• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Καρύταινα: Το “Τολέδο της Ελλάδας”

Καρύταινα


Η Καρύταινα είναι ένας από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, στο χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία Βρένθη. Κατά τους αρχαίους, στην αρχαία πόλη Βρένθη είχε γίνει η γιγαντομαχία.

Το πετρόχτιστο κεφαλοχώρι της Καρύταινας βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 54 χλμ από την Τρίπολη και 20 χλμ από τη Μεγαλόπολη. Είναι ένας επιβλητικός διατηρητέος οικισμός που θα σας εντυπωσιάσει με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια μερικά του 19ου αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια καθώς και τις πολλές παλιές βυζαντινές εκκλησίες.

Το Φράγκικο κάστρο, βρίσκεται στα νότια της Καρύταινας χτισμένο πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Το κάστρο χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ που το χρησιμοποιούσε σαν έδρα του. Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Την Καρύταινα την ονομάζουν και “Τολέδο της Ελλάδας”, τόσο για το κάστρο όσο και για τη γραφικότητα που τη χαρακτηρίζει.

Χάρτης Καρύταινα

Center map
Get Directions

Η Καρύταινα περιβάλλεται από ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο που συμπληρώνει ο Αλφειός ποταμός που βρέχει τα  “πόδια” του χωριού. Στο δρόμο για Μεγαλόπολη, κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα, βρίσκεται το φράγκικο γεφύρι με 6 τόξα με μήκος 50 μέτρα και χτίστηκε το 13ο αιώνα. Δίπλα του υπάρχει το μικρό εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου.

Κοντά στο χωριό περνάει και ο Λούσιος ποταμός, όπου μαζί με τον Αλφειό είναι ιδανικοί για πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως rafting, ενώ λίγο μετά τα χωριό υπάρχει βάση που εξυπηρετεί τους λάτρεις των σπορ.

Παλαιότερα, στην Καρύταινα λειτουργούσαν δεκατέσσερις υδρόμυλοι και μια νεροτριβή. Από αυτούς σώζονται τρεις υδρόμυλοι.

Χαρακτηριστικό της Καρύταινας είναι η παρθένα φύση και η πυκνή βλάστηση που την πολιορκεί καθώς και ένα ιδιαίτερο είδος πουλιών που υπάρχει στην περιοχή, οι βραχοτσομπανάκοι. Είναι μικρά πουλιά που είναι συνδεδεμένα με τα βράχια και το κελάρυσμά τους ακούγεται σε όλες τις γωνιές του χωριού.

Στην Καρύταινα θα βρείτε πολλούς καλαίσθητους ξενώνες και ξενοδοχεία ενώ θα βρείτε και αρκετές επιλογές για νοστιμότατο φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Καρύταινας. Η αρχοντική πέτρινη πολιτεία της Καρύταινας πνιγμένη στο πράσινο με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια είναι ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες της Καρύταινας θα γευθείτε νόστιμο αρνί γιουβέτσι, κοκορέτσι, τηγανιτούς μεζέδες, σπληνάντερο και λαγωτό χοιρινό ή λαγό. Μην παραλείψετε να αγοράσετε τοπικά ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κάστανα, μέλι, τα εξαιρετικά υφαντά καθώς και άλλα είδη παραδοσιακής τέχνης.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Καρύταινα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξεχωρίζει το παζάρι που διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος γυναικών με εργόχειρα, υφαντά και άλλα είδη παραδοσιακής τέχνης. Πανηγύρι στις 23 Αυγούστου της Καρβουναραίικης Παναγιάς. Πανηγύρι στις 17 Μαΐου του Αγίου Αθανασίου.

Αξιοθέατα Καρύταινα

Το κάστρο της Καρύταινας: Βρίσκεται στα νότια του χωριού πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Το κάστρο χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το 13ο αιώνα, από τον Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ που το χρησιμοποιούσε σαν έδρα του. Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στο κάστρο της εγκαταστάθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το οποίο το οχύρωσε, έχτισε σπίτι και εκκλησία μέσα σε αυτό και το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριό του.

Η θέα από το κάστρο προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι καταπληκτική.

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής: Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Στην εκκλησία υπάρχει ένα τριώροφο κωδωνοστάσιο με κεραμοπλαστικό ενώ έντονα είναι τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και είναι αυτό της αρχικής εκκλησίας που χρονολογείται γύρω στον 14ο αιώνα.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου: Βρίσκεται βορειοδυτικά της Καρύταινας και χρονολογείται από το 17ο αιώνα. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και στο εσωτερικό της σώζονται πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Στην κορυφή του λόφου, πάνω από το κάστρο, βρίσκεται η εκκλησία Παναγία στο Κάστρο ή “εκκλησία του Κολοκοτρώνη” που διαθέτει αξιόλογα μαρμάρινα κιονόκρανα.

Αξιοσημείωτος είναι και ο ναός του Αγίου Αθανασίου, Επισκόπου Χριστιανουπόλεως -Καρυταίνης. Είναι ο πολιούχος της Καρύταινας και η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Μαΐου.

Το Γεφύρι του Αλφειού: Κοντά στο χωριό περνά ο Αλφειός ποταμός με το εντυπωσιακό φαράγγι που σχηματίζει. Εκεί, στο δρόμο για Μεγαλόπολη, κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα βρίσκεται το παλιό γεφύρι με 6 τόξα και μήκος 50 μέτρα. Το γεφύρι χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους και γύρω στο 1439 – 1440 ανακαινίστηκε με δαπάνη του Μανουήλ Ραούλ Μελίκη. Το γεφύρι της Καρύταινας κοσμούσε το πεντοχίλιαρο!

Κρήνες: Στην είσοδο της Καρύταινας υπάρχει μια πανέμορφη θολωτή κρήνη με μια επιγραφή όπου αναγράφεται η χρονολογία 1922. Άλλη μια αξιόλογη κρήνη είναι αυτή που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, προς τα βόρεια. Είναι μια πανέμορφη θολωτή πετρόχτιστη κρήνη.

Το Γεφύρι του Ατσιχόλου: Μπορείτε να θαυμάσετε και το φαράγγι που δημιουργεί ο Λούσιος ποταμός καθώς και το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό.

Υδρόμυλοι: Παλαιότερα, στην όμορφη Καρύταινα λειτουργούσαν δεκατέσσερις υδρόμυλοι και μια νεροτριβή. Από αυτούς σώζεται ένας τετράφθαλμος μύλος πάνω από τη γέφυρα, ένας πολύ παλιός μύλος κάτω από την γέφυρα και απέναντί του βρίσκονται τα ερείπια ενός τρίτου.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο: Στον ορεινό όγκο του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, στην κορυφή της Οστρακίνας και σε υψόμετρο 1770 περίπου μέτρων λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Από τον χειμώνα του 2004 το χιονοδρομικό κέντρο έχει περάσει για εκμετάλλευση στην ιδιωτική εταιρεία ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ ΑΕΤΕ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο διαθέτει 8 εξαιρετικές χιονοδρομικές πίστες, ειδικό πάρκο για μηχανάκια ATV, το κεντρικό σαλέ για καφέ ή φαγητό, snowbar, καταφύγιο και τέσσερις χιονοδρομικούς αναβατήρες.

Η ξεχωριστή του θέση μέσα στα έλατα, η εύκολη πρόσβαση, η ιδιαίτερη ομορφιά της φύσης και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό.

Γύρω Περιοχές

Στεμνίτσα: Η γραφική και επιβλητική Στεμνίτσα είναι ένα ορεινό χωριό στη Γορτυνία, που βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της Τρίπολης. Ανήκει στον Δήμο Τρικολώνων ενώ είναι και έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι ένας ιδιαίτερα όμορφος και διατηρητέος οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας (Υψούς) σε υψόμετρο 1.100 μέτρων.

Ελληνικό: Επισκεφθείτε το χωριό Ελληνικό που συνδέει την Στεμνίτσα με την Καρύταινα. Το Ελληνικό που παλιά ονομαζόταν Μουλάτσι, είναι χτισμένο σ’ ένα καταπράσινο λόφο σε υψόμετρο 712 μέτρων. Στην πλατεία του χωριού μπορείτε να βρείτε καφενεία, ταβέρνες καθώς και ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αρχαία Γόρτυνα: Σε απόσταση 6 χλμ από το Ελληνικό βρίσκεται η Αρχαία Γόρτυνα, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας και που βρισκόταν το ιερό του Ασκληπιού.

Δραστηριότητες Καρύταινα

Η Καρύταινα προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες που συνδυάζουν τη χαλάρωση και τη διασκέδαση…

Στην Καρύταινα κυριαρχεί ο Αλφειός και ο Λούσιος ποταμός που προσφέρονται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως canoe-kayak, rafting και άλλες δραστηριότητες που θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις των σπορ.

Στη γέφυρα του Ατσιχόλου στον Λούσιο ποταμό οργανώνονται rafting και καγιάκ από εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού. Η διαδρομή για το rafting ξεκινάει από τη γέφυρα Ατσιχόλου του Λουσίου ποταμού, διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι του και καταλήγει στο γεφύρι του Αλφειού.

Μια άλλη διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Ατσιχόλου και καταλήγει στο Μάτεση τα Ηλείας.

Πώς θα πάτε

Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Καρύταινα
Αθήνα
220 χλμ
Καρπενήσι
320 χλμ
Τρίπολη
68 χλμ
Ανδρίτσαινα
28 χλμ
Καλαμάτα
115 χλμ
Μεγαλόπολη
20 χλμ
Πάτρα
190 χλμ
Αίγιο
150 χλμ
Κόρινθος
145 χλμ
Ιωάννινα
420 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Καρύταινα

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ – Τ.Κ. 22022, ΑΡΚΑΔΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δήμος Καρύταινας
27910 31214
ΚΤΕΛ Μεγαλόπολης
27910 22238
Αγροτικό Ιατρείο Καρύταινας
27910 31300
ΟΣΕ Αθήνας
210 5240646
Αστυνομικό Τμήμα Μεγαλόπολης
27910 22222
ΟΣΕ Τρίπολης
2710 222402
Ταχυδρομείο Καρύταινας
27910 31249
Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης
2710 232243
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5134575
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
6985 063909
ΚΤΕΛ Τρίπολης
2710 222560

Φωτογραφίες Καρύταινα