένοι

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΞ κ. Καλλία πρέπει να δοθούν κίνητρα στον Έλληνα για να μπορεί να ταξιδέψει τον χειμώνα. Έτσι, αναφέρει: «Έστω 5 ημέρες, αλλιώς είναι σχεδόν αδύνατο η μέση ελληνική οικογένεια να αποδράσει ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο και περιμένει τις καλοκαιρινές διακοπές. Θεωρούμε ότι Δευτέρα με Πέμπτη κλείνει περίπου το 40% των ξενοδοχείων στην ορεινή και ηπειρωτική Ελλάδα και αντίστοιχα και τα σημεία εστίασης. Αναφορικά με τους ξένους τουρίστες στα ορεινά καταλύματα, αυτοί δεν ξεπερνούν το 5%. Φυσικά δεν καλούμε τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν σκι, αλλά άλλες δραστηριότητες. Ειδικά την περίοδο μετά τον Ιανουάριο η χώρα μας είναι ιδανική για εμπειρίες στη φύση, όπως περπάτημα, ποδήλατο ορειβασία, αναρρίχηση, να ζήσουν με τον τρόπο που ζουν οι ντόπιοι στα χωριά τους»,

Όσον αφορά τις σχέσεις ξενοδόχων – πελατών δηλώνει: «Χαιρετίσαμε την απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη για τις αλλαγές στον κανονισμό και τους όρους που διέπουν τις σχέσεις ξενοδόχου – πελάτη, που τα ισχύοντα είναι πια απαρχαιωμένα. Πρέπει να προσαρμοστούν οι όροι στα νέα δεδομένα και τη σύγχρονη εποχή ώστε να μπορεί και ο ξενοδόχος να προστατεύεται από τα κακόβουλα σχόλια, αλλά και οι πελάτες από τους «κακούς» ξενοδόχους».

Ο κ. Καλλίας ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί το θεματικό πάρκο της «Ονειρούπολης» που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια και σημειώνει: «Η περιοχή της Δράμας δέχεται ξένους επισκέπτες αυτή την περίοδο από τις Βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία, που θεωρούμε ότι θα πάει ακόμα καλύτερα».

 

Πηγή: news247.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης