Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Ένα γραφικό χωριό με υπέροχη θέα μια ανάσα από τα Μετέωρα

Ένα γραφικό χωριό με υπέροχη θέα μια ανάσα από τα Μετέωρα

Το γραφικό χωριό που απέχει μια ανάσα τα Μετέωρα και προσφέρει την καλύτερη θέα έχει το όνομα Καστράκι. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό στους πρόποδες του «ιερού δάσους». Σηκώνοντας για λίγο το βλέμμα, καταλαβαίνει κανείς ιδίοις όμμασι το λόγο που ο εν λόγω οικισμός είναι από τους πιο προικισμένους ολόκληρης της χώρας.

Βρίσκεται μεταξύ της Καλαμπάκας και των Μετεώρων, και μοιάζει κρυμμένο στη βάση των κατακόρυφων βράχων. Στην κορυφή των βράχων αυτών είναι χτισμένα τα περίφημα μοναστήρια της δεύτερης μεγαλύτερης μοναστικής κοινότητας στην Ελλάδα, μετά την κοινότητα του Αγίου Όρους.

Χωρίς υπερβολές, το δέος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται στα Μετέωρα. Και το Καστράκι αποτελεί κομμάτι αυτής της μοναδικής ατμόσφαιρας. Με μια πρώτη ματιά, το χωριό μοιάζει ριζωμένο στις πλαγιές και τις κοιλάδες της περιοχής των Μετεώρων.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε επί Τουρκοκρατίας, όταν έγινε συνένωση αρκετών Ηπειρωτικών οικισμών, προκειμένου να σωθούν από τον Αλή Πασά, βρίσκοντας καταφύγιο στην περιοχή. Το βυζαντινό κάστρο που υπήρχε στην περιοχή, αποτέλεσε έμπνευση για την ονομασία του χωριού. Ερείπιά του σώζονται μέχρι σήμερα.

Η μοναδική θέα που προσφέρει το χωριό

Όποιος επισκεφτεί το Καστράκι, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πλατώματα, χαράδρες και τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων που μοιάζουν σαν να προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό. Σύμφωνα με πολλούς επισκέπτες, μια μοναδική και φανταστική στιγμή, είναι όταν σηκώνεις το βλέμμα σου προς τα Μετέωρα, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Το Καστράκι παρόλο που ενώνεται με την πόλη της Καλαμπάκας, αποτελεί το πιο γραφικό κομμάτι της, καθώς είναι ένας διατηρητέος παλαιός οικισμός στον οποίο βρίσκει κανείς δρομάκια και σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα οποία συνθέτουν μια πολύ όμορφη εικόνα, ανάλογη των βράχων που το «σκιάζουν». Πολλά έθιμα του χωριού διατηρούνται έως και σήμερα, όπως η αναρρίχηση με σκοινί στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη του Μαντηλά.

Η UNESCO, έχει ανακηρύξει το χωριό, μαζί με το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής των Μετεώρων, ως Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης