Xionodromika

Καϊμάκτσαλαν: Η “λευκή κορυφή” με τη σπάνια βλάστηση

Καϊμάκτσαλαν - Live Ενημέρωση Χ.Κ. Βόρας Καϊμακτσαλάν


Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας.

Η ψηλότερη κορυφή του Βόρρα είναι το Καϊμάκτσαλαν με ύψος 2.524 μέτρα ενώ κατά μια εκδοχή το όνομά της σημαίνει “λευκή κορυφή” όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων Πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλες ψηλές κορυφές του Βόρρα είναι η Τζένα (2.182 μέτρα) και το Πίνοβο (2.156 μέτρα). Ο Βόρρας έχει εμβαδό 522.860 στρεμμάτων.

Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δασωμένες κοιλάδες και δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Η πλούσια και σπάνια βλάστηση του Βόρρα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΑΣ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Χάρτης Καϊμάκτσαλαν

Χαρακτηριστικό του όρους Βόρρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο όπως οι πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης σε ύψος 2.400 μ. Στους πρόποδες του όρους Βόρρας απλώνεται η Λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramshar. Η Λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Νομών Πέλλας – Φλώρινας – Κοζάνης.

Στη ψηλότερη κορυφή του βουνού στα 2.524 μέτρα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγουν στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας. Στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί ξενοδοχείο, εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις καθώς και καφέ-μπαρ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι. Χιλιάδες χιονοδρόμοι το επισκέπτονται και κάθε χρόνο γίνεται εκεί η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και των περισσότερων σχολών.

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις και τους ορειβάτες. Πανέμορφες διαδρομές μέσα σ’ ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που καταλήγει στο “Pέμα του Φλώρου”.

Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα, Παναγίτσα, Λουτρά Πόζαρ, Νέος Άγιος Αθανάσιος, υπάρχουν καλαίσθητοι ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Η θέα από το όρος Βόρρας είναι καταπληκτική, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας καθώς και την πανοραμική εντυπωσιακή θέα προς την Λίμνη Βεγορίτιδα.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Σε όλα τα χωριά του Καϊμάκτσαλαν θα βρείτε μια πλούσια τοπική γαστρονομία και πολλά αγνά τοπικά προϊόντα. Μπορείτε να απολαύσετε τα τοπικά εδέσματα σε συνδυασμό με τις πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλα τα χωριά του Καϊμάκτσαλαν.

Δοκιμάστε τα ντόπια κρέατα όπως τα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, στιφάδο καθώς και τα εξαιρετικά τυριά όπως ο αλμυρός μπάτσος, το κασέρι και το πρόβειο γιαούρτι. Επίσης, φημισμένες είναι και οι κόκκινες πιπεριές Αριδαίας “τσούσκες ή πιπεριές Μπαχόβου” με εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

Στον νομό παράγονται τα ξακουστά τραγανά κεράσια Εδέσσης “Βοδενών”, τα ροδάκινα και άλλα φρούτα που χρησιμοποιούνται ως γλυκά κουταλιού. Στην Ορεινή Πέλλα παράγονται οι τοπικοί οίνοι Πέλλας και το τσίπουρο ενώ θα βρείτε και πολλούς παραδοσιακούς ζωγράφους, χαλκουργούς και αγγειοπλάστες.

Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε χειροποίητα ζυμαρικά όπως κουσκούς, τραχανά, μικρόκοκκα φασόλια “παπούδα”, μέλι, τσίπουρο, σπαράγγια Αλμωπίας κ.ά.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Άρνισσα

– Παραδοσιακό έθιμο Γάμου “Τζαμαλάρια”. Τοπική μουσική, γλέντι με άφθονο κρασί και η πομπή γυρνά γελώντας στους δρόμους του χωριού. Πραγματοποιείται στις 6 Ιανουαρίου.
– Παραδοσιακό Μακεδονικό Πανηγύρι στις 14-15 Αυγούστου.
– Η Βαρβαρίτσα, παραδοσιακό πανηγύρι με άναμμα φωτιάς, παραδοσιακά φαγητά και κρασί στις 4 Δεκεμβρίου.
– Γιορτή Μήλου στα τέλη Σεπτεμβίου.
– Παραδοσιακό έθιμο “Λήσνικ” (φωτιά) με άναμμα φωτιάς, παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακό μακεδονικό γλέντι.
– Παραδοσιακό έθιμο Σούρβα Μπάμπω (=έρχεται ο Αη-Βασίλης γιαγιά) όπου τα παιδιά κραδαίνοντας τις κολιντάσκες (μικρά σφυριά από ξύλα) τραγουδούν “Σούρβα-Σούρβα γερό κορμί, γερό σταμνί σαν ασήμι σαν κρανιά και του χρόνου όλοι με υγειά”. Πραγματοποιείται 30-31 Δεκεμβρίου.

Άγιος Αθανάσιος

Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής. Πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.
Αφιέρωση Ζώων /Δημοπρασία: Τοπικό έθιμο με ομαδικό ψήσιμο στην περιοχή όπου πέντε δέντρα ενώνονται σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα. Παραδοσιακή μουσική και χορός. Πραγματοποιείται στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου.
– Παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα, πραγματοποιείται στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου.
Οι Φωτιές των Χριστουγέννων: Στις 23 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου ανάβουν μεγάλες φωτιές και γύρω τους συγκεντρώνεται ο κόσμος και γλεντούν με παραδοσιακή μουσική και φαγητό.

Δήμος Αριδαίας

Καρατζοβίτκο καρναβάλι: Παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων στο κέντρο της Αριδαίας, παραμονή της Κυριακής της Αποκριάς.
Κούλουμα σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αριδαίας.
Γιορτή παραδοσιακής κουζίνας το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου.
– Το Πολιτιστικό αντάμωμα πραγματοποιείται στο δημοτικό διαμέρισμα Προμάχων στις 28-29 Ιουνίου και συμμετέχουν φορείς από όλη την Ελλάδα.
Green Festival: Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί από τις οικολογικές ομάδες και να γνωρίσει βιοκαλλιεργητικές δράσεις της περιοχής.
Ακρίτεια: 2ο δεκαήμερο Ιουλίου
Γιορτή Προφήτη Ηλία στις 18 – 19 – 20 Ιουλίου στην Άψαλο
Πολιτιστικό τριήμερο το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου
Τα Ποζαρίτικα: 3ήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική, χορό, λαϊκή βραδιά, θέατρο κ.α. την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο Λουτράκι Αριδαίας.
Συνάντηση χορωδιών – Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμωπίας “Αρίων”.
– Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος “Οι Άλμωπες”, διοργανώνει φολκλορικές εκδηλώσεις αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας το 3ο δεκαήμερο Μαρτίου και το 2ο δεκαήμερο Ιουνίου.
– Σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αριδαίας διοργανώνονται εκδηλώσεις αναβιώνοντας το έθιμο “Κόλντα Μπάμπο” με το άναμμα της φωτιάς στις 23 Δεκεμβρίου και “Σούρβα Μπάμπο” με το άναμμα της φωτιάς στις 31 Δεκεμβρίου.
Γιορτή Τσίπουρου στο Δ.Δ. Πιπεριάς το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Γιορτή Κάστανου στο Δ.Δ. Όρμας το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και στο Δ.Δ. Λυκόστομου το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Κερασιά: Παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα, πραγματοποιείται στην Κερασιά.
Τα Κερασιώτικα: Πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορό στις 23-25 Αυγούστου.

Αξιοθέατα Καϊμάκτσαλαν

Το Δάσος του Καϊμάκτσαλαν: Είναι μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποτελώντας σημαντικό βιότοπο, έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή με το NATURA 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο CORINE. Το δάσος φιλοξενεί ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αρκούδες και άλλα ζώα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-ΚαϊμάκτσαλανΣτην περιοχή δεσπόζει το όρος Βόρας- Καϊμακτσαλάν, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξαιρετική θέα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα  χιονοδρομικά της χώρας μας, με τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.480 μ. Οι πίστες του, φημισμένες για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων.

Τα Λουτρά Πόζαρ: Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ από το Λουτράκι βρίσκονται τα Λουτρά Πόζαρ. Το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με πλατάνια, θεαματικές βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές, και εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών, καθώς και με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, έχουν αναδείξει τα Λουτρά σε έναν ελκυστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκτός από λουτροθεραπεία (ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχιαλγίες, βρογχίτιδες, νευρικές, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις, παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος), τα μεταλλικά νερά των πηγών είναι κατάλληλα και για ποσιθεραπεία (παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, της χολής, του πεπτικού, κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος, χρόνιες κολίτιδες, γαστρίτιδες, χολοκυστίτιδες). Η λουτρόπολη λειτουργεί όλο τον χρόνο και όλο το 24ωρο, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Το Φαράγγι του Ράμνο Μπορ: Σημαίνει ίσιο Πεύκο και διαρρέεται από το ρέμα του Αγίου Νικολάου ή θερμοπόταμο Τοπλίτσα. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν την περιήγηση στο φαράγγι κάνοντας πεζοπορία ή ορειβασία και θα αφεθούν στη μαγεία της φύσης. Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από ενα πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από τα Λουτρά. Το συνολικό του μήκος είναι 34 χλμ, ακολουθώντας μία διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους μέσα από πεύκα, πλατάνια, απόκρημνα βράχια και μικρούς καταρράκτες.

Η λίμνη – Υδροβιότοπος Άγρα – Νησίου – Βρυττών: Η τεχνητή λίμνη καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υδρόβια βλάστηση και φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, αλλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Ερωδιοί, κύκνοι, πελεκάνοι, αλκυόνες, βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας, είναι μερικά από τα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Ο υδροβιότοπος προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ως ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας. Η περιήγηση της λίμνης μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, βαρκάδα, ακόμα και με τρένο.

Το Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό- Λαογραφικό Μουσείο: Λειτουργεί στα Λουτρά Πόζαρ όπου στεγάζεται μία πολύτιμη συλλογή από σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων και τα απολιθώματα κοραλλιών ηλικίας 140 εκ. ετών.

Το Δάσος των Προμάχων ή Μαύρο Δάσος: Σε αυτό το δάσος ευδοκιμεί η πενταβέλονη πεύκη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, καθώς αποτελεί μοναδικό είδος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μ. Αλέξανδρος εξόπλισε τη Μακεδονική Φάλαγγα με ακόντια κατασκευασμένα από ξύλα που προμηθεύτηκε από το Μαύρο Δάσος.

Γύρω Περιοχές

Η Αριδαία είναι μία όμορφη πόλη χτισμένη στην καρδιά του λεκανοπεδίου Αλμωπίας, που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Βόρα και του Πάικου. Η Αριδαία είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του χειμάρρου Τοπλίτσα, σε υψόμετρο 128 μέτρων, και σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας.

O Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανη είναι ένας γραφικός παραδοσιακός οικισμός κτισμένος στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα και σε υψόμετρο 1.200 μέτρα. Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας.

Η Παναγίτσα είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βόρας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η Παναγίτσα είναι το δεύτερο σε μέγεθος χωριό του Δήμου Βεγορίτιδας και αριθμοί 1.000 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Το Λουτράκι είναι ένας όμορφος οικισμός, χτισμένος στους πρόποδες του όρους Βόρας, σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε απόσταση 33 χλμ. από την Έδεσσα. Υπάγεται στο δήμο Αριδαίας και απέχει μόλις 13 χλμ από την πόλη της Αριδαίας. Η περιοχή είναι γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά από την αρχαιότητα.

Δραστηριότητες Καϊμάκτσαλαν

Στο Καϊμάκτσαλαν θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλές δραστηριότητες όπως παραπέντε, πεζοπορία, ορειβασία και ποδήλατο βουνού αλλά κυριαρχεί το σκι που μπορείτε να κάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν.

Μια πανέμορφη και πολύ εύκολη διαδρομή για πεζοπορία είναι αυτή που καταλήγει στο “Ρέμα του Φλώρου”. Η διαδρομή ξεκινά από την διασταύρωση του καταφυγίου του Φυσιολατρικού Ομίλου Έδεσσας (Φ.Ο.Ε.) στον Βόρα και φτάνει στο Ρέμα διασχίζοντας μια κατάφυτη τοποθεσία με πολλούς καταρράκτες. Η διαδρομή διαρκεί 60 λεπτά περίπου μαζί με την επάνοδο.

Αν θέλετε να νιώσετε τη μοναδική εμπειρία της πτήσης με διπλό παραπέντε πάνω από τις κορυφές του Καϊμάκτσαλαν με θέα την Λίμνη Βεγορίτιδα, μπορείτε να πάτε στην θέση Κερασιές και από εκεί να απογειωθείτε στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις της περιπέτειας και της δράσης. Εκτός από το σκι μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα 2.524μ., να κάνετε ατελείωτες βόλτες με τα snowmobiles και να δοκιμάσετε τα Airboard Trail. Τα Airboard Trail είναι φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση στο χιόνι, και υπάρχει μια πίστα όπου μπορείτε να κινείστε με τα Airboard Trail.

Επίσης, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη και περιφραγμένη πίστα για τους λάτρεις του snowboard, ενώ υπάρχει και ειδικευμένο προσωπικό για να βοηθάει τους επισκέπτες. Εκτός από τις στιγμές περιπέτειας μπορείτε να χαλαρώσετε στο chalet του χιονοδρομικού κέντρου απολαμβάνοντας τον καφέ ή το τσάι σας.

Πώς θα πάτε

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν απέχει 49 χλμ από την πόλη της Έδεσσας.

Υπάρχουν δυο διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτάσετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν. Η πρώτη διαδρομή είναι Έδεσσα – Άρνισσα – Άγιος Αθανάσιος και η απόσταση είναι 49 χλμ και η δεύτερη διαδρομή είναι Έδεσσα – Λύκοι – Κερασιά που απέχει μόλις 39 χλμ.

Από την Αθήνα η απόσταση είναι 620 χλμ και ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια, πάνω στην Εγνατία Οδό. Από την Βέροια συνεχίστε για Έδεσσα και από εκεί για Φλώρινα. Περίπου 35 χλμ από την Έδεσσα θα συναντήσετε τη διασταύρωση για Άρνισσα – Άγιο Αθανάσιο.

Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 140 χλμ και παίρνετε το δρόμο για Έδεσσα και συνεχίζετε για Φλώρινα μέχρι την έξοδο για Άρνισσα – Άγιο Αθανάσιο (140 χλμ).

*Για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι απαραίτητη η ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων.
Χιλιομετρικές αποστάσεις από την Έδεσσα προς τα χωριά του Καϊμάκτσαλαν
Άγιος Αθανάσιος
28 χλμ
Κερασιά
20 χλμ
Άγρας
6 χλμ
Λουτρά
32 χλμ
Αριδαία
32 χλμ
Λύκοι
20 χλμ
Άρνισσα
22χλμ
Μαύρο Δάσος
28 χλμ
Βεγορίτιδα
22 χλμ
Παναγίτσα
26 χλμ
Καρυδιά
20 χλμ
Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν
49 χλμ

Χρήσιμα Τηλέφωνα Καϊμάκτσαλαν

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, ΠΕΛΛΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δήμος Έδεσσας
23813 50701
Αστυνομία Έδεσσας
23810 23546
ΟΣΕ Έδεσσας
23810 23510
Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν
23810 32000-3
Δήμος Αριδαίας
23843 50211-12,15
Νοσοκομείο Έδεσσας
23810 27441-6
Δημοτική Επιχείρηση Λουτρά Πόζαρ
23840 91300
– Υπαίθριες Δραστηριότητες Έδεσσα
– Κέντρο Ενημέρωσης Υδροβιότοπου
– Τουριστικές Πληροφορίες Έδεσσας
23810 20300
Δήμος Γιαννιτσών
23823 50850
Ραδιο Ταξί Έδεσσας
23810 23392, 22904
Φυσιογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο Λουτρακίου
23840 91300, 91388
ΚΤΕΛ Έδεσσας
23810 23511

Βίντεο Καϊμάκτσαλαν

Φωτογραφίες Καϊμάκτσαλαν