• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content

Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια και απολαύστε τον καθαρό αέρα

Άνω Χώρα Ναυπακτίας


H Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι ένας προορισμός εξαιρετικής ομορφιάς κρυμμένος στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους που είναι απολήξεις της οροσειράς των Βαρδουσίων, στην Ορεινή Ναυπακτία. Η Άνω Χώρα αποτελεί την έδρα του Δήμου Αποδοτίας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και περιβάλλεται από απέραντα δάση με έλατα και καστανιές.

Ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολύ καλή υποδομή για να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Απέχει 58 χιλιόμετρα από την πολύβουη πόλη της Ναυπάκτου και αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για να αποδράσετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

 Booking.com

Το παλιό όνομα της περιοχής ήταν Μεγάλη Λομποτινά μέχρι το 1930, όπου και μετονομάσθηκε. Υπήρξε πολύ σημαντικός οικισμός από το 15ο αιώνα, όπου άκμασε οικονομικά.

Σήμερα, οι κάτοικοι της Άνω Χώρας ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Περπατώντας στα πέτρινα πλακόστρωτα σοκάκια, στην αγορά του χωριού και αναπνέοντας τον καθαρό αέρα του βουνού και ζώντας για λίγο στην μαγευτική φύση της Άνω Χώρας θα ξεφύγετε από την ρουτίνα.

Όλες οι κορυφές, οι ράχες και οι πλαγιές της περιοχής είναι σκεπασμένες με πανύψηλα έλατα και καστανιές ηλικίας τουλάχιστον 150 και έως 500 χρονών. Η περιοχή είναι προικισμένη με πλούσια και πυκνή βλάστηση αλλά και με φαράγγια, ποτάμια και χείμαρρους ενώ προσφέρεται για περιηγήσεις με off road οχήματα ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους.

Στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας ξεχωρίζουν τα ντόπια κρέατα όπως κυνήγι, χωριάτικα λουκάνικα, αρνάκι και οι πίτες.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

– Κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες πραγματοποιείται η Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου.

– Τον Φεβρουάριο διοργανώνεται η Γιορτή της Τσιγαρίθρας από τους επαγγελματίες της Άνω Χώρας.

–  Στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής διοργανώνεται πανηγύρι.

Αξιοθέατα Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Παρασκευής: Αξίζει να επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Χώρα, ο οποίος είναι και πολιούχος του χωριού και γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Το Μονοπάτι του Κάκαβου: Περπατήστε στο μονοπάτι και απολαύστε μια υπέροχη διαδρομή 45 λεπτών με σπάνια φυτά και εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά στο φαράγγι Κάκαβου. Στο παρελθόν αποτέλεσε βασικό άξονα επικοινωνίας της Άνω Χώρας με τον χωριό της Αμπελακιώτισσας.

Η Λίμνη Ευήνου: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό απ’ όπου μπορεί κανείς να περάσει στο νομό Ευρυτανίας αλλά και το αντίστροφο.

Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας – Αγίου Πολυκάρπου: Βρίσκεται στο κοντινό χωριό Αμπελακιώτισσα. Το Μοναστήρι οφείλει το όνομά του στην εικόνα της Παναγίας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας. Οι Τούρκοι πέταξαν την εικόνα στον Πηνειό. Η εικόνα παρασύρθηκε από το ρεύμα για να βρεθεί στις 15 Αυγούστου 1455, κρεμασμένη στα κλαδιά της βελανιδιάς που βρίσκεται πίσω από το ιερό του ναού. Μετά από αυτό χτίστηκε το Μοναστήρι σε αυτό το σημείο. Το 1475 το Μοναστήρι απόχτησε και το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης.

Γύρω Περιοχές

Η Κάτω Χώρα Ναυπακτίας απέχει 5 χλμ από την Άνω Χώρα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 880 μέτρων. Από την Κάτω Χώρα ξεκινούν πολλά όμορφα μονοπάτια για πεζοπορία.

Μόλις 10 χλμ από την Άνω Χώρα Ναυπακτίας βρίσκεται το χωριό Αμπελακιώτισσα. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Κοζίτσα και έλαβε το σημερινό της όνομα από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας. Το χωριό περιβάλλει από την μια ο ορεινός όγκος του Τσεκούρα και από την άλλη ο καταπράσινος Αϊ Λιάς.

Είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι ένας ήρεμος τόπος με παρθένα φύση που την περιβάλλει η πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Η πλούσια και πυκνή βλάστηση θα σας χαρίζουν μοναδικές εικόνες.

Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το χέρι του Αγίου Πολύκαρπου. Η μονή διαθέτει πλούσιους και σπάνιους εκκλησιαστικούς θησαυρούς. Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε και τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Τα Κρυονέρια βρίσκονται στις ψηλότερες πλαγιές του Φτερόπυργου συνέχεια του όρους Τσεκούρι. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Κουτολίστια. Μαζί με τον οικισμό της Λάλκας οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής είναι 122 κάτοικοι. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και ξεχωρίζει για το παρθένο φυσικό περιβάλλον. Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε πολλές εκκλησίες όπως του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας, το λαογραφικό μουσείο και άλλα πολλά αξιοθέατα.

Το δάσος της περιοχής συνθέτουν κέδροι, πλατάνια, έλατα, καστανιές και κάποια σπάνια είδη φυτών. Πλούσια είναι και η πανίδα στα Κρυονέρια.

Η Τερψιθέα είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Τριτσόβα ή Κερασοβούνι. Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο. Η θέα που διαθέτει το χωριό και το φυσικό περιβάλλον θα σας ανταμείψουν για την επίσκεψή σας.

Η Ελατού πήρε το όνομά της από τα πυκνά ελατοδάση που την περιβάλλουν. Μέχρι το 1928 είχε το Σλάβικο όνομα Ελετσού ή Ελετζού. Το χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια ορεινή και δύσβατη περιοχή του όρους Κερασοβούνι (Ομάλια).

Δραστηριότητες Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Η ορεινή Ναυπακτία προσφέρεται για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες.

Πεζοπορία

Πανέμορφες διαδρομές που περνούν μέσα από δάση με έλατα, καστανιές και πλατάνια θα σας εντυπωσιάσουν με την πλούσιο βλάστηση, τα γεφύρια και τα πολλά αξιοθέατα. Μερικές από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:

Άνω Χώρα – Φαράγγι Κάκαβου: Υπέροχο μονοπάτι. Διάρκεια διαδρομής 30 λεπτά.
Άνω Χώρα – Κάτω Χώρα: Διάρκεια διαδρομής 30 λεπτά.
Άνω Χώρα – Αμπελακιώτισσα: Πανέμορφη διαδρομή με πολλά αξιοθέατα όπως η Μονή Αμπελακιώτισσας. Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες και 30 λεπτά.
Αγ. Γεώργιος – Καταράκτης Τσούρνα: Διάρκεια διαδρομής 20 λεπτά.
Επάνω Ρέμα – Αϊ ‘Λιας: Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες.

* Όλα τα μονοπάτια ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο του χωριού της Άνω Χώρας Ναυπακτίας.

4Χ4

Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας και όλη η Ορεινή Ναυπακτία είναι ιδανική για διαδρομές με τζιπ μέσα από μοναδικά πυκνόφυτα δάση, ποτάμια και μικρά χωριουδάκια.

Ορειβασία

Πολλά είναι τα ορειβατικά μονοπάτια για τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας. Μερικά από αυτά είναι:

Τσακαλάκι: Ένα από τα πιο όμορφα βουνά της περιοχής με δυο κορυφές 1.710 και 1.697μ. Η ανάβαση γίνεται είτε από την Αγία Κυριακή ή από το χωριό Κεντρική.

Ομάλια: Μια εύκολη κορυφή για ανάβαση ύψους .1655μ. και διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η ανάβαση αρχίζει από την θέση Χαρατσί.

Τσεκούρα: Είναι ένα δύσκολο βουνό με κορυφή ύψους 1732μ. και η ανάβαση διαρκεί περίπου 3 ώρες. Η ανάβαση αρχίζει από την θέση Κοζίτσας ή από την μέση του δρόμου Αμπελακιώτισσας-Περδικόβρυσης.

Αρδίνης: Ο Αρδίνης είναι αδελφό βουνό με την Τσεκούρα και η κορυφή του είναι σε ύψος 1698μ. Η ανάβαση αρχίζει από την θέση Χάνι του Λιόλιου.

Rafting – kayak

Για τους πιο περιπετειώδης προτείνεται το ράφτινγκ και το καγιάκ στον Εύηνο ποταμό. Η κατάβαση του ποταμού γίνεται με έμπειρους οδηγούς – εκπαιδευτές που θα σας παρέχουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα μπορείτε να φθάσετε στην Ναύπακτο μέσω του Αγίου Νικολάου στο Αίγιο. Από το Αίγιο θα σας μεταφέρει το καράβι στον Άγιο Νικόλαο. Πρίν φτάσετε στην Ναύπακτο υπάρχουν ταμπέλες για Άνω Χώρα Ναυπακτίας.

Αν μεταβείτε στην Ναύπακτο μέσω Ρίου-Αντιρρίου θα ακολουθήσετε την περιμετρική της Ναυπάκτου και μετά θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Άνω Χώρα.

Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Άνω Χώρα Ναυπακτίας
Αθήνα
276 χλμ
Ναύπακτος
58 χλμ
Τρίπολη
270 χλμ
Κόρινθος
198 χλμ
Καρπενήσι
175 χλμ
Αίγιο
104 χλμ
Πάτρα
70 χλμ
Ιωάννινα
280 χλμ
Καλάβρυτα
154 χλμ
Καρδίτσα
282 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Άνω Χώρα Ναυπακτίας

 ΑΝΩ ΧΩΡΑ, ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, Τ.Κ. 30026, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αποδοτίας
26343 60518
Αστυνομία Άνω Χώρας
26340 41214
Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας
26340 41444, 41209

Βίντεο Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Φωτογραφίες Άνω Χώρα Ναυπακτίας