Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Μεγάλη προσέλευση Γερμανών και Βρετανών στην Ελλάδα έφερε αύξηση του τζίρου

Μεγάλη προσέλευση Γερμανών και Βρετανών στην Ελλάδα έφερε αύξηση του τζίρου

Τι ξόδεψαν Γερμανοί και Βρετανοί σύμφωνα με μελέτη του ΙNSETE κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον Ήλιο και τη Θάλασσα;

Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί που ταξίδεψαν πέρυσι στην Ελλάδα ώστε να απολαύσουν τον Ήλιο και τη Θάλασσα, που θεωρείται ως το κορυφαίο τουριστικό προϊόν της χώρα μας, ξεπέρασαν τα 6 εκ. Φυσικά μεγάλα ήταν και τα έσοδα αφού δαπάνησαν σχεδόν τα μισά χρήματα επί του συνόλου, αντιπροσωπεύοντας το 44% των δαπανών, αλλά και των διανυκτερεύσεων.

Η μελέτη του INSETE έδειξε ότι οι δαπάνες της Γερμανίας και της Βρετανία για το 2022 που επέλεξαν το συνδυασμό «Ήλιος & Θάλασσα» άγγιξαν τα 8,11 δισ. ευρώ και πραγματοποίησαν 62,15 εκ. διανυκτερεύσεις με ένα σύνολο αφίξεων πάνω από 6 εκατομμύρια.

Ωστόσο, πέρα από τις εγχώριες δαπάνες, υπάρχουν και εκείνες που πραγματοποιήθηκαν από τους επισκέπτες και εκτός της χώρας, πχ για τη μετάβασή τους στην Ελλάδα, τις προμήθειες των tour operators κ.ο.κ. Επομένως, επειδή η Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος μετρά μόνο τις δαπάνες που έγιναν εντός της χώρας οι δαπάνες αυτές δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες με τις προαναφερθείσες.

Το θέμα της μελέτης είναι «Τα ταξίδια για «Ήλιο και Θάλασσα» στην Ελλάδα από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία – κατανομή σε ‘’all inclusive’’ και ‘’χωρίς all inclusive’’ και τα χαρακτηριστικά τους», η οποία αναλύει πολύ λεπτομερώς τις δύο ισχυρές αγορές.

Ποιοι ξοδεύουν περισσότερα

Αναφορικά με τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας, ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Βρετανούς οι πρώτοι έχουν προβάδισμα έναντι των δεύτερων. Αυτό το προβάδισμα γίνεται σαφώς μεγαλύτερο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές ‘’all inclusive’’, δηλαδή σε οργανωμένα πακέτα που περιλαμβάνουν τα πάντα σε μια τιμή. Στη αγορά αυτή, από τη μία οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 επί του συνόλου των αφίξεων και της δαπάνης (19%). Από την άλλη οι Γερμανοί αντιπροσωπεύουν το 1/4 των αφίξεων και πολύ περισσότερο, το 28% της δαπάνης.

Η μελέτη έδειξε ότι το 2022 η αγορά Ήλιου & Θάλασσας “all inclusive” αντιπροσώπευσε το 47% των αφίξεων Ήλιου & Θάλασσας στην Ελλάδα, το 43% των διανυκτερεύσεων και το 50% των δαπανών, με 7 εκ. αφίξεις (επί συνόλου 15,01 εκ.), 61,2 εκ. διανυκτερεύσεις (επί συνόλου 142,29 εκ.) και 9,2 δισ. ευρώ δαπάνη (επί συνόλου 18,5 δισ. ευρώ).

Ιδιαίτερη προτίμηση του all inclusive από τους Γερμανούς

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζουν πολύ ως προς το σύνολο των ταξιδιών «Ήλιου και Θάλασσας», αλλά διαφέρουν σημαντικά στις δύο επιμέρους αγορές, με και χωρίς “all inclusive”.

Συνολικά στην αγορά για Η&Θ, οι δύο εθνικότητες έχουν παρόμοια μεγέθη αφίξεων και διανυκτερεύσεων, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα το 20% και το 22% επί του συνόλου, όσον αφορά τις δαπάνες, η γερμανική αγορά υπερτερεί με μερίδιο 24% ή αλλιώς 4,47 δισ. ευρώ έναντι του 20% ή 3,64 δισ. ευρώ του Ηνωμένου. Βασιλείου.

Οι διαφορές γίνονται πιο έντονες στο προϊόν “all Inclusive”. Σ’ αυτό η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει, με 1,34 εκατομμύρια αφίξεις, το 19% επί του συνόλου και το 19% της δαπάνης ή αλλιώς 1,78 δισ. ευρώ. Οι Γερμανοί στο ‘’all inclusive’’ έχουν πολύ υψηλότερες δαπάνες και ξεπερνούν τα 2,56 δισ. ευρώ (28% επί του συνόλου) με τις αφίξεις να φτάνουν τα 1,76 εκ. (1 στις 4 επί του συνόλου) και τις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 14,8 εκατ. (24% επί του συνόλου).

Όσον αφορά τα ταξίδια χωρίς ‘’all inclusive’’ η αγορά που υπερτερεί είναι αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της γερμανικής σε αφίξεις (22% έναντι 15%) και σε διανυκτερεύσεις (23% έναντι 20%). Αντίθετα όμως, υστερεί σε δαπάνες (20% έναντι 21%). Συγκεκριμένα στα καλοκαιρινά τους ταξίδια στη χώρα μας οι Βρετανοί ξοδεύουν 1,86 δισ. ευρώ, έναντι  του 1,91 δισ. ευρώ των Γερμανών.

Πόσα ξοδεύουν για τις διακοπές τους οι δύο αγορές

Οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο συγκριτικά με τους Γερμανούς τουρίστες στο προϊόν Η&Θ, με 117 ευρώ, παρουσιάζουν χαμηλότερη Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύουν με ‘’all inclusive’’ (143 ευρώ) ή όχι (100 ευρώ). Στην αντίθετη πλευρά η ΜΔΔ των Γερμανών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 144 ευρώ και όταν πρόκειται για ‘’all inclusive’’ αυξάνεται στα 173 ευρώ, ενώ χωρίς all inclusive είναι στα 118 ευρώ.

Η ΜΔΔ για τις υπόλοιπες αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας μας, ανέρχεται στα 130 ευρώ, ενώ όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές ‘’all inclusive’’ αυξάνεται στα 143 ευρώ. Αντιθέτως, χωρίς ‘’all inclusive’’ πέφτει στα 120 ευρώ.

Σ’ αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι στις δαπάνες περιλαμβάνονται και αυτές εκτός Ελλάδος. Επίσης, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί σε σχέση με άλλες εθνικότητες κάνουν περισσότερες ημέρες διακοπές.

Όσον αφορά τη διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός διακοπών στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», για τους Βρετανούς είναι στις 10,1 διανυκτερεύσεις σημειώνοντας συνολικά μικρότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ) σε σύγκριση με τις 10,3 διανυκτερεύσεις των Γερμανών. Εν κατακλείδι, οι δύο εθνικότητες μένουν συνολικά παραπάνω στη χώρα μας έναντι των λοιπών αγορών, των οποίων η ΜΔΠ είναι στις 8,9 ημέρες.

Πηγή: news247.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης