Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Τα 12 κορυφαία θέρετρα σκι στην Ευρώπη για το 2022

Τα 12 κορυφαία θέρετρα σκι στην Ευρώπη για το 2022

 

Τα χειμερινά θέρετρα των Άλπεων και των Δολομιτών της Ευρώπης είναι θρυλικά, όχι μόνο για το υπέροχο σκι τους, αλλά και για τα βγαλμένα από καρτ ποστάλ αλπικά χωριά και τα διάσημα κατάσπαρτα θέρετρα στις βάσεις τους.

Θεαματική φαίνεται ακόμα και μια ανεπαρκής περιγραφή του τοπίου και τα συστήματα ανελκυστήρων σε πολλά από αυτά καθιστούν δυνατή την πρόσβαση μεταξύ πολλών βουνών σε ένα μόνο ταξίδι, συχνά σε μια μέρα. Μια διαδρομή σκι μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, ξεκινώντας ψηλά στα βουνά και καταλήγωντας ακριβώς στην καρδιά του χωριού από κάτω.

Σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επανάληψη της ίδιας διαδρομής δύο φορές κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τα μεγάλα υψόμετρα (περισσότερες από δώδεκα κορυφές μόνο στους Δολομίτες της Ιταλίας ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα και οι Άλπεις εκτινάσσονται ακόμη ψηλότερα) σημαίνουν αξιόπιστες συνθήκες χιονιού, οπότε υπάρχει μια μεγάλη περίοδος που μπορείτε να βασιστείτε στην ολίσθηση μέσα από τη πούδρα.

Θυμηθείτε ότι αυτά τα βουνά δεν είναι μόνο για έμπειρους σκιέρ, αν και τα περισσότερα είναι γεμάτα με προκλήσεις για τους καλύτερους από αυτούς: έδαφος εκτός πίστας και απότομους στενούς διαδρόμους γεμάτους με δέντρα. Τα περισσότερα θέρετρα έχουν εύκολο και μεσαίου επιπέδου δυσκολίας έδαφος ενώ πολλά έχουν πίστες και ανελκυστήρες μόνο για μαθητές και αρχάριους.

Κάθε θέρετρο έχει το δικό του χαρακτήρα και στυλ, για να μην αναφέρουμε την απαράμιλλη θέα στις χιονισμένες κορυφές. Επιλέξτε λοιπόν σύμφωνα με τα προσωπικά σας γούστα σε διακοπές σκι και δεν θα απογοητευτείτε από το σκι σε κανένα από αυτά τα εξαιρετικά θέρετρα στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Τι να περιμένετε για τη σεζόν σκι 2021/2022 στην Ευρώπη: Σε όλη την Αλπική Ευρώπη, συνεχίζονται σημαντικές αλλαγές ως απάντηση στις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Κάθε χώρα έχει τη δική της προσέγγιση: η Αυστρία έχει εθνικούς κανόνες για όλα τα θέρετρα. Η Ιταλία έχει εθνικούς κανόνες που ισχύουν ανάλογα με τις ανάγκες σε συγκεκριμένες περιοχές. Η Ελβετία έχει βασικούς εθνικούς κανόνες, αφήνοντας τα υπόλοιπα στα ξεχωριστά καντόνια της. Στη Γαλλία, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τα χιονοδρομικά κέντρα και τις περιοχές έχει θεσπίσει τυποποιημένους κανόνες.

Πολλά μέτρα είναι τα ίδια: απαιτούνται μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε κλειστά λιφτ, περιορισμένες δραστηριότητες μετά το σκι, αγώνες και φεστιβάλ που ακυρώθηκαν ή περιορίστηκαν, μειωμένη χωρητικότητα σε καταφύγια και ανελκυστήρες.

Ελέγχετε συχνά τον ιστότοπο του θερέτρου πριν κάνετε σχέδια. Κάθε χώρα έχει τον δικό της κυβερνητικό ιστότοπο που παρέχει τους ισχύοντες κανονισμούς εισόδου, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσής σας. Φροντίστε να τα ελέγξετε πριν κάνετε κράτηση.

Αν και το πρώτο πράγμα που λαμβάνεται υπόψη στις παρακάτω λίστες είναι το σκι, οι αξιολογήσεις συνυπολογίζουν την ποιότητα της όλης εμπειρίας για τους σκιέρ σε όλα τα εύρη δεξιοτήτων. Προγραμματίστε το ταξίδι σας με τη λίστα μας με τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη.

Σημείωση: Ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν προσωρινά λόγω πρόσφατων παγκόσμιων προβλημάτων υγείας και ασφάλειας.

 

1. Courchevel, Γαλλία

Το Courchevel είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο από τα πολλά διασυνδεδεμένα χιονοδρομικά κέντρα, γνωστά ως Les Trois Vallées (Τρεις Κοιλάδες), τα οποία αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα σκι στην Ευρώπη. Εκτός από τα 150 χιλιόμετρα αλπικών πίστων στις οποίες μπορείτε να φτάσετε με τα 60 λιφτ της Courchevel, αυτά συνδέονται έχοντας πρόσβαση σε συνολικά 600 χιλιόμετρα διασυνδεδεμένων πίστων σκι, συν τέσσερις παγετώνες. Ολόκληρη η περιοχή απλώνεται σε 10 κορυφές, με υψόμετρα πάνω από 2.500 μέτρα.

Προσθέστε σε αυτά τα εξαιρετικά στατιστικά το γεγονός ότι τα θέρετρα έχουν ετήσια χιονόπτωση τεσσάρων μέτρων και μέσω της τεχνολογίας που διαθέτουν διατηρούν τις διαδρομές τους σε άριστη κατάσταση. Στα τέλη Μαρτίου 2022, το Courchevel φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Αλπικού Σκι σλάλομ, κατάβαση, Super G και παράλληλες διοργανώσεις για άνδρες και γυναίκες.

Αν και το Courchevel είναι το αγαπημένο των ειδικών για το υπέροχο έδαφος εκτός πίστας, το σκι σε δέντρα, τις απότομες διαδρομές καθένα από τα πέντε ξεχωριστά χωριά του Courchevel έχει καλό έδαφος για αρχάριους και μεσαίους. Περίπου το ένα τέταρτο των πίστες του Courchevel είναι για αρχάριους και το ένα τρίτο για μεσαίου επιπέδου.

Το Courchevel είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τις οικογένειες: οι δωρεάν αναβατήρες εξυπηρετούν τις περιοχές για αρχάριους, ενώ στους ανελκυστήρες παρέχονται μαγνητικά γιλέκα ασφαλείας για παιδιά. Εκτός από το εξαιρετικό του σκι, το Courchevel φημίζεται για τα πολυτελή καταλύματα και το εξαιρετικό φαγητό σε πολλά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin.

 

 

2. Zermatt, Ελβετία

Με τη μεγαλύτερη κατακόρυφη κατάβαση της Ελβετίας και έδαφος για σκι σε υψόμετρα έως και 3.900 μέτρα, η ψηλότερη περιοχή χειμερινών σπορ στις Άλπεις έχει πολλά περισσότερα από ένα όμορφο πρόσωπο. Όμως, έχοντας ως φόντο το εμβληματικό ορόσημο του Matterhorn, το Zermatt και οι βουνοπλαγιές πίσω από αυτό βρίσκονται στην κορυφή των λιστών επιθυμιών των περισσότερων σκιέρ. Όχι μόνο το Matterhorn δίνει στην πόλη το πιο γραφικό σκηνικό από οποιοδήποτε άλλο στην Ευρώπη, αλλά το χαρακτηριστικό προφίλ του είναι ορατό από μεγάλο μέρος του συστήματος μονοπατιών μήκους 350 χιλιομέτρων που συνδέεται με το Zermatt.

Το Zermatt είναι γνωστό για τις μεγάλες διαδρομές του, μερικές από τις οποίες καταλήγουν ακριβώς στο χωριό – μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε σκι στο σπίτι. Το Matterhorn Glacier Ride, το οποίο άνοιξε για τη σεζόν 2019, είναι το υψηλότερο τελεφερίκ 3S στον κόσμο και μεταφέρει 2.000 σκιέρ την ώρα στον παγετώνα. Σε υψόμετρο 3.883 μέτρων, ο παγετώνας κάνει εφικτό το σκι όλο το χρόνο.

Η γόνδολα Kumme 10 ατόμων στην περιοχή Unterrothorn άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη λέμβος στην Ελβετία που μπορεί να λειτουργεί χωρίς προσωπικό. Υπό κατασκευή το 2022 είναι ένα εναέριο τραμ 100 επιβατών που συνδέει το Zermatt με τον συνοριακό σταθμό Testa Grigia μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας.

Για να κάνουν αυτό το τεράστιο δίκτυο μονοπατιών ασφαλέστερο και πιο προσιτό, οι σκιέρ μπορούν να κατεβάσουν μια δωρεάν εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιεί GPS και προσαρμόζεται για την ικανότητα, τον καιρό και τις συνθήκες χιονιού, καθώς και λειτουργίες ανύψωσης για να καθοδηγεί τους σκιέρ με ασφάλεια μεταξύ τοποθεσιών.

Για λιγότερο έμπειρους σκιέρ, το Wolli’s Park, στην κορυφή του τελεφερίκ Sunnegga, προσφέρει πιο ήπιο έδαφος με την ίδια εκπληκτική θέα. Η νότια όψη του Matterhorn βρίσκεται στην Ιταλία και οι έμπειροι σκιέρ μπορούν να κάνουν σκι και στις δύο χώρες σε μια μέρα κάνοντας σκι πάνω από το πέρασμα Theodul και κάτω στο ιταλικό σύστημα μονοπατιών.

 

 

3. Val d’Isere, Γαλλία

Το Val d’Isère και τα γειτονικά Tignes που μοιράζονται μια ψηλή κοιλάδα που περιβάλλεται από κορυφές 3.000 μέτρων, προσφέρουν 300 χιλιόμετρα εδάφους για σκι που εξυπηρετείται από περισσότερα από 150 λιφτ του σκι. Αυτό περιλαμβάνει το τεράστιο Espace Killy, που πήρε το όνομά του από τον νικητή του τριπλού χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου Jean-Claude Killy, καταγωγής Val d’Isère. Το χαμηλότερο έδαφος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μέτρων και το υψηλότερο φτάνει τα 3.450 μέτρα, γεγονός που βοηθά να κρατήσει την εποχή ανοιχτή μέχρι τον Μάιο. Μπορείτε συνήθως να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε σκι στον παγετώνα du Pisaillas τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Υπάρχει έδαφος για όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαγιών για παιδιά και αρχάριους. Οι νέοι μπορούν να οδηγήσουν τα σκεπασμένα ανυψωτικά με μαγικό χαλί σε ήπιες κατηφορικές πίστες και οι οδηγίες σκι εδώ είναι από τις καλύτερες. Ένα νέο Travelator, ένα κλειστό μαγικό χαλί από την κορυφή μιας γόνδολας, έχει πρόσβαση σε μια ήπια πλαγιά σε μεγάλο υψόμετρο, έτσι ώστε ακόμη και οι αρχάριοι σκιέρ να μπορούν να απολαύσουν τη συγκίνηση – και τη θέα – του σκι σε μεγάλο υψόμετρο. Η διάταξη των ανελκυστήρων είναι πολύ φιλική προς τους σκιέρ, συνδέοντας τους σκιέρ με διαφορετικές περιοχές χωρίς μεγάλα, επίπεδα μονοπάτια πασαρέλας.

Η ίδια η πόλη είναι ελκυστική, χωρίς αυτοκίνητα και γνωστή για τα καλά της εστιατόρια.

 

 

4. Cortina d’Ampezzo, Ιταλία

Ψηλά στους ιταλικούς Δολομίτες, οι πέντε τραχιές κορυφές του Cinque Torri προσφέρουν στην κομψή πόλη Cortina D’Ampezzo ένα όμορφο σκηνικό, καθώς και ένα υπέροχο έδαφος για σκι. Μετά τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εδώ το 1956, οι όμορφοι άνθρωποι ακολούθησαν, κάνοντας την Cortina, για πολλά χρόνια, το προτιμώμενο χειμερινό θέρετρο των jet-setters. Αν και τώρα έχει πολύ ευρύτερο πελατολόγιο, εξακολουθεί να έχει τα κομψά καταστήματα και τους κομψούς χώρους διασκέδασης που θα περίμενε κανείς από ένα έξυπνο ευρωπαϊκό χιονοδρομικό κέντρο.

Αλλά το σκι εξακολουθεί να είναι το μεγάλο στοίχημα. Για όλα τα ολυμπιακού επιπέδου απότομα χιονοδρόμια μεγάλου υψομέτρου, περίπου το ήμισυ του εδάφους για σκι είναι ενδιάμεσου επιπέδου και υπάρχει άφθονο χιόνι και για αρχάριους. Μαζί με το σκι κατάβασης, η Cortina προσφέρει μίλια γραφικών μονοπατιών για σκι αντοχής, μια πίστα με έλκηθρο που φωτίζεται τη νύχτα και το ολυμπιακό παγοδρόμιο για πατινάζ στον πάγο.

Η Cortina απέχει πολύ από το να είναι μόνη στους Δολομίτες, όπου μια ντουζίνα θέρετρα μοιράζονται ένα μόνο Dolomiti Superski Pass που παρέχει πρόσβαση στα λιφτ και τα μονοπάτια όλων τους. Αυτό περιλαμβάνει μικρότερα, πιο οικεία θέρετρα όπως η Val Gardena, μια από τις πολλές πόλεις σκι σε παρακείμενες κοιλάδες ανάμεσα στις κορυφές που είναι γνωστές ως Gruppo del Sella.

Μονοπάτια και λιφτ συνδέουν σχεδόν 400 χιλιόμετρα διασυνδεδεμένων σκι, συμπεριλαμβανομένου του παγετώνα Marmolada. Ολόκληρη η περιοχή έχει ονομαστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτή τη σεζόν ανοίγει η γόνδολα Son dei Prade-Cianzopè-Bai de Dones 10 ατόμων, που συνδέει την Tofana με την περιοχή Cinque Torri. Η νέα γόνδολα δίνει τη δυνατότητα στους σκιέρ να φτάσουν στην περιοχή Sellaronda και Dolomiti Superski από το κέντρο του χωριού της Cortina με τα σκι τους.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Downhill και Super G γυναικών FIS έχει προγραμματιστεί στην Cortina d’Ampezzo στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2022.

 

 

5. Chamonix, Γαλλία

Το σκηνικό του στο χιονισμένο Mont Blanc, την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης στα 4.807 μέτρα, θα έκανε το Chamonix σύμβολο του σκι, ακόμη και χωρίς το κατεξοχήν γαλλικό χωριό των Άλπεων που βρίσκεται στη βάση του. Το υψόμετρο του βουνού και οι παγετώνες γύρω από το Chamonix έχουν ένα δροσιστικό αποτέλεσμα που διατηρεί το χιόνι, εξασφαλίζοντάς του μερικές από τις καλύτερες και μακροχρόνιες συνθήκες χιονιού στις Άλπεις.

Το Σαμονί κέρδισε διεθνή φήμη ως τόπος διεξαγωγής των πρώτων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η φήμη που συνεχίστηκε επειδή έχει μερικά από τα πιο απαιτητικά εδάφη του κόσμου. Μπορείτε να κάνετε πίστες σκι με τη μεγαλύτερη διαφορά ύψους στον κόσμο στο Grands Montets, μία από τις έξι διαφορετικές περιοχές σκι του Chamonix. Η πίστα Verte, 3,5 χιλιομέτρων απότομες και άλματα, χρησιμοποιείται για αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στους λιγότερο έμπειρους σκιέρ θα αρέσουν οι περιοχές Brévent – Flégère, όπου θα βρουν πίστες για όλα τα επίπεδα σκι, μαζί με εντυπωσιακή πανοραμική θέα από μερικά από τα μονοπάτια.

Οι αρχάριοι θα απολαύσουν τις απαλές διαδρομές του χιονοδρομικού κέντρου Balme – Vallorcine και οι οικογένειες θα βρουν καλές εγκαταστάσεις εκμάθησης στις περιοχές Domaine Skiable des Planards ή La Vormaine.

 

 

6. St. Anton am Arlberg, Αυστρία

Σοβαροί σκιέρ κατευθύνονται στην περιοχή Arlberg της Αυστρίας για άνευ νόημα σκι υψηλής πρόκλησης, το οποίο βρίσκουν στις περισσότερες από δώδεκα πίστες σούπερ ειδικών στο St. Anton. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το απαιτητικό Valluga-St, μήκους 10 χιλιομέτρων. Anton, με υψομετρική διαφορά 1.347 μέτρα.

Αλλά ακόμη και οι κόκκινες πίστες εδώ είναι πολύ πιο πάνω από τη δυσκολία άλλων αλπικών θέρετρων. Το St. Anton είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις περίπου 200 επιλογές εκτός πίστας για προχωρημένους σκιέρ -πολλά είναι μέρη για να πάτε με οδηγό- και τους μεγάλους μεγιστάνες του, ειδικά στο Schindler Kar.

Πρόσφατα προστεθέντα λιφτ συνδέουν το St. Anton με τις πίστες του σκι στην άλλη πλευρά του περάσματος Flexen, ενώνοντάς το με τα κύρια θέρετρα στο Arlberg: Lech, St. Christoph, Zürs, Stuben και άλλα για ένα συνδυασμένο σύνολο 340 χιλιομέτρων πίστες . Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο περιφερειακό πάσο του ανελκυστήρα Arlberg.

Μια εντυπωσιακή νέα πίστα 85 χιλιομέτρων, το Run of Fame, μεταφέρει έμπειρους σκιέρ σε ολόκληρη την περιοχή σκι του Ski Arlberg. Η πίστα εκτείνεται από το St. Anton/Rendl μέσω του Zürs και του Lech έως το Warth, γυρίζοντας πίσω στο St. Anton. Ένας ετήσιος αγώνας, το Hunt of Fame, θα διεξαχθεί στη νέα πίστα.

Μπορείτε να επιβιβαστείτε στα λιφτ ακριβώς από το χωριό, ένα συγκρότημα παραδοσιακών τιρολέζικων καταλυμάτων και πανδοχείων χωρίς κίνηση, που είναι συνήθως γνωστό για τη ζωντανή σκηνή του après-ski.

 

 

7. Kitzbühel, Αυστρία

Οι χιονοδρομικές πόλεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο όμορφες ή πιο ρομαντικές από το περιφραγμένο χωριό Kitzbühel, στις αυστριακές Άλπεις, που δεν βρίσκεται μακριά από το Ίνσμπρουκ και το Σάλτσμπουργκ. Αν και τα πολύχρωμα, νωπογραφημένα κτίριά του στεγάζουν πολυτελή ξενοδοχεία και ακριβά καταστήματα όπως αυτά της Cortina ή του St. Moritz, το Kitzbühel καλωσορίζει επίσης οικογένειες και ταξιδιώτες σε οικονομικά μικρά οικογενειακά πανδοχεία.

Υπάρχει επίσης κάτι για όλους τους σκιέρ στις πίστες σκι μήκους 170 χιλιομέτρων του Kitzbühel και στο γειτονικό SkiWelt, όπου 280 επιπλέον χιλιόμετρα εξυπηρετούνται από 90 αναβατήρες.

Ο πιο απαιτητικός από όλους τους αγώνες κατάβασης διεξάγεται εδώ κάθε χρόνο, ο περιβόητος Hahnenkamm, σε έδαφος τόσο απότομο έως και 85 τοις εκατό κάθετο κατά τόπους. Η μικρή περιοχή Bichlalm είναι ειδικά σχεδιασμένη για αναβάτες και freestylers. Το Kitzbühel και το SkiWelt συνδέονται με λεωφορείο, και τα δύο αποτελούν μέρος της κάρτας Kitzbühel Alps AllStarCard, η οποία περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές περιοχές σκι στην Αυστρία.

 

 

8. St. Moritz, Ελβετία

Ο αριθμός των παγκόσμιων διαγωνισμών σκι που έχουν φιλοξενηθεί στο St. Moritz θα πρέπει να σας πει κάτι για αυτό το διάσημο θέρετρο: πρόκειται για σκι παγκόσμιας κλάσης. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν εδώ το 1928 και το 1948, και συχνά μπορείτε να δείτε αγώνες στο ολυμπιακό άλμα σκι.

Υπάρχει επίσης άφθονο έδαφος για σκι για μη Ολυμπιονίκες. Το St. Moritz είναι γνωστό για τις μεγάλες ενδιάμεσες διαδρομές και άλλα εξαιρετικά ενδιάμεσα εδάφη, και με περισσότερους από 20 αναβατήρες για να διαλέξετε, θα βρείτε πίστες και πίστες για κάθε επίπεδο δεξιοτήτων. Πάνω από το St. Moritz και από την πόλη με το τελεφερίκ Corviglia, τα μονοπάτια από την πόλη Corviglia μήκους 2.486 μέτρων έχουν υπέροχη θέα στις Άλπεις.

Το St. Moritz είναι ένα από τα πρώτα χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι τα πρώτα- και εξακολουθεί να έχει έξυπνη πελατεία και ξεχωριστό αέρα πολυτέλειας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εκτός από το σκι: πατινάζ στον πάγο, έλκηθρο, σκανδιναβικό σκι και σκι χαρταετού. Η εκδήλωση του κρίκετ πάγου St. Moritz θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί, 17-19 Φεβρουαρίου 2022.

 

 

9. Val Gardena, Ιταλία

Με το ίδιο παγκοσμίου φήμης σκι με το γειτονικό θέρετρο Δολομίτη Cortina D’Ampezzo, αλλά χωρίς τη λάμψη ή τις τιμές, τα χωριά της Val Gardena προσφέρουν μια πιο χαλαρή, χαλαρή εμπειρία.

Τα μονοπάτια και τα λιφτ μήκους 160 χιλιομέτρων του Val Gardena συνδέονται με αυτά σε πολλές παρακείμενες κοιλάδες μεταξύ των κορυφών του Gruppo del Sella, δημιουργώντας σχεδόν 400 χιλιόμετρα διασυνδεδεμένων σκι που περιλαμβάνουν τον παγετώνα Marmolada. Σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους που φτάνει κανείς από τη Val Gardena είναι για προχωρημένους και έμπειρους σκιέρ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στους Δολομίτες. Αλλά οι αρχάριοι και οι μεσαίου επιπέδου σκιέρ έχουν ακόμα περισσότερα από 130 χιλιόμετρα για να απολαύσουν.

Μην περιμένετε μια έντονη νυχτερινή ζωή στα χωριά Ortisei, Santa Cristina και Selva Val Gardena. Πηγαίνετε στην Cortina για αυτό. Αντίθετα, θα βρείτε μια χαλαρωτική και φιλική ατμόσφαιρα αυθεντικής αλπικής φιλοξενίας, καθώς και μικρούς ξενώνες και παραδοσιακά πανδοχεία που σερβίρουν τοπική κουζίνα.

Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για τις εμπειρίες του σκι, όπως το σκι σε τέσσερις πίστες που χρησιμοποιούνται για τους αγώνες κατάβασης ανδρών και γυναικών και παγκόσμιου πρωταθλήματος γιγαντιαίων σλάλομ, με μέσες κλίσεις άνω του 25 τοις εκατό. Το νέο τρέξιμο La Ria μόνο για ειδικούς, που ξεκινά από το τελεφερίκ Dantercepies, έχει κλίσεις έως και 52 τοις εκατό κατά τόπους.

Μαζί με άφθονο φυσικό χιόνι και υπερσύγχρονο καλλωπισμό. Η υποδομή της Val Gardena είναι κορυφαία. Οι 81 αναβατήρες του περιλαμβάνουν το πρώτο οκταθέσιο αναβατήρα της Ιταλίας με θερμαινόμενα καθίσματα, στο Piz Sella, προσφέροντας απευθείας σύνδεση με τη διαδρομή Sellaronda.

Το Val Gardena περιλαμβάνεται στο πάσο Dolomiti SuperSki, επιτρέποντας την πρόσβαση σε άλλα 11 θέρετρα της περιοχής.

 

 

10. Zugspitze, Γερμανία

Με ύψος 2.962 μέτρα, το Zugspitze είναι το ψηλότερο βουνό της Γερμανίας και η δημοτικότητά του στους σκιέρ ενισχύεται από την όμορφη βαυαρική πόλη Garmisch-Partenkirchen στους πρόποδές του. Από την κορυφή του, στην οποία είναι πλέον προσβάσιμη με ένα νέο τελεφερίκ, εκτείνεται ένα πανόραμα 360 μοιρών που φτάνει έως και τα 250 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει βουνοκορφές σε τέσσερις χώρες.

Από την κορυφή των λιφτ, μπορείτε να κάνετε σκι στον παγετώνα, 2.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – τόσο ψηλά που συχνά βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα που καλύπτουν τους ουρανούς της κοιλάδας.

Όλα τα επίπεδα των σκιέρ θα βρουν πολλές επιλογές στα μονοπάτια μήκους 40 χιλιομέτρων στην περιοχή σκι Garmisch-Classic, που συνδέονται μεταξύ τους σε τρία βουνά: Hausberg, Kreuzeck και Alpspitze. Για ακραίες προκλήσεις, υπάρχει το διάσημο Kandahar Downhill και άλλες διαδρομές που χρησιμοποιήθηκαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και έκτοτε για το Διεθνές Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι. Οι φετινοί αγώνες Slalom ανδρών, Downhill γυναικών και Super G θα διεξαχθούν στο Garmisch-Partenkirchen.

Μια δημοφιλής Ολυμπιακή κληρονομιά είναι το Ice Stadium που χρησιμοποιήθηκε για τους χειμερινούς αγώνες του 1936, τώρα ανοιχτό για δημόσιο πατινάζ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα εδώ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πατινάζ ταχύτητας και του χορού στον πάγο. Η περιοχή γύρω από το Garmisch-Partenkirchen είναι δικτυωμένη με μονοπάτια για σκι αντοχής και χιονοπέδιλα και περιβάλλεται από εκπληκτική θέα στις Άλπεις.

 

 

11. Courmayeur, Ιταλία

Συνδυάζοντας τις προκλήσεις του εδάφους που ταιριάζει καλύτερα σε experts και μεσαίους skiers με τη γοητεία των πιο υψηλών ελβετικών και γαλλικών χιονοδρομικών κέντρων, το Courmayeur είναι το μέρος που πρέπει να δείτε για το πολυτελές σετ σκι από το Μιλάνο και το Τορίνο. Το σκηνικό θα είναι πιο συγκρατημένο φέτος, με τους περισσότερους ή όλους τους χώρους après-ski κλειστούς.

Το σκηνικό – και το σκι – στην πλαγιά του Mont Blanc, του ψηλότερου βουνού των Άλπεων, είναι αδιαμφισβήτητο. Με ή χωρίς σκι, οδηγήστε το τελεφερίκ Funivie Monte Bianco μέχρι την κορυφογραμμή για θέα από την κορυφή της Ευρώπης. Οι πίστες μόνο για ειδικούς από το Arp είναι χωρίς σήμανση και όταν είναι ανοιχτές, μπορείτε να κάνετε σκι μόνο με οδηγό. το ίδιο ισχύει για το άφθονο χιονοδρομικό έδαφος εκτός πίστας του Courmayeur.

Στο κοντινό Dolonne υπάρχουν πίστες κατάλληλες για αρχάριους, αλλά αυτή η περιοχή είναι πιο κατάλληλη για έμπειρους σκιέρ. Ωστόσο, οι σκανδιναβοί σκιέρ θα λατρέψουν το δίκτυο μονοπατιών μήκους 20 χιλιομέτρων που ξεκινούν από το Val Ferret, λίγο έξω από το Courmayeur. Το γύρω τοπίο δεν βελτιώνεται πολύ. Όπως μπορείτε να φανταστείτε από την πελατεία, το κατάλυμα και το φαγητό στο Courmayeur είναι ακριβό.

 

12. Grindelwald-Wengen and the Jungfrau, Ελβετία

Οι πολλαπλές κορυφές 400 και πλέον μέτρων του ορεινού όγκου Jungfrau μπορούν να εξαρτηθούν από αξιόπιστα βαθύ χιόνι και τα χιονοδρομικά κέντρα εδώ φημίζονται για τις μεγάλες διαδρομές τους. Οι απότομες πλαγιές και οι κοιλάδες σε μεγάλο υψόμετρο προσφέρουν στους σκιέρ και τους οικότροφους συνολικά 206 χιλιόμετρα πίστες σκι, με ειδυλλιακά μικρά αλπικά χωριά με σαλέ και ξενώνες για να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από μια μέρα στο χιόνι.

Από το Lauterbrunnen ή το Grindelwald, μπορείτε να μεταβείτε στο Kleine Scheidegg για να πάρετε τον σιδηρόδρομο Jungfraubahn στον υψηλότερο σιδηροδρομικό σταθμό της Ευρώπης στα 3.454 μέτρα ή να οδηγήσετε το τελεφερίκ και το στενό σιδηρόδρομο από το Lauterbrunnen στο χωρίς αυτοκίνητα για το μικρό χωριό Mürn. ακόμα πιο απαιτητικό έδαφος του Schilthorn, περισσότερο γνωστό για την κόλαση με μαύρο διαμάντι.

Αυτός είναι ο ιστότοπος του ετήσιου αγώνα Inferno Race, του μεγαλύτερου ερασιτεχνικού διαγωνισμού σκι στον κόσμο. Δεκάδες τελεφερίκ και ανελκυστήρες θα σας μεταφέρουν σε διαδρομές μήκους 12 χιλιομέτρων. Οι πίστες κοντά στην πόλη Wengen των Άλπεων είναι καλές για αρχάριους σκιέρ και μεσαίου επιπέδου, ενώ οι ελεύθεροι στιλ θα βρουν συγκινήσεις στο superpipe Grindelwald-First και στο έδαφος εκτός πίστας.

 

 

Βαθμολογίες μονοπατιών στην Ευρώπη

 

Οι βορειοαμερικανοί σκιέρ θα βρουν κάποιες διαφορές στην κατάταξη των μονοπατιών. Στην Ευρώπη, οι πίστες ταξινομούνται με ένα χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα που υποδεικνύεται με μπλε (εύκολες), κόκκινες (ενδιάμεσες) και μαύρες (ειδικές) πινακίδες. Σημειώστε ότι αυτά δεν κωδικοποιούνται πάντα με σχήματα. Στη Γαλλία, τα περισσότερα μαύρα μονοπάτια δεν είναι περιποιημένα, και αλλού τα απεριποίητα μονοπάτια μπορεί να υποδεικνύονται με διακεκομμένες ή διακεκομμένες γραμμές.

 

Περισσότερα θέρετρα σκι στην Ευρώπη

 

Ο συνολικός αριθμός των χιονοδρομικών κέντρων στην Ευρώπη είναι εκπληκτικός, και ακόμη και ο αριθμός των πλήρους εξυπηρέτησης, διεθνούς κλάσης θέρετρων είναι εντυπωσιακός, επομένως η παραπάνω λίστα δεν υποδηλώνει ότι αυτά είναι τα μόνα μέρη για να βρείτε φανταστικό σκι και εξαιρετικές εμπειρίες χειμερινών διακοπών . Αυτά τα δημοφιλή θέρετρα αξίζει επίσης να προσθέσετε στις επιλογές σας.

 

Méribel, Γαλλία: Από τα πολλά θέρετρα που μοιράζονται τον μεγαλύτερο τομέα αλπικού σκι της Ευρώπης, το τεράστιο Les Trois Vallées, το Méribel είναι το αγαπημένο για οικογένειες, που βραβεύουν τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του για αρχάριους και παιδιά. Η υπέροχη φυσική χιονόπτωση και η ποικιλία του εδάφους του δίνουν άφθονη δυνατότητα να προσελκύσει ακόμη και ειδικούς σκιέρ, οι οποίοι ενθουσιάζονται σε μια απαιτητική κατάβαση 1.000 μέτρων από το Mont Vallon, μέσα από το απαράμιλλο αλπικό τοπίο. Περισσότερα από 20 μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα για μεσαίου επιπέδου σκιέρ.

 

Les Arcs και La Plagne, Γαλλία: Το La Plagne και το γειτονικό Les Arcs αποτελούν μέρος της περιοχής Paradiski, ενός συνδεδεμένου τομέα σκι που προσφέρει 425 χιλιόμετρα πίστες μεγάλου υψομέτρου. Οι ήπιες πλαγιές του La Plagne είναι οι καλύτερες για μεσαίου επιπέδου και αρχάριους σκιέρ και οικογένειες, ενώ το Les Arcs προσελκύει έμπειρους μεσαίου επιπέδου σκιέρ. Οι ειδικοί κατευθύνονται σε μεγάλες μαύρες διαδρομές, εδάφη εκτός πίστας και στον παγετώνα Bellecôte. Δύο πάρκα εδάφους έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων.

 

Morzine, Γαλλία: Για τη διασκέδαση του διασυνοριακού σκι, λίγοι τομείς ταιριάζουν με τα 12 θέρετρα Portes du Soleil, με επτά στη Γαλλία και πέντε στην Ελβετία, πολλά από αυτά διασυνδέονται με ανελκυστήρες και πίστες και με ένα εισιτήριο σε όλη την περιοχή που περιλαμβάνει 660 χιλιόμετρα πίστες και 197 λιφτ του σκι. Ο Morzine βρίσκεται στη γαλλική πλευρά, με 52 ενδιάμεσες διαδρομές και εννέα για αρχάριους και ειδικούς.

 

Madonna di Campiglio, Ιταλία: Τα θέρετρα στους Brenta Dolomites, βόρεια της Βερόνας, είναι λιγότερο γνωστά από τα θέρετρα των ανατολικών Δολομιτών, αλλά η Madonna di Campiglio προσφέρει μερικά από τα καλύτερα περιποιημένα μονοπάτια της Ιταλίας με τη κομψή ατμόσφαιρα της Cortina d’Ampezzo. Περισσότερα από 150 χιλιόμετρα μονοπατιών και πλαγιών, στα οποία προσεγγίζονται τα λιφτ του σκι ακριβώς από το κέντρο της πόλης, περιλαμβάνουν διαδρομές με απαιτητικές προκλήσεις που φτάνουν σε κλίση 70%. Οι σκληροπυρηνικοί μπορούν να κάνουν σκι μέχρι τη νύχτα σε φωτισμένα μονοπάτια και το Ursus Snow Park είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης για freestylers.

 

Verbier, Ελβετία: Οι ειδικοί σημειώνουν: Οι διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και το υπέροχο σκι backcountry του Verbier το καθιστούν ένα από τα καλύτερα θέρετρα στον κόσμο για σκι εκτός πίστας. Προσθέστε το στο Tortin, μια από τις πιο απότομες καταβάσεις της Ευρώπης. Το Verbier είναι μέρος του χιονοδρομικού κέντρου Four Valleys, που περιλαμβάνει περισσότερα από 410 χιλιόμετρα πίστες σκι που προσεγγίζονται από 93 λιφτ, όλα με ένα πέρασμα λιφτ.

 

Πηγή: planetware.com

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης