Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τον Τουρισμό και τις συγκοινωνίες στο 13%

Παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τον Τουρισμό και τις συγκοινωνίες στο 13%

Σε ποιες κατηγορίες παρατείνεται ή καταργείται η μείωση του ΦΠΑ το 2024;

Η πανδημία και το lockdown του 2020 άνοιξαν ένα κεφάλαιο εκτάκτων μέτρων στήριξης και μειώσεων φόρων, το οποίο κλείνει το 2023. Ένα νέο κεφάλαιο όμως ανοίγει το 2024, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει μόνιμα μειωμένο τον ΦΠΑ στο 13% για τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών. Έτσι, από φορολογικής πλευράς, δεν συντρέχει πια λόγος αύξησης κατά 10% στις τιμές στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια για Μετρό, λεωφορεία και Τραμ ή τρένα, στα αεροπλάνα και τα πλοία, από 1.1.2024. Στο ίδιο ποσοστό θα παραμείνουν και οι τιμές των ξενοδοχείων που κανονικά θα έπρεπε από το νέο έτος, να επιστρέψουν σε ΦΠΑ 24%.

Παρόλο που σε όλη την Ευρώπη έχει αποφασιστεί να αποσυρθούν άμεσα πλέον όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης που είχαν ληφθεί την εποχή της πανδημίας (κυρίως από το καλοκαίρι του 2020), ωστόσο στην Ελλάδα η κυβέρνηση αξιοποιεί πληροφορίες και καταστάσεις, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για μόνιμες ελαφρύνσεις. Έτσι, στηρίζει το λαϊκό εισόδημα απέναντι στην ακρίβεια, όπως επίσης και τις τουριστικές επιχειρήσεις ή άλλους κλάδους και επαγγελματίες, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, αλλά θα διατηρηθεί πλέον επ’ αόριστον , η μείωση στους ήδη ισχύοντες συντελεστές (13%) στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς (συγκοινωνίες, ταξί κ.λπ.), στον αθλητισμό (δηλαδή σε γυμναστήρια ή σχολές χορού κ.λπ.), στον πολιτισμό (κυρίως θέατρα και κινηματογράφοι) αλλά και στο τουριστικό «πακέτο», δηλαδή στη διαμονή και διατροφή στα ξενοδοχεία ή αλλά τουριστικά καταλύματα.

Επιπλέον, παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ δίνοντας μια επιπλέον ανάσα στους πολίτες που παλεύουν με την ακρίβεια, για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο του 2024.

Τι αλλάζει και τι όχι

Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώνεται και η τελευταία παράταση προσωρινής μείωσης που επιβλήθηκε από το 2020 λόγω COVID 19 στους συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι ισχύουν σήμερα σε εστίαση, μεταφορές, Τουρισμό και πολιτισμό.

Ωστόσο, η άνοδος του ΦΠΑ 24% δεν ισχύει για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του «προσωρινού καθεστώτος». Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται στο ποσοστό του 4% και το εισόδημα των νοικοκυριών πλήττεται από το κύμα της ακρίβειας, η κυβέρνηση προχώρα σε μία σημαντική παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών. Με αυτό τον τρόπο δίνει μια «ανάσα» μόνο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις! Παράλληλα καταστεί σαφές στην αγορά ότι δεν θα ανεχτεί ανατιμήσεις και κερδοσκοπία, με πρόσχημα την επιστροφή του ΦΠΑ του 24%, για τα είδη στα οποία θα συμβεί αυτό. Συγκεκριμένα, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, θα προβλέπουν τα εξής:

Μεταφορές: Από το 2024 και εφεξής μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ στο 13% και καλύπτει τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, επιβατηγά πλοία, αλλά και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Πλέον, ο μόνιμα μειωμένος ΦΠΑ 13% καταλαμβάνει κάθε είδους μεταφορές προσώπων όπως: χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με χωριστό εισιτήριο για κάθε επιβάτη, είτε ομαδικά, όπως εκδρομές τουριστών μέσω πρακτορείου ταξιδιών ή μεταφορά προσωπικού μιας επιχείρησης κ.λπ.

Τουρισμός: Μονιμοποιείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που διαμορφώθηκε μετά το 2020 στις χρεώσεις των ξενοδοχείων ή και άλλους τύπους καταλυμάτων (δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ για τροχόσπιτα κ.λπ.) που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή και πλήρη διατροφή. Σε τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για διαμονή µε πλήρη διατροφή, μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% βαρύνεται με 13%. Για διαμονή µε το σύστηµα “all inclusive”, το 90% της ενιαίας τιμής («πακέτου») επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%. Σε νησιά του Αιγαίου ισχύει επιπλέον μείωση 30% στον ΦΠΑ. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις κερδίζουν ένα πλεονέκτημα από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της διεθνούς αγοράς, καθώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα καταστεί πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές, καθώς στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Καφές – Ταξί: Για ακόμα 6 μήνες διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ, αλλά και στα κόμιστρα των ταξί. Το μέτρο κρίνεται χρήσιμο ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, τόσο για τη στήριξη όσων κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές (π.χ. ηλικιωμένοι με δυσκολίες μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς) από ανάγκη όσο και για καφετέριες όπου ο αριθμός των διαθέσιμων τραπεζιών περιορίζεται (κυρίως σε εσωτερικούς χώρους λόγω καιρικών συνθηκών). Όσον αφορά την καλοκαιρινή σεζόν το μέτρο θα επανεξεταστεί, ανάλογα με τα τότε δεδομένα.

Μη αλκοολούχα ποτά: Επιστρέφει στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται σε τέτοιου είδους ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως αεριούχο νερό, έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.

Πολιτισμός: Με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% θα συνεχιστεί η πώληση των εισιτηρίων στους κινηματογράφους και στα θέατρα, αλλά και για συναυλίες ή άλλου τύπου παραστάσεις.

Αθλητισμός: Στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού ο ΦΠΑ θα μειωθεί στο 13%, εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Στην περίπτωση όμως που οι επιχειρήσεις αυτές (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων ή χορού κ.λπ.) παρέχουν και πρόσθετες υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με τη σωματική άσκηση (π.χ. υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας) ο συντελεστής Φ.Π.Α. για τις υπηρεσίες αυτές θα ανέρχεται στο 24%.

 

Πηγή: rodiaki.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης