Xionodromika

Αντίπαρος: Γραφικά ξωκλήσια, γαλαζοπράσινα νερά και θαλάσσιες σπηλιές

Αντίπαρος


Σε μικρή απόσταση από την Πάρο (30 λεπτά με το καραβάκι από Παροικιά και 6 λεπτά με φεριμπόουτ από Πούντα) βρίσκεται η μικρή και πανέμορφη Αντίπαρος.

Η Αντίπαρος είναι ένα κατάλευκο σύνολο λουσμένο από έντονες πινελιές, στο καταγάλανο Αιγαίο. Είναι τόπος ιστορικός με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μνημεία και σύμβολα μας μιλούν για τις μορφές που έζησαν πάνω στο νησί, δημιουργοί του μοναδικού Κυκλαδίτικου πολιτισμού, δημιουργοί της Ιστορίας της.

Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει ένα από τα ωραιότερα σπήλαια του κόσμου. Χαράγματα και επιγραφές στους σταλαγμίτες φωτίζουν το ιστορικό παρελθόν του σπηλαίου. Το σπήλαιο της Αντιπάρου έχει μια μοναδικότητα, όχι μόνο για τους μαγευτικούς του σταλαγμίτες (χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν για να φάει το νερό τα ασβεστολιθικά πετρώματα), αλλά και για την σύνδεσή του με την ιστορία του νησιού.Booking.com

Σήμερα το νησί επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, για να θαυμάσουν το σπήλαιο, αυτό το σπάνιο κόσμημα του νησιού, όπως και τις αρχαιολογικές περιοχές, την καταπληκτική θέα που βρίσκεται σκόρπια σε κάθε γωνιά του νησιού, τις όμορφες καθαρές παραλίες, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, το όμορφο παραδοσιακό φαγητό, το φρέσκο ψάρι, το ψητό χταποδάκι, το ντόπιο κρέας, τα υπέροχα κρασιά και τη τσικουδιά της Αντιπάρου.

Για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής υπάρχουν μπαρ & disco για να επιλέξουν. Αλλά πάνω από όλα υπάρχει η ζεστασιά, η καλοσύνη και η φιλοξενία των κατοίκων που εγγυώνται η διαμονή σας να μείνει αξέχαστη.

Στον Σάλιαγκο, ακατοίκητη βραχονησίδα σήμερα, βρέθηκε νεολιθικός οικισμός, 4000 π.Χ., με σπουδαία ευρήματα, μέρος των οποίων εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παροικιάς. Στο Δεσποτικό, ακατοίκητο σήμερα νησί, απέναντι από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου, γίνονται εκτεταμένες ανασκαφές στην τοποθεσία Μάντρα και τα ευρήματα αποδεικνύουν τη σημασία του νησιού.

Κρυμμένο μέσα στην ομοιομορφία του παραδοσιακού οικισμού βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1440, για να στεγάσει και να προστατέψει τους κατοίκους από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο αρμονικά ενταγμένα βρίσκονται τρία εκκλησάκια, ο Άγιος Αντώνιος, ο Χριστός, ο Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλισθείς. Περπατώντας μέσα στην χώρα ανακαλύπτεις πολλά μεταβυζαντινά εκκλησάκια κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας.

Γνωστές παραλίες της Αντίπαρου είναι: Ψαραλυκή 1η και 2η Παναγιά, Θεολόγο, Σιφνέικο, Γλυφά, Σωρός, Απάντημα, Αη Γιώργης, Λειβάδια, Φανερωμένη.

Πώς Θα πάτε

Με καράβι: Υπάρχουν δρομολόγια από την Παροικιά με καΐκι ή από την Πούντα. Διάρκεια ταξιδιού από Παροικιά: 1 ώρες περίπου και από την Πούντα 15 λεπτά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα Αντίπαρος

Αστυνομία Αντιπάρου
22840 61202
Εμπορική Τράπεζα
22840 61691
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο
22840 61219
Ταχυδρομείο
22840 61223
Εθνική Τράπεζα
22840 61294
Λιμενικός Σταθμός
22840 61485