• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Αιτωλοακαρνανία: Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, γραφικά ακρογιάλια και κατάφυτα βουνά

Νομός Αιτωλοακαρνανίας


Πρωτεύουσα: Μεσολόγγι
Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Αντίρριο, Ναύπακτος.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση από τους νομούς της Ελλάδας. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, και συνορεύει με τους νομούς Άρτας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, ενώ βρέχεται βόρεια από τον Αμβρακικό κόλπο, δυτικά από το Ιόνιο Πέλαγος και νότια από τους κόλπους Πατραϊκό και Κορινθιακό.

Κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού είναι η αγροτική οικονομία, με βασικότερο γεωργικό προϊόν τον καπνό. Στην παραγωγή καπνού, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους νομούς της Ελλάδας.

Χάρτης Αιτωλοακαρνανία

Center map
Get Directions

Η Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Τα βλέμματα των επισκεπτών κερδίζουν τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία, η ιερή πόλη του Μεσολογγίου, η καταπράσινη Ναύπακτος με την πολυτάραχη ιστορία της και το γραφικό βενετσιάνικο κάστρο, η Αμφιλοχία με τη λαμπερή θάλασσα και τις αρχαιότητές της, καθώς και τα όμορφα, γραφικά ακρογιάλια, και τα κατάφυτα από πυκνά δάση βουνά.

Περιοχή με πλούσιες φυσικές ομορφιές, λιμνοθάλασσες, ποτάμια όπως ο Αχελώος και ο Εύηνος, βουνά, φαράγγια και ωραίες πόλεις. Εδώ τα τοπία είναι μαγευτικά και εναλλασσόμενα, οι κάμποι και οι κοιλάδες συνδυάζονται ιδανικά με τους ορεινούς όγκους και το κλίμα είναι πολύ καλό.

Η πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι, είναι μία ήρεμη πόλη με πλούσια ιστορική κληρονομιά. Το Μεσολόγγι, με νομοθετικό διάταγμα του 1937, έχει ανακηρυχθεί σε “Ιερή Πόλη” για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η πτώση του Μεσολογγίου και κυρίως η ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του στις 10 Απριλίου 1826, συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη, ο φιλελληνισμός αναζωπυρώθηκε, και πολλά έργα ζωγραφικά, λογοτεχνικά κ.ά. απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Το Μεσολόγγι είναι επίσης γενέτειρα πέντε Ελλήνων πρωθυπουργών με κορυφαίο τον Χαρίλαο Τρικούπη, καθώς και σπουδαίων ποιητών.

Αξιοθέατα Αιτωλοακαρνανία

Το ιστορικό Μεσολόγγι διαθέτει πολλά αξιοθέατα που σχετίζονται με τη γνωστή έξοδο των αγωνιστών του 1826, όπως είναι το τείχος, η Πύλη της Εξόδου, τα μνημεία των Φιλελλήνων και το Ηρώο. Αξίζει να επισκεφθείτε μεταξύ άλλων τον Κήπο των Ηρώων, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης που στεγάζεται στο Παλιό Δημαρχείο, τα αρχοντικά των Τρικούπηδων και των Παλαμάδων, την προτομή του ποιητή Κωστή Παλαμά, το μοναστήρι του Αγίου Συμεών στη γραφική πλαγιά του Ζυγού, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Φοινικιάς, τον ανεμόμυλο, το κάστρο της κυρά-Ρήνης, το Ηρώο της Καλυδώνας, και τα ερείπια του σπιτιού του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.

Το ομορφότερο ίσως αξιοθέατο της πόλης είναι η λιμνοθάλασσα που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο και ιχθυοπαραγωγικό κέντρο της χώρας. Σε μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται κατάλοιπα του ιερού της Λαφρίας Αρτέμιδος και του Λαφρίου Απόλλωνος.

Το Αγρίνιο, η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί το οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του νομού, με καλή τουριστική υποδομή. Επισκεφθείτε το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και την αίθουσα τέχνης Καπράλου, τις διατηρητέες καπναποθήκες Παπαστράτου και Παπαπέτρου, το ναό της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, την αρχαία Στράτο, το φαράγγι της Κλεισούρας, και τα υδροηλεκτρικά φράγματα Κρεμαστών, Στράτου και Καστρακίου.

Η κωμόπολη της Αμφιλοχίας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά. Με σημαντικά μνημεία, έχει αξιόλογη τουριστική κίνηση, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τη νύχτα η θάλασσα φωσφορίζει, δημιουργώντας μια εικόνα εντυπωσιακής ομορφιάς.

Το Αντίρριο είναι παραλιακό χωριό, και αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με την Πελοπόννησο, αφού τις συνδέει με φεριμπότ, ενώ έχει ολοκληρωθεί και το έργο της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου μέσω καλωδιωτής γέφυρας. Το κάστρο του Αντιρρίου φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Ναύπακτος είναι μία πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, με μακραίωνη ιστορία. Με πλήθος από αξιοθέατα και μοναδική γραφικότητα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών όλο το χρόνο. Αξίζει να επισκεφθείτε το ενετικό λιμάνι, το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης, να σεργιανίσετε στα πλακόστρωτα καλντερίμια, και να κολυμπήσετε στις όμορφες παραλίες Ψανή και Γρίμποβο.

Η ορεινή Ναυπακτία είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Με πυκνά δάση, επιβλητικά βουνά και εντυπωσιακά φαράγγια, φιλοξενεί διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας, συνθέτοντας ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο. Τα ορεινά γραφικά χωριά, χτισμένα ανάμεσα σε έλατα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά θα σας μαγέψουν. Μερικά από αυτά διαθέτουν υποδομές και σύγχρονες εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν επισκέπτες.

Η Άνω Χώρα, ένα κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας και ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά της, παλιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία Λομποτίνα. Στον οικισμό αυτό λειτουργούν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες, κυρίως τον χειμώνα, για να φιλοξενήσουν επισκέπτες αλλά και ταβέρνες που προσφέρουν ντόπια προϊόντα. Παραδοσιακά πέτρινα δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια χτισμένα με Ηπειρώτικη τεχνοτροπία, μια όμορφη πλατεία με μαρμάρινο συντριβάνι είναι κάποια χαρακτηριστικά του χωριού.

Λίγο πριν την Άνω Χώρα με κατεύθυνση προς Κρυονέρια είναι η Λάλικα ένας μικρός οικισμός που υπάρχει ο ξενώνας που διατηρεί ο Φώντας Μίχος. Αξίζει μια επίσκεψη εκεί μιας και η επαφή με τη φύση είναι τόσο άμεση και έντονη που σίγουρα θα είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία για σας.

Άλλες περιοχές με μνημεία και αξιοθέατα είναι: Αιτωλικό, Αστακός, Βόνιτσα, Θέρμο, Μενίδι.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας εκτός από το ιστορικό του ενδιαφέρον, έχει να επιδείξει και πολλές φυσικές ομορφιές. Εδώ βρίσκεται η γραφικότερη και μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η λίμνη Τριχωνίδα. Οι ποταμοί Αχελώος και Εύηνος φιλοξενούν σπάνια είδη ψαριών και πουλιών, αποτελώντας σημαντικούς υδροβιότοπους. Το παραποτάμιο δάσος του Φράξου σχηματίζεται από αιωνόβιους φράξους και αναρριχητικά φυτά. Φιλοξενεί σημαντικό αριθμό πουλιών, αμφίβιων και ερπετών, ενώ τα ρυάκια τριγύρω είναι ιδανικοί βιότοποι για τη βίδρα.

Η Αιτωλοακαρνανία με την πλούσια ιστορία, τα ανεξάντλητα φυσικά αξιοθέατα, τις εναλλαγές των τοπίων, το καλό κλίμα, τη σύγχρονη τουριστική υποδομή, τα γραφικά χωριά, τις υπέροχες ακρογιαλιές, και τους φιλόξενους ανθρώπους, θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή.

Πώς Θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα για το Μεσολόγγι.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στον νομό Αιτωλοακαρνανίας με αυτοκίνητο
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 248 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 521 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 49 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 198 χλμ.

Ακτοπλοϊκώς: Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και το Ρίο.

Φωτογραφίες Αιτωλοακαρνανία

Χρήσιμα Τηλέφωνα Αιτωλοακαρνανία

Δήμος Μεσολογγίου
26310 55120
ΚΤΕΛ Αιτωλικού
26320 22227
Νοσοκομείο Μεσολογγίου
26310 57100
KTEΛ Μεσολογγίου
226310 22371
Αστυνομία Μεσολογγίου
2631055715
KTEΛ Πάτρας
2610 421205, 2610 623887
Τροχαία Μεσολογγίου
26310 55727
KTEΛ Αθήνας
210 5129293
Τουριστική Αστυνομία Μεσολογγίου
26310 27200
KTEΛ Θεσσαλονίκης
2310 512122
Λιμεναρχείο Μεσολογγίου
26310 51121
Πυροσβεστική Μεσολογγίου
26310 28787
Λιμεναρχείο Αντιρρίου
26340 31296
ΕΛ.ΤΑ. Μεσολογγίου
26310 22605
Λιμεναρχείο Ρίου
2610 991203
Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου
26310 22134