Το Δάσος του Καϊμάκτσαλαν: Είναι μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποτελώντας σημαντικό βιότοπο, έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή με το NATURA 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο CORINE. Το δάσος φιλοξενεί ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αρκούδες και άλλα ζώα.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν: Στην περιοχή δεσπόζει το όρος Βόρας- Καϊμακτσαλάν, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξαιρετική θέα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της χώρας μας, με τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.480 μ. Οι πίστες του, φημισμένες για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων.
Τα Λουτρά Πόζαρ: Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ από το Λουτράκι βρίσκονται τα Λουτρά Πόζαρ. Το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με πλατάνια, θεαματικές βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές, και εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών, καθώς και με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, έχουν αναδείξει τα Λουτρά σε έναν ελκυστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εκτός από λουτροθεραπεία (ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχιαλγίες, βρογχίτιδες, νευρικές, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις, παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος), τα μεταλλικά νερά των πηγών είναι κατάλληλα και για ποσιθεραπεία (παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, της χολής, του πεπτικού, κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος, χρόνιες κολίτιδες, γαστρίτιδες, χολοκυστίτιδες). Η λουτρόπολη λειτουργεί όλο τον χρόνο και όλο το 24ωρο, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.
Το Φαράγγι του Ράμνο Μπορ: Σημαίνει ίσιο Πεύκο και διαρρέεται από το ρέμα του Αγίου Νικολάου ή θερμοπόταμο Τοπλίτσα. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν την περιήγηση στο φαράγγι κάνοντας πεζοπορία ή ορειβασία και θα αφεθούν στη μαγεία της φύσης. Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από ενα πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από τα Λουτρά. Το συνολικό του μήκος είναι 34 χλμ, ακολουθώντας μία διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους μέσα από πεύκα, πλατάνια, απόκρημνα βράχια και μικρούς καταρράκτες.
Η λίμνη – Υδροβιότοπος Άγρα – Νησίου – Βρυττών: Η τεχνητή λίμνη καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υδρόβια βλάστηση και φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, αλλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Ερωδιοί, κύκνοι, πελεκάνοι, αλκυόνες, βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας, είναι μερικά από τα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Ο υδροβιότοπος προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ως ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας. Η περιήγηση της λίμνης μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, βαρκάδα, ακόμα και με τρένο.
Το Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό- Λαογραφικό Μουσείο: Λειτουργεί στα Λουτρά Πόζαρ όπου στεγάζεται μία πολύτιμη συλλογή από σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων και τα απολιθώματα κοραλλιών ηλικίας 140 εκ. ετών.
Το Δάσος των Προμάχων ή Μαύρο Δάσος: Σε αυτό το δάσος ευδοκιμεί η πενταβέλονη πεύκη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, καθώς αποτελεί μοναδικό είδος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μ. Αλέξανδρος εξόπλισε τη Μακεδονική Φάλαγγα με ακόντια κατασκευασμένα από ξύλα που προμηθεύτηκε από το Μαύρο Δάσος.