Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Τα μέτρα που ακολουθούν τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης

Τα μέτρα που ακολουθούν τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης

Οι Ιταλοί σκιέρ επέστρεψαν τελικά στις πίστες το Σάββατο σχεδόν δύο χρόνια μετά το πρώτο lockdown λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Αλλά ακριβώς τη στιγμή που ο κλάδος είναι έτοιμος να ανακάμψει μετά από μια χαμένη σεζόν 2020-2021 και μετά από ένα απότομο κλείσιμο το προηγούμενο έτος, μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία των Άλπεων που συνορεύει με την Αυστρία υπογραμμίζει πόσο επισφαλής παραμένει η κατάσταση.

Το χιόνι έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκεπάζοντας τις πλαγιές του Plan de Corones στην πόλη San Vigilio di Marebbe στο Νότιο Τιρόλο, δίνοντας μια νέα κάλυψη στην τεχνητή βάση πάνω στην ώρα για τα εγκαίνια.

Οι σκιέρ προέρχονταν από την Κροατία και την ιταλική πρωτεύουσα Ρώμη, καθώς και από γειτονικές κοιλάδες όπου οι πίστες δεν έχουν ακόμη ανοίξει.

«Έχω ρίγη στη σπονδυλική στήλη μου, γιατί αφήσαμε τις πλαγιές την περίφημη 8η Μαρτίου 2020, πηγαίνοντας στη Ρώμη λόγω του lockdown», είπε η Monica Meloni, 53, από τη Ρώμη, καθώς το χιόνι συνέχιζε να πέφτει.

Οι κυβερνητικοί κανονισμοί απαιτούν άδεια Health Pass για πρόσβαση σε περιοχές με κλειστούς αναβατήρες, η οποία μπορεί να ληφθεί με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ τις τελευταίες 24 ώρες. Το νέο σύστημα ξεκινά το Σάββατο στα δύο πρώτα χιονοδρομικά κέντρα που θα ανοίξουν.

Το σκι στο παγετώνα άνοιξε νωρίτερα, ενώ η σεζόν σκι στην Ιταλία ανοίγει επίσημα στις 4 Δεκεμβρίου.

Εδώ είναι η κατάσταση για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ελβετία

Η Ελβετία, που κράτησε ανοιχτές τις πίστες του σκι πέρυσι, εμμένει και φέτος στα σχέδιά της. Η σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη λόγω της πρόωρης χιονόπτωσης, αν και δεν αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πέρυσι, τα εστιατόρια έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Έκτοτε άνοιξαν ξανά, αλλά οι θαμώνες πρέπει να δείξουν τα πάσο τους για τον COVID. Οι σκιέρ δεν θα χρειαστεί να επιδείξουν τις κάρτες για να ανέβουν στα λιφτ του σκι, αλλά θα πρέπει να φορούν μάσκες πάνω τους.

Οι Ελβετοί περιμένουν περισσότερους ξένους επισκέπτες. Πριν από ένα χρόνο οι αριθμοί διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των τεστ και των απαιτήσεων καραντίνας για τους ανθρώπους που επέστρεφαν σε άλλες χώρες. Το ερωτηματικό: Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν σημειώσει απότομη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα και οι Ελβετοί τουριστικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη ανάλογα με την απάντηση της κυβέρνησης.

Γαλλία

Τα 250 γαλλικά χιονοδρομικά κέντρα έχουν πλέον σχέδιο για επαναλειτουργία μετά την διαγραφή της περασμένης σεζόν, με τα γαλλικά θέρετρα να σχεδιάζουν ήδη να λειτουργήσουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες. Το Val Thorens, το υψηλότερο θέρετρο χειμερινών σπορ της Ευρώπης, έγινε το πρώτο από τις αλπικές περιοχές της Γαλλίας που επέτρεψε στους σκιέρ να επιστρέψουν στις 20 Νοεμβρίου.

Στα θέρετρα, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για άτομα ηλικίας 11 ετών και άνω σε όλα τους αναβατήρες και τις γραμμές του σκι. Μόνο οι εξωτερικούς αναβατήρες και οι ταινιοδιάδρομοι εξαιρούνται από τους κανόνες χρήσης μάσκας, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται από ένα μόνο άτομο. Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης πρέπει επίσης να τηρούνται στις γραμμές ή μεταξύ ατόμων που ταξιδεύουν ομαδικά.

Η Γαλλική Ένωση Χιονοδρομικών Κέντρων δήλωσε ότι εάν τα κρούσματα COVID ξεπεράσουν τα 200 ανά 100.000 κατοίκους – όπως αναμένεται πολύ σύντομα – το Health Pass θα είναι υποχρεωτικό για τους σκιέρ από 12 ετών για πρόσβαση σε περιοχές και πιθανώς αναβατήρες.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στα ski sales offices, στα μαθήματα σκι και στην βασή των αναβατήρων του σκι.

Αυστρία

Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται σε lockdown, θα επιτρέψει ωστόσο το σκι σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19, καθώς το σκι θεωρείται σωματική άσκηση στην ύπαιθρο και επομένως εξαιρείται.

Δεν θα υπάρχει καμία από τις συνηθισμένες μετά το σκι δραστηριότητες, ωστόσο, και οι τουρίστες εκτός της περιοχής δεν θα είναι εύκολο να απολαύσουν τις πίστες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αφού είναι κλειστά, λόγω του lockdown.

Το Ischgl, το αυστριακό θέρετρο που ήταν το επίκεντρο μιας μεγάλης επιδημίας κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη σεζόν του σκι στις 3 Δεκεμβρίου. Αλλά πολλά άλλα θέρετρα συζητούν αν αξίζει να ανοίξει κατά τη διάρκεια του lockdown , η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς το κλείσιμο των ξενοδοχείων σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν μπορούν να έρθουν.

Γερμανία

Σύμφωνα με τη γερμανική λέσχη αυτοκινήτων ADAC, η οποία παρέχει τακτικά πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς ταξιδιώτες, οι χιονοδρομικοί σταθμοί της χώρας σχεδιάζουν να ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά με προφυλάξεις: οι σκιέρ θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ και να φορούν μάσκες στους ανελκυστήρες.

Η Βαυαρία, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι χιονοδρομικοί σταθμοί, έχει αυστηρότερους κανόνες: Μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα επιτρέπεται να εισέρχονται και θα πρέπει επιπλέον να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ. Η κίνηση έχει επικριθεί από τη γερμανική ένωση χειριστών ανελκυστήρων σκι VDS, η οποία λέει ότι οι περισσότεροι χειριστές ανελκυστήρων δεν έχουν το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την υλικοτεχνική πρόκληση του ελέγχου όλων των δοκιμών.

Πηγή: xionodromika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης