• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Σαμοθράκη: Το “Ιερό Νησί”

Σαμοθράκη


Το πανέμορφο νησί της Σαμοθράκης, γνωστό από την αρχαιότητα ως «Ιερό Νησί», βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Ανήκει διοικητικά στο νομό Έβρου και απέχει 30 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Στο νησί δεσπόζει το Όρος Σάος ή Φεγγάρι (υψόμετρο 1.448), που είναι το ψηλότερο όλων των νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα (Σαμοθράκη), η οποία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, πάνω από τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου, στις πλαγιές του Σάος, με παραδοσιακά σπίτια και γραφικά σοκάκια.

Μακριά από τις κοσμικότητες και την πολυκοσμία, η Σαμοθράκη διαθέτει αμέτρητες φυσικές ομορφιές, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τρεχούμενα νερά, πυκνά δάση, γραφικές παρθένες ακρογιαλιές και εντυπωσιακά τοπία.Booking.com

Αξιοθέατα Σαμοθράκη & Γύρω Περιοχή

Φτάνοντας στη Χώρα αξίζει να επισκεφθείτε τον Πύργο, απομεινάρι της κυριαρχίας των Γατελούζων, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου βρίσκονται οι κάρες των πέντε νεομαρτύρων του νησιού, καθώς και το λαογραφικό μουσείο, με αρκετά ενδιαφέρον περιεχόμενο. Ο οικισμός της Χώρας έχει κηρυχθεί σαν παραδοσιακός σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα.

Κοντά στη Χώρα κείτονται τα ερείπια της Παλαιόπολης και του Ιερού των Μεγάλων Θεών, όπου κατά την αρχαιότητα τελούνταν τα Καβείρεια Μυστήρια. Εκεί βρέθηκε το 1863 το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Στην περιοχή υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο, που φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, καθώς και αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Χώρα, βρίσκεται η Καμαριώτισσα, λιμάνι του νησιού, με αξιόλογη τουριστική κίνηση. Μεγάλα ξενοδοχεία, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καφετέριες και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης είναι στη διάθεση του επισκέπτη.

Το ωραιότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού είναι το ρέμα του Φονιά. Στις εκβολές του δεσπόζει ο Πύργος του Φονιά, ένα από τα κάστρα των Γατελούζων. Ο ποταμός εκβάλει σε μία λίμνη περιτριγυρισμένη από πλατάνια, έχοντας σχηματίσει στη διαδρομή του εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, συναντάμε τα Θέρμα, έναν γραφικό οικισμό χτισμένο μέσα στο πράσινο. Εδώ θα βρείτε θειούχες ιαματικές πηγές, που είναι γνωστές από τη βυζαντινή εποχή για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Επισκεφθείτε επίσης τους τρεις παραδοσιακούς λαδόμυλους στο χωριό Λάκωμμα, το Αιολικό Πάρκο με τις ανεμογεννήτριες και τη μικρή λιμνοθάλασσα του Αγίου Ανδρέα, και την περιοχή Γριά Βάθρα με μοναδική φυσική ομορφιά, καθώς εκεί τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Φονιά σχηματίζουν εκπληκτικούς καταρράκτες μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Στο νησί υπάρχουν πολλοί γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί, με παλιά σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής και άφθονα νερά να ρέουν μέσα στην πλούσια βλάστηση. Επισκεφθείτε τον Προφήτη Ηλία, τα Αλώνια, τις Μακρυλιές, τον Ξηροπόταμο, τις Άνω και Κάτω Καρυώτες, και αφεθείτε στη μαγευτική ομορφιά του τοπίου.

Ιδιαίτερο γνώρισμα του νησιού είναι η άγρια φυσική ομορφιά του. Τα δασοσκεπή βουνά, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα γάργαρα νερά, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες και οι πηγές, τα βαθύσκιωτα πλατάνια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και οι ερημικές παραλίες με σπηλιές όπου βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες συνθέτουν ένα σκηνικό απείρου κάλλους και ταυτόχρονα μυστηριακό.

Οι κορυφές του όρους Σάος ελκύουν τους ορειβάτες, ενώ τους φυσιολάτρες γενικότερα, θα συνεπάρει η άγρια ομορφιά του τοπίου. Εκτός από την πυκνή βλάστηση από ελιές, βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια, στο νησί βρίσκουν καταφύγιο μεταξύ άλλων αποδημητικά πουλιά, η μεσογειακή φώκια monachus – monachus και αγριοκάτσικα διαμορφώνοντας ένα πλούσιο οικοσύστημα.

Στη Σαμοθράκη θα βρείτε επίσης πολλές όμορφες παραλίες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα. Τέτοιες είναι: η Παχιά Άμμος, η ομορφότερη παραλία του νησιού, με μία υπέροχη τεράστια αμμουδιά, η πανέμορφη αμμώδης παραλία του Βάτου, και η βραχώδης παραλία του Κήπου, που προσεγγίζεται με καραβάκι από την Καμαριώτισσα ή τα Θερμά.

Η άγρια, ορεινή και κατάφυτη Σαμοθράκη, με τα ειδυλλιακά τοπία, τις σημαντικές αρχαιότητες, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις υπέροχες παραλίες, σας καλεί να αποδράσετε εδώ και να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες.

Πώς Θα πάτε

Ακτοπλοϊκώς: Πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοίο από την Αλεξανδρούπολη για τη Σαμοθράκη. Επίσης, υπάρχει σύνδεση από και προς την Καβάλα με συχνά δρομολόγια που συνεχίζουν για τα υπόλοιπα νησιά του βορείου Αιγαίου. (Λήμνος κ.ά.)

Χρήσιμα Τηλέφωνα Σαμοθράκη

Δήμος Σαμοθράκης
25510 41218
Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης
25510 26468
Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης
25510 41217
Λιμεναρχείο Καβάλας
2510 223716, 224472
Αστυνομία Σαμοθράκης
25510 41203
Ιαματικές Πηγές Σαμοθράκης
25510 98229
Πυροσβεστική Σαμοθράκης
25510 41129
Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης
25510 41474
Λιμεναρχείο Σαμοθράκης
25510 41305
Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης
25510 41227