Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Αναμονή τουριστών τον Οκτώβριο στην Ελλάδα και πτώση μερικών νησιών

Αναμονή τουριστών τον Οκτώβριο στην Ελλάδα και πτώση μερικών νησιών

H Αθήνα και Θεσσαλονίκη βοηθούν και πάλι στην πορεία ανόδου για την Ελλάδα. Οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό καταγράφουν διπλάσιο ποσοστό ανόδου, ενώ μικρή μείωση παρατηρείται για το Ηράκλειο.

Παρά τη μεμψιμοιρία του τουριστικού κόσμου, η τουριστική κίνηση της χώρας μας σημειώνει άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά τόσο στις αεροπορικές αφίξεις, όσο και στις οδικές. Ο Οκτώβριος δείχνει ότι θα αποτελέσει έναν ακόμη μήνα ανόδου για το σύνολο της χώρας, έστω και με μονοψήφιο ποσοστό.

Τα επίσημα στοιχεία που απεικονίζουν την τουριστική σεζόν του 2023 μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών που ήρθαν με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό της τάξεως του 12,4% συγκριτικά με το 8μηνο του 2022, ενώ οι οδικές αφίξεις που ήταν πολύ κάτω πέρυσι, για το ίδιο διάστημα παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 35,8%. Τα πρώτα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που έδειξαν άνοδο, αναμένεται να ακολουθήσει και ο Οκτώβριος.

Τα στοιχεία του Airdata Tracker, του ΙΝΣΕΤΕ, παρουσιάζει την άνοδο της τάξεως του 6,5% αναφορικά με τις προγραμματισμένες διεθνείς αεροπορικές θέσεις για τον τελευταίο μήνα της θερινής περιόδου, που είναι ο Οκτώβριος, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Επίσης, ανέρχονται σε 2,7 εκατομμύρια, έναντι των 4 εκατ. περίπου το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διψήφια άνοδο των θέσεων που έχουν προγραμματισθεί για τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα αυτής της αύξησης στα μεγάλα αεροδρόμια όπως αυτό του Ηρακλείου, καταγράφεται μικρή μείωση σε θέσεις. Παρ’ όλ’ αυτά μένει να δούμε το ποσοστό κάλυψης των προγραμματισμένων θέσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Τη φετινή σεζόν ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας όπου οι Γερμανοί αναμένεται να είναι περισσότεροι από τους Βρετανούς, καθώς οι αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία είναι σχεδόν 600.000, αντί 557.000 από Βρετανία. Στην Τρίτη θέση σε εισερχόμενο τουρισμό το μήνα που διανύουμε είναι η Γαλλία με 180.000 προγραμματισμένες θέσεις και ακολουθούν η Ιταλία, το Ισραήλ και η Ολλανδία. Το Ισραήλ καταγράφει και τον Οκτώβριο μεγάλη άνοδο σε θέσεις κατά 21,7%.

Προορισμοί που θα έχουν άνοδο τον Οκτώβριο

Το μεγαλύτερο αριθμό ξένων τουριστών τον Οκτώβριο και σε σχέση με πέρυσι αναμένει Αθήνα, αφού έχουν προγραμματισθεί πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις, με σημαντική άνοδο +16,9%. Άνοδο στο ρεκόρ σημειώνει και η Ζάκυνθος, που κυμαίνεται στο 25,7%, το οποίο μεταφράζεται σε 66.700 θέσεις. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με άνοδο 15%, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Κέρκυρα με άνοδο θέσεων από το εξωτερικό κατά 7,4% και η Ρόδος στο +4,5%. Επίσης, άνοδος κατά 3,7% παρατηρείται και για τα Χανιά.

Πολλοί προορισμοί παρουσιάζουν μείωση

Στην Κρήτη τον Οκτώβριο παρατηρείται μικρή μείωση κατά 3,6%. Πιο συγκεκριμένα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για το Ηράκλειο είναι λίγο πάνω από τις 400.000 με πρώτη αγορά τη Γερμανική και δεύτερη τη Βρετανική, πάντα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Μείωση θέσεων παρατηρείται για την Κω σε ένα ποσοστό 7,7%, αλλά και για τη Σκιάθο σε ποσοστό 5,1%. Οριακή μείωση βλέπουμε και για τη Μύκονο, στο -1%.

Παρατείνεται η θερινή περίοδος

Επιπλέον πτήσεις έχουν προγραμματιστεί από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, TUI και JET2, για τους προορισμούς της Κρήτης και της Ρόδου, μέχρι και τα μέσα περίπου Νοεμβρίου. Στην Κρήτη, η φετινή σεζόν έκανε την έναρξή της νωρίτερα από άλλες χρονιές και το πείραμα αυτό πέτυχε. Τουλάχιστον η ΤUI αποφάσισε να βάλει επιπλέον πτήσεις και πακέτα διακοπών για το νησί. Με την επέκταση των πακέτων το Νοέμβριο στη Ρόδο, επιχειρείται από τους ξένους t.o., να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών που είχαν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί.

 

Πηγή: news247.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης