• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Θράκη: Καταπράσινες πεδιάδες, γραφικές παραλίες και επιβλητικά βουνά

Θράκη


Η Θράκη είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Περικλείεται βόρεια από το ορεινό συγκρότημα της Ροδόπης, νότια του οποίου εκτείνονται εύφορες λεκάνες και πεδιάδες. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, ανατολικά με την Τουρκία, δυτικά με τη Μακεδονία, ενώ νότια βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος.

Αποτελείται από 3 νομούς: Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Στη Θράκη ανήκει διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη επαρχία του νομού Έβρου. Η Θράκη αποτελεί για την Ελλάδα τη μοναδική δίοδο από και προς την Ανατολή, μέσω της ξηράς.

 

Χάρτης Θράκη

Η οικονομία της Θράκης είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκτροφή μεγάλων ζώων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης και η γεωργία που αναπτύσσεται στις πολύ εύφορες εκτάσεις της περιοχής. Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά και καπνά, τα οποία είναι παγκόσμιας φήμης, και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας.

Στο πέρασμα των αιώνων, διάφοροι λαοί πέρασαν από τον τόπο αυτό και άφησαν το στίγμα τους. Σήμερα, έκδηλο παραμένει το ανατολίτικο στοιχείο, λόγω της παρουσίας μουσουλμανικών πληθυσμών στην περιοχή, οι οποίοι εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Η ιστορική Θράκη, με πλήθος από αρχαιολογικούς χώρους, συνδυάζει τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με πόλεις σύγχρονες, προσφέροντας σε κάθε επισκέπτη ενδιαφέρουσες επιλογές για τουρισμό. Στους χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος ανήκουν τα Άβδηρα, οι Φέρες, η Τραϊανούπολη ή Λουτρός , το Διδυμότειχο, η Σαμοθράκη κ.ά. Η Σαμοθράκη αποτελεί επίγειο παράδεισο, συνδυάζοντας αρμονικά την πλούσια δασώδη βλάστηση με το γαλάζιο της θάλασσας και τις πεντακάθαρες ακτές.

Οι καταπράσινες πεδιάδες, οι γραφικές παραλίες και τα επιβλητικά βουνά συνθέτουν τα εντυπωσιακά τοπία του νομού Ροδόπης. Στην Ξάνθη, οι πλούσιοι ψαρότοποι, η ομορφιά του Νέστου, οι φυσικές καλλονές της λίμνης Βιστονίδας και το τουριστικό Πόρτο Λάγος συνεπαίρνουν κάθε επισκέπτη. Στο νομό Έβρου, το δέλτα και ο εκπληκτικός βιότοπος συνθέτουν μία εικόνα απείρου κάλλους.

Η Θράκη, με την πλούσια ιστορία της, τα φυσικά αξιοθέατα, την έντονη ζωή, και τους φιλόξενους ανθρώπους δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.