• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Θεσπρωτία: Μαγευτική ακτογραμμή με γραφικά λιμανάκια

Νομός Θεσπρωτίας


Πρωτεύουσα: Ηγουμενίτσα
Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Ηγουμενίτσα, Σούλι, Σύβοτα.

Ο νομός Θεσπρωτίας είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Είναι ένας νομός που διαθέτει γραφικές ορεινές αλλά και όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές. Βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Ηπείρου στα σύνορα με την Αλβανία και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Ηγουμενίτσας η οποία με το σημαντικό λιμάνι που διαθέτει χαρακτηρίζεται «πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη». Ο νομός περιλαμβάνει επίσης και σημαντικές κωμοπόλεις, που είναι εμπορικά και διοικητικά κέντρα των γύρω περιοχών. Μερικές από αυτές είναι τα Σύβοτα, η Πέρδικα, η Παραμυθιά, οι Φιλιάτες, η Σαγιάδα, η Πλαταριά, το Σούλι κ.ά.

Χάρτης Θεσπρωτία

Το εντυπωσιακό στον νομό είναι η μαγευτική ακτογραμμή του που ξεκινά από τη Σαγιάδα μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα. Εκεί συναντά κανείς γαλάζιες ακρογιαλιές, με χρυσή άμμο ή λευκά βότσαλα, ήρεμους καταπράσινους κόλπους και μικρά γραφικά λιμανάκια. Η Θεσπρωτία είναι σίγουρα το μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς και να απολαύσει τις ομορφιές που της χάρισε γενναιόδωρα η φύση.

Η Ηγουμενίτσα είναι μια κοσμική παραλιακή πόλη, χτισμένη στο βόρειο τμήμα του νομού, απέναντι από την Κέρκυρα. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας και απέχει 480 χλμ από την Αθήνα και 470 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά της οφείλεται πιθανότατα σε ηγούμενο μοναστηριού που υπήρχε. Ο Θουκυδίδης ονομάζει το λιμάνι «Λιμήν Έρημος».

Το μεγάλο λιμάνι της είναι κόμβος επικοινωνίας τόσο με τα λιμάνια της Ελλάδας όσο και της Αδριατικής. Αποτελεί σημαντική θαλάσσια πύλη της χώρας προς την Ευρώπη. Η Ηγουμενίτσα συνδέεται ακτοπλοϊκά με τους Παξούς, την Κέρκυρα την Πάτρα και λιμάνια της Ιταλίας όπως το Μπάρι, το Πρίντεζι, η Βενετία και η Ανκόνα.

Αξιοθέατα Θεσπρωτία & Γύρω Περιοχή

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη καθώς και τον Πύργο Ράγιου ο οποίος βρίσκεται πάνω σε λόφο 85 μέτρων, 3 χλμ από την παραλία του Δρεπάνου της Ηγουμενίτσας. Το κάστρο αυτό προστάτευε τον οικισμό της χερσονήσου της Λυγιάς . Από το τείχος σώζονται τμήματα ύψους 5 μέτρων και πάχους 3,7 μέτρων. Μην παραλείψετε να δείτε το τον οικισμό των ελληνιστικών χρόνων Γιτάνη, τη σκάλα της Τζαβέλαινας (ηρωίδα σουλιώτισσα) καθώς και το Δέλτα του ποταμού Καλαμά, ένας υγροβιότοπος με ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική αξία.

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, η ομορφιά της πόλης και οι απέραντες χρυσόλευκες ακτές μαγεύουν τον επισκέπτη. Οι μεγάλες πεντακάθαρες παραλίες του Δρέπανου και του Μακρύγιαλου, μήκους 7 χιλιομέτρων, προσφέρουν ηρεμία, ξεκούραση, καλό φαγητό και ιδανικές διακοπές στους επισκέπτες. Οι Δυο αυτές παραλίες βραβεύονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με το σήμα «Γαλάζιες Σημαίες».

Τα Σύβοτα είναι ένα γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό και απέχουν μόλις 24 χλμ νότια της Ηγουμενίτσας και αποτελούν το πιο γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο της περιοχής. Τα Σύβοτα είναι γνωστά από την αρχαιότητα, καθώς η ιστορία συσχετίζει τα νησάκια στον όρμο των Συβότων με τα αναφερόμενα από τον Θουκυδίδη «Σύβοτα νησιά», μεταξύ των οποίων έγινε το 433 π.Χ. ναυμαχία μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Μούρτο, όμως το 1959 πήρε το όνομα Σύβοτα.

Τα Σύβοτα είναι χτισμένα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με λόφους τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, καταπράσινα νησάκια, θαυμάσιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά που δικαιολογούν απόλυτα το ότι το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Οι πανέμορφες παραλίες Μπέλλα Βράκα, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος καθώς και η οργανωμένη μαρίνα προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Δημοκάστρου με τα ερείπια του αρχαίου οικισμού της Ελίνας καθώς και το χωριό Πέρδικα με το σπάνιο φυσικό τοπίο. Το χωριό προσφέρει πολλές επιλογές αναψυχής όπως ιστιοπλοΐα, καταδύσεις καθώς και εκδρομές σε αξιόλογα μέρη.

Η Παραμυθιά βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Θεσπρωτίας. Απέχει από τα Ιωάννινα 82 χλμ και από την Ηγουμενίτσα και το λιμάνι της 35 χλμ. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς Κορύλα. Στα νότια απλώνεται ο εύφορος κάμπος της Παραμυθιάς, που ξεκινά από το χωριό Νεοχώρι και φθάνει ως τον ποταμό Αχέροντα.

Υπάρχουν πολλές απόψεις για την προέλευση του ονόματος, όμως η επικρατέστερη είναι ότι προέρχεται από την λέξη Παρηγορήτρια (από το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας που υπήρχε στην Παραμυθιά). Στα πόδια της πόλης ρέει ο μικρός και γνωστός από τη μυθολογία ποταμός Κωκυτός. Πάνω από την πόλη, το κάστρο του Αϊ-Δονάτου στέκει επιβλητικό σε μια φυσικά οχυρή θέση.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Φωτικής, τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, την αρχαιολογική συλλογή, το βενετσιάνικο ρολόι, τη βυζαντινή Παναγία της Παραμυθιάς, τα βυζαντινά λουτρά καθώς και το ιστορικό αρχείο στην πόλη.

Η Σαγιάδα βρίσκεται στα Β.Δ του Ν. Θεσπρωτίας απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας. Με κέντρο τον οικισμό της παλιάς Σαγιάδας, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης με τα καλντερίμια, τα αλώνια, τις εκκλησίες καθώς και τα σπίτια του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μπορείτε να επισκεφθείτε και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους όπως τη Μαστιλίτσα, το Στροβίλι και τον Πύργο Σαγιάδας.

Βαδίζοντας πάνω στα παλιά μονοπάτια και καλντερίμια, μπορείτε να επισκεφθείτε το δέλτα του ποταμού Καλαμά που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άποψη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και προσελκύει ήδη δεκάδες μελετητές από όλον τον κόσμο.

Η περιοχή των Φιλιατών βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Θεσπρωτίας, μεταξύ του ποταμού Καλαμά και των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε φυσικές ομορφιές, αλλά και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τιτάνη, η Μονή Γηρομερίου, το λαογραφικό μουσείο Τσαμαντά, κ.ά. Ορισμένοι από τους οικισμούς του δήμου έχουν χαρακτηριστεί ως «Παραδοσιακοί Οικισμοί», όπως ο οικισμός του Γηρομερίου, της Φανερωμένης, της Καμίτσανης, του Πλαισίου και του Φοινικίου. Αξίζει τον κόπο να τους επισκεφτείτε καθώς διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χρώμα.

Η Πέρδικα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Κέρκυρας . Είναι ελαιοπαραγωγικό χωριό με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των ακτών του που φιλοξενούν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους. Το ηλιοβασίλεμα είναι φανταστικό. Ο ήλιος το καλοκαίρι δύει ακριβώς μπροστά μας, πίσω από το νησί της Κέρκυρας. Τη νύχτα τα φώτα από το νησί των Φαιάκων και από τα Σύβοτα μπορούν να σας κρατήσουν να τα κοιτάτε για αρκετή ώρα.

Το Σούλι, είναι ένα ορεινό χωριό, όμοιο με άπαρτο φρούριο. Εκεί είχαν κτιστεί κάποια χωριά το 16ο αιώνα, τα οποία κατοικούνταν από γενναίους πολεμιστές, που δεν προσκυνούσαν τους Τούρκους κατακτητές. Οι Σουλιώτες εξεγέρθηκαν εναντίον του Αλή Πασά και συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Ένα σώμα Σουλιωτών σώθηκε ενώ το άλλο εξοντώθηκε στο Ζάλογγο, όπου έχουμε τον ηρωικό θάνατο στο χορό του Ζαλόγγου, που έχει μείνει στην ιστορία, των Σουλιωτισσών με τα παιδιά τους. Αξίζει να επισκεφτείτε, τη λαογραφική συλλογή, με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα του παλαιού νοικοκυριού

Ο Δήμος Μαργαριτίου έχει έκταση 141.579 στρέμματα και πληθυσμό 3.324 κατοίκους. Το Μαργαρίτι, η έδρα του δήμου, είναι χτισμένο σε λόφο 240μ. Νότια του χωριού υψώνεται σε πετρώδη λοφίσκο το φρούριο του Μαργαρίτι. Περιοχή πλούσια σε λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής (Μόρφι, Μαζαρακιά κτλ.) αποτέλεσε έναν από τους χώρους της Θεσπρωτίας, όπου έζησε ο προϊστορικός άνθρωπος.

Πώς θα πάτε

Οδικώς: Μέσω τον Εθνικών Οδών Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, Πρεβέζης – Ηγουμενίτσας.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 475 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 443 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 276 χλμ.

Με λεωφορείο: Εκτελούνται δρομολόγια ΚΤΕΛ από Ηγουμενίτσα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Αεροπορικώς: Αεροπορικώς μπορείτε να έρθετε χρησιμοποιώντας τα αεροδρόμια του Ακτίου και της Πρέβεζας.

Φωτογραφίες Θεσπρωτία

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα Θεσπρωτία

Δήμος Ηγουμενίτσας
26653 61100
Πυροσβεστική Ηγουμενίτσας
26650 23202, 21408
Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας
26650 24420, 28346
ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας
26650 22309
Αστυνομία Ηγουμενίτσας
26650 29665
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5125954
Τροχαία Ηγουμενίτσας
 26650 29622, 22196
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
 2310 517188
Τουριστική Αστυνομία Ηγουμενίτσας
 26650 21200
Ταξί Ηγουμενίτσας
26650 23200, 23500
Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας
 26650 99400
Αρχαιολογική Συλλογή Ηγουμενίτσας
26650 28411