• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Έβρος: Η πύλη στην Ανατολή

Νομός Έβρου


Πρωτεύουσα: Αλεξανδρούπολη
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Μάκρη, Ορεστιάδα, Τραϊανούπολη, Φέρες.

Ο νομός Έβρου είναι ένας από τους τρεις νομούς της Θράκης. Βρίσκεται στο ανατολικό της τμήμα και συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, ανατολικά με την Τουρκία, δυτικά με το νομό Ροδόπης, ενώ νότια βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Στο νομό υπάγεται διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης.

Ο νομός Έβρου είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας και αποτελεί την πύλη της Ελλάδας από και προς την Ανατολή. Χαρακτηρίζεται από εξαίρετες φυσικές ομορφιές, θαυμάσιες παραλίες, σημαντικά μνημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πλούσια πολιτιστική παράδοση και αξιόλογη τουριστική υποδομή.

Η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη, είναι σήμερα το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης και ο σπουδαιότερος συγκοινωνιακός της κόμβος. Το 1919, μετά την οριστική της απελευθέρωση, η πόλη πήρε το όνομα της προς τιμή του βασιλιά Αλεξάνδρου. Είναι μία σύγχρονη πόλη, με καλή ρυμοτομία, που συγκεντρώνει αρκετά αξιοθέατα.

Χάρτης Έβρος

Αξιοθέατα Έβρος & Γύρω Περιοχή

Σύμβολο της πόλης είναι ο Φάρος που δεσπόζει στην παραλία. Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε το δημοτικό πάρκο, την άλλοτε βουλγαρική μικρή εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, τα ελάχιστα ίχνη που σώζονται από τα δύο τζαμιά των χρόνων της τουρκοκρατίας, τα παλαιά σπίτια, τα κτίρια της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Λεονταριδείου Σχολής καθώς και το υπαίθριο ιερό των αρχαίων Θρακών, κοντά στο ορεινό χωριό Κίρκη.

Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει και πολλά ενδιαφέροντα μουσεία με αξιόλογα ευρήματα. Τέτοια είναι: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας Έβρου.

Το χωριό Άβας είναι χτισμένο σε μία κατάφυτη περιοχή με εξαιρετική φυσική ομορφιά. Εδώ, κείτονται τα ερείπια μεσαιωνικού φρουριακού συγκροτήματος. Στην κορυφή ενός λόφου υπάρχουν ίχνη οχυρώσεων μυκηναϊκής, κλασικής και βυζαντινής εποχής. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι, με τοιχογραφίες του 11ου και 13ου αιώνα.

Το Διδυμότειχο είναι μία ιστορική πόλη, χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου. Εδώ θα βρείτε μία σειρά από ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το αρχαιότερο και μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπης. Επισκεφθείτε τις φυλακές, όπου έμεινε φυλακισμένος ο Κάρολος ΙΒ’ της Σουηδίας, λαξεμένες σε βράχο πλάι στη Μητρόπολη, τα τουρκικά λουτρά, γνωστά ως λουτρά του Έρωτα, και τα ερείπια φρουρίου στο βράχο της Αγίας Πέτρας, όπου αποκαλύφθηκαν ίχνη νεκροταφείου Ρωμαϊκής εποχής. Επισκεφθείτε επίσης την αρχαιολογική συλλογή και το λαογραφικό μουσείο.

Στο παραλιακό χωριό της Μάκρης, πάνω από το γραφικό λιμανάκι του Πλάτανου, το μεγαλοπρεπές σπήλαιο, που θεωρείται σύμφωνα με την παράδοση, κατοικία του κύκλωπα Πολύφημου, θα σας εντυπωσιάσει. Έχει δύο ορόφους και τρεις θαλάμους με εκπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν πήλινες πλάκες και όστρακα.

Στο Σουφλί, ονομαστό για τα μεταξωτά και την πλούσια πολιτιστική παράδοση, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Μεταξιού, τα παραδοσιακά σπίτια όπου γίνονταν η εκτροφή των κουκουλιών, και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το υπέροχο τέμπλο της.

Στην Τραϊανούπολη βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης και η αρχαιολογική συλλογή Τραϊανούπολης, ενώ σε μικρή απόσταση, στην περιοχή Λουτρός, υπάρχουν ιαματικές πηγές.

Στην παραποτάμια κωμόπολη Φέρες, έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το Δέλτα του Έβρου, που αποτελεί έναν θαυμαστό βιότοπο σπάνιων πτηνών, τη γέφυρα του ποταμού, τα δύο υδραγωγεία, τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μικρογραφία του ομώνυμου ναού της Κωνσταντινούπολης, καθώς και το μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας με εκπληκτική αρχιτεκτονική και θαυμάσιες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

Επισκεφθείτε ακόμη τους αρχαιολογικούς χώρους Μεσημβρίας-Ζώνης, Δορίσκου, Παλαιόπολης και Πλωτινούπουλης.

Ο νομός Έβρου θα μαγέψει κάθε φυσιολάτρη με τις αμέτρητες φυσικές καλλονές του. Το Δέλτα του ποταμού Έβρου αποτελεί ένα οικοσύστημα πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, προσφέροντας ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Ο υδροβιότοπος του Έβρου έχει χαρακτηριστεί επισήμως δρυμός. Στο κατάφυτο από πεύκα και βελανιδιές δάσος της Δαδιάς, έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε σπάνια αρπακτικά πουλιά. Επισκεφθείτε ακόμη το απολιθωμένο δάσος στο Φυλακτό και το παρόχθιο δάσος στις Καστανιές, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται νέοι απ’ όλο τον κόσμο. Εκπληκτικά αριστουργήματα της φύσης αποτελούν τα σπήλαια Καγιάλι και Βούβα που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Εδώ, έχετε επίσης την ευκαιρία να κολυμπήσετε και να χαρείτε τον ήλιο σε υπέροχες παραλίες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά.

Ο νομός Έβρου με τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα, τα εκτεταμένα δάση, τους υγροτόπους, την πλούσια ιστορία και παράδοση, τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα, αλλά και τη σύγχρονη τουριστική υποδομή, σας καλεί να τον γνωρίσετε από κοντά και υπόσχεται να σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.

Πώς Θα πάτε

Αεροπορικώς: Καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την Αλεξανδρούπολη.

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Αλεξανδρούπολη.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Αλεξανδρούπολη με αυτοκίνητο

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 854 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 346 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 828 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 702 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Αλεξανδρούπολη.

Ακτοπλοϊκώς: Η Αλεξανδρούπολη συνδέεται με τα νησιά Βορείου Αιγαίου (Λήμνο, Χίο, Λέσβο κ.α.) και με το Λαύριο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα Έβρος

Δήμος Αλεξανδρούπολης
25510 64100
ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης
25510 26479
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
25510 74000
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5133280
Αστυνομία Αλεξανδρούπολης
25510 66103
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
2310 514111
Τροχαία Αλεξανδρούπολης
25510 66167
ΟΣΕ Αλεξανδρούπολης
25510 26395
Τουριστική Αστυνομία Αλεξανδρούπολης
25510 66119
ΟΣΕ Αθήνας
210 5297777
Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης
25510 26468
ΟΣΕ Θεσσαλονίκης
2310 517517
Πυροσβεστική Αλεξανδρούπολης
25510 26222
Ταξί Αλεξανδρούπολης
25510 33500
Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης
25510 45260
Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
25510 82282
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
210 3530000