• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Αρκαδία: Η ελατοσκέπαστη αρκαδική γη…

Νομός Αρκαδίας


Πρωτεύουσα: Τρίπολη
Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Δημητσάνα, Λεωνίδι(ο), Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Βυτίνα.

Στη ρίζα του Μαινάλου αναπαύεται η Τρίπολη. Η πρωτεύουσα του νομού αποτέλεσε, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, διοικητικό και

στρατιωτικό κέντρο. Στο κέντρο της πόλης αξίζει να επισκεφθείτε το Μαλλιαροπούλειο Ίδρυμα, το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, την πλατεία Άρεως, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο, τις εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου, των Ταξιαρχών καθώς και της επάνω Χρέπας και τα πολλά άλση που ζώνουν την πόλη. Έξω από την πόλη, στον λόφο του Άη-Θόδωρα η θέα σε όλο το οροπέδιο της Τρίπολης είναι εξαιρετική.

Κατεβαίνοντας προς τα νότια απλώνονται διαδοχικά όμορφες παραλίες με αμμουδιές και πεντακάθαρες ακτές. Το Ξηροπήγαδο, το παράλιο Άστρος, ο Άγιος Ανδρέας, η παραλία Τυρού, τα Σαπουνακέικα, το Λιβάδι, η Πλάκα Λεωνιδίου, η Σαμπατική, ο Λάκκος και τα Πούλιθρα “προκαλούν” με τα καθάρια νερά και τις δαντελωτές ακρογιαλιές τους.

Χάρτης Αρκαδία

Στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας δεσπόζει η Μεγαλόπολη. Στην αρχαιότητα βρισκόταν στην ίδια θέση η Μεγάλη Πόλη, που δημιουργήθηκε ύστερα από τη μάχη των Λεύκτρων. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τμήματα του θεάτρου που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας.

Στο γειτονικό χωριό Βάστα, μέσα σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από βελανιδιές, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Θεοδώρας με τα πελώρια δέντρα να είναι φυτρωμένα πάνω στη στέγη της, και στα θεμέλιά της αναβλύζουν νερά ενός κεφαλαριού.

Σε απόσταση 15χλμ. από τη Μεγαλόπολη βρίσκεται η Λυκόσουρα, μια άλλη αρχαία πόλη, η οποία σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν η αρχαιότερη πόλη του κόσμου.

Αξιοθέατα Αρκαδία & Γύρω Περιοχή

Η Καρύταινα, το γραφικό χωριό της Αρκαδίας ξεχωρίζει με τα πολλά πέτρινα σπίτια της, τις παλιές εκκλησίες και το Φράγκικο Κάστρο. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και να διαβείτε το πολύτοξο πέτρινο γεφύρι κάτω από το οποίο περνά ο ποταμός Αλφειός.

Στις πλαγιές του Μαινάλου μέσα σε ένα δάσος από έλατα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Στεμνίτσα.  Μπορείτε να περπατήσετε στα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, να δροσιστείτε στα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων, να αφήσετε τη φαντασία ελεύθερη να ταξιδέψει στους ηρωικούς χρόνους του ’21. Η γύρω περιοχή είναι ιδανική για παραμυθένιους περιπάτους και εκδρομές. Κοντά στην Στεμνίτσα βρίσκεται η Ζωοδόχος Πηγή, οι Τρεις Ιεράρχες και η Παναγία η Μπαφέρω.

Αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι του Λούσιου ή αλλιώς το “Άγιον Όρος” της Πελοποννήσου που ονομάστηκε έτσι λόγω της πληθώρας των ιστορικών μοναστηριών. Σκαρφαλωμένη ανάμεσα στα απόκρημνα βράχια στέκεται αγέρωχη η Μονή Προδρόμου. Δίπλα βρίσκεται η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου, από την οποία σώζεται μόνο το καθολικό τμήμα και λίγο πιο πάνω η μονή Αιμυαλών.

Πλούσια σε ιστορικές μνήμες, η Δημητσάνα έχει κριθεί ως παραδοσιακός οικισμός με τα πανύψηλα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, την αρχοντιά και της εκκλησίες της. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τεύθιδος, σε υψόμετρο 960-1.080μ. Παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός, με πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει πολυόροφα λιθόκτιστα κτίρια στενά παραδοσιακά πλακόστρωτα δρομάκια, καλντερίμια κ.ά. Μην παραλείψετε να δείτε τους έξι μπαρουτόμυλους, τα σπίτια του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Σε απόσταση 10χλμ. από την Δημητσάνα βρίσκονται τα γραφικά Λαγκάδια, η πατρίδα των Δεληγιανναίων, πρωταγωνιστών της επανάστασης. Τα Λαγκάδια είναι μια γραφικότατη αρκαδική κωμόπολη, ένα πέτρινο κομψοτέχνημα, με εντυπωσιακά πέτρινα διώροφα και τριώροφα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά σε απότομη πλαγιά, με τρεχούμενα νερά, σε ένα ορεινό επιβλητικό τοπίο. Είναι η πατρίδα των Δεληγιαννέων αλλά και άλλων οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821.

Τα Λαγκάδια είναι κτισμένα σε υψόμετρο 900μ., στις κατάφυτες πλαγιές του ορεινού όγκου του Μαινάλου, πάνω από μια απότομη και βαθιά ρεματιάς (με κλίση 70%), γεμάτη καρυδιές,  πλατάνια και με τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια, κτισμένα στην πλαγιά αμφιθεατρικά, κοιτάζουν την ρεματιά. Πολλά έχουν από τη μια πλευρά του δρόμου έναν όροφο ενώ από την άλλη τρεις. Η κεντρική πλατεία του χωριού, με τα καφενεία και τα εστιατόρια στέκει ακριβώς στο χείλος της ρεματιάς και είναι γεμάτη από πλατάνια. Από τη ρεματιά αυτή ξεκινά το απόκρημνο φαράγγι (το Λαγκαδιανό ρέμα), όπου κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, του Τουθόα κατά τον Παυσανία, το οποίο διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα της Γορτυνίας και ανάμεσα από δασωμένες πλαγιές καταλήγει στον ποταμό Λάδωνα. Το πάνω μέρος του χωριού, η Πάνω Γειτονιά, είναι μοναδικό σε γραφικότητα και έχει υπέροχη θέα.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι το ιστορικό σπίτι των Δεληγιάννηδων στην πάνω Γειτονιά, με κειμήλια της οικογένειας των προεστών και οι παλιές εκκλησίες των Αγίων Ταξιαρχών (1805), στην πλατεία των Ηρώων και των Αγίων Αποστόλων (1854) στην κάτω Γειτονιά. Οι εκκλησίες αυτές χαρακτηρίζονται από τα ιδιότυπα καμπαναριά τους. Η πρώτη είναι η μητρόπολη των Λαγκαδιών και έχει χαρακτηριστικό πελεκητό καμπαναριό δύο επιπέδων. Αξιόλογο είναι ακόμα το επιβλητικό πετρόχτιστο κτίριο του Γυμνασίου (1868).

Ιδεώδης τόπος χειμερινού και θερινού τουρισμού η Βυτίνα, είναι χτισμένη στο οροπέδιο του Μαινάλου και συνδυάζει τα πέτρινα αρχοντικά με το πράσινο. Η Βυτίνα φημίζεται για τον καθαρό της αέρα, αφού έχει πάρα πολλά δέντρα και κυρίως έλατα. Έχει πολύ καλό κλίμα και πλούσια βλάστηση διότι είναι γεμάτη από πανέμορφα ρυάκια. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033μ. σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, έχει μαγευτική θέση και είναι από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας. Απέχει 44 χλμ από την Τρίπολη και βρίσκεται στο δρόμο Τρίπολης-Ολυμπίας-Πύργου.

Έως το 1940 αποτελούσε τόπο αποθεραπείας ατόμων με νοσήματα θώρακος με δύο σανατόρια σε λειτουργία, την “Ιθώμη”, στην πλαγιά του Μαινάλου πάνω από την κωμόπολη, και τη “Μάνα του Στρατιώτου” κοντά στα Μαγούλιανα. Και τα δύο σήμερα δεν λειτουργούν. Το δεύτερο είχε ιδρύσει η αδελφή του Παύλου Μελά, η Μαρία Παπαδοπούλου, για τους στρατιώτες και παλαιούς πολεμιστές των Βαλκανικών αγώνων.

Το χειμώνα, σκεπασμένη συχνά από χιόνια, η Βυτίνα προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα. Εξ’ άλλου φημίζεται για το υγιεινό κλίμα της. Ιδιαίτερα τις αργίες αποτελεί το συνηθισμένο τόπο εξόρμησης επισκεπτών από την Αθήνα, την Πελοπόννησο και τη γύρω περιοχή. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο, το Χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνας, το Μοναστήρι Κερνίτσας. Μπορείτε να δείτε το παλιό υδραγωγείο και το πέτρινο γεφύρι που περνά πάνω από τον ποταμό Μυλάοντα.

Στην Κυνουρία δεσπόζει το Άστρος, ιδανικός τόπος για κοντινές αποδράσεις στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα. Εκεί το καλοκαίρι λειτουργεί υπαίθριο θέατρο, στο οποίο γίνονται πολλές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος με σχολή ανοικτής θάλασσας και κλειστής για μικρά παιδιά, το φυσικό λιμάνι που φιλοξενεί ιστιοφόρα και ψαροκάικα είναι κάποια σημεία στα οποία πρέπει να πάτε. Σε απόσταση 3χλμ  είναι το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Λουκούς, που είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού.

Σε μικρή απόσταση από την θάλασσα βρίσκεται ο εύφορος κάμπος του Λεωνιδίου με τα λιόδεντρα, τα οπωροφόρα και τα κάθε λογής κηπευτικά.

Ο Κοσμάς είναι χτισμένος στις κορυφές του Πάρνωνα. Υπάρχει μικρή βιβλιοθήκη και Λαογραφικό μουσείο. Σε απόσταση 12χλμ βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Ελώνας.

Πώς Θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για την Τρίπολη.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Αρκαδία με αυτοκίνητο

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 195 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 570 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 171 χλμ.
Η απόσταση από την Κόρινθο είναι 81 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 418 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα για την Τρίπολη.

Φωτογραφίες Αρκαδία


Χρήσιμα Τηλέφωνα Αρκαδία

Δήμος Τρίπολης
2713 600404
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5132834
Νοσοκομείο Τρίπολης
2713 601700
ΟΣΕ Τρίπολης
2710 241696
Αστυνομία Τρίπολης
2710 230540
ΟΣΕ Αθήνας
210 5131601
Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας
2710 230549-50
Τουριστικές πληροφορίες Τρίπολης
2710 222243
Τροχαία Τρίπολης
2710 230566
Ταξί Τριπόλεως
2710 233010 -12
Πυροσβεστική Τρίπολης
2713 602510
Αρχαιολογικό Μουσείο Τριπόλεως
2710 242148
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
2710 222560
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
6985 063909