Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

To κόστος των έργων ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης

To κόστος των έργων ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης

Προς ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε τέσσερις δράσεις των οποίων ο προϋπολογισμός φτάνει τα 387,24 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό χρηματοδοτεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτές οι τέσσερις δράσεις προωθούν τη βιωσιμότητα των προορισμών, τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.

Τέσσερα βασικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων αυτών ανέρχεται στα 222 εκ. ευρώ.

Το υπουργείο «τρέχει» το μεγαλύτερο έργο που αφορά την αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών λιμένων, με στόχο να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση της αγοράς και να διατηρηθεί διεθνώς η ανταγωνιστικότητα του σχετικού τουριστικού προϊόντος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας. Ο προϋπολογισμός αυτής της αναβάθμισης ανέρχεται σε 159,2 εκ. Μεταξύ των δικαιούχων περιλαμβάνονται τουριστικοί λιμένες σκαφών αναψυχής, ήτοι τουριστικές λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2160/93, διακρινόμενες σε μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια, ανεξαρτήτως χρόνου και καθεστώτος δημιουργίας τους (προ και μετά του ν. 2160/93). Για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία η 27η Δεκεμβρίου. Επίσης, το ανώτατο όριο ανά επενδυτικό σχέδιο για τις μαρίνες έχει προσδιοριστεί στα 10 εκ., για τα καταφύγια στα 6 εκ. και για τα αγκυροβόλια στα 3 εκ.

Μία άλλη σημαντική ομάδα έργων, που ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης έγκειται στα 53,7 εκ., είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για τη βελτίωση και την τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες των οποίων ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης έγκειται στα 17,1 εκ.

Οι δημόσιες δαπάνες που έχουν εξασφαλιστεί για την τουριστική εκπαίδευση, ανέρχονται στα 45,153 εκ. Επιπλέον, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων έχουν εξασφαλιστεί άλλα 10,13 εκ. Επίσης προβλέπεται κονδύλι της τάξης των 10 εκ. και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ.

Το Υπουργείο Τουρισμού, χρηματοδοτεί μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ορισμένα έργα. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και έργο που αφορά τη διαχείριση προορισμών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένας προϋπολογισμός της τάξεως των 16,2 εκ. για τη «Βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών και περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης». Στην κατηγορία αυτή προβλέπονται τρεις συμβάσεις:

Η πρώτη έχει να κάνει με τη συμφωνία-πλαίσιο για υπηρεσίες συμβούλου με κόστος 11,16 εκ. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη δημιουργία πλατφόρμας Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό που φτάνει τα 1,7 εκ. Τέλος, η τρίτη έχει να κάνει με την προώθηση και την προβολή των προορισμών. Αφορά ενέργειες προώθησης και προβολής των προορισμών στους οποίους συστήνονται Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), μέσα από συνδιαφήμιση με φορείς του ιδιωτικού τομέα του τουριστικού κλάδου, με προϋπολογισμό της τάξεως των 3,2 εκ.

Επιπρόσθετα, έχουν προϋπολογιστεί άλλα 28,3 εκ. για έργα τουρισμού, υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών. Επιδιώκεται η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η παράταση της τουριστικής περιόδου. Προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους ιαματικούς πόρους της χώρας, με τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, ώστε να πετύχουν αυτή την προώθηση.

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε: «Δημιουργούμε τις συνθήκες για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, με όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα και με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό περιβάλλον» και πρόσθεσε πως «με βάση αυτή τη στρατηγική προχωρούμε στην αξιοποίηση της μοναδικής ευκαιρίας που παρουσιάζεται με τους πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Πηγή: kathimerini.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης