Xionodromika

Τα νέα του Τουρισμού από το web-greece.gr

Πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις αντοχές του τουριστικού κλάδου;

Πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις αντοχές του τουριστικού κλάδου;

Σύμφωνα με την HSBC ο παράκτιος τουρισμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο τουρισμός, σύμφωνα με την HSBC, δέχεται ισχυρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, καθώς πλέον o εν λόγω κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, για τον παράκτιο τουρισμό προβλέπεται ένα θυελλώδες μέλλον, καθώς δοκιμάζεται η ανθεκτικότητά του από τις κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των κυμάτων καύσωνα. Συνεπώς, η διατήρηση του ευάλωτου παράκτιου τουρισμού θα επηρεαστεί σημαντικά από τα μέτρα προσαρμογής που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις.

Καύσωνες στον Νότο…

Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον καύσωνα που έκανε την «επίθεσή» του φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα ακραία κύματα καύσωνα έφεραν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 45° C. Αυτό είναι υπεύθυνο για την επιβάρυνση των πιο περιζήτητων τουριστικών προορισμών στον κόσμο, όπως για παράδειγμα, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης ο οποίος έκλεισε κάποιες ώρες.

Η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, που συνεισφέρει σχεδόν το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ και απασχολεί σχεδόν 290 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, αντιμετωπίζει μυριάδες προκλήσεις λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Οι ανελέητοι καύσωνες ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της θερμοπληξίας, αποτρέποντας έτσι τους τουρίστες από το να βγουν σε εξωτερικούς χώρους, εμποδίζοντας συνάμα τη συνήθη «ζωντανή» δραστηριότητα του κλάδου. Επιπλέον, η  παρεμπόδιση αυτή, μπορεί να κάνει τις μικρότερες και λιγότερο εύπορες οικονομίες να  δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για κλιματιζόμενους χώρους, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ανάπαυλα από την καυτή ζέστη. Η ζήτηση αυτή είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει απότομη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, ασκώντας πίεση στα τοπικά ενεργειακά δίκτυα και αυξάνοντας τις εκπομπές ρύπων. Πλέον, είναι κάτι  περισσότερο από σαφές πως τα ταξιδιωτικά σχέδια επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών βρέθηκε να έχει μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με εκτίμηση της HSBC, παρόλο που υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα ανταποκριθούν οι τουρίστες στις επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, διάφορα δημοφιλή τουριστικά σημεία είναι πιθανό να χάσουν την ελκυστικότητά τους, δίνοντας τη σκυτάλη και ανοίγοντας τον δρόμο για να λάμψουν ορισμένοι λιγότερο γνωστοί προορισμοί. «Αυτή η αλλαγή στο συναίσθημα των ταξιδιωτών είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού».

 

πήγη: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Διαβάστε επίσης