Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Θετικές προβλέψεις για το 2024 – Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Θετικές προβλέψεις για το 2024 – Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού το 2024 μπορεί να υπερβούν ακόμα και τα 21,5 δις. ευρώ. Επίσης, έχουν αυξηθεί κατά 5% και οι προκρατήσεις για την θερινή περίοδο.

Οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού για το 2024  είναι θετικές. Επιπλέον έχουν ξεκινήσει τα «στοιχήματα» για το ύψος που θα φτάσουν τόσο οι αφίξεις, όσο και τα έσοδα. Σύμφωνα με τις πιθανότητες που δίνουν όλοι το νέο ρεκόρ είναι μάλλον το πιο πιθανό σενάριο. Αυτό όμως θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν γεωπολιτικές αναταράξεις.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν περίπου στα  21,5 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 1 δις επιπλέον σε σχέση με τις τουριστικές εισπράξεις του 2023, οι οποίες θα κινηθούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην περιοχή των 20,5 δις ευρώ. Από την άλλη οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 33 εκ. τουρίστες. Όλα αυτά όμως θα συμβούν αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν θα αναστρέψουν την τάση που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά.

Για την Ελλάδα δύο είναι οι αγορές οι οποίες δείχνουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Αυτό συμβαίνει καθώς ότι οι παραδοσιακές αγορές, της Γερμανίας και της Βρετανίας δείχνουν έναν σχετικό κορεσμό, ενώ η οικονομία της Γερμανίας παρουσιάζει προβλήματα που εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τους πολίτες της χώρας και να περιορίσουν τα ταξίδια τους.

Οι νέες αγορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Οι αγορές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι της Κίνας και των ΗΠΑ. Η δεύτερη επανακάμπτει δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι φέτος θα καλυφθούν τα επίπεδα που υπήρχαν προ πανδημίας, κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι αφού ο παγκόσμιος τουρισμός έφτασε το 90% του 2019. Η Ευρώπη όμως είχε καλύτερη εικόνα (94%).

Στην Ελλάδα βέβαια η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, αφού στις εισπράξεις ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 17,8% και στις αφίξεις κατά 4,8%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει και το μερίδιο της στην αγορά της Μεσογείου στο 10,9% από 10,1%. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που μπορεί να ενισχύσει την θέση της Ελλάδα στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου. Αυτό θα συμβεί καθώς περιοχές, όπως Αίγυπτος, Τυνησία αλλά και δευτερευόντως η Τουρκία επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για το 2024, τα μηνύματα είναι θετικά, ενώ οι προκρατήσεις στην παρούσα περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή δείχνουν μια μονοψήφια αύξηση κατά μέσο όρο κοντά στο 5%, ενώ σε κάποιους προορισμούς η αύξηση πλησιάζει ακόμη και το 10%.

Αυξημένες οι προκρατήσεις για το 2024

Οι ξενοδόχοι θα υποδεχθούν τη νέα σεζόν με αυξημένες τιμές δωματίων κατά 5% (μέσο όρο με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψαν πέρυσι με tour operators). Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας, όπου οι αυξήσεις φτάνουν και το 10%.

Πέρυσι είχε διαμορφωθεί μια τάση, όπου οι αεροπορικές εταιρείες, αύξησαν τις διαθέσιμες θέσεις από και προς Ελλάδα. Η Aegean αύξησε τις θέσεις των πρώτων τριών μηνών του έτους και γενικότερα της χειμερινής σεζόν κατά 800.000 (+20% στο εξωτερικό, +10% στο εσωτερικό). Παράλληλα, σχεδιάζει η θερινή σεζόν να ανοίξει νωρίτερα δηλαδή τον Μάρτιο, καθώς φέτος το Πάσχα των Καθολικών πέφτει στις 31 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι τα ταξίδια θα ξεκινήσουν νωρίτερα. Επίσης, στα πλαίσια ειδικού προγράμματος, συνέχισε και τη λειτουργία ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρόδο, σε συνεργασία με Tour Operator του εξωτερικού. Διέθεσε 35.000 θέσεις, προς 22 ευρωπαϊκούς προορισμούς σε 8 χώρες, στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023 και θα επανέλθει το διάστημα  Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024.

 

Πηγή: imerisia.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης