Xionodromika

Κεντρική Ελλάδα: Ψηλά βουνά, απέραντες πεδιάδες και πανέμορφα δάση

Κεντρική Ελλάδα


Η Στερεά Ελλάδα, γνωστή και ως Ρούμελη, είναι ένα γεωγραφικό διαμέρισμα στο κεντρικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συνορεύει βόρεια με τη Θεσσαλία και την Ήπειρο και βρέχεται από θάλασσα δυτικά, νότια και ανατολικά.

Η ονομασία Στερεά Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του νεώτερου ελληνικού κράτους. Στα εδάφη της υψώνονται ψηλά βουνά, εκτείνονται απέραντες πεδιάδες και πανέμορφα δάση, και ρέουν πολλά ποτάμια.

Αποτελείται από 7 νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Η οικονομία της Κεντρικής Ελλάδας βασίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα σιτηρά, τα κηπευτικά, το λάδι και το κρασί.

Χάρτης Κεντρική Ελλάδα

Την τουριστική ανάπτυξη κυρίως της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας ευνοεί η κοντινή απόσταση από την Αθήνα και η γεωγραφική θέση της πάνω ή κοντά στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την κυριότερη συγκοινωνιακή αρτηρία της χώρας.

Η περιοχή προσελκύει πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου. Η μεγάλη τουριστική κίνηση βασίζεται στους πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, τις ιαματικές πηγές, τις υπέροχες παραλίες, τους γραφικούς οικισμούς, τα ειδυλλιακά φυσικά τοπία, την σπουδαία ιστορική και πλούσια πολιτισμική παράδοση και τις ενδιαφέρουσες επιλογές για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία βρίσκεται η Ακρόπολη και τα θαυμαστά μνημεία της, που πολλά από αυτά (τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή ελγίνεια μάρμαρα), που υπήρχαν μέσα στην Ακρόπολη, σήμερα βρίσκονται σε μουσεία του Λονδίνου, καθώς και το πασίγνωστο αρχαίο Μαντείο των Δελφών, στους πρόποδες του Παρνασσού, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αρχαία Ελλάδα. Αξιοθέατα αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας θα συναντήσετε επίσης στη Θήβα, τις Θερμοπύλες, την Εύβοια, την Ελευσίνα, τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι.

Πλήθος επισκεπτών συρρέουν στις ιαματικές λουτροπόλεις της Αιδηψού, των Καμένων Βούρλων και της Υπάτης χάρη στις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του οργανισμού και την ομορφιά του δέρματος.

Η Στερεά Ελλάδα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή, έχει να επιδείξει μία ποικιλία από θαυμάσιες παραλίες με φυσικό κάλλος και κρυστάλλινα νερά, κοσμοπολίτικες ή ερημικές, όπου ο παραθεριστής μπορεί να απολαύσει τον ήλιο και το κολύμπι, και να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ.

Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη, φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της και την καθαρότητα των νερών της. Ζωηρή τουριστική κίνηση παρατηρείται επίσης στα παράλια της Αττικής στον Σαρωνικό και στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, στη Ναύπακτο και στο Γαλαξίδι.

Το χειμώνα, αποδράστε στις ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας για να εξερευνήσετε την καταπράσινη φύση, να απολαύσετε την άγρια ομορφιά του τοπίου, να περιηγηθείτε στα γραφικά παραδοσιακά χωριά και να επιδοθείτε σε υπαίθριες δραστηριότητες και σπορ. Διασχίστε επιβλητικά φαράγγια και αφρισμένα ποτάμια, ακολουθήστε μαγευτικές διαδρομές μέσα από πυκνά δάση και στενές κοιλάδες και αφεθείτε στη μοναδική γοητεία του ορεινού τοπίου. Οι ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας και της Κεντρικής Εύβοιας, η γραφική κωμόπολη της Αράχωβας, καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Η Στερεά Ελλάδα, με τα αμέτρητα αξιοθέατα, τον ιστορικό πλούτο, τα αξιόλογα αρχαία μνημεία, τις εντυπωσιακές εκκλησίες και μοναστήρια, τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, την ανόθευτη φύση και την πολυμορφία του τοπίου, αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο που θα σας συνεπάρει και θα σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.

Φωτογραφίες Κεντρική Ελλάδα