• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Ιθάκη: Το νησί του Οδυσσέα

Ιθάκη


Η Ιθάκη είναι νησί του Ιονίου Πελάγους, ένα από τα Επτάνησα και υπάγεται διοικητικά στην Κεφαλονιά. Βρίσκεται νότια της Λευκάδας και βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς. Είναι το νησί του πολυμήχανου Οδυσσέα, του ήρωα του Ομήρου, που συμβολίζει τη νοσταλγία για την πατρίδα.

Η τεράστια ποικιλία φυσικών τοπίων που προσφέρει η Ιθάκη, η αρμονική συνύπαρξη του πλούσιου ορεινού όγκου με τις υπέροχες παραλίες, η πυκνή βλάστηση, τα τυρκουάζ νερά του Ιονίου, οι γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί και τα αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία, την καθιστούν ελκυστική σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που αναζητούν κυρίως ήσυχες διακοπές.

 Booking.com

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η γραφική παραδοσιακή κωμόπολη της Ιθάκης γνωστή και ως Βαθύ. Στην είσοδο του λιμανιού σχηματίζεται ένας πανέμορφος φυσικός κόλπος που αγκαλιάζει το μικρό νησάκι του Σωτήρα γνωστό και ως Λαζαρέτο, όπου υπάρχει ο ναός της Μεταμόρφωσης. Στην κορυφή του λόφου πάνω από το Βαθύ δεσπόζει το κάστρο, που κτίστηκε το 1807 από Γάλλους, και χαρίζει μία μαγευτική θέα.

Αξιοθέατα Ιθάκη & Γύρω Περιοχή

Κατά τους μεγάλους σεισμούς του 1953, η πόλη έπαθε σοβαρές καταστροφές. Ανοικοδομήθηκε ωστόσο στον ίδιο παραδοσιακό επτανησιακό ρυθμό και χωρίς να χάσει την ιστορική της όψη.  Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το πατρικό σπίτι του Οδυσσέα Ανδρούτσου, τη Θεατρική Βιβλιοθήκη του Δήμου που περιλαμβάνει πάνω από 1.200 βιβλία, και τη Βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου που διαθέτει συλλογή με σπάνια βιβλία, ανάμεσά τους και μία σπάνια έκδοση της Οδύσσειας και της Ιλιάδας στην ιαπωνική γλώσσα.

Το νησί της Ιθάκης κοσμούν πολλές εκκλησίες με εκπληκτικές τοιχογραφίες και αγιογραφίες. Επισκεφθείτε την αναστηλωμένη Μητρόπολη της Παναγίας στα Λινοβρόχια, με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο μεταβυζαντινής τέχνης, την εκκλησία της Ανωγής επίσης αφιερωμένη στην Παναγία, με διάκοσμο βυζαντινής τεχνοτροπίας, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, και τη Μονή Καθαρών, κτίσμα του 1696, από το καμπαναριό της οποίας αντικρίζει κανείς μια θαυμάσια θέα. Η Παναγία η Καθαριώτισσα αποτελεί την προστάτιδα του νησιού.

Η Ιθάκη διαθέτει δύο Αρχαιολογικά Μουσεία, ένα στο Βαθύ-που στεγάζει κεραμικά, λατρευτικά αγγεία, έργα μικροτεχνίας, χάλκινα αντικείμενα γεωμετρικών χρόνων, νομίσματα κ.ά.-και ένα στο Σταυρό με ευρήματα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου, και Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο με πάνω από 1500 εκθέματα.

Κοντά στην πόλη βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο των Νυμφών, το εσωτερικό του οποίου κοσμείται από υπέροχους σταλακτίτες. Εδώ, σύμφωνα με τον μύθο, έκρυψε ο Οδυσσέας, επιστρέφοντας στην Ιθάκη, τα δώρα των Φαιάκων. Η Σπηλιά του Λοΐζου στο Σταυρό, αποτέλεσε κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού.

Επισκεφθείτε ακόμη το σπίτι του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη, στο παραδοσιακό χωριό Κιόνι, τη ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου βρίσκονται εκκλησίες τις οποίες κοσμούν βυζαντινές τοιχογραφίες, τα Πηλικάτα, όπου τοποθετείται η πόλη του Οδυσσέα, το γραφικό κεφαλοχώρι Σταυρός, στην πλατεία του οποίου στέκει η προτομή του Οδυσσέα με την επιγραφή «Ευχήν Οδυσσεί», την αρχαία πόλη των Αλαλκομενών στον λόφο Αετός, και τον ορεινότερο οικισμό του νησιού, την Ανωγή, όπου υπάρχουν σκορπισμένοι εντυπωσιακοί ογκόλιθοι, τα επονομαζόμενα Μενίρ.

Άλλες περιοχές του νησιού με φυσικές ομορφιές και ιστορικά μνημεία είναι: Περαχώρι, Λεύκη, Εξωγή, Πλατρειθιά, Αϊ-Γιάννης.

Στην Ιθάκη μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και τα υδάτινα σπορ σε διάφορες γραφικές βοτσαλωτές παραλίες. Κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά και χαρείτε το αστείρευτο φυσικό περιβάλλον στις παραλίες: Δεξιά, Αετός, Λούτσα, Σκίνος, Γιδάκι, Φιλιατρό, Σαρακήνικο, Πίσω Αετός, Αφάλες, Κάθισμα, Πόλη, Άσπρος Γιαλός.

Απολαύστε περιπάτους στην ανόθευτη φύση, σεργιανίστε στα γραφικά σοκάκια, ταξιδέψτε στην πλούσια ιστορία και παράδοση του τόπου και ξεναγηθείτε στις γαστρονομικές απολαύσεις της Επτανησιακής κουζίνας. Το νησί του Οδυσσέα σας περιμένει…

Πώς Θα πάτε

Οδικώς – Ακτοπλοϊκώς: Για να επισκεφθείτε την Ιθάκη πρέπει να φτάσετε οδικώς στην Πάτρα, με το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς ή να μεταβειτε με ΚΤΕΛ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με πλοία από την Πάτρα, μέσω Σάμης Κεφαλονιάς καθώς και από τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας και την Κυλλήνη για την Ιθάκη. Το νησί συνδέεται καθημερινά και με την Λευκάδα.

Αεροπορικώς: Η Ιθάκη δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο αλλά εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Από εκεί θα πάτε με Ferry Boat στην Ιθάκη.

Φωτογραφίες Ιθάκη

Χρήσιμα Τηλέφωνα Ιθάκη

Δήμος Ιθάκης
26740 32795
Λιμεναρχείο Σάμης Κεφαλονιάς
26740 22031
Κέντρο Υγείας Ιθάκης
26740 32222
ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς
210 5129488
Αγροτικό Ιατρείο Σταυρού Ιθάκης
26740 31207
Αρχαιολογικό Μουσείο
26740 32200
Αστυνομία Ιθάκης
26740 32205
Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού
26740 31305
Λιμεναρχείο Ιθάκης
26740 32909
Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο
26740 33398
Λιμεναρχείο Πάτρας
2610 341046, 341002