Xionodromika

Ιωάννινα: Αγκαλιασμένα με τη λίμνη των θρύλων Παμβώτιδα

Νομός Ιωαννίνων


Πρωτεύουσα: Ιωάννινα
Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Ιωάννινα, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια.
Η πόλη των Ιωαννίνων και πρωτεύουσα του νομού, είναι μια σύγχρονη πόλη με μακραίωνη ιστορία. Χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας μαγεύει με την ομορφιά της και τη ζεστή της ατμόσφαιρα.

Η ίδρυση της πόλεως των Ιωαννίνων, αποδίδεται στον Ιουστινιανό, τον 6ο αιώνα μ.Χ., με μετοικεσία κατοίκων της Ευροίας. Η πρώτη παρουσία της πόλεως με την ονομασία Ιωάννινα, στις ιστορικές πηγές, συναντάται στα πρακτικά της συνόδου του 879, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη, σε δημοσιευθέν σιγίλιο, του έτους 1020, του αυτοκράτορα Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου.

Είναι μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ηπείρου. Τα Γιάννενα φημίζονται για την κτηνοτροφία (γαλακτοκομικά προϊόντα και πτηνοτροφία), την αργυροχοΐα, την οινοποιία και τα τελευταία χρόνια για το μάρμαρο που χρησιμοποιείται για διακόσμηση.

Χάρτης Ιωάννινα

Η Λίμνη Παμβώτιδα, το στολίδι των Ιωαννίνων,  λίμνη των θρύλων, της Κυρά- Φροσύνης και του Ντουραχάν, με τις πυκνόφυτες όχθες της και τα βουνά της Ηπείρου να αντανακλώνται στα νερά της, δίνει στην πόλη αυτή τη μοναδική αίσθηση γαλήνης και ομορφιάς.

Το Κάστρο, είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο που προβάλλει στη λίμνη Παμβώτιδα. Ένας περίπατος στα γραφικά δρομάκια του Κάστρου ξαναζωντανεύει τους θρύλους του Αλή-πασά και της κυρά-Φροσύνης αλλά και της νεώτερης ιστορίας της πόλης.

Το νησάκι της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα, φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, έχει συνδεθεί με την ιστορία και το θάνατο του Αλή Πασά. Ένας παραδοσιακός οικισμός έκτασης 350 στρεμμάτων περίπου, με γραφικά δρομάκια που οδηγούν σε μαγαζιά, σε καφενεία με παραδοσιακά γιαννιώτικα γλυκά ή σε ταβερνάκια. Εδώ, μπορείτε να δείτε πολλές μονές με αξιοσημείωτη αυτή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών όπου εικονίζονται επτά ολόσωμοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας, Πλάτων, Σόλων, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Θουκυδίδης, Απολλώνιος και Χείλων.

Ανάμεσα στις τόσες άλλες ομορφιές των Ιωαννίνων είναι τα παραδοσιακά κτίσματα, τα πολυάριθμα αρχοντικά, το υπαίθριο θέατρο Φρόντζου, το ρολόι της κεντρικής πλατείας, το τουριστικό περίπτερο, σημαντικά μουσεία για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας όπως το μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων Π. Βρέλλη καθώς και ένας μεγάλος αριθμός σημείων της πόλης με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία, που αποτελούν εξαίρετα δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη, όπου μπορεί κανείς να βρει αμέτρητες ταβέρνες, εστιατόρια, τσιπουράδικα και μεζεδοπωλεία, πρωτότυπες γεύσεις, παραδοσιακή αλλά και διεθνή κουζίνα. Τα Γιάννενα φημίζονται και για την έντονη νυχτερινή τους ζωή. Η διασκέδαση ξεκινάει από μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά και club με ελληνική και ξένη μουσική καταλήγοντας σε ήρεμα ειδυλλιακά cafe και μικρότερα μπαράκια. Για όσους προτιμούν τις πιο ήρεμες καταστάσεις υπάρχουν προσεγμένα piano-bar.

Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους στη φύση για τους φυσιολάτρες αλλά και απεριόριστες δυνατότητες για extreme sports για τους τολμηρούς. Μια μαγευτική περιπλάνηση σε μια πόλη που συνδυάζει τα πάντα και αξίζει να επισκεφθείτε!

Αξιοθέατα Ιωάννινα & Γύρω Περιοχή

To Μέτσοβο, η όμορφη κωμόπολη της Πίνδου, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.160 μ. και συνορεύει βόρεια με Νομό Γρεβενών, ανατολικά και νοτιοανατολικά με το Νομό Τρικάλων και δυτικά και νοτιοδυτικά με το υπόλοιπο τμήμα του νομού Ιωαννίνων.

Είναι από τις γραφικότερες παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας και αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με τις μοναδικές εικόνες της. Φημίζεται για την υφαντουργική και ξυλογλυπτική τέχνη που βρίσκονται σε μεγάλη ανάπτυξη και αποτελούν μια από τις σημαντικές ασχολίες των κατοίκων.

Επισκεφτείτε, το αρχοντικό Τοσίτσα, τη πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, τα μουσεία καθώς και τις είκοσι παραδοσιακές βρύσες. Επίσης, επισκεφθείτε το Ανθοχώρι με το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, το χωριό Ανήλιο και Βοτονόσι, τη Χρυσοβίτσα με τη Μονή Παναγίας καθώς και τον παραδοσιακό οικισμό της Μηλιάς. Όλη η περιοχή θα σας χαρίσει ιδιαίτερες και αξέχαστες εμπειρίες!

Παραδοσιακά ταβερνάκια, παραδοσιακές γεύσεις, γραφικά καφενεδάκια, εστιατόρια, μπαρ και καφέ σας περιμένουν για να απολαύσετε τα πλούσια εδέσματα καθώς και όμορφες στιγμές χαλάρωσης.

Η Κόνιτσα είναι μια από τις ομορφότερες ακριτικές περιοχές και απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα και έχει υψόμετρο 630μ. περίπου. Στα πόδια της προεκτείνεται ο κάμπος της Κόνιτσας και της Κλειδωνιάς.

Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη της Κόνιτσας είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Κονισσού. Ο ιστοριογράφος της Ηπείρου Π. Αραβαντινός υποθέτει ότι το τοπωνύμιο προήλθε από την ονομασία αρχαίας ηπειρώτικης πόλης που λεγόταν Κνωσσός με την σχετική παραφθορά. Επίσης, ο ταξιδευτής Πουκεβίλ θεωρεί την προέλευση της ονομασίας σλάβικη, Κόνιτζα, δηλαδή “αλογοπάζαρο”.

Η Κόνιτσα είναι χτισμένη σύμφωνα με το παραδοσιακό στυλ της Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Θα θαυμάσετε παλιά αρχοντικά από την περίοδο της τουρκοκρατίας, τα πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια και πολλά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για μια απόλυτη εναρμόνιση του χτες με το σήμερα.

Απολαύστε την μοναδική θέα δίπλα στις όχθες του ποταμού Αώου, τη χαράδρα του που θα σας μαγέψει, ενώ έχετε και τη δυνατότητα να κάνετε rafting στα υπέροχα νερά του Αώου.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς μεζέδες στα ταβερνάκια της περιοχής!

Η Δωδώνη είναι μια ιστορική περιοχή γνωστή από το αρχαίο θέατρο και το Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο ήταν δεύτερο σε σπουδαιότητα στην Αρχαία Ελλάδα μετά από αυτό των Δελφών. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης βρίσκεται 22 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Το όνομα Δωδώνη, πιθανότατα να προήλθε από την ομώνυμη ωκεανίδα Νύμφη ή από τον Δώδωνο ποταμό.

Μια εκδρομή στην περιοχή της Δωδώνης είναι ιδανική γιατί συνδυάζει πολλά διαφορετικά πράγματα. Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μουσεία, μνημεία, τα γραφικά χωριά του δήμου Δωδώνης καθώς και τα πανέμορφα φυσικά τοπία.

Το Δίστρατο βρίσκεται στα όρια του νομού Ιωαννίνων και του νομού Γρεβενών και είναι χτισμένο στους πρόποδες της Βασιλίτσας και του Σμόλικα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Μπριάζα. Βρίσκεται σε μία περιοχή σπάνιας ομορφιάς γεμάτη με δάση από πεύκα, οξιές, κέδρα, καθώς και από ποτάμια και ρυάκια που σχίζουν τις πλαγιές καταλήγοντας στον ποταμό Αώο.

Η πλούσια βλάστηση, τα άφθονα νερά αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ιδανική διαβίωση άγριων ζώων και θηλαστικών.

Η είσοδος για το Δίστρατο γίνεται από δύο πλευρές. Μία από την Κόνιτσα, μέσω των χωριών της Λάκκας Αώου και η άλλη από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το χωριό.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στα βόρεια του Δίστρατου, να κάνετε, σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας όπου λειτουργεί το πρωτότυπο σαλέ “Δίστρατο” που σας προσφέρει μαγευτική θέα, να περπατήσετε στα γραφικά μονοπάτια καθώς και να κάνετε καγιάκ στον Αώο.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά που ξεπροβάλουν σκορπισμένα, ανάμεσα σε δασωμένα από πεύκα και έλατα βουνά της Πίνδου, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων.

Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τη μακρά ιστορία τους. Και φυσικά όχι άδικα, αφού το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, η γραφικότητα κάθε χωριού ξεχωριστά και οι απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και παντός τύπου δραστηριοτήτων πραγματικά μαγεύουν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Τα Ζαγοροχώρια έχουν έκταση περίπου 1.000 τ.χλμ και χωρίζονται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό Ζαγόρι που περιλαμβάνει τα χωριά Μεγάλο Πάπιγκο & Μικρό Πάπιγκο, την Αρίστη, το Ανατολικό που περιλαμβάνει τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα, τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου κ.α και το Κεντρικό Ζαγόρι που περιλαμβάνει το Μονοδένδρι, τη Βίτσα, τους Ασπράγγελους, τους Κήπους, το Δίλοφο κ.ά. Κάθε τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία.

Στα Ζαγοροχώρια μπορείτε να δείτε:

– Τον Ποταμό Βοϊδομάτη, έναν επίγειο παράδεισο με πεντακάθαρα νερά και πυκνά πλατάνια που κατακλύζουν την περιοχή γύρω από τον ποταμό.

Τα Γεφύρια. Σχεδόν σε κάθε βήμα συναντάμε ένα από τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια που θα σας εντυπωσιάσουν με την γραφικότητά και την άρτια αρχιτεκτονική τους.

– Το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε Αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, Λίμνες που τις περιβάλλει πανέμορφη άγρια φύση, γραφικά καλντερίμια καθώς και μουσεία για τους λάτρεις της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης.

Πώς θα πάτε

Οδικώς

Με αυτοκίνητο: Μέσω τον Εθνικών Οδών Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Κοζάνης – Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, Τρικάλων – Ιωαννίνων.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 435 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 357 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 236 χλμ.

Με λεωφορείο: Εκτελούνται δρομολόγια ΚΤΕΛ από Ηγουμενίτσα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πρέβεζα, Άρτα, Βόλος, Καρδίτσα, Καβάλα.

Αεροπορικώς: Αεροπορικώς μπορείτε να έρθετε χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Φωτογραφίες Ιωάννινα

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα Ιωάννινα

Νοσοκομείο Ιωαννίνων
26510 99111
Κέντρο Υγείας Δελβινακίου
26570 22222
Αστυνομία Ιωαννίνων
 26510 91290
Κέντρο Υγείας Μετσόβου
26560 41111-2
Τροχαία Ιωαννίνων
26510 26308
Αστυνομία Μετσόβου
 26560 41233
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
26510 33357
Κέντρο Υγείας Κόνιτσας
 26550 23111
Μουσείο Τέχνης Ιωαννίνων
26510 20515
Αστυνομία Κόνιτσας
26550 22202