Xionodromika

Πρέσπες: Θησαυρός χλωρίδας και πανίδας

Πρέσπες


Όταν φτάνει κανείς στις Πρέσπες αντικρύζει ένα θέαμα μοναδικού φυσικού κάλλους… Ένα καταπράσινο τοπίο, ένας υπέροχος υδάτινος κόσμος που κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, νησάκια, χωριά κρυμένα μέσα στην οργιώδη βλάστηση αποπνέουν μια απέραντη ηρεμία και μια γαλήνη που μόνο η φύση μπορεί τόσο απλόχερα να χαρίσει.

Ο τεράστιος αυτός υδάτινος όγκος αποτελείται από τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, τις οποίες χωρίζει μια λωρίδα γης μήκους 5 χλμ και πλάτους από 8 έως 1.000 μέτρων.

 

 Booking.com

Αξιοθέατα Πρέσπες & Γύρω Περιοχή

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853μ., έχει έκταση 288 τ.χλμ. από τα οποία τα 37 ανήκουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται, Αλβανία και Σκόπια και έχει μέγιστο βάθος 50μ. Η Μικρή έχει έκταση 44 τ.χλμ. και ανήκει σχεδόν όλη στη χώρα μας εκτός από ένα μικρό κομμάτι το οποίο ανήκει στην Αλβανία.

Στις δύο λίμνες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 23 είδη ψαριών από τα οποία τα 12 είναι ενδημικά (όπως το γριβάδι, η μπράνα, το τσιρόνι, πλατίκα, κέφαλος, σκουμπούζι). Η ορνιθοπανίδα είναι σπάνια και ιδιαίτερα σημαντική (260 είδη), με τους αργυροπελεκάνους και τους ροδοπολεκάνους να διατηρούν στη Πρέσπα την μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής τους στο κόσμο.

Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα και γενικότερα η εντυπωσιακή ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Δρυμού ήδη από το 1974. Μάλιστα τα χωριά Ψαράδες και Άγιος Γερμανός αποτελούν έναν από τους προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού. Η Μικρή Πρέσπα με το πανέμορφο νησί της, τον Άγιο Αχίλλειο προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar και αποτελεί έναν από τους 11 Ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας.

Επισκεφτείτε τον Αγ. Αχίλλειο, το χαρακτηριστικό νησί της Μικρής Πρέσπας, τους Ψαράδες, το πιο γνωστό χωριό των Πρεσπών και τον Αγ. Γερμανό. Σίγουρα όμως θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μία επίσκεψη στα εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής.

Το χωριό του Αγ. Αχίλλειου αποτελείται από έντεκα σπίτια και ένας μύθος λέει ότι εάν χτιστεί άλλο θα πέσει. Πάνω από το χωριό, σε λόφο είναι χτισμένη η λιτή εκκλησία του Αγ. Αχίλλειου. Από εδώ θα έχετε την καλύτερη θέα προς το Βρωμολίμνι και τις αποικίες των πουλιών. Από το σημείο αυτό επίσης ξεκινά και το μονοπάτι προς τα ερείπια της βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου που χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Τσάρο Σαμουήλ. Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι θα φτάσετε στην άλλη άκρη του νησιού στον τεράστιο σταυρό που έχει στηθεί από την Μητρόπολη Φλώρινας. Ο Άγιος Αχίλλειος εδώ και χρόνια αποτελεί το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πρέσπεια” με εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογους καλλιτέχνες. Αρχικά η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη.

Οι Ψαράδες διατηρούν ένα δικό τους χρώμα καθώς είναι χτισμένοι στην άκρη ενός μικρού όρμου της Μεγάλης Πρέσπας, έχουν λιγοστούς κατοίκους και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τους Ψαράδες μπορείτε να νοικιάσετε πλάβες (βάρκες) για να επισκεφθείτε τις μοναδικές εικόνες που είναι ζωγραφισμένες πάνω στα βράχια (βραχογραφίες) όπως επίσης και τα ασκηταριά της περιοχής.
Περίπου 5χλμ. έξω από το χωριό, στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου και κατευθυνόμενοι νότια θα συναντήσετε μια περιοχή με κέδρα, δέντρα εξαιρετικά σπάνια για την Ελλάδα.

Ο Αγ. Γερμανός, αποτελεί και το διοικητικό κέντρο της περιοχής. Το χωριό βρίσκεται βορειοανατολικά της Μικρής Πρέσπας και είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στην πλαγιά ενός βουνού. Εκεί θα πρέπει να επισκεφθείτε το κέντρο της Εταιρείας Προστασίας των Πρεσπών που στεγάζεται σε ένα παλιό τυροκομείο στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό κέντρο ενημέρωσης για να συλλέξετε τις πρώτες πληροφορίες για τις Πρέσπες. Το όνομά του προέρχεται από τα Βυζαντινά χρόνια, όταν ο έκπτωτος πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Γερμανός έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το Γερμανός χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σήμερα ως όνομα στους κατοίκους της περιοχής.

Στον Αγ. Γερμανό υπάρχουν ταβέρνες, καταστήματα με χειροτεχνήματα και τοπικά προϊόντα (πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια) και αρκετές πανσιόν στο ίδιο παραδοσιακό ύφος με τα πέτρινα σπίτια του χωριού που σε συνδυασμό με την θαυμάσια θέα σε βουνό και λίμνη κάνουν τον οικισμό του Αγ. Γερμανού έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της περιοχής.

Στις Πρέσπες θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας διασκορπισμένα στα τριγύρω χωριά. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται είτε από τη Φλώρινα μέσω του τοπικού οδικού δικτύου είτε από Καστοριά μέσω Εγνατίας που φτάνει έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα λίγα χιλιόμετρα πριν τις Πρέσπες.

Φωτογραφίες Πρέσπες