• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Άνδρος: Ενετικά κάστρα, παλιά μοναστήρια και γραφικοί νερόμυλοι

Άνδρος


Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη Νάξο (374 τ.χλμ.), με 40 χλμ μήκος και 17 χλμ πλάτος. Το συνολικό παράκτιο μήκος του νησιού είναι 177 χλμ.

Βρίσκεται νότια της Εύβοιας και βόρεια της Τήνου. Προσελκύει επισκέπτες και προσφέρει αντιθέσεις φυσικής ομορφιάς και εντυπωσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, προϊόν ιστορίας πολλών αιώνων, που ξεκίνησε πριν το 3.000 π.Χ. Φαίνεται πως το νησί οφείλει το όνομά του στον πρώτο που εγκαταστάθηκε στο νησί που ονομαζόταν Άνδρος, ο οποίος ήταν ένας ήρωας με θεϊκή καταγωγή.

 Booking.com

Αξιοθέατα Άνδρος & Γύρω Περιοχή

Η Χώρα, είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο ανάμεσα σε δυο μεγάλες ακτές το Νειμποριό και το Παραπόρτι. Η παλιά πόλη με τα στενά, γραφικά σοκάκια θα ενθουσιάσουν τους επισκέπτες και θα τους οδηγήσουν στα υπολείμματα του Ενετικού κάστρου στο μικρό νησάκι το οποίο συνδέεται με την πόλη με μια πέτρινη γέφυρα, χτισμένη το 13ο αιώνα από τον Μαρίνο Δάνδαλο.

Στη μεγάλη πλατεία πάνω από τη θάλασσα υπάρχει ένα άγαλμα αυτό του Άγνωστου Ναύτη φιλοτεχνημένο από τον Μ. Τομπρο και είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που χάθηκαν στη θάλασσα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε μεγάλες Ναυτιλιακές Εταιρείες της Χώρας μας.

Οι δυο παραλίες της Χώρας το Νειμποριό και το Παραπόρτι, θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς κολυμβητές.

Γύρω από τη Χώρα, κατά μήκος των καταπράσινων βουνοπλαγιών, φαίνονται διασκορπισμένα τα χωριά και οι οικισμοί της περιοχής. Βόρεια είναι οι Στενιές με τον ποταμό και τη γραφική γέφυρα στην Πέρα Πάντα και τις πεντακάθαρες ακτές Γυάλια και πίσω Γυάλια.

Βορειότερα, προς το πάνω μέρος του νησιού, τα καταπράσινα Αποίκια με το πασίγνωστο Μεταλλικό Νερό της Πηγής Σάριζα και το Ορεινό Βουρκωτή με την Άχλα και το Βόρι. Στα Αποίκια θα συναντήσετε τη ρεματιά Πυθάρα και την κομψότατη Λαμύρα.

Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε τα παλιά μοναστήρια της περιοχής: των χιλίων ετών Μοναστήρι Αγίου Νικολάου και το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.

Κατευθυνόμενοι νοτιανατολικά, θα βρείτε την ακτή Κορθίου, ένα μεγάλο χωριό σήμερα, που ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα στη Μεγάλη παραλία στον Όρμο και στην Αγία Αικατερίνη όπως και σε μικρές απόμερες μικρές παραλίες που σχηματίζονται από κολπίσκους: της γριάς το Πήδημα, Καλομονάρι, Μπούρα και Αϊ-Γιάννης. Οι φίλοι του surfing θα βρουν ιδανικές συνθήκες για το άθλημά τους στην παραλία του Όρμου.

Το Μπατσί είναι ένας παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από κόλπο με αμμουδερή παραλία και μικρή χερσόνησο, που δημιουργεί λιμανάκι. Κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται αυτή εδώ η περιοχή από τουρίστες, που έρχονται για να περάσουν όμορφα, γαλήνια και ξέγνοιαστα τις διακοπές τους. Γι’ αυτούς που λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ υπάρχει η δυνατότητα για surfing και θαλάσσιο σκι.

Το Γαύριο είναι το λιμάνι του νησιού που βρίσκεται σε μια φυσικά προστατευμένη ακτή. Παρουσιάζει έντονη ενεργητικότητα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου με φέρυ μπόουτς και γιώτ όπως και σκάφη αναψυχής. Νότια του Γαυρίου, θα συναντήσετε τρεις από τις όμορφες ακτές του νησιού, Άγιος Πέτρος, Κυπρί και Χρυσή Ακτή προσφέροντας τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Φεύγοντας φροντίστε να ψωνίσετε κάποια παραδοσιακά ντόπια καλτσούνια, αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού όπως, άνθος λεμονιού και καρυδάκι, μέλι και λιαστό κρασί που μπορεί να μην έχετε ξαναδοκιμάσει. Πρέπει επίσης, οπωσδήποτε να δοκιμάσετε σε κάποιο ταβερνάκι του νησιού την τοπική ομελέτα “φρουτάλια” με ντόπια λουκάνικα.

Πώς Θα πάτε

Αναχωρήσεις για Άνδρο πραγματοποιούνται από Ραφήνα Αττικής. Υπάρχουν ημερησίως δρομολόγια με φέρυ μπόουτς όπου η διάρκεια του ταξιδιού είναι δυο ώρες όπως δελφίνια και καταμαράν με τα οποία το ταξίδι διαρκεί μόνο 1 ώρα. Το λιμάνι πρόσβασης είναι το Γαύριο, τα σκάφη όμως μπορούν να πιάσουν λιμάνι και στο Μπατσί και τη Χώρα.

Το πλοίο από Θεσσαλονίκη πιάνει λιμάνι 3 φορές τη βδομάδα και συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με τα νησιά των Κυκλάδων.

Βίντεο Άνδρος

Φωτογραφίες Άνδρος

Χρήσιμα Τηλέφωνα Άνδρος

Λιμεναρχείο Ραφήνας
22940 28888
Πρώτες Βοήθειες Γαυρίου
22820 71210
Αστυνομία Χώρας
22820 22300
ΕΛΤΑ Γαυρίου
22820 71254
Λιμεναρχείο Χώρας
22820 22250
Γρ. Πληροφοριών τουρισμού Γαυρίου
22820 71282
Κέντρο Υγείας Χώρας
22820 22222, 23333
Αστυνομία Μπατσίου
22820 41204
Ταξι Χώρας
22820 22171
Λιμενικός Σταθμός Μπατσίου
22820 41986
Λεωφορεία Χώρας
22820 24288
Πρώτες Βοήθειες Μπατσίου
22820 41326
Αστυνομία Γαυρίου
22820 71220
Πρώτες Βοήθειες Μεσσαριάς
22820 22107
Λιμενικός Σατθμός Γαυρίου
22820 71213
Αστυνομία Κορθίου
22820 61211