• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Ηλεία: Ο γαλήνιος τόπος με τις απέραντες αμμουδιές…

Νομός Ηλείας


Πρωτεύουσα: Πύργος
Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Αμαλιάδα, Λεχαινά, (Αρχαία) Ολυμπία, Πύργος, Ζαχάρω.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο πρώτος βασιλιάς του νομού ήταν ο Αέθλιος, τον οποίο διαδέχθηκαν ο γιος του Ενδυμίωνας και ο εγγονός του Επειός.

Όταν ο Επειός νίκησε τους αδελφούς του σε αγώνα δρόμου οι κάτοικοι πήραν την αρχική τους ονομασία Επειοί. Μετά τον Επειό βασίλεψε ο ανιψιός του Ηλείος από τον οποίο μετονομάσθηκε η περιοχή σε Ηλεία.

Αξιόλογα χαρακτηριστικά του νομού είναι η λίμνη Καϊάφα, της Αγουλινίτσας και της Μουριάς (οι δύο τελευταίες έχουν αποξηρανθεί). Αξιόλογο δε είναι και το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου. Υπάρχουν πλήθος ιαματικών πηγών με σημαντικότερες της Κυλλήνης, του Καϊάφα, της Φρασινιάς, της Ξυλοκέρας, του Πουρναριού κ.ά.

Οι θαυμάσιες φυσικές ακτές εμφανίζουν κολπώσεις, με σημαντικότερη και ωραιότερη την παραλία Καϊάφα και βορειότερα το Αρκούδι, τη Γλύφα, τη Μπούκα και τη Μανολάδα. Γενικά το φυσικό περιβάλλον του νομού χαρακτηρίζεται από πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πευκοδάση και κυπαρίσσια στα ημιορεινά και πεδινά, ενώ γραφικά χωριουδάκια απλώνονται σε όλο το νομό.

Χάρτης Ηλεία

Center map
Get Directions

Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας. Η πόλη οφείλει το όνομά της από έναν ψηλό πύργο κατασκευασμένο από τον Ιωάννη Τσερνώτα. Είναι γνωστή με το όνομα αυτό από το 1687.
Τα μεγαλύτερα  αξιοθέατα είναι δυο εξαίσια νεοκλασικά κτίρια σχεδιασμένα από τον Τσίλερ, η Δημοτική Αγορά και το Απολλώνειο Δημοτικό Θέατρο.

Τα απογεύματα οι κάτοικοι αυτής της μικρής πόλης συγκεντρώνονται στη λιθόστρωτη Κεντρική Πλατεία με τις καφετέριες και τα ζαχαροπλαστεία. Στα στενά σοκάκια, μικρές ταβερνούλες και ψησταριές σερβίρουν τοπικές νοστιμιές και γευστικούς μεζέδες από την εύφορη γη της Ηλείας.

Η Αμαλιάδα είναι η πρώτη πόλη σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό. Το 1924 αναφέρθηκε για πρώτη φορά η πόλη με 10.490 κατοίκους. Μερικές από τις υπέροχες παραλίες της Αμαλιάδας είναι η Κουρούτα, το Παλούκι, τα Σαβάλια και τα Δουνέικα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας στην Φραγκαβίλα, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και το μοναστήρι της ανάληψης με την πανοραμική θέα στην πόλη της Αμαλιάδας.

Αξιοθέατα Ηλεία & Γύρω Περιοχή

Η Ζαχάρω είναι καταπράσινη και τα δέντρα φτάνουν μέχρι την παραλία. Λίγο μετά την Ζαχάρω, θα συναντήσουμε τον Καϊάφα, μια περιοχή πολύ γνωστή για τα ιαματικά του λουτρά. Η Ζαχάρω είναι πλαισιωμένη από πεύκα και ελαιόδεντρα που φτάνουν μέχρι την τεράστια παραλία με την λευκή άμμο και τα κρυσταλλένια νερά. Η παραλία της Ζαχάρως είναι η πιο μακροσκελής της Ευρώπης, άνω των 60χλμ με λευκή άμμο. Με την οικονομική ευημερία της και την τουριστική υποδομή της (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, δημοτικά τουριστικά περίπτερα δίπλα στο κύμα κλπ.) προσφέρει άριστες προϋποθέσεις διαμονής και διαβίωσης. Μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη που επιζητά άνετες, ευχάριστες, ανέμελες διακοπές σε ένα από τα ομορφότερα καλοκαιρινά θέρετρα.

Με κατέυθυνση προς βορρά και σε μικρή απόσταση, είναι ο Καϊάφας, ένα διάσημο μέρος με spa, και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, στη μέση ενός μικρού λιμανιού. Στην ανατολική ακτή, τα ιαματικά λουτρά εκρέουν από δυο σπηλιές οι οποίες σχηματίζονται από μια πληθώρα βράχων. Η μεγαλύτερη ονομάζεται Σπηλιά των Αγρίδων και η πιο μικρή Σπήλαιο Γερανιων, τόπος κατοικίας νυμφών από την αρχαιότητα. Η περιοχή είναι πανέμορφη και είναι σίγουρο οτι δύσκολα αποχωρίζεσαι τέτοια θάλασσα…

Η Ζαχάρω βρίσκεται 320χλμ από την Αθήνα και περίπου 1 ώρα από το λιμάνι της Πάτρας. Η Αρχαία Ολυμπία απέχει μόνο 30 λεπτά. Εκεί βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα Ιερά της Αρχαιότητας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, Ολύμπιο Δία. Η Ολυμπία είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν και τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί αγώνες. Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής τους υπήρχε η λεγόμενη ιερή εκεχειρία κατά την οποία αναστελλόταν για ένα μήνα κάθε εχθροπραξία μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών. Η πρώτη Ολυμπιάδα τελείται στα 776 π.Χ.

Οι ανασκαφές στην Ολυμπία άρχισαν τον Μάιο του 1829, δύο χρόνια μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, από Γάλλους αρχαιολόγους. Τα ευρήματα (τμήματα από τις μετόπες του πρόναου και του οπισθόδομου του ναού του Διός) μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθενται σήμερα. Όταν η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε το γεγονός της αρπαγής των ευρημάτων, οι ανασκαφές διακόπηκαν για να ξαναρχίσουν αργότερα, το 1875 από Γερμανούς αρχαιολόγους. Οι έρευνες συνεχίζονται έως σήμερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας.

Το Ιερό της Ολυμπίας απλώνεται στους νότιους πρόποδες του δασωμένου λόφου του Κρονίου, ανάμεσα στην συμβολή του Αλφειού και του Κλαδέου ποταμού. Η κοιλάδα μεταξύ των δύο ποταμών στην αρχαιότητα ήταν κατάφυτη από αγριελιές, λεύκες, δρύες, πεύκα και πλατάνια, γι’ αυτό το Ιερό ονομάστηκε ΄Αλτις, δηλαδή άλσος. Η Άλτη περικλείεται από περίβολο εντός του οποίου περιλαμβάνονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα και αναθήματα του ιερού. Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών, και οι ξενώνες.

Στα διάφορα μουσεία όπου υπάρχουν μέσα στην Ολυμπία, το μουσείο ολυμπιακών αγώνων, το παλαιό μουσείο Ολυμπίας και το νέο αρχαιολογικό μουσείο, μπορεί να δει κανείς είτε ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο μέρος όπου γίνονταν οι αγώνες, είτε τη Χαλκοθήκη και το ιστορικό της ανασκαφικής έρευνας, είτε υλικό που καλύπτει τους αγώνες μέχρι το 1906 και μια σχετική συλλογή γραμματοσήμων.

Πώς θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Ηλεία με αυτοκίνητο

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 313 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 559 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 97 χλμ.
Η απόσταση από την Κόρινθο είναι 231 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 345 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα για τον Πύργο.

Ακτοπλοϊκώς: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από την Κυλλήνη για την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Φωτογραφίες Ηλεία


Χρήσιμα Τηλέφωνα Ηλεία

Δήμος Πύργου
26210 22404
ΚΤΕΛ Ηλείας
26210 20600-1
Νοσοκομείο Πύργου
26210 82300/60
ΚΤΕΛ Αθήνας
 210 5134110
Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας
26210 81730-1
ΟΣΕ Πύργου
26210 22576
Αστυνομία Πύργου
26210 81762
ΟΣΕ Αθήνας
210 5131601
Τροχαία Πύργου
26210 81742
Αστυνομία Αρχαίας Ολυμπίας
26240 22100
Τουριστική Αστυνομία Πύργου
26210 81764
Τουριστική Αστυνομία Αρχ. Ολυμπίας
26240 22550
Λιμεναρχείο Κυλλήνης
26230 92211, 92000