• Πληροφορίες προορισμού
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Ξενοδοχεία
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages
 • Car rentals
  • Generic selectors
   Exact matches only
   Search in title
   Search in content
   Search in posts
   Search in pages

Ελαφόνησος: Ένας σπάνιος τόπος με φυσικό πλούτο

Ελαφόνησος, Λακωνία


Στο νοτιοανατολικό άκρο του Λακωνικού κόλπου, απέναντι από τη Νεάπολη, απλώνεται η Ελαφόνησος ένα πανέμορφο νησί που προσφέρει ήρεμες διακοπές σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, μακριά από το μαζικό τουρισμό και την πολυκοσμία.

Η Ελαφόνησος έχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος στις ακτές της 25 χιλιόμετρα, έχει 720 κατοίκους που είναι συγκεντρωμένοι στον ομώνυμο οικισμό ενώ το λιμάνι βρίσκεται στο βόρειο άκρο της. Το βορειότερο σημείο της, η Πούντα απέχει από την ακτή της Πελοποννήσου 350 μέτρα.

Το όνομα Ελαφόνησος το έχει πάρει, από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα. Όπως αναφέρεται από τον Παυσανία υπήρχε αρχαίο ιερό της Θεάς Άρτεμης στην περιοχή, λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI). Το κοινοτικό διαμέρισμα Ελαφονήσου αποτελείται από το χωριό Ελαφόνησος και τους οικισμούς Καπάρι, Κάτω Νησί, Λεύκη και την Πούντα.Booking.com

Πλησιάζοντας την Ελαφόνησο ο επισκέπτης συναντάει την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, αμέσως μετά ένα γραφικό λιμανάκι με ψαροκάικα και ψαρόβαρκες και την παραλία με ψαροταβέρνες και ουζερί που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και το λαφονισιώτικο χταπόδι.

Αξιοθέατα Ελαφόνησος

Η Ελαφόνησος διαθέτει πολλές θαυμάσιες αμμώδεις παραλίες με την πιο γνωστή τη δίδυμη Φράγκος-Σαρακίνικο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Άλλες υπέροχες παραλίες είναι το Κοντογόνι που έχει τουριστική υποδομή, ο Καλόγερας με αμμόλοφους και κέδρους και το Μεγάλο Τηγάνι στη νοτιανατολική πλευρά του νησιού. Η Λεύκη βρίσκεται στα δυτικά του νησιού στον ομώνυμο όρμο, ο Αγλύφτης είναι η μοναδική παραλία του νησιού με βότσαλο και βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του νησιού πίσω από το νησάκι του Αγλύφτη. Η Πούντα, το Παυλοπέτρι, το Χαμόκελο, τα νησιά της Παναγίας είναι εξίσου υπέροχες παραλίες με απίστευτα όμορφα, καταγάλανα νερά.

Στην Ελαφόνησο σπουδαία ευρήματα επιβεβαιώνουν την πλούσια ιστορία της. Το νησί κατοικήθηκε από την προϊστορική περίοδο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Δημοσθένης το επισκέφθηκε το 413 π.Χ. ενώ κατά τον Παυσανία η περιοχή ονομαζόταν “Όνου Γνάθος”, γιατί είχε σχήμα γαϊδουρομασέλας και ήταν ενωμένο με την απέναντι περιοχή της Πούντας.

Μετά το 370 μ.Χ. η περιοχή καταποντίστηκε και σχηματίστηκε το νησί. Στη διαδρομή προς το νησί με το ferry boat, μέσα στη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει ερείπια και αρχαίους αμαξωτούς δρόμους, με διάφορες κατευθύνσεις.

Στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο, δεν υπάρχει ATM τράπεζας ούτε γραφείο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταχυδρομείο, αλλά μπορείτε να τα βρείτε στην Νεάπολη. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν αρκετά εστιατόρια στο χωριό της Ελαφονήσου αλλά και σε κάποιες από τις παραλίες. Στο χωριό θα βρείτε internet cafe, super market και mini market. Το κοντινότερο νοσοκομείο βρίσκεται στους Μολάους, στην Νεάπολη Βοιών υπάρχει Κέντρο Υγείας ενώ στο νησί υπάρχει αγροτικό ιατρείο.

Το Παυλοπέτρι και το Χαμόκελο είναι ιδανικά για wind surfing και kite surfing. Επίσης η Ελαφόνησος προσφέρεται και για ψάρεμα καθώς στα νερά της υπάρχουν αρκετά ψάρια.

Πώς θα πάτε

Στην Ελαφόνησο μπορείτε να ταξιδέψετε από Πειραιά ή με τοπικό ferry boat που τη συνδέει με τη Νεάπολη και τα Κύθηρα ή μέσω ιπτάμενων δελφινιών.

Φωτογραφίες Ελαφόνησος

Χρήσιμα Τηλέφωνα Ελαφόνησος

Αγροτικό ιατρείο Ελαφονήσου
27340 61294
Δήμος
27340 61238
Αστυνομικό Τμήμα Ελαφονήσου
27340 61111