Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο στο Θρησκευτικό Τουρισμό

Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο στο Θρησκευτικό Τουρισμό

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημασία και η ιδιαιτερότητα του θρησκευτικού τουρισμού είναι πολύπλευρη και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.  Επίσης, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που ταξίδευαν κάθε χρόνο ανά τον κόσμο σε προορισμούς υψηλού θρησκευτικού, πρσκυνηματικού και πνευματικού ενδιαφέροντος, πριν τις ανατροπές που προκλήθηκαν από την πανδημία, υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι στο σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα περιλαμβάνει διεκδίκηση μεριδίου από αυτό το ρεύμα.

Η πατρίδα μας έχει πλήθος σπουδαίων θρησκευτικών μνημείων. Στο πέρασμα των αιώνων, η χριστιανική πίστη εκφράστηκε πολλαπλώς  φιλοτεχνώντας μοναστήρια, εκκλησίες και ξωκκλήσια μεγάλης θρησκευτικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Αυτό που προέχει όμως αυτή την περίοδο είναι η διασφάλιση της υγείας κάθε τουρίστα είτε ταξιδεύει μόνος είτε ομαδικά, όπως συχνά γίνεται στον θρησκευτικό τουρισμό. Ο υπουργός Τουρισμού, στην παρέμβασή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει επίσης ότι: «Οφείλουμε να σεβόμαστε απόλυτα την ψυχική ανάγκη του προσκυνητή για την αναζωογόνηση της πίστης του. Οφείλουμε όμως εξίσου να τηρούμε, θα έλεγα με την ίδια ευλάβεια τις ισχύουσες οδηγίες των επιδημιολόγων για τον υγιή και ασφαλή τουρισμό γενικώς» .

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω των δράσεων του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων έχει ένα πολύπλευρο και σημαντικό έργο όσον αφορά τα θέματα της ανάπτυξης και προώθησης των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνος Κατραμάδου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  επισημαίνει ότι Δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διεθνείς εκθέσεις και τις οργανωμένες επισκέψεις από το εξωτερικό στα θρησκευτικά μνημεία, τις μονές και τα προσκυνήματα με επακόλουθο την άφιξη τουριστών στη χώρα μας έχουν ανασταλεί λόγω κορονοϊού από τις αρχές Μαρτίου του 2020, μέχρι νεωτέρας οδηγίας από το υπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με επόμενες δηλώσεις του ιδίου Αρχιμανδρίτη, περιμένουμε το πράσινο φως της επαναλειτουργίας του θρησκευτικού τουρισμού με επισκέπτες από το εξωτερικό. Επίσης, συνεχίζει λέγοντας πως εντός της Ελλάδας, συνεχίζεται η εργασία προβολής και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων, μονών και προσκυνημάτων με τρεις δράσεις: η πρώτη αφορά την κυκλοφορία τρίγλωσσου καλαίσθητου εντύπου με τον τίτλο “2.000 χρόνια ταξίδι στο φως της Χριστιανοσύνης” και του πρώτου προσκυνηματικού χάρτη, η δεύτερη αφορά την καταγραφή και την καταλογράφηση των μοναστηριακών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια και η τρίτη αφορά την προώθηση και την ενίσχυση των Ιερών Μονών, των Ιερών Προσκυνημάτων από τους Έλληνες εντός Ελλάδας, με τη διοργάνωση προσκυνηματικών επισκέψεων».

Οι μονές της Ελλάδας αποτελούν για όλον τον ορθόδοξο κόσμο σημαντικά προσκυνήματα/σταθμούς στα θρησκευτικά ταξίδια στην Ελλάδα. Ο χαρακτήρας τους είναι ξεχωριστός, ατόφιος, προαιώνιος. Όσον αφορά τον τόπο στον οποίο είναι κτισμένες είναι πανέμορφες τοποθεσίες, συχνά πάνω σε αρχαίους ναούς και ιερά. Μοναστήρια-σύμβολα της προσπάθειας υπέρβασης του επίγειου.

Μεγάλο μερίδιο από την αγορά του θρησκευτικού τουρισμού έλκει και η Θεσσαλονίκη που μεταξύ άλλων, αποτελεί την αφετηρία για τη διαδρομή που γίνεται στα βιβλικά βήματα του Αποστόλου Παύλου. Λίγο πιο νότια τα Μετέωρα μοναστικά και αρχιτεκτονικά ουράνια στολίδια προκαλούν δέος. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το ευλογημένο νησί της Πάτμου, ενώ στην Πάτρα ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τον θρησκευτικό τουρισμό.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης