• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Κιλκίς: Ανόθευτη φύση και μαγευτικά τοπία

Νομός Κιλκίς


Πρωτεύουσα: Κιλκίς
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Κιλκίς, Αξιούπολη, Γουμένισσα, Πολύκαστρο.

Το Κιλκίς είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας, οριοθετείται από τα όρη Πάικο, Μπέλλες και Κρούσια, και συνορεύει με τη FYROM και τους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

Ο νομός δεν παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση, προσφέρεται όμως για εκδρομές και εξορμήσεις, χαρίζοντας στον επισκέπτη γαλήνη και ηρεμία όταν έρχεται σε επαφή με την ανόθευτη φύση και τα μαγευτικά τοπία.Booking.com

Η σύγχρονη πόλη του Κιλκίς και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, αποτελεί το γεωργικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο του νομού. Η πόλη διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα που αξίζει τον κόπο να δείτε και να θαυμάσετε από κοντά.

Αξιοθέατα Κιλκίς & Γύρω Περιοχή

Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει η ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία, που κτίστηκε το 1830, και διαθέτει ένα καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εκεί βρίσκεται και το εκπληκτικό διώροφο σπήλαιο του Κιλκίς, το οποίο κοσμούν εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Το Κιλκίς διαθέτει Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Πολεμικό Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα.

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς βρίσκεται το Γυναικόκαστρο. Στην περιοχή κείτονται τα ερείπια βυζαντινού κάστρου που χτίστηκε το 14 ο αιώνα. Εκεί ανακαλύφθηκε επίσης, το 1984, τμήμα οικισμού και νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.

Το Πολύκαστρο είναι μία κωμόπολη με αξιόλογη εμπορική αγορά, ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης. Εδώ βρίσκεται το νεκροταφείο των Άγγλων στρατιωτών από τις μάχες του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Κοντά στο Πολύκαστρο υπάρχει το μικρό αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας, που προσελκύει του λάτρεις του αεραθλητισμού.

Η κωμόπολη της Αξιούπολης οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στον Αξιό ποταμό. Αξίζει να επισκεφθείτε τη μαγευτική τοποθεσία «Μεγάλο Ρέμα», το φράγμα και τη λίμνη του Μεταλλείου, καθώς επίσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με ενδιαφέροντα δείγματα χλωρίδας και πανίδας, αλλά και συλλογές εδαφολογικού χαρακτήρα.

Η ιστορική και γραφική κωμόπολη της Γουμένισσας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πάικο. Τα στενά δρομάκια, τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και τα άφθονα νερά προσδίδουν γραφικότητα στην περιοχή. Γνωστή για το κρασί και το τσίπουρό της, η Γουμένισσα διαθέτει πολλά οινοποιεία. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Γουμένισσας, με καθολικό ναό του 11 ου αιώνα, και το λαογραφικό μουσείο.

Επισκεφθείτε ακόμη τα πανέμορφα χωριά Καστανερή, Σκρα και Μουριές που προσφέρουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον με πλούσια βλάστηση και νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες.

Στο νότιο τμήμα του νομού βρίσκεται η Πικρολίμνη, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, διαθέτοντας ένα οργανωμένο κέντρο πηλοθεραπείας. Στον νομό βρίσκονται επίσης αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι και αρχαία μνημεία. Στο Παλατιανό, οι ανασκαφές μεταξύ άλλων έφεραν στο φως τέσσερα μαρμάρινα αγάλματα και ταφικό ηρώο. Στην αρχαία πόλη της Ευρωπού, σπουδαία ανακάλυψη αποτελεί ο Κούρος του 6ου αιώνα π.Χ.

Στα σύνορα του νομού με τη FYROM βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη Δοϊράνη. Τα νερά της προσφέρονται για κολύμπι το καλοκαίρι και για ψάρεμα όλο το χρόνο. Το ειδυλλιακό τοπίο που προσφέρει η λίμνη χαρίζει στον επισκέπτη μία αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Στα βουνά Μπέλλες και Κρούσια, η οργιώδης βλάστηση και τα μαγευτικά μονοπάτια μέσα από πυκνά δάση συνεπαίρνουν τον περιηγητή. Στα Κρούσια βρίσκεται και ο μοναδικός στα Βαλκάνια Βοτανικός Κήπος.

Ο νομός Κιλκίς με κύριο χαρακτηριστικό του την ανόθευτη φύση, τα κατάφυτα δάση, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα ειδυλλιακά τοπία αλλά και τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, τους γραφικούς οικισμούς και τα βυζαντινά μνημεία δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη.

Πώς θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το Κιλκίς.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στο Κιλκίς με αυτοκίνητο μέσω της Εθνική οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 565 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 50 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 546 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 406 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το Κιλκίς.

Χρήσιμα Τηλέφωνα Κιλκίς

Δήμος Κιλκίς
23413 52100
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
 2310 515856
Νοσοκομείο Κιλκίς
23413 51400
ΟΣΕ Κιλκίς
210 5297777
Αστυνομία Κιλκίς
23410 22422
ΟΣΕ Αθήνας
210 5297777
Τροχαία Κιλκίς
23410 77033
ΟΣΕ Θεσσαλονίκης
2310 517517
Πυροσβεστική Κιλκίς
23410 23578
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς
23410 22477
ΚΤΕΛ Κιλκίς
23410 22311
Πολεμικό Μουσείο Κιλκίς
23410 28051
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5129403