Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Με πιο δυνατό αποτύπωμα η αγορά του Ισραήλ στον ελληνικό τουρισμό

Με πιο δυνατό αποτύπωμα η αγορά του Ισραήλ στον ελληνικό τουρισμό

Το Ισραήλ εξελίσσεται σε μια άκρως δυναμική για τον ελληνικό και πιο πολύ τον Αθηναϊκό τουρισμό. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας άφιξης ισραηλινών επιβατών στον ΔΑΑ καθώς το πρώτο οκτάμηνο του έτους ξεπέρασαν τον αριθμό των επιβατών λοιπών, μη ευρωπαϊκών, χωρών. Παράλληλα, η στενή και χρόνια συνεργασία του εθνικού αερομεταφορέα του Ισραήλ, EL – AL με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δεν αυξάνει μόνο την επιβατική κίνηση της χώρας αλλά και τη συνδεσιμότητα της.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της EL – AL αλλά και του ΔΑΑ σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 75 χρόνων του αερομεταφορέα. Οι αριθμοί αυτής της ανοδικής πορείας είναι ενδεικτικοί. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε, η χώρα μας ανήκει στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που επιλέγουν οι Ισραηλινοί, ενώ οι ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν την χώρα μας μέχρι και τον Αύγουστο ξεπέρασε τις 200.000, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 20.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Το Ισραήλ αποτελεί την 8η μεγαλύτερη διεθνή αγορά που συνδέεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας μέσω απευθείας πτήσεων». Επίσης προσέθεσε, ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου η επιβατική κίνηση από το Ισραήλ αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με το 2019, ξεπερνώντας τους 457 χιλιάδες ταξιδιώτες. Αντίστοιχα, όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις αποτελεί την 7η αγορά, επιτυγχάνοντας να αυξήσει το αποτύπωμά της κατά 77% σε σχέση με το 2019.

Η ανάπτυξη οφείλεται χαρακτηριστικά στην 6πλάσια ενίσχυση της επιβατικής κίνησης από το 2009 μέχρι το 2022 με αποτέλεσμα τα άτομα που επισκέφτηκαν πέρυσι την χώρα μας να αγγίζει τους 581 χιλιάδες ταξιδιώτες από το Ισραήλ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 80% των Ισραηλινών ταξιδιωτών επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ισομοιράζεται μεταξύ επαγγελματικών ταξιδιωτών και ταξιδιωτών που επισκέπτονται οικογένεια και φίλους. Σχετικά με τον αριθμό παραμονής, οι ισραηλινοί τουρίστες παραμένουν στη χώρα κατά μέσο όρο 8 ημέρες, ενώ προγραμματίζουν το ταξίδι τους περίπου 1,5 μήνα πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Υψηλές πτήσεις για την EL- AL

O εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, είναι φυσικά ο τροφοδότης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με τους επικεφαλείς της EL – AL να επισημαίνουν ότι το οκτάμηνο της τρέχουσας χρονιάς ο αερομεταφορέας κατάφερε να αυξήσει την επιβατική του κίνηση κατά 33% σε σχέση με τα επίπεδα που υπήρχαν πριν την πανδημία. Μόνο το α’ εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 40.000 επιβάτες στο δρομολόγιο Αθήνα – Τελ Αβίβ, το οποίο πραγματοποιείται 14 φορές σε εβδομαδιαία βάση, ενώ, για το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 12.000 επιβάτες στο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Τελ Αβίβ, το οποίο πραγματοποιείται 5 φορές σε εβδομαδιαία βάση.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της EL – AL αλλά και του ΔΑΑ σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 75 χρόνων του αερομεταφορέα. Οι αριθμοί αυτής της ανοδικής πορείας είναι ενδεικτικοί. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε, η χώρα μας ανήκει στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που επιλέγουν οι Ισραηλινοί, ενώ οι ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν την χώρα μας μέχρι και τον Αύγουστο ξεπέρασε τις 200.000, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 20.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Το Ισραήλ αποτελεί την 8η μεγαλύτερη διεθνή αγορά που συνδέεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας μέσω απευθείας πτήσεων». Επίσης προσέθεσε, ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου η επιβατική κίνηση από το Ισραήλ αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με το 2019, ξεπερνώντας τους 457 χιλιάδες ταξιδιώτες. Αντίστοιχα, όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις αποτελεί την 7η αγορά, επιτυγχάνοντας να αυξήσει το αποτύπωμά της κατά 77% σε σχέση με το 2019. Η ανάπτυξη οφείλεται χαρακτηριστικά στην 6πλάσια ενίσχυση της επιβατικής κίνησης από το 2009 μέχρι το 2022 με αποτέλεσμα τα άτομα που επισκέφτηκαν πέρυσι την χώρα μας να αγγίζει τους 581 χιλιάδες ταξιδιώτες από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με χαρακτηριστική δήλωση του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Δημήτριου Φραγκάκη: «Το Ισραήλ είναι μια από τις κύριες πηγές τουρισμού για την Ελλάδα και η συνεργασία μας με την EL AL και τις θυγατρικές της είναι κομβικής σημασίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε Νο1 προορισμό για τους Ισραηλινούς, όχι μόνο για τους θερινούς μήνες αλλά για το σύνολο του έτους». Στην ανάπτυξη της EL – AL στην Ελλάδα εστίασε και ο Κόμπι Γκολάν, Assistant Vice President for Global Operations του αερομεταφορέα. Προς επίρρωση μάλιστα των λόγων του επεσήμανε ότι η EL – AL πριν την πανδημία πραγματοποίησε 882 πτήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα ελληνικά νησιά, ενώ την τρέχουσα χρονιά, παρότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο αριθμός έχει φτάσει τις 1.056 πτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο προσέθεσε μάλιστα ότι ο αερομεταφορέας σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή του, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ανανέωση του στόλου του, όσο και την ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Προ ημερών προσθέσαμε την Φλόριντα στο δίκτυό μας» επισημαίνοντας ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η επέκταση του δικτύου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά και την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την Delta Airlines. Ο σχεδιασμός της εταιρείας, η οποία συνδέει μεταξύ τους 400 προορισμούς ανά τον κόσμο, περιλαμβάνει και την έναρξη δρομολογίων στην Ινδία (Μουμπάι και Δελχί) τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται να προστεθούν και δρομολόγια για την Αυστραλία (Μελβούρνη). Με τον τρόπο αυτό και δεδομένου ότι το Τελ Αβίβ μετατρέπεται σε κόμβο διασύνδεσης Ανατολής και Δύσης, ενισχύει και την συνδεσιμότητα της Αθήνας, μεταφέροντας πολλούς Ασιάτες και ιδιαίτερα Ιάπωνες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη». Μάλιστα, σύμφωνα με επισήμανση που έκανε η Ι. Παπαδοπούλου, η ένταξη νέων προορισμών στο δίκτυο της EL – AL συμβάλλει στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Αθήνας και της Ελλάδας εν γένει με προορισμούς προς τους οποίους δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Νόαμ Κατς που παραβρέθηκε στην εκδήλωση ανέφερε από πλευράς του τον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο εθνικός αερομεταφορέας στην Ιστορία και στην ανάπτυξη του Ισραήλ με τα εξής λόγια: «Ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας της Μέσης Ανατολής έχει γίνει συνώνυμο του Ισραήλ, της δύναμης και της αλληλεγγύης. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της EL – AL στην ανάπτυξη και την ευημερία του Ισραήλ καθώς όχι μόνο συνέδεσε το Ισραήλ με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά διευκόλυνε και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Θετικό πρόσημο και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Αξίζει αν σημειωθεί ωστόσο ότι δεν είναι μόνο η Ισραηλινή αγορά που αναπτύσσεται. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ήδη από το 2022 ανέκαμψε προσεγγίζοντας τα επίπεδα που υπήρχαν πριν την πανδημία, ενώ και το 2023 συνεχίζεται με την ίδια δυναμική. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε η κα Παπαδοπούλου το πρώτο οκτάμηνο έκλεισε με αύξηση της τάξης του 8% στον αριθμό των επιβατών και 4,3% στον αριθμό των πτήσεων που υποδέχτηκε ο ΔΑΑ. Σύμφωνα πάλι με δηλώσεις της κας Παπαδοπούλου, την τρέχουσα χρονιά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνδεσιμότητα με το αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος να προσθέτει 17 νέους προορισμούς στο δίκτυο του, να υποδέχεται 4 νέες αεροπορικές και να κάνει διαθέσιμες 17 νέες υπηρεσίες για το κοινό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης